10 Съвета за добро храносмилане

10 съвета за добро храносмилане
14.94лв.19.26лв.

Преяждането, бързото ядене и храненето под стрес и напрежение, както и консумацията на прекомерно количество мазнини са сред причините за лошо храносмилане и чревни проблеми, като запек или газове. Искате ли да знаете как да ги предотвратите?

Лошото храносмилане е много често срещано, когато водим активен социален живот, тъй като присъстваме на много обеди и вечери, където се сервират много мазни храни и алкохол.

Това не означава, че трябва да се лишаваме от социалния си живот, за да имаме добро храносмилане, а да се научим как да помагаме на храносмилателната си система. Кои фактори допринасят за доброто или лошото храносмилане? Как можем да избегнем неприятните последствия като газове и подуване на стомаха?

Доброто храносмилане понякога изглежда невъзможно за много хора, но храносмилателните проблеми могат да бъдат решени чрез предприемане на превантивни мерки, като се знае как функционира храносмилателната система и като се осъзнаят причините и симптомите за лошо храносмилане.

Kакво представлява храносмилателната система?

Kакво представлява храносмилателната система?

Храносмилателната система се състои от органи, отговорни за разграждането на храната, за да абсорбират хранителни вещества от нея и да се изхвърлят отпадъците. Тези органи включват храносмилателния тракт, черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур. Храносмилателният тракт се състои от дълга тръба, която се простира от устата ви през фаринкса, хранопровода, стомаха и тънките черва до дебелото черво.

Как работи храносмилателната система

Как работи храносмилателната система

Храносмилателната система е съоръжението, което ни позволява да се храним, за да живеем. Съставена е от хранопровода, стомаха, тънките и дебелите черва и е тясно свързана с черния дроб и панкреаса, кръвоносната система, а също и нервната система. С други думи, храносмилането кара повечето ни жизненоважни органи да работят. Следователно, ако имаме лошо храносмилане, това може да се отрази на цялото ни тяло.

Стомахът е мястото, където храната се събира и се смесва със стомашните сокове. От там тя бавно се помества към тънките черва, където се разпада до усвоими молекули, които ще бъдат пренесени от кръвта до клетките на цялото тяло. Това, което не може да бъде усвоено, като фибри или мъртви клетки, се изтласка в ректума, за да се отдели от тялото.

Защо храносмилателната система е важна

Процесът на храносмилане превръща храната в хранителни вещества, необходими за функционирането и оцеляването. Тялото използва хранителните вещества за енергия, растеж и възстановяване на клетките. Освен това, изследванията показват, че храносмилателната система може да повлияе на настроението и цялостното психично здраве, поради силната връзка между храносмилателната система и мозъка.

Какви са симптомите на лошо храносмилане

Какви са симптомите при лошо храносмилане

Основният симптом на лошо храносмилане е стомашната болка. Ако стомахът или тънките черва не работят както трябва, процесът на изпразването им отнема много повече време. В този случай има усещане за тежест, а храносмилането сякаш продължава вечно.

Ако имате симптоми, като спазми, метеоризъм, болки в стомаха или киселини, това означава, че храносмилателната ви система има проблеми с усвояването на току-що изядената храна.

Спазмите са онези досадни неволни контракции на хранопровода, стомаха, червата или жлъчния мехур. Метеоризмът, по-известен като газове, се дължи на въздуха, който неволно попада в тялото, при дъвчене или е резултат от химични реакции в храносмилателния процес. Когато въздухът е уловен и не може да излезе, това причинява болка и подуване на корема. И накрая, киселините в стомаха са резултат от стомашните сокове, които предизвикват усещане за парене и дори могат да достигнат до гърлото.

Как да подобрим храносмилането

Как да подобрим храносмилането

Всички изпитваме от време на време храносмилателни проблеми. Стомашните спазми, запек, киселини и подобни симптоми са улики, че нямаме добро храносмилане. В някои случаи причината е общо явно или скрито заболяване, но в други, такива проблеми са резултат от лошо храносмилане.

Ако установявате, че често срещате подобни проблеми и вярвате, че някои промени в начина на живот са от ключово значение, ето 10, които определено трябва да опитате:

  1. Яжте храни, богати на фибри

Консумацията на храни с високо съдържание на фибри помага да се поддържа плавно движение на храната през храносмилателния тракт, което води до добро храносмилане. Богатата на фибри диета също помага за намаляване на риска от различни храносмилателни проблеми като хемороиди, синдром на раздразнените черва (спастичен колит) и рак на дебелото черво. Така че, включете повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки към вашата диета за добро храносмилане.

  1. Ограничете храните с високо съдържание на мазнини

Консумирането на пържени и мазни храни не само затруднява храносмилателната система, но води до констипация (запек). Но, тъй като в умерени количества липидите са полезни и необходими за тялото, изберете, освен нискомазнинните храни, умерена употреба и на продукти със съдъжание на полезни мазнини, като ядки, семена и морски дарове, за да имате добро храносмилане.

  1. Добра хидратация

Водата е от основно значение за добро храносмилане. Нуждаем се от вода, за да усвоим правилно хранителните вещества, да смелим твърдата храна и да подобрим перисталтиката на червата. Без вода функцията на цялото тяло намалява, което може да доведе до ниско кръвно налягане, дехидратация и да причини запек. Пийте поне 6-8 чаши вода всеки ден, за да имате добро храносмилане.

  1. Раздвижете се

Редовните физически упражнения могат да лекуват храносмилателни проблеми като запек (констипация), както и да насърчават доброто храносмилане. С течение на времето умереното физическо натоварване помога за подобряване на лошото храносмилане, увеличава притока на кръв към всички органи и укрепва мускулите в стомашно-чревния тракт. Най-важното е, че редовните упражнения ви помагат да поддържате здравословно тегло, което ви дава по-добро храносмилателно здраве.

  1. Преборете стреса

Прекомерният стрес или безпокойство повлияват негативно на храносмилателната ви система. Стресът може да причини коремни спазми и възпаления, които да се развият в стомашно-чревни проблеми, като синдром на раздразненото черво (СРЧ) и пептични язви. Усвояването на техники за контрол на стреса, като йога и медитация са ключа към добро храносмилане.

  1. Избягвайте лошите навици

Факт е, че лошите навици като тютюнопушене и консумация на алкохол не са полезни за цялостното здраве. Освен това тези навици също могат да причинят често срещани проблеми с храносмилането. Пушенето удвоява риска от развитие на киселинен рефлукс, който може да доведе до язва на стомаха и рак на стомашно-чревния тракт. Прекомерната консумация на алкохол причинява киселини и раздразва стомашно-чревния тракт проблеми, което може да доведе до заболявания. Следователно, намалете приема на алкохол и цигари, ако искате добро храносмилане.

  1. Подкрепете червата си с пробиотици

Червата са епицентър на здравето и затова е препоръчително да се консумират храни, които подпомагат чревния тракт и попълват добрите бактерии, които живеят там. За целта препоръчваме редовен прием на полезни бактерии, както чрез храна, така и чрез суплементи. Това включва качествени пробиотици под формата на хранителни добавки за добро храносмилане.

  1. Не се хранете бързо

Ако се замислите, колко пъти сте яли в припряно състояние, в движение, в колата или на бюрото си? Бързото хранене кара тялото да преминава в режим „борба/ бягство“, който спира храносмилането. Затова седнете, поемете дъх и се насладете на храната си на спокойствие.

  1. Не забравяйте да дъвчете

Сериозно, не забравяйте да дъвчете! Знаете ли, че доброто храносмилане започва в устата? Вашата слюнка започва процеса на разграждане на въглехидратите, преди дори да достигне стомаха. Ако не дъвчете старателно, това води до повече работа за стомаха ви, което допълнително затруднява храносмилателния процес. Стремете се да дъвчете, докато храната ви се втечни, което обикновено е около 20 до 30 сдъвквания.

  1. Чувствителност към храната

Хранителната чувствителност е често срещана причина за подуване на корема и газове. Ако все още не сте експериментирали с премахването на обичайните дразнители, като, млечни продукти, соя, яйца, боб или глутенови зърнени храни, определено си заслужава да опитате.

Заключение

Някои проблеми с храносмилането са по-трудни за овладяване, но много от тях могат да бъдат повлияни, като следвате горните съвети. Ако въпреки това продължавате да страдате от симптоми на храносмилателно разстройство, консултирайте се с гастроентеролог, за да имате добро храносмилане и да започнете да се чувствате невероятно.

14.94лв.19.26лв.

14.94 лв.
Лактобаланс пробиотик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *