10 сигурни и лесни начина за сваляне на висока кръвна захар

10 сигурни и лесни начина за сваляне на висока кръвна захар

Страдате ли от висока кръвна захар? Ако е така, не сте сами.

Ако търсите безопасни лесни съвети и начини да свалите нивата на кръвната си захар… то вие сте попаднали на правилното място. В тази публикация в блога ще обсъдим 10 прости съвета, които могат да ви помогнат да контролирате кръвната си захар.

Проблемът с високата кръвна захар и как да я свалим?

 10 сигурни и лесни начина за сваляне на висока кръвна захар

Високата кръвна захар, известна още като хипергликемия, е състояние, при което тялото има твърде много глюкоза в кръвта. Глюкозата е вид захар, която идва от храните, които ядем. Той е основният източник на енергия за нашите клетки.

Панкреасът произвежда хормон, наречен инсулин. Инсулинът помага на тялото да използва глюкозата за енергия. Когато има твърде много глюкоза в кръвта, тя може да увреди тъканите и органите с течение на времето. Това може да доведе до здравословни проблеми като сърдечни заболявания, инсулт, бъбречно заболяване, слепота и ампутации.

Хората с диабет имат висока кръвна захар, защото телата им не произвеждат достатъчно инсулин или защото не могат да използват инсулина правилно.

Високата кръвна захар е често срещан проблем, но това не означава, че е лесно да се справите с него. Според Американската диабетна асоциация 29 милиона американци имат диабет, а други 86 милиона имат преддиабетно състояние.

10 сигурни и лесни начина за сваляне на висока кръвна захар

Подбрахме за вас 10 сигурни и лесни начина за сваляне на висока кръвна захар, които ще ви помогнат да живеете по-здравословно:

Хранете се здравословно

Хранете се здравословно

Здравословната диета е от съществено значение за контролиране на високата кръвна захар. Когато ядете нездравословни храни, кръвната ви захар скача, а когато ядете здравословни храни, кръвната ви захар спада. Ето защо е важно да правите здравословен избор винаги, когато можете да си го позволите.

Ето няколко съвета за балансирано хранене:

 • Яжте много плодове и зеленчуци.
 • Избягвайте преработените храни и сладките напитки.
 • Изберете пълнозърнести храни пред рафинирани.
 • Включете чисти протеини в диетата си.
 • Пийте много вода.

Виж още: Полезна статия относно принципите на хранене при захарен диабет.

Движете се редовно

Движете се активно

Упражнениеята са друга важна част от контролирането на кръвната захар в нормални граници. Когато тренирате, тялото ви използва глюкоза, която помага за понижаване на нивата на кръвната ви захар. Упражненията имат и други ползи за здравето, като например намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Ако в момента не сте активни, започнете бавно и постепенно, увеличавайте интензивността и продължителността на тренировките. Ето няколко съвета за безопасно упражняване и трениране за хора с диабет:

 • Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да започнете нова тренировъчна програма.
 • Започнете с упражнения с ниска интензивност и увеличете постепенно натоварванията.
 • Избягвайте упражнения с висока интензивност, ако имате диабет тип II.
 • Носете пулсомер, за да сте сигурни, че не работите твърде усилено.
 • Пийте много вода преди, по време и след тренировка.

Следете нивата на кръвната си захар

Следете нивата на кръвната си захар

Един от най-добрите начини за понижаване на кръвната захар е да следите редовно нивата си. Това ще ви помогне да определите кои храни и дейности причиняват повишаване или спад. Освен това ще ви помогне да проследявате напредъка си във времето.

Има много различни начини за наблюдение на кръвната Ви захар, включително самотестващи се глюкомери, непрекъснати глюкозни монитори (CGM) и приложения за телефон. Говорете с Вашия лекар, за да разберете кой метод е най-подходящ за Вас.

Най-важните моменти, в които трябва да измервате кръвната си захар:

 • сутрин на гладно (след събуждане)
 • 2 часа след закуска
 • преди и 2 часа след обедното хранене
 • преди и 2 часа след вечеря
 • преди лягане

Приемайте лекарства според указанията

Ако приемате лекарства за контролиране на кръвната захар, не забравяйте да ги приемате според указанията. Не пропускайте дозите и не променяйте дозата си, без да говорите с Вашия лекар. Също така, не забравяйте да проверите срока на годност на вашите лекарства и да ги смените, когато е необходимо. Ако имате въпроси или притеснения относно вашите лекарства, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Проверявайте нивата на кръвната си захар преди шофиране

Ако шофирате, важно е да проверите нивата на кръвната си захар, преди да седнете зад волана. Ниската кръвна захар може да причини проблеми със зрението и координацията, така че е важно да се уверите, че не са твърде ниски, за да шофирате. Ако не сте сигурни какви трябва да са нивата на кръвната Ви захар, говорете с Вашия лекар.

Защо ви съветваме да проверявате? Защото това ще ви изгради навик, който ще ви помогне да откриете по-лесно какви са методите за сваляне на захарта, които работят за вас!

Избягвайте да пиете алкохол

Избягвайте да пиете алкохол

Алкохолът може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар, така че е най-добре да избягвате пиенето, ако имате висока кръвна захар. Ако все пак употребявате алкохол, не забравяйте да следите внимателно нивата на кръвната си захар и коригирайте лекарствата си, ако е необходимо.

Спете достатъчно

Спете достатъчно

Получаването на достатъчно сън е от съществено значение за доброто здраве, включително управлението на високата кръвна захар. Когато не спите достатъчно, тялото ви се стресира и отделя кортизол, който може да повиши нивата на кръвната захар. Опитайте се да спите поне седем часа на нощ. За да ви помогне да се наспивате добре, следвайте тези съвети:

 • Избягвайте кофеина и алкохола преди лягане.
 • Избягвайте да работите или да използвате електронни устройства в леглото.
 • Създайте редовен график за сън.
 • Уверете се, че спалнята ви е тъмна и тиха.

Управлявайте нивата на стрес

Усложнения след грип - стрес

Стресът също може да причини повишаване на нивата на кръвната захар, така че е важно да намерите начини за ефективно управление на стреса. Има много различни начини да направите това, включително упражнения, йога, медитация и водене на дневник. Ако установите, че сте постоянно подложени на стрес, говорете с Вашия лекар за техники за управление на стреса, които могат да работят за вас.

Проверявайте нивата на кръвната си захар след хранене

Важно е да проверявате нивата на кръвната си захар след хранене, за да сте сигурни, че са в рамките на целевия диапазон. Това ще ви помогне да определите кои храни причиняват повишаване или спад на кръвната ви захар. Ако установите, че нивата на кръвната Ви захар са постоянно високи след хранене, говорете с Вашия лекар за коригиране на диетата си.

Приемайте хранителни добавки

Балансираната диета е от съществено значение за доброто здраве, включително управлението на високата кръвна захар. Когато ядете здравословна комбинация от протеини, въглехидрати и здравословни мазнини, нивата на кръвната Ви захар ще бъдат по-стабилни. Не забравяйте да включите в диетата си хранителни добавки с доказано полезен ефект, какъвто е Гликоравнин:

Гликоравнин плюс – 40 капсули х 425mg

17.94лв.

Гликоравнин плюс от Мирта Медикус.

Поддържа нормални нива на кръвната захар.

Още

Приемът на продукта Гликоравнин е сигурен и лесен начин да сваляне на висока кръвна захар.Той е съчетание на изпитани билкови екстракти, концентрирани чрез съвременни технологии. В състава му има изключително ефективни натурални съставки като екстракти от черница, бобови шушулки, бирена мая. Това е 100% безопасно природно противодиабетично средство, което помага за сваляне на захарта в кръвта в препоръчителни граници.

Напомняме, че продуктът е разработен специално за диабетици и хора в преддиабетно състояние, подобрява цялостната обмяна на веществата, като в частност регулира дейността на клетките към действието на инсулина.

Това са само някои от многото начини, по които можете да намалите високата си кръвна захар. За повече съвети и съвети, говорете с Вашия лекар или друг специалист – те могат да ви помогнат да създадете план, който е подходящ за вас.

17.94 лв.
Гликоравнин плюс (капсули х40)

4 thoughts on “10 сигурни и лесни начина за сваляне на висока кръвна захар

 1. Мима Русева says:

  Ще следя информацията за добавки свалящи кръвна захар.Благодаря ви и ще избера на какво да се спра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *