Инфекция на пикочните пътища – причини, симптоми и лечение

Лятото вече е тук, а температурите се покачват с всеки изминал ден. През лятото обикновено водим много по-активен живот. Прекарваме много време навън, ходим на басейн и море и се забавляваме пълноценно с близките и роднините си, за да се извлече максимума от хубавото време преди есента да е дошла. Има дни, в които всичко е толкова прекрасно, че изглежда сякаш не съществува нещо, което може да разруши тези комфорт и щастие.

Или поне така си мислим, докато не усетим първите симптоми на инфекция на пикочните пътища…

Какво е инфекцията на пикочните пътища?

Възпаление на пикочни пътища

Инфекцията на пикочните пътища (UTI) е инфекция във всяка част от пикочната система, която може да включва бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата. Това е често срещан тип здравословен проблем, който повечето хора преживяват поне веднъж през живота си. Симптомите на инфекция на  могат да включват:

  • Мътна или кървава урина;
  • Урина със силна миризма;
  • Усещане за парене при уриниране;
  • Болки в кръста;
  • Висока температура и други.

Ако не се лекува, инфекцията на пикочните пътища може да доведе до увреждане на бъбреците. Ето защо е важно да посетите лекар, ако смятате, че може да страдате от този проблем. Лечението често включва антибиотици и продукти за подсилване на имунитета.

Причини за инфекция на пикочните пътища

Инфекция на пикочните пътища обикновено се поражда след като бактерии попаднат в уринарния тракт. Те започват да се размножават и засягат с развитието си и пикочния мехур. Съвсем естествено, тялото има свои механизми за предпазването от такъв тип неприятни преживявания. За наше съжаление, обаче, дори механизмите на тялото не успяват да ни предпазят от бактериите и това може да се превърне в една развита инфекция на пикочните пътища.

Циститът

Циститът е най-често срещата такава инфекция. Основният причинител е Escherichia coli, които са бактерии типични за стомашно-чревния тракт. Циститът може да се причини и при полов контакт. Може просто да се приберете от забавен уикенд с басейни и слънце и да си „донесете“ цистит.

Има различни разновидности на цистита като хроничен, остър или неинфекциозен. Независимо от вида, тази инфекция на пикочните пътища е изключително затормозяваща за тялото и психиката ни.

Защо страдаме от инфекция на пикочните пътища?

Има безброй много причини за инфекция на пикочните пътища като хигиената е нещо, за което можем да следим целенасочено. Някои видове контрацептиви като диафрагмата също могат да бъдат причинител.

Намаленият имунитет значително улеснява развитието на състоянието. В този контекст доста често разболяването през есента и зимата е последвано от инфекция на пикочните пътища.

Симптоми на инфекция на пикочните пътища

Симптоми на инфекция на пикочните пътища

Симптомите за инфекция на пикочните пътища обикновено са много типични и разпознаваеми, а интензитетът им варира спрямо вида и развитието на дадената инфекция.

Чести позиви за уриниране

Най-често срещаният симптом са честите позиви за уриниране, при които отделянето на урина е в рамките на няколко капки или изобщо никаква. Обикновено този симптом при инфекция на пикочните пътища се съпътства с парене при уриниране и дори силна болка, която някои пациенти описват като толкова силна, че „крайниците им изтръпват и дъха им секва“.

Променен цвят на урината

Промяната в цвета на урината също може да бъде доста показателна. Тя става тъмна, мътна, а наличието на кръв в урината е сигурен знак, че нещо не е наред.

Вдигане на температура

По-рядко срещан симптом за инфекция на пикочните пътища, но все пак характерен за този тип проблем, е повишаването на телесната температура. Съвсем нормално е нашето тяло да прави всичко възможно, за да се справи с бактериите без допълнителна помощ от наша страна. Това е естествената имунна реакция на организма. За жалост, в повечето случаи се налага да се намесим в “борбата”. Инфекцията на пикочните пътища може да ни носи огромен дискомфорт и дори болка, както честият порив за уриниране блокира ежедневието и живота ни.

Топлото време – катализатор на проблема

Понякога слънчевите дни на плажа може да имат цена. Топлото време един от основните фактори за ускореното развитие на микробите в подходяща среда и за възникване на инфекция в пикочните пътища.

Водата може да бъде опасна

По-близките ни контакти с хората, както и водните басейни, било то морето или изкуствено създадени такива (басейни), са перфектен развъдник на микробите и техните колонии, а тялото ни се изявява като един чудесен приемник в този сценарий.

Лечение на инфекция на пикочните пътища

Лечение на инфекция на пикочните пътища

Тъй като циститът е най-често срещаната инфекция на пикочните пътища е добре да споменем, че ако в миналото сме имали случаи на пристъпи на цистит, те със сигурност могат да се повторят.Както много лекари съветват, най-доброто лекарство е превенцията. Спазването на добра лична хигиена, приемът на много течности, както и добрият хранителен режим са ключови за доброто здраве на уринарния тракт, но не са абсолютна гаранция, че ще успеем да се предпазим от този здравословен проблем.

Дами, бъдете внимателни!

Жените се оказват изключително предразположени към инфекция на пикочните пътища. Това само по себе си не означава, че мъжете не са уязвими към подобен тип неприятни преживявания. Просто при мъжете подобни проблеми се срещат доста по-рядко спрямо разпространението им при жените. Това се дължи на някои анатомични специфики, а именно по-малката дължина на уретрата и човешка структура на разположение на гениталиите и аналната област.

Периодът на менопауза може също да бъде много интензивен за една една жена поради всички промени, които се случват в тялото й, а спадът в циркулацията на естроген причинява известни промени в пикочните пътища. Това прави дамите по-уязвими към всякакъв вид инфекции.

Цистат е вашето решение от природата срещу инфекция на пикочните пътища

Цистат – 20 капсули х 425mg

14.94лв.

Цистат от Мирта Медикус.

За здрави пикочни пътища!

Още

Мирта Медикус е производител на Цистат – напълно натурална хранителна добавка, която се използва както за превенция, така и за възстановяване от неприятните симптоми на цистита като:

  • порив за често уриниране, съпътстван с болезнено отделяне на урина;
  • тежест в пикочния мехур и бъбреците, изразени като болка в корема и кръста;
  • евентуалните усложнения при нарушения на половите функции.

Цистат е модерно решение за жената при нейния сблъсък с инфекция на пикочните пътища. Чрез подсилване на имунните функции на тялото и функционирането на организма, продуктът спомага не само за справянето с инфекцията, но и за общото детоксикиране на тялото. Цистат благоприятства понижаването на кръвното налягане, нормализиране на кръвотока и помага за справянето с различни отоци, появили се в следствие на проблема. Хранителната добавка способства регенерирането на имунната система след този бактериален „удар“ по нейната защита.

Природни съставки срещу инфекция на пикочните пътища

В състава на Цистат има екстракт от златна пръчица – съставка, която се бори с микробите при инфекция на пикочните пътища и има отводняващо действие.

Екстрактът от бреза пък има антибактериално действие и редуцира алергичните реакции.

Екстрактът от червена боровинка също се бори с бактериите като им пречи да се прикрепват към пикочните пътища.

Магнезият понижава свръхчувствителността при инфекция на пикочните пътища и действа благотворно срещу спазмите.

Янтарната киселина подсилва имунитета, витамин В2 и В6 подобряват състоянието на лигавиците, жлезите, кожата и спомагат за нормалната обмяна веществата в тялото.

Циститът е инфекция на пикочните пътища, която е не само болезнена и създава общо неразположение, но и може да има много негативен ефект върху психическото състояние и самочувствието ни. Грижата за уринарния тракт трябва да се случва не само при нужда, а трябва да е целогодишен приоритет. При първи симптоми на парене, болка и чести позиви за уриниране потърсете решените от природата за инфекция на пикочните пътища!

Посетете нашия блог за още статии, свързани със здравето и здравословния начин на живот.

14.94 лв.
Цистат (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *