Какво представляват високата и ниската кръвна захар? Диабет?

Диабет или какво представлява високата и ниската кръвна захар?

Всеобщо знание е, че начинът ни на живот се отразява пряко на организма ни, като това от своя страна отключва различни видове заболявания и здравословни проблеми. Не е в основата на това да знаем само, че нещо ни влияе, а да знаем как и какви са методите за справяне с негативните отражения върху организма.

 • Гладни ли сте през по-голямата част от времето си?
 • Оставате ли на същото тегло, въпреки че сте намалили калориите?
 • Изпитвате ли проблеми със стомаха?

Ако успявате да се разпознаете с отговора на тези въпроси, то вероятно нормите на кръвната захар не са в рамки.

Каква е нормата на ниска и висока кръвна захар?

Диабет или какво представлява високата и ниската кръвна захар?

Напрежението, стресът, липсата на досег с природата, забързаният начин на живот, застояването и липсата на движение са все предпоставки, които се отразяват негативно на всеки, но се проявяват по различен начин. За да може всеки един от нас да упражнява правилен контрол върху своето тяло, първо е необходимо да познава организма си и да взема необходимите мерки преди да е възникнал сериозен проблем и да се налага намеса на медицински лица. Една от най-често срещаните реакции на организма е варирането на кръвната захар (КЗ).

Обездвижването и наситеното с изкушения за консумиране ежедневие е идеална предпоставка за засилването на мързела и демотивацията. Ако проявим безотговорност към личното здраве ще си осигурим високи нива на глюкозата в кръвта и редица други здравословни проблеми.

За съжаление, голяма част от Вас ще разпознаят себе си в описаното по-горе определение за начин на живот. А мислите и за децата си? За примерът, който им давате и рисковете от появяване на диабет още в ранна детска възраст.

Специалистите на „Мирта Медикус” призовават всеки един от Вас да бъде запознат със същността на този проблем!

Какво представлява кръвната захар?

Диабет или какво представлява високата и ниската кръвна захар?

Всъщност под „кръвна захар” се разбира медицински термин, който не винаги е ясен за обществото и често пъти остава неразбран. Този термин отразява концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообращението. Нейната стойност показва налична неусвоена енергия за организма.

Причините за увеличената концентрация на глюкоза в кръвта са редица фактори, които оказват влияние върху начина ни на живот във времето, в което живеем.

Какви са причините за висока кръвна захар?

Хипергликемията или високото ниво на КЗ, може да бъде причинена от прости неща, като прекалено много храна, пиене на повече газирани напитки, липса на физически упражнения, неправилен прием на лекарството, заболяване или стрес.  Най-добрият начин да познаете със сигурност дали имате или нямате хипергликемия е да проверите нивото на глюкоза в кръвообращението.

Както стана ясно факторите, които влияят на човешкия организъм в днешно време не са малко и са в повечето случаи негативни. За съжаление, не е правилно причините за повишаване на КЗ да бъдат търсени само сред външните фактори. Голяма част от ежедневните навици, свързани с храненето, напитките, движението и др. водят до високи нива на КЗ.

 Неправилна диета.

Диабет или какво представлява високата и ниската кръвна захар?

Колкото по-далеч от природата е човек, толкова консумирането на храни, съдържащи изкуствени вещества се увеличава. Природата е източник на здраве и баланс в организма, докато всичко останало, което е в пакетче крие неподозирани дори за човешкия ум химични вещества, пряко засягащи нивото на глюкоза в кръвоносната система.

Изкуствени подсладители, емулгатори, захар и др. са само сред отровите, които присъстват в състава на ежедневно приеманите от всеки от нас храни. Важно е всеки един от нас, да бъде отговорен към всичко, което консумира и да е наясно, че концентрацията на глюкоза в кръвта е почти винаги първият показател за грешка в диетата.

Специалистите на „Мирта Медикус” поддържат основната хипотеза, че връзката с природата елиминира вероятността вредни и изкуствено създадени хранителни вещества да влияят на цялостното здравословно състояние. Разбира се, невъзможно е пълното регулиране на храни за консумиране, поради модерното и подтикващо към всякаква консумация време, в което живеем. Именно поради тази причина продуктите на „Мирта Медикус”, създадени само с природни и полезни вещества, могат да компенсират влиянието на вредителите от останалите храни и напитки, които ежедневно разрушават всеки човешки организъм.

Липса на постоянни физически упражнения.

Диабет или какво представлява високата и ниската кръвна захар?

Чрез неправилното хранене и консумиране на всякакви изкуствено създадени продукти, консуматорът /човека/ повишава концентрацията на глюкоза в кръвта, която за да бъде  правилно усвоена, то трябва да бъде изразходена. Ясно е, че тази задача е безкрайно трудна и тромава и някак изглежда по-лесно въвеждането на хранителен режим. Това е така, но само и единствено ако не е прекалено късно и нивото на КЗ не налага незабавни мерки по нейното смъкване.

Постоянното стоене в офиса и липсата на движение гарантирано засилват концентрацията на глюкоза, което от своя страна води до здравословни проблеми.

Стрес

Диабет или какво представлява високата и ниската кръвна захар?

Стресът е бичът на обществото и засяга всеки, който успява да му се поддаде! Близостта с природата е едно много устойчиво средство за справяне със стреса и то във всичките му форми. За съжаление, стресът освен работещите, засяга и децата.

Съчетаването на негативизъм с напрежение дава отражение върху децата, предизвиква незаинтересованост от страна на родителите към детето и по този начин то също се подлага на риск и се превръща в консуматор на всичко, което е идеална предпоставка за висока кръвна захар.

Доказано е, че стресът влияе на КЗ. Как точно се случва?

Когато човек е под стрес, тялото работи извънредно, за да помогне организма да пребори стресиращата ситуация. Един от начините е като освобождава адреналин, който дава енергия и способства концентрацията, която е необходима за справяне със стресовата ситуация. В допълнение към адреналина, тялото освобождава и глюкоза от черния дроб, мускулите и я складира като резерва. По този начин тялото е
готово за „борба”.

Така ежедневният стрес отключва в човешкия организъм повече от необходимото количество адреналин, а само по себе си това е предпоставка за повишаване на глюкозата в кръвта.

Какви са симптомите на висока кръвна захар?

Диабет или какво представлява високата и ниската кръвна захар?

Високата кръвна захар веднага проличава и се изразява в редица неприятни симптоми, които е важно да бъдат забелязани, за да бъдат взети необходимите мерки. Най-често човешкият организъм реагира чрез:

 • Постоянен глад;
 • Често пресъхнала уста;
 • Често уриниране или уриниране през нощта;
 • Суха кожа;
 • Ежедневна или прекалена умора;
 • Затруднена концентрация;
 • Проблеми със зрението;
 • Бавно зарастване на рани;
 • Проблеми с нервите;
 • Стомашни проблеми.

Диабет

Диабет или какво представлява високата и ниската кръвна захар?

Диабетът е диагнозата, която се получава вследствие на постоянната и не третирана висока кръвна захар.

По данни на Международната диабетна федерация честотата на заболяването е 8,3% и по прогноза ще надмине 10% към 2035 г. Големият брой неразпознати случаи е важна предпоставка за закъсняване на лечението, вследствие на което се развиват усложнения. Най-често се открива диабет при пациентите във възрастовата група 40-59 г., обаче се наблюдава подмладяване на заболяемостта.

Изследванията,които е необходимо да бъдат направени е важно да бъдат назначени от специалист.

Една от най-важните стъпки в лечението е промяната в начина на живот – тя включва както храненето, така и двигателната активност, оценка на стресовите нива и механизми за понижаването им. Може да се добави и  прием на билки и микроелементи, които значително облекчават симптомите и подобряват състоянието.

Такива са птерокарпус, момордика, канела, гимнема, хром, цинк – те пряко понижават нивата на КЗ, а други като центела азиатика, гинко билоба, гроздово семе подобряват кръвообращението, като предотвратяват появата или прогресията на честите усложнения.

Последните изследвания сочат, че мултифакторният подход (контрол на кръвна захар, хранителен режим, физическа активност, контрол на нивото на триглицеридите, преустановяване на тютюнопушенето, редуциране на алкохола)  в много голяма степен могат да намалят тежестта на микро- и макросъдовите усложнения.

Ниска кръвна захар – хипоглекимия

Диабет или какво представлява високата и ниската кръвна захар?

Не само страшната и до сега нелечима диагноза диабет се проявява в днешно време. Ниските нива на КЗ са не по-малко срещани. Появата им се корени отново не само от външните, но и от вътрешните фактори.

Доколкото симптомите на хипогликемия може да се различават при всеки човек, има само няколко общи признака, които трябва да знаете:

 • Тревожност;
 • Слабост;
 • Объркване;
 • Треперене;
 • Потене;
 • Умора;
 • Глад или нервност;

Ако изпитвате някакви симптоми на ниска кръвна захар, трябва да приемете бързодействащи въглехидрати, например 150-200 ml напитка със захар или 10-15 гр. захар. След като сте стабилизирали нивото на КЗ, е препоръчително да се консултирате със специалист, какви допълнителни действия трябва да предприемете.

Как да повлияете случаите на хипергликемия и хипогликемия?

Стабилизирането на концентрацията на глюкоза в кръвта може да има голямо въздействие. Съвети за действие, когато нивата на кръвна захар са прекалено високи или прекалено ниски:

 • Поддържайте добро кръвообращение и ниво на КЗ, чрез тинктури и продукти от природата още преди да е възникнал проблем.

Гликоравнин плюс (капсули х40)

 • Обсъдете със специалист назначаването на хранителен режим, физически упражнения и др.
 • Грижете се поддържането на здравословно хранене и приемане на хранителни добавки, които съдържат природни вещества за постигане на баланс

Американската асоциация за диабет (ADA) препоръчва следните прицелни стойности за кръвна захар:

 • Нива след храна – < 10 mmol/L;
 • Нива преди храна – 4.4-7.2 mmol/L ;

Попитайте Вашия лекар кои граници на КЗ са подходящи за Вас. EASD препоръчва прицелна стойност на HbA1c 7% или по-малко за много хора с диабет.

Поемете контрола! Природата ни дава ресурс, който включва различни по вид билки, които могат да ни помогнат при висока и ниска концентрация на глюкоза в кръвта. Специалистите на “Мирта Медикус” призовават да имате предвид, че следенето и контрола на тези нива не са за подценяване!

Следете Вашето състояние, както и това на Вашите близки.

Все по-често деца страдат от диабет и смайващо висока кръвна захар. Затова в основата стоят примера, който им даваме, храните и напитките, които консумират и липсата на движение.

Не бъдете консуматори, а отговорни хора за Вашето здраве и това на Вашите близки!

Специалистите на „Мирта Медикус” призовават за отговорност към нивото на глюкоза в кръвта, познаването на човешкия организъм и връзката с природата.

Гликоравнин (Капсули)

Хранителните добавки, съдържащи огромно богатство на билки, постигащи баланс и пречистващи организма имат силата да спомогнат минималното влияние на външните фактори върху организма! При всички случаи, ако забележите един от изброените по-горе симптоми или просто сте отговорни за здравето си, не пропускайте профилактичните прегледи за нивото на кръвната захар!

Разгледайте още интересни теми в блога на Мирта Медикус!

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

15.12 лв.
Гликоравнин плюс (капсули х40)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *