Интервю с проф. Тодор Кантарджиев на тема: “Пътят на здравето” – естествени решения за силна имунна система, защита и възстановяване от вирусни инфекции и COVID-19

Интервю с проф. Тодор Кантарджиев на тема: “Пътят на здравето” – естествени решения за силна имунна система, защита и възстановяване от вирусни инфекции и COVID-19

“Пътят на  здравето” е сполучлива метафора, обединяваща различните етапи и фази на протичане на здравните проблеми, свързани с вирусните инфекции и COVID-19… и начини да се справим с тях

Проф. Катарджиев, намираме се в напрегната пандемична обстановка, в която припознаваме COVID-19 в дори най-малкия симптом на разболяване. Как можем да разграничим обикновената настинка от коронавируса и да си осигурим спокойствие

Действително се намираме в напрегнато време, в което всички сме нащрек за коронавируса. Станахме свидетели на множество мнения и разнопосочни съвети, както от специалисти, така и от некомпетентни лица, и съвсем естествено, това доведе до всеобща хаотичност. Все повече хора бъркат настинката за COVID-19 и дори предприемат грешно лечение, което повече вреди, отколкото помага на организма ни.

Макар че настинката и коронавирусът дават сходни първоначални “сигнали” на тялото ни, е добре да обърнем по-голямо внимание на наличието на симптоми като температура, затруднено дишане, хрипове, кашлица – това са белези за по-сериозно заболяване. За да си осигурим спокойствие и да избегнем неправилни, прибързани заключения, е важно да се научим да полагаме целогодишни грижи за здравето си. Не бива да се сещаме за организма си само когато около нас се заговори за повишен брой заболели или препълнени болници.

Здравословното ни състояние е отговорност, която изисква да изградим нужните благоприятни навици – физическа активност, достатъчно сън, като и прием на нужните вещества за организма. Именно това е формулата за изграждане на силна имунна система. Разбира се, не бива да забравяме и важността на ваксинацията, която е спасила човечеството ни от множество опасности с фатален край.

ВРОДЕНАТА ИМУННА СИСТЕМА СРЕЩУ ВИРУСИТЕ

Може ли вродената имунна система да се справи с вирусните инфекции, включително COVID-19?

Да, вродената имунна система може да се справи с COVID-19, стига да полагаме грижи за нея, да я подсилваме. Сама по себе си, тя може дори да се пребори с вируса много по-добре, отколкото едно изнемощяло тяло, лишено от витамини и минерали, претъпкано с лекарства “в последния момент”. Да не забравяме, че почти 90% от вирусите се елиминират именно на ниво естествен имунитет, когато организмът ни се активизира незабавно, за да ни защити. Но нека все пак уточним какво точно е “вродената” имунна система.

Имунната система е съставена от две нива – естествени бариери и адаптивен имунитет.

Естествените бариери или т.нар. “вроденият” имунитет включва лигавиците, кожата, микробиомът, киселинността. Тяхната роля е да премахват неканените нашественици и заплахи – борят се със заразите в тялото ни, защитават ни от тумори.

От друга страна, имаме адаптивният имунитет, който също е от съществено значение за добруването ни. Тук главни действащи лица са цитотоксичните (NK) Т-лимфоцити и В-лимфоцити, грижещи се за клетъчния и хуморален имунитет. На това ниво се секретират антитела, нужни за борба с вируса.

Двете нива на имунитет – естествен и адаптивен, събират сили и отбраняват тялото ни. Този отбранителен процес, обаче, зависи много от това в какво общо здравословно състояние се намираме. Колкото и силен да е вроденият ни имунитет, тялото ни не може само да си набави така нужните му животоспасяващи полезни вещества, затова и силата  на здравословното хранене не бива да бъде пренебрегвана. Трябва да приемаме силна, разнообразна храна, която ни действа като природен лек срещу вирусите.

РЕШЕНИЯ ЗА ПОДСИЛВАНЕ НА ИМУНИТЕТА

Кои са най-добрите средства, които можем да приемаме срещу вируса?

Неведнъж съм изтъквал колко е важно добре да подбираме храните, съставящи диетата си. Консервираната, силно преработена храна не просто не допринася на организма, но и му вреди. Важно е да очистим тялото си от ненужните токсини и да се презаредим с полезни съставки. Един от най-простите съвети е прием на лимон и сода – тази елементарна комбинация е подходяща за прием след всяко ядене с отличен ефект.

Силен е ефектът и от прием на природни продукти, в това число билки, гъби, зеленчуци, плодове и екстрактите от тях. Те имат смисъл за тялото ни, тъй като подсилват вродения имунитет, имат мощен благоприятен ефект и са напълно безопасни.

Сред лековитите билки мога да отлича ехинацея, кръвен здравец, андрографис, бъзак, сладък корен, сминдух, петопръст очиболец, върба, черен бъз и др. Това са 100% естествени имуностимулатори, за които е научно доказано, че стимулират имунната система и допринасят за повишеното производство на Th1-клетките – отговорниците за имунния ни отговор срещу паразити. Такъв е случаят и с гъбите като шийтаке и чага – все съставки, за които знаем, че помагат, но ето че, не присъстват в диетата ни. Неслучайно, всички тези съставки са в основата на едни от най-ефективните препарати в света.

Нека не забравяме и най-важните витамини, без които е невъзможно да сме пълноценни, а именно, витамините С, В3, В5, В6, D3. Минералите магнезий, калций, цинк, йод, селен, аминокиселините (лизин, N-ацетил цистеин), ензимите (нантокиназа, бромелаин) и други. Това са едни от многото примери за това какво трябва да набавяме на тялото си. Днес това е възможно да се случи най-лесно чрез изграждане на най-обикновен навик, а именно – да приемаме хранителни добавки като допълнение към диетата си.

Добър пример за допълнение към диетата е продукта Иновирон. Това е българска хранителна добавка, която събира знанията и разработките на родни специалисти в уникална формула от биологично активни вещества. Продуктът е тестван и е с доказан благоприятен ефект, без никакви странични ефекти. Проведени са и клинични наблюдения, които доказват ефективността му при респираторни инфекции на горните дихателни пътища в борбата срещу най-голям брой вируси и за укрепване и балансиране на имунната система. Препоръчват се два режима на прием – поддържащ и интензивен при симптоми и заболяване.

КОРТИКОСТЕРОИДИ – РЕШЕНИЕ ИЛИ ОПАСНОСТ?

Как да се възстановим след тежка и дълга терапия с кортикостероиди?

В някои случаи се налага пациентите, постъпили за лечение от COVID-19, да приемат и кортикостероиди.

Кортикостероидите не са нещо ново, те се използват при различни възпалителни състояния от 50-те години на миналия век, но за жалост идват ръка за ръка с много странични ефекти, засягащи нервната система, сърдечно-съдовата система, кръвните клетки, водят до проблеми с отделянето и най-вече, засягат сериозно бъбреците и имунните функции.

Неприятните последици от използването им се дължат до голяма степен на техния имуносупресивен ефект. След терапия е възможно имунитетът да бъде много по-отслабен, отколкото преди сблъсъка с вируса и съответно, тялото да бъде по-податливо на вируси и бактерии отвсякога. Важно е да се вземат навременни мерки за възвръщане на баланса в тялото и възстановяване на силите на засегнатите тъкани.

Продуктът Кортирен е предназначен да компенсира вредното влияние на кортикостероидите и да подпомогне процесите на възстановяване от страничните ефекти. Неговата формула включва китайски лимонник, златна пръчица, сладък корен, манган и други билкови екстракти, минерали, ензими. Особено внимание трябва да обърнем на екстрактът от черна мака, суперхрана с научно доказани свойства за активизацията на надбъбречните жлези и тъкани. Съставът на продукта осигурява силни субстанции, които са с много добра концентрация на полезност.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ПОСТ-КОВИД СИНДРОМ

Кои органи са най-уязвими при преболедуване?

Несъмнено, дихателните пътища са най-застрашени при среща с вируса. Все повече изследвания наблюдават тенденции на наличие на остро увреждане в белодробната тъкан след тежко заболяване с COVID-19. Често възниква и недостиг на въздух, който може дори да нарасне до синдром на остър респираторен дистрес – форма на опасна белодробна недостатъчност. Всички ние вече сме добра запознати и с така наречената “ковид тромбоза” – смъртоносния кръвен съсирек. Това, което можем да направим за тялото си е да помогнем на белите си дробове в процеса на възстановяване , да подсилим долните и горните дихателни пътища по безопасен начин.

Лично препоръчвам Дефиброзамин от Мирта Медикус. Това е продукт, който комбинира ензими, билкови екстракти и минерали, притежаващи различни взаимно допълващи се благоприятни ефекти върху тялото ни и помагащи за възстановяване след сблъсък с вируса. Веществата, подбрани във формулата на Дефиброзамин, подхранват защитната сила на организма срещу смъртоносни сраствания и тромби. Така продуктът се грижи дихателните ни тъкани и органи да функционират в отлична форма, като същевременно и подпомага естествените възстановителни сили на организма.

С Дефиброзамин в помощ на тялото ни приемаме натокиназа и бромелаин, които подпомагат разграждането на кръвни съсиреци и прочистването на кръвоносните съдове от тромби.Едно от основните предимства на природните съставки в Дефиброзамин е именно това, че продуктът действа срещу запушването на кръвоносните съдове и срастванията без повишена опасност от кръвоизливи.

ДЕПРЕСИЯ И ТРЕВОЖНОСТ СЛЕД COVID-19

Оставя ли вирусът “отпечатък” върху психическото ни състояние?

Да – когато говорим за COVID-19 е важно да обърнем внимание и на психическото си състояние и да се постараем да приповдигнем духа. Макар че постоянно на дневен ред е темата за защитата на дихателните пътища, не бива да забравяме, че психиката ни също има нужда от малко подкрепа. Всички ние преживяхме невиждана пандемична обстановка – несравнима стресова ситуация, с която целият свят се сблъска за първи път. Високата смъртност и множеството неизвестни доведоха до повишаване на стреса в ежедневието ни и отслабване на имунитета, което от своя страна, доведе до “отключване” на множество депресии, тревожности и сходни проблеми.

В повечето случаи имаме нужда от малко помощ, за да се преборим с вредителите на психологическото ни здраве. До голяма степен тайната се крие в качеството на живот, корелиращо с ежедневните ни решения – доколко ще бъдем физически активни, как ще разнообразим деня, каква храна ще приемем и т.н. Нужно е разнообразие!

В тази връзка добър помощник е Депревитал, които поддържат нормалното функциониране на психиката ни. Субстанциите тук са комбинация от витамини, минерали, аминокиселини и билкови екстракти, които помагат за разпускане от стреса и напрежението, допринасят за намаляване на нивата на умора и подобряването на съня. Освен това, те действат ободряващо и подсилват нормалното функциониране на различните жлези – надбъбречни, щитовидни, полови.

Приемът на Депревитал на пръв поглед, изглежда като малка промяна в ежедневието, но всъщност може да доведе до много голяма разлика, видима за самите нас и хората около нас. Това средство срещу паническите разстройства и свръхемоционалността има и ефект върху липсата на мотивация, като допринася за баланса на хормоните и способства за регулацията на нивата на допамин и серотонин. Важно е да разберем, че хормоните на щастието могат да бъдат стимулирани чрез правилно, разнообразно хранене. Нужно е желание за промяна и предприемане на мерки!

Накратко, как бихте обобщили съветите си за защита от вируси?

Накратко мога да обобщя следното – нужно е да бъдем отговорни към здравето си, да бъдем физически активни, да си осигуряваме достатъчно часове сън, да се грижим за спокойствието си и да се храним разнообразно. Само така можем да сме сигурни, че сме направили всичко възможно, за да набавим всичко нужно за функционирането на една крепка имунна система в готовност за сблъсък с вирусите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *