Ниска кръвна захар – лечение с безопасни природни средства

ниска кръвна захар

Акценти

В днешния постпандемичен свят, където стресът, неправилното хранене и липсата на активност са често срещани явления, ниската кръвна захар става все по-актуална тема. Тя не само засяга хората с диабет, но и много други, които може би не осъзнават колко сериозен проблем може да представлява този симптом. Ниската кръвна захар, или хипогликемия, не е просто неудобство, а може да има сериозни последици върху здравето и доброто настроение на човека.

Неконтролираната ниска кръвна захар може да доведе до дребни неудобства като главоболие, глад и трептене на ръцете, но също така и до по-сериозни състояния като дехидратация, загуба на съзнание и дори хипогликемична кома. Поради тези рискове, важно е да се разбере какво предизвиква ниската кръвна захар, как да се предпазим от нея и как да реагираме в случай на поява на симптоми.

Но първо, нека разгледаме какво всъщност е кръвната захар и какво се случва, когато тя падне под нормалните стойности.

Какво е ниска кръвна захар?

Кръвната захар, или глюкозата, е основният източник на енергия за нашето тяло. Тя се намира в кръвта и се доставя до клетките чрез инсулин, хормон, произвеждан от панкреаса. Когато концентрацията на кръвната захар падне под нормалните нива, тялото ни започва да изпитва дефицит на енергия, което предизвиква негативни симптоми.

Причини за ниска кръвна захар

Ето едни от най-често срещаните причини за състоянието:

Неправилно хранене

Неправилното хранене, особено консумацията на храни с високо съдържание на бързо усвояващи се въглехидрати, може да доведе до рязко повишение на нивата на кръвната захар, последвано от бърз спад. Захарни изделия, газирани напитки и храни с високо съдържание на глюкоза могат да доведат до временно увеличение на кръвната захар, след което тя бързо пада под нормалните стойности.

Прием на лекарства и лечение на диабет

Хората, които страдат от диабет и приемат лекарства за контрол на кръвната захар, могат да изпитат хипогликемия поради прекомерно високите дози на инсулин или други лекарства. Нередовното приемане на лекарства, неправилното дозиране или пропускането на хранене след прием на лекарства може да доведе до ниска кръвна захар.

Физическа активност и стрес

Интензивна физическа активност може да увеличи метаболизма и да намали нивата на кръвната захар. При хора с диабет или при хронични проблеми с кръвната захар, този ефект може да бъде особено изразен. Освен това, стресът може да повлияе на нивата на хормони, които контролират захарта, като причини нейно спадане под нормалните стойности.

Тези фактори често действат комбинирано и могат да се допълват един друг. Разбирането на тези причини е от съществено значение за предотвратяване на състоянието.

Алкохолна консумация

Употребата на алкохол може да доведе до намаляване на нивата на кръвната захар, особено при хора с диабет. Алкохолните напитки могат да блокират производството на глюкоза и да нарушат функцията на панкреаса, който произвежда инсулин. Това може да доведе до рязко падане на кръвната захар.

Други медикаменти

Някои лекарства могат да доведат до ниска кръвна захар като страничен ефект. Например, някои антибиотици, бета-блокери и антидепресанти могат да повлияят.

Хормонални проблеми

Някои хормонални промени, като например при менструация, бременност или промени в щитовидната жлеза, могат да повлияят на нивата. Промените в нивата на естроген и прогестерон при жените могат да доведат до увеличение на инсулиновата чувствителност.

Тези допълнителни причини подчертават важността на комплексен подход при управлението на кръвната захар и предпазването от хипогликемия. Индивидуалните характеристики и здравни състояния могат да играят важна роля в това как организмът реагира на различните фактори, които могат да доведат до състоянието.

Симптоми на ниска кръвна захар

1. Трептене и нервност
Един от първите сигнали за ниска кръвна захар може да бъде усещането на трептене или дребни тикове на мускулите. Нервността и раздразнимостта също са чести симптоми, като засилването на стреса може да увеличи този ефект.

2. Глад и жажда
Хипогликемията може да бъде съпроводена от чувство на глад и жажда, тъй като тялото се опитва да компенсира липсата на енергия. Хипогликемичната реакция може да провокира желание за консумация на захар или други въглехидрати.

3. Главоболие и замъгленост на ума
Състоянието може да доведе до главоболие и замъгленост на ума. Засилването на тези симптоми може да затрудни концентрацията и да намали когнитивните функции.

4. Повишен сърдечен ритъм
Може да се усети ускорено сърцебиене и да се предизвика чувство на раздразнителност, притеснение. Това е реакция на организма в опит да компенсира липсата на енергия, като увеличава кръвообращението.

5. Потене
Един от обичайните симптоми на хипогликемията е потенето, особено в областта на челото и лицето.

В някои случаи, са налични необичайни симптоми като сърбеж на кожата, гадене или неприятен вкус в устата. Тези симптоми са по-рядки, но все пак трябва да се вземат под внимание.

Разпознаването на тези симптоми е от съществено значение, за да се предотврати сериозното увреждане или дори загубата на съзнание, които могат да настъпят при продължително влияние на състоянието.

Още по темата: Какво представляват високата и ниската кръвна захар? Диабет?

Какво да ядем при ниска кръвна захар?

Когато сте изправени пред ситуация на ниска глюкоза в кръвта, е важно да прибегнете към консумация на храни, които ще възстановят нивата ви бързо, както и да осигурите стабилност в бъдеще.

Ето няколко предложения:

 1. Бързи въглехидрати
  Сушени плодове: Като грозде, сушени кайсии или финики.
  Мед
  Плодови сокове: Сокове от портокали, ябълки или грейпфрут.
  Газирани напитки тип кола, фанта и сходни.
 2. Протеини и “добри” мазнини
  Ядки и семена: Като бадеми, орехи или ленено семе.
  Сирене – придава наситеност и помага за стабилизиране на нивата на глюкозата.
  Яйца – богати на протеини и също помагат за контролиране на глюкозата.
 3. Плодове, зеленчуци и зърнени
  Зеленчуци: Като броколи, спанак или зелена салата.
  Цели зърнени храни: Овесени ядки, киноа или пълнозърнест хляб.
  Ягоди
 4. Леки и бързи хапвания и закуски
  Кисело мляко с плодове – Без добавена захар и богат на протеини.
  Пуканки – Без масло и захар, предлагат бързоусвояващи се въглехидрати.
  Авокадо: Богато на “добри” мазнини и предлага стабилно енергийно освобождаване.
 5. Вода и напитки
  Вода: Хидратацията е ключова тук
  Безкалорични напитки: Като чай или кафе без добавена захар.

Помнете да се консултирате с вашия лекар или диетолог относно подходящите стратегии за контролиране на глюкозата ви и как да се справите със ситуации на ниска глюкоза.

Ниска кръвна захар при здрав човек без диабет – възможно ли е и от какво се причинява?

Да, ниската кръвна захар е възможна дори и при здрав човек. Този феномен се нарича реактивна хипогликемия и може да се причини от няколко фактора:

Прекомерен въглехидратен прием

Консумацията на големи количества бързоусвояващи се въглехидрати, като захари и бел хляб, може да доведе до рязък скок на нивата на кръвната захар, следван от бърз спад, който може да предизвика хипогликемия.

Пренатоварване

Извършването на интензивна физическа активност без предварително консумиране на достатъчно храна, осигуряваща енергия, може да доведе до изразено ниска кръвна захар при здрав човек.

Промени във времето на хранене и “фастинг”

Дълги периоди на гладуване, пропускане на храна или нередовни хранения могат да доведат до ниски нива на кръвната захар.

Консумация на алкохол

Употребата на алкохол може да доведе до спад на кръвната захар, особено ако се консумира на празен стомах или при дълги периоди на пост.

Все пак, важно е да се отбележи, че реактивната хипогликемия при здрави хора обикновено е краткотрайна и се коригира с консумация на храна или захаросани напитки. Въпреки това, ако симптомите на хипогликемията се повтарят или стават сериозни, е важно да се консултирате с лекар за оценка и съвети.

Възможно ли е да ми пада захарта от преумора?

Да, е възможно нивата на кръвната захар да паднат поради преумора. Преумората може да доведе до намаляване на нивата на глюкоза в кръвта поради няколко причини.

Първо, продължителният физически или умствен труд може да изчерпа запасите на глюкоза в тялото, което в крайна сметка може да доведе до ниска кръвна захар.

Освен това, преумората може да доведе до лоши хранителни навици, като пропускане на хранене или консумация на неподходящи храни, което от своя страна може да допринесе за ниска кръвна захар.

Продължителният стрес и преумората могат да нарушат нормалната регулация на хормоните, включително и тези, които контролират нивата на кръвната захар, като инсулин. Важно е да се поддържа балансиран начин на живот и да се отделя достатъчно внимание на отдиха и храненето, особено в периоди на интензивна дейност или стрес.

А падане на кръвната захар от паник атаки, страх, тревожност и притеснения?

Да, паник атаките и стресът от тревожността могат да доведат до увеличена потребност на тялото за енергия. Това може да предизвика използване на глюкозата като източник на енергия, което може да доведе до намаляване на нейните нива в кръвта.

При стрес се отделят различни хормони, като адреналин и кортизол, които могат да повлияят на нивата на кръвната захар. Например, кортизолът може да увеличи резистентността на клетките към инсулин и да насърчи по-голямо освобождаване на глюкоза, което в крайна сметка може да доведе до ниска кръвна захар.

Пада ми кръвната захар, когато се превъзбудя – нормално ли е това?

Да, е възможно нивата на кръвната захар да паднат след период на превъзбуда или възбуждане.

Продължителната или интензивна емоционална стимулация може да предизвика повишена потребност на организма за енергия. Възбуждането може да активира отделянето на различни хормони, като адреналин и кортизол. Тези хормони могат да ускорят метаболизма и да повлияят на регулацията на кръвната захар. Например, адреналинът може да повиши освобождаването на глюкоза от гликогена в мускулите и черния дроб, което може да доведе до временно повишение на нивата на кръвната захар. Впоследствие обаче, когато емоционалната стимулация отслабне, тези процеси могат да предизвикат намаляване на кръвната захар под нормалните стойности.

Нормално ли е човек да има ниска кръвна захар сутрин?

Нормално е нивата на кръвната захар да бъдат по-ниски сутрин, особено след дълга нощ без хранене. Този феномен се нарича “хипогликемия” и е обичайно явление, което се случва при много хора.

По време на нощта, тялото използва глюкозата за енергия, като горе-долу поддържа стабилни нива на кръвната захар чрез процес на производство на глюкоза от запасите на гликоген в черния дроб и използване на мазнини. Сутринта, когато се събудите и не приемете храна, процесът на глюконеогенеза може да продължи да поддържа ниски нива на кръвната захар.

Въпреки това, в случай на ниска кръвна захар сутрин, която предизвиква симптоми като глад, нервност или слабост, е важно да се консултирате с лекар, за да се изключат възможни медицински проблеми, като например диабет или други ендокринни разстройства.

Какви изследвания трябва да си направя, за да разбера дали страдам от ниска кръвна захар?

Изследванията относно ниската кръвна захар (хипогликемия) се провеждат с цел да разберат причините, симптомите, ефектите и методите за лечение и превенция на този медицински проблем. Решението за това, кои изследвания да направите, зависи от вашата конкретна медицинска и здравословна история, симптомите, които изпитвате, и консултациите с вашия лекар или специалист. Въпреки това, някои от общите изследвания, които могат да се разгледат, включват:

 • Нива на глюкоза в кръвта: Това е основен тест за оценка на нивата на кръвната захар и при диагностициране на хипогликемията.
 • Хормони: Тестове за нивата на хормони като инсулин, кортизол и адреналин могат да бъдат полезни за изследване на причините за ниската кръвна захар.
 • Контрол на глюкозата: Повторни измервания на нивата на кръвната захар през деня (глюкозни профили) могат да помогнат за оценка на контрола на кръвната захар и да открият евентуални проблеми.
 • Тест за Толерантност на глюкозата: Този тест може да се използва за оценка на тялото ви за реакция към глюкоза след прием на определено количество захар.
 • Тест за Инсулинова чувствителност: Този тест може да се използва за оценка на вашата чувствителност към инсулин и реакцията на тялото ви на него.

Натурален лек срещу ниска кръвна захар

Продуктът “Гликоравнин ПЛЮС” от “Мирта Медикус” е предназначен да поддържа нормални нива на кръвната захар и да подкрепя обмяната на веществата в организма. Съдържащите се екстракти от подбрани билки, витамини, минерали играят ключова роля в този процес, като подобрява инсулиновата чувствителност на клетките и увеличава транспорта на глюкозата в тях. Освен това активните съставки в продукта подпомагат функциите на метаболизма и имат благоприятен ефект върху нервната и сърдечно-съдовата система, очите, кожата и имунитета.

Гликоравнин плюс – 40 капсули х 425mg

17.94лв.

Гликоравнин плюс от Мирта Медикус.

Поддържа нормални нива на кръвната захар.

Още

Ето някои от основните съставки в Гликоравнин плюс и тяхната роля:

 • Канела: Помага за понижаване на кръвната захар и борба с диабета, като имитира ефектите на инсулина и увеличава транспорта на глюкозата в клетките.
 • Алфа-липоева киселина: Подпомага въглехидратната обмяна и вътреклетъчните процеси, защитава от свободните радикали и подобрява инсулиновата чувствителност.
 • Екстракт от бобови шушулки: Поддържа висока ефективност на инсулина, пречиства пикочоотделителната система и допринася за нормални стойности на кръвното налягане.
 • Екстракт от черничеви листа: Има стабилизиращо въздействие върху въглехидратната обмяна.
 • Полски хвощ: Има диуретично действие и увеличава отделянето на урина, като подпомага пречистването на бъбреците.
 • Витамини В2, В3 и В6: Подпомагат различни функции в организма, включително преминаването на кръвната захар към клетките, функциите на нервната система и имунитета.
 • Манган и Селенометионин: Имат антиоксидантни свойства и помагат за регулиране на нивата на кръвната захар.

Този продукт представлява съвкупност от натурални съставки, които подпомагат здравословното функциониране на метаболизма и поддържат стабилни нива на кръвната захар. Въпреки че ефективността му може да варира от човек на човек, продуктът е разработен с цел да бъде безопасен и ефективен допълнителен източник на подкрепа за здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *