Пост Ковид симптоми: Видове и Лечение

post covid simptomi

Коронавирусът е вирус, който засяга хората по различен начин. При някои протича съвсем леко под формата на настинка, но има случаи на по-тежки заболявания като респираторен и тежък остър респираторен синдром. Макар и редки, те не са напълно изключени. Всеки организъм по различен начин реагира на болестта. Голяма част от хората проявяват леки симптоми и успяват да се възстановят без хоспитализация. Но има и много тежки случаи, при които настаняването в болнично заведение е неизбежно.

Какви са пост Ковид симптомите?

Дори и бързо да се справим със заболяването, дори и да е протекло сравнително леко, то оставя своя отпечатък върху нашия организъм. Обикновено е нормално симптомите на Ковид да започнат да отзвучават след четвъртата седмица от началото на заболяването. Ако обаче продължаваме да чувстваме някакво неразположение означава, че налице е т.нар. „дълъг COVID-19“, който носи своите симптоми, които понякога могат да продължат с месеци. Към пост Ковид симптомите може да отнесем задух, продължителна кашлица, болки в мускулите, нарушение на бъбречните и чернодробните функции, а при някои от хората, които са прекарали заболяването се появява и косопад.
Направени са редица изследвания точно в това направление: влияе ли и как COVID-19 по някакъв начин върху нашия организъм дълго след това? Множеството изследвания и резултатите от тях показват точно такова влияние. Вирусът засяга почти всички органи, а освен това носи психиатрични и дерматологични последици.

Как да разпознаем пост Ковид симптомите?

Обикновено младите и здрави хора след инфекция с COVID-19 се възстановяват напълно сравнително бързо. Има обаче хора, които дълго след това продължават да не се чувстват напълно добре. Тогава говорим за пост Ковид симптоми. Не е изключено всеки пациент да развие тези симптоми, но обикновено те се проявяват при хората с по-крехко здраве и при възрастните, които обикновено имат дълга история на заболяванията си.

Как обаче да разпознаете тези симптоми? Дали това не са симптоми на някакво друго заболяване? Най-добрият начин, разбира се, е намесата на лекар и назначаването на изследвания от негова страна. Изследвания, които ще покажат дали симптомите, които имаме, са резултат от прекарания Ковид.

Видове пост Ковид симптоми

Всеки организъм е уникален и по различен начин реагира заболяванията. При някои от нас те минават много леко, почти неусетно. Но при някои заболяването е дълго и продължително и оставя своите последици върху организма. Така е и с COVID-19. Заболяването, което за кратко време успя да обхване целия свят и да предизвика пандемия в световен мащаб. Заболяването, което отне множество човешки животи и остави сериозни последици в организмите на много от онези, които са го прекарали. Именно това са пост Ковид симптомите. Те могат сериозно да увредят органите в нашето тяло, а понякога дори да доведат и до депресивни състояния.

Едни от най-разпространените последствия от COVID-19 са:

 • Отпадналост и умора;
 • Проблеми с белите дробове и сърцето;
 • Болки в областта на гърдите, които затрудняват дишането;
 • Проблеми с паметта и със съня;
 • Главоболия и депресии;
 • Косопад.

Макар на пръв поглед някои от симптомите да изглеждат незначителни, навременна и адекватна реакция е наложителна. Не бива да отдаваме например отпадналостта и умората на преумора в работата, която до скоро сме извършвали с лекота. Да, това също е възможно, но ако те са следствие от преумора, до дни ще отшумят. Не бива също така да подценяваме и косопада и да опитваме да прилагаме самолечение. Най-адекватната реакция от наша страна е посещението на лекар, който да установи дали това са пост Ковид симптоми и да назначи подходящо за целта лечение.

Пост ковид симптомите понякога са общи симптоми след различни инфекциозни заболявания

Разпознаването на пост-COVID симптоми срещу симптоми след други инфекции като грип или вирус може да бъде предизвикателно, тъй като имат общи черти. Въпреки това, има някои разлики и стратегии, които могат да помогнат в разпознаването:

 1. Първо, добре е ако сте имали съмнения за по-сериозно вирусно заболяване, да сте си направили тест и да сте посетили доктор
 2. Второ, помислете относно продължителността на симптомите. Симптомите на пост-COVID синдром често продължават за по-продължителен период от време, често седмици или дори месеци, в сравнение с обичайните симптоми след други инфекции, които обикновено изчезват в по-кратък период.
  Имайте предвид че в организма ви може да бъдат предизвикани разнообразни симптоми, включително умора, мускулни болки, затруднено дишане и “мозъчна мъгла”. Не бързайте да си поставяте “самодиагноза”, а посетете специалист.

Ако имате продължителни симптоми или съмнения, винаги е добра идея да се консултирате със здравни експерти. Лекарите могат да направят подробен медицински преглед, да вземат анамнеза и да използват допълнителни тестове, за да определят етиологията на симптомите.

Важно е да се помни, че подобно на обичайните симптоми след инфекции, пост-симптомите могат да варират значително между пациентите. Съществуващите насоки и препоръки на медицинските специалисти трябва да бъдат взети предвид при разпознаването и лечението на подобни състояния.

Лечение на пост Ковид симптоми

След прекаран Ковид, най-важното нещо е пациентът да наблюдава своето състояние, особено ако той има и някакво хронично заболяване. При наличието на проблем, консултацията със специалист е първото нещо, което да предприемем. Той ще установи причината и ще назначи подходящо лечение за справяне с проблема. Навременната намеса на специалист и предписването на правилните лекарствени продукти е от съществено значение за справяне с проблема.

Лечение на пост Ковид симптоми с природни и безопасни продукти

Ако пост Ковид симптомът е по-лек, е подходяща поддържащата терапия с прием на хранителни добавки за подсилване на имунната система и за укрепване на организма. Добавките могат да се приемат успоредно с лекарствените продукти за лечение на основната диагноза. Те благоприятстват за нормалното функциониране на имунната система и оказват благоприятен ефект върху дихателната система.
Освен това, добавките на билкова основа поддържат физиологичната устойчивост на организма към различните фактори на околната среда. Благодарение на полезните вещества, които се съдържат в тях и които ние често пренебрегваме при храненето, те укрепват имунната система, позволяват ни да се чувстваме жизнени и енергични. Предпазват ни от вируси или спомагат за по-лесното справяне с тях. Снабдяват нашия организъм с множество витамини и микроелементи, от които той се нуждае, за да бъде здрав.
Ефективна добавка на билкова основа, която помага в борбата с пост Ковид симптомите е Иновирон:

Иновирон – 20 капсули x 425mg

Original price was: 19.20лв..Current price is: 16.32лв..

Иновирон от Мирта Медикус.

Мощна, съвременна, оптимизирана формула за имунната и дихателната система.

Още

Предназначение и ефект

 • Допринася за нормалния функционален клетъчен и хуморален имунитет;
 • Благоприятства естествените имунни функции и дейността на Т-клетките;
 • Подпомага нормалните физиологични самоочистващи функции на лигавиците на дихателните пътища;
 • Способства за нормалното клетъчно дишане и обмяна на веществата;
 • Допринася за защита на клетките от оксидативен стрес. Антиоксидантен ефект;
 • Поддържа физиологичната устойчивост на организма към различните фактори на околната среда.

Иновирон на Мирта Медикус e хранителна добавка под формата на капсули, която е особено ефективна в борбата с пост Ковид симптомите. Това е мощна, съвременна, оптимизирана формула за защита на имунната и дихателната система – всичко, от което тялото ви има нужда след тежкия вирус. Билковите екстракти, съдържащи се в този продукт, допринасят за повишаване на устойчивостта срещу вируси и бактерии, помагат на човешкия организъм да развие защита и съответно да се намалят шансовете за повторно заразяване или влошаване на състоянието.

В народната медицина билките в Иновирон се използват срещу бронхит, а също и за улесняване на отхрачването. Те успокояват раздразнената лигавица на дихателната система и намаляват кашлицата.

Ето кои са те:

 • Черен бъз;
 • Чага;
 • Дълъг пипер;
 • Шийтаке;
 • Ехинацея.

Вашата имунна система е една от най-важните на защита срещу развитие на пост Ковид симптоми. Силната и здрава имунна система може да помогне в борбата с инфекцията и да предотврати сериозно заболяване от друга, последваща болест след вируса. Има няколко неща, които може да направите, за да поддържате имунната си система силна:

 1. Следвайте здравословен хранителен режим, който включва много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни;
 2. Приемайте природни добавки и силни формули с естествен билков състав
 3. Редовно правете физически упражнения;
 4. Осигурете си достатъчно сън;
 5. Избягвайте пушенето и прекомерната консумация на алкохол;
 6. Управлявайте стреса по здравословен начин.

Като предприемете стъпки за насърчаване на силна и здрава имунна система, това ще помогне да се предпазите от Covid-19 и други сериозни заболявания, инфекции, грипове, вируси.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *