Забранените храни при висока кръвна захар

Забранените храни при висока кръвна захар

В тази публикация в блога на Мирта Медикус, ще разгледаме кои са забранените храни при висока кръвна захар. Списък с продукти, които трябва да избягвате при риск от диабет. Съвети за разнообразно хранене.

Как да се храним, когато имаме проблем с високата кръвна захар?

Различни изследвания и проучвания показват, че храната играе решаваща роля в регулирането на нивата на кръвната захар. 

Високите нива на кръвната захар означават, че вероятно страдате от диабет или сте изложени на риск към това заболяване. Контролът върху диетата ви ще ви помогне да поддържате кръвната си захар под контрол и ще ви гарантира, че водите здравословен живот, без рискове. Друг важен момент е разнообразното хранене, богато на полезни витамини и подсилващи съставки. 

Тази статия разглежда някои храни, които са забранени за хора, страдащи от висока кръвна захар. В случай, че страдате от този проблем е добре да се запознаете с ефективността на хранителните добавки като Гликоравнин Плюс за диабетици, които можете да приемате, за да подобрите здравето си. 

Гликоравнин плюс – 40 капсули х 425mg

17.94лв.

Гликоравнин плюс от Мирта Медикус.

Поддържа нормални нива на кръвната захар.

Още

Враговете на диабета: Забранените храни при висока кръвна захар 

Храни опасни при висока кръвна захар

Ако имате висока кръвна захар или страдате от диабет, то трябва да бъдете много по-внимателни при избора на продукти, които приемате. Следните храни трябва да се избягват абсолютно от хора с висока кръвна захар:

Захарта – врагът на диабетика

Това е едно от най-очевидните неща, които се препоръчва да се избягват, когато се справяте с висока кръвна захар. И макар че е очевидно,  мнозина не спазват този съвет. Не говорим за бялата захар, която слагате сутрин в кафето си – обърнете внимание и четете внимателно етикетите на храните. Само така ще знаете колко захар присъства във всеки продукт, преди да го ядете или пиете! 

Плодови сокове, плодови сиропи, безалкохолни напитки, торти и сладкиши са някои от храните, на които трябва да се избягват, ако сте диабетик или преддиабет.

Кокосов сироп: подсладител – капан 

Това е друг подсладител, който обикновено се използва в много страни, включително Шри Ланка за приготвяне на различни десерти/сладкиши. Но трябва стриктно да се избягва от хора с висока кръвна захар, тъй като съдържа прекомерни количества малтоза, която има много силен ефект върху повишаването на нивата на инсулин в тялото.

Внимателно с алкохолните напитки!

Внимателно с алкохола

Някои проучвания показват, че алкохолните напитки могат да увеличат риска от развитие на диабет, тъй като водят до по-малко инсулин, който се произвежда от панкреаса. Ако просто няма как да не пиете, ограничете се само с една или две малки напитки и се опитайте да ги пиете след хранене.

Пропуснете следобедното кафе

В умерени количества кафето може да бъде полезно за вас, но прекомерният прием на кофеин може да доведе до повишаване на нивата на кръвната ви захар. Ако страдате от висока кръвна захар, избягвайте да пиете големи количества кафе веднага след хранене. Това ще помогне за предотвратяване на внезапни скокове в нивата на глюкозата, които могат да имат вредни последици по-късно в живота.

Торти и сладкиши – напълно забранени храни при висока кръвна захар

Сладкишите съдържат брашно, което се разгражда до прости захари в храносмилателната система и се абсорбира бързо от червата без съдържание на фибри, които да забавят нещата. Уверете се, че всички консумирани сладкиши са на базата на пълнозърнесто брашно, а не на бяло брашно, защото те отнемат повече време за усвояване и не причиняват толкова резки пикове в нивата на кръвната захар.

Зърнените храни също са опасни

Като тортите и сладкишите, зърнените храни често се приготвят от рафинирани брашна, които се превръщат в глюкоза много бързо в тялото ви, като по този начин причиняват рязко повишаване на кръвната захар. Уверете се, че сте се запасили със зърнени храни с нисък гликемичен индекс, за да избегнете внезапни скокове в нивото на кръвната захар след консумацията им.

Тютюнопушенето е лошо решение

Без пушене

Проучванията показват силна връзка между тютюнопушенето и развитието на диабет. Ако искате да останете здрави и свободни от болести, спрете цигарите незабавно.

Пазете се не само захар, но и от сол!

Както при повечето пакетирани храни, бъдете внимателни, когато купувате консервирани храни или преработени меса като шунка, които съдържат големи количества сол, добавени като консерванти. Яденето на твърде много сол може да причини хипертония (високо кръвно налягане), което може да доведе до диабет, ако не се контролира за по-дълъг период от време.

При висока кръвна захар са забранени си храни, богати на натрий

Твърде много натрий в диетата може да доведе до високо кръвно налягане, което е предшественик на диабета. Уверете се, че се придържате към нормалните си нива на прием на натрий и избягвайте храни като кисели краставички, сирене и преработени меса, които съдържат големи количества натрий.

Сладко при висока кръвна захар 

Яде ми се сладко, какво да правя?

Най-доброто нещо, което можете да направите, ако искате да останете здрави и да контролирате нивата на кръвната си захар, е да не ядете никакви твърде подсладени неща.  Това включва шоколади и други бонбони, тъй като те обикновено съдържат много високи количества малтоза, която бързо повишава нивата на инсулин в тялото, което води до дългосрочни здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечни заболявания и в крайна сметка диабет. Когато ви се яде нещо сладичко, просто добавете бонбони за диабетици към диетата си.

За да поддържате по-добро здравословно състояние е добре да разнообразиете диетата си с полезни съставки като продуктът, който съдържа:

  • Канела
  • Екстракт от бобови шушулки
  • Алфа-липоева киселина
  • Екстракт от черничеви листа
  • Полски хвощ 
  • Витамин В2
  • Витамин В3
  • Витамин В6
  • Манган
  • Селенометионин

Всяка една от изброените съставки е изключително благоприятна при наличие на проблем с високата кръвна захар. Основното преимущество на продукта е, че регулиране на нивата на кръвната захар в тялото ви по напълно естествен начин с помощта на природата. Наред с това се подобрява цялостно метаболизма ви и имунитета, на лице са и антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

*Важна бележка: Диабетът е хронично заболяване, изисква постоянно управление,така че се консултирайте с Вашия лекар, преди да преминете към нов режим на хранене.

17.94 лв.
Гликоравнин плюс (капсули х40)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *