Болки в гърлото: Причини, симптоми и лечение

болки в гърлото причини симптоми лечение

Възпаленото гърло предизвиква усещане за болка, сухота и дращене, които се влошават при преглъщане. Повечето болки в гърлото са причинени от инфекции или от фактори на околната среда като сух въздух.
Според частта, която възпалението засяга, то бива:

 • Фарингит – изразява с поява на болка точно зад устата;
 • Тонзилит – засяга сливиците и меките тъкани, като ги кара да се подуват и зачервяват;
 • Ларингит – възпаление на ларинкса, със засягане на гласа.

Най-честата причина за възпалението (фарингит) е вирусна инфекция, като настинка или грип. Болките и възпалението на гърлото, причинено от вирус, преминават от само себе си.
Стрептококова инфекция, по-рядък вид възпаление, причинено от бактерии, изисква лечение с антибиотици за предотвратяване на усложнения. Други по-редки причини за болки в гърлото може да изискват по-сложно лечение.

кашлица

Симптоми на възпаленото гърло

При възпаление може да почувствате в гърлото:

 • Дращене;
 • Парене;
 • Сухота;
 • Повишена чувствителност;
 • Раздраняване.

Инфекциите, причиняващи болки и възпалено гърло, могат да доведат до други признаци и симптоми, включително:

 • Запушен нос;
 • Хрема;
 • Кихане;
 • Кашлица;
 • Треска;
 • Втрисане;
 • Възпалени лимфни възли;
 • Болки в тялото;
 • Главоболие;
 • Загуба на апетит.

Симптомите на възпалено гърло могат да варират в зависимост от причината. Признаците за наличие на възпаление включват:

млада жена болна чаша

Болка или усещане за дращене

Сухото гърло е често срещан симптом, особено през студените зимни месеци, когато въздухът е сух и инфекциите на горните дихателни пътища се разпространяват. Обикновено сухотата е признак на нещо незначително, като сух въздух или настинка.

Болка, която се влошава при преглъщане или говорене

Стрептокок в гърлото, епиглотит и езофагит са някои от възможните причини за болка в гърлото при преглъщане. Инфекциите на гърлото са една от най-честите причини за болка при преглъщане.

Затруднено преглъщане

По-рядко възпаленото гърло може да е признак на ангина (болезнено събиране на гной в задната част на гърлото). Болката може да е силна и може да имате затруднения при отваряне на устата или затруднено преглъщане.

Възпалени, подути лимфни възли на врата или челюстта

Лимфните възли от двете страни на врата, под челюстта или зад ушите обикновено се подуват, когато имате настинка или възпалено гърло. Жлезите също могат да се подуят след нараняване, като порязване или ухапване.

жена си духа носа алергия болки

Подути, зачервени сливици

Тонзилитът е възпаление на сливиците – по една от всяка страна на гърлото. Признаците и симптомите на тонзилит включват подути сливици, болки, затруднено преглъщане и подути лимфни възли на врата.

Бели петна или гной върху сливиците

В допълнение към болките, настинката обикновено причинява назални симптоми, като хрема и запушен нос. При тонзилит сливиците ви се подуват и може да се появят бели или жълти гнойни петна по тях.

Дрезгав или пресипнал глас

Ларингитът е заразен, ако е причинен от инфекция. Най-честите симптоми на ларингит са пресипналост, загуба на глас и болки в гърлото. Допълнителни признаци на ларингит при възрастни са сухота и пълнота в шията.

Причини за болки в гърлото

Вирусите, които са причинители на настинка и грип, причиняват болки в гърлото по-често, отколкото бактериалните инфекции.

Вирусни инфекции

Вирусните заболявания, които причиняват болки в гърлото, са:

 • Настинка (обикновено от риновируси);
 • Грип;
 • Мононуклеоза;
 • Дребна шарка:
 • Варицела;
 • Коронавирусна болест 2019 (COVID-19);
 • Псевдокруп (или ларинготрахеобронхит) – често срещано детско заболяване.

жена спи шал

Бактериални инфекции

Редица бактериални инфекции могат да причинят възпаление и болки гърло. Най-често срещаният е Streptococcus pyogenes (стрептокок от група А).

Алергии

Алергиите към козината на домашни любимци, плесени, прах и цветен прашец могат да причинят възпаление и болки в гърлото. Проблемът може да се усложни от постназална секреция, което може да влоши проблема.

Сух въздух

Сухият въздух в помещението може да ви накара да усещате дращене и болка при преглъщане. Дишането през устата – често поради хронична назална конгестия – също може да причини сухота и болки в гърлото.

Цигарен дим, пушек, химикали и други замъристели

Замърсяването на въздуха на открито, както и на закрито, от тютюнев дим или химикали, може да причини хронично възпалено гърло. Пушеното, пиенето на алкохол и яденето на пикантни храни също могат да раздразнят гърлото ви.

Травма

Можете да травмирате мускулите в гърлото си, като крещите, говорите силно или продължително без почивка.

Гастроезофагеална рефлуксна болест

Това е нарушение на храносмилателната система, при което стомашните киселини се връщат обратно в хранопровода. Освен усещане за болка, други симптоми са киселини, пресипналост, регургитация на стомашно съдържимо и усещане за бучка в гърлото.

цигари фасове

ХИВ инфекция

Възпаление и болки в гърлото и други грипоподобни симптоми понякога се появяват рано след като някой е заразен с ХИВ.

Също така, някой, който е ХИВ-позитивен, може да има хронична или повтаряща се болка в гърлото поради гъбична инфекция, наречена орална млечница, или поради вирусна инфекция, наречена цитомегаловирус (CMV), което може да бъде сериозно при хора с нарушена имунна система.

Тумори

Раковите тумори на гърлото, езика и ларинкса могат да причинят възпаление и болки. Други признаци или симптоми могат да са пресипналост, затруднено преглъщане, шумно дишане, бучка на врата, кръв в слюнката или храчки.

Продължителни болки в гърлото

Ако изпитвате продължителни болки гърло и не можете да намерите облекчение, възможно е да имате инфекция като тонзилит. Най-често тонзилитът се диагностицира при деца, но е възможно да го развиете на всякаква възраст. Тонзилитът може да бъде причинен от бактериални инфекции или вируси. Тонзилитът може да се повтори (появява се многократно) и изисква лечение с антибиотици, предписани по рецепта.

Силни болки в гърлото

Стрептококът, който е инфекция, предизвикана от стрептококови бактерии, е причина за възпаление и тонзилит. При стрептокок симптомите са силни болки в гърлото, които често са продължителни.

Болки в ушите и гърлото

Острата болка в ушите и гърлото може да бъде притеснителна за тези, които я изпитват.
Най-честата причина за този симптом е настинка, но може да се дължи и на друго като:

 • Възпаление на сливиците;
 • Киселинен рефлукс;
 • Мононуклеоза и други.

Потърсете лекарска помощ, ако възпалението и симптомите не отшумят за няколко дни.

Болки в гърлото при преглъщане

Затрудненото преглъщане заедно с болката обикновено е симптом на инфекция или алергична реакция. Посетете вашия лекар, ако болката е силна или ако пречи на храненето, пиенето на вода или дишането.

термометър

Преглед от лекар при болки в гърлото

Трябва ли да отидете на доктор при болки в гърлото? Отговорът на този въпрос зависи от тежестта на вашите симптоми и тяхната продължителност.
Ако се притеснявате или се чудите дали да отидете на лекар, отговорете на тези въпроси:

 1. Болката в гърлото продължава ли повече от седмица?
 2. Имате ли висока температура?
 3. Има ли бяла гной върху сливиците?
 4. Подути ли са лимфните възли на врата ви?
 5. Често ли ви боли гърлото?
 6. Имате ли висока температура?
 7. Имате ли отслабена имунна система – например заради диабет или химиотерапия?

Ако сте отговорили положително на някой от тези въпроси, запазете час за среща с лекар. Възпалено гърло с висока температура и подути лимфни възли могат да са причинени от тонзилит или жлезна треска (мононуклеоза).

Възпалено гърло, което упорито не се подобрява, може да е признак на стрептокок или киселинен рефлукс.

Диагностика на възпалено гърло

Вашият лекар ще ви прегледа ще провери за признаци на възпаление. Те могат също така да проверят врата ви за подути лимфни възли и да попитат за други симптоми.
Вашият лекар ще започне с физически преглед, който ще включва:

 • Употреба на лекарски осветител, за да погледне гърлото и вероятно ушите и носните проходи;
 • Нежно опипване (палпиране) на врата, за да се провери за подути „жлези“ (лимфни възли);
 • Слушане на дишането със стетоскоп, за да провери състоянието на белите дробове.

В много случаи лекарите използват бърз тест за откриване на стрептококови бактерии, причинители на инфекции в гърлото.

Лечение на болки в гърлото

Антибиотиците няма да помогнат, ако болките в гърлото са причинени от вирус. В този случай възпалението отшумява от само себе си в рамките на седмица, желателно е да се използват сиропи за кашлица, ако има налична такава. Вие или вашият лекар може да ви назначи друго лекарство или да ви даде съвети, които да ви помогнат да се почувствате по-добре.

Антибиотичното лечение е необходимо когато възпалението е резултат от бактериална инфекция. Антибиотиците лекуват инфекцията и предотвратяват появата на ревматизъм и други усложнения.

Едно от ефективните и естествени средства за болки в гърлото е Бронховитал Макс , а при деца това, което препоръчваме, е Бронховитал Кидс.

Домашно лечение на болки в гърлото

Болките в гърлото могат да бъдат дразнещи и неприятни, но в повечето случаи можете да намерите облекчение, без незабавно да се обърнете към вашия лекар. Както вече казахме, в повечето случаи болезненото усещане и въпалението отшумяват до 7 дни. Антибиотици не са нужни, а вместо това може да използвате средства за домашно лечение:

 • Топлият чай, подсладен с мед, може да помогне за успокояване на раздразнението. Чаят също ви поддържа хидратирани, което е друга важна стъпка при лечението.
 • Гаргарата с топла, солена вода може да помогне за успокояване на дращенето. Солта изважда слузта от подутата, възпалена тъкан и помага за облекчаване на дискомфорта.
 • Кипнете малко вода в тенджера на котлона за 30 минути, за да увеличите влажността в дома си. Добавете супена лъжица ментолов мехлем към врящата вода, за да изпълните въздуха с деконгестантни ментолови аромати.
 • Яжте чесън. Когато се смачка, суровият чесън освобождава съединение, наречено алицин, което има антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства.

топъл чай

Различни природни средства за болки в гърлото могат да се използват у дома, за да успокоят симптомите. Някои от тях може да са ви познати, като пиене на топли течности с мед и лимонов сок или гаргара със солена вода или градински чай, а може да намерите и някои други в тази статия (линк , ако ще има такава).

Лекарства за болки в гърлото

Различни лекарства, които се отпускат без рецепта помагат за успокояване на болки и в гърлото. Ацетаминофен или ибупрофен са аналгетици, които могат да осигурят облекчение. Тези лекарства понижават високата температура, ако причинител е инфекция. Избягвайте употреба на аспирин при деца и тийнейджъри.

Таблетките за смучене и болкоуспокояващи спрейове помагат за облекчаване на болката в гърлото при някои хора. (Не давайте таблетки за смучене на малки деца, тъй като те представляват опасност от задавяне). Въпреки всичко, ако детето ви има суха кашлица, постарайте се да облекчите симптомите.

Антихистамини и деконгестанти осигуряват облекчаване на симптомите, ако алергиите или постназалното стичане причиняват възпаление.

Не преминавайте към употреба на антибиотици преди да се консултирате с лекар!

Хомеопатия за болки в гърлото

Хомеопатичните средства влияят добре при леки проблеми с гърлото и сливиците. Те са безвредни, отпускат се без рецепта и могат да се използват както от възрастни, така и от деца.

При използване на хомеопатично лекарство трябва да се прилагат хомеопатични принципи. Винаги четете етикета на продукта. Ако симптомите продължават, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

Болки в гърлото при бременност

Може да се разболявате по-често, когато сте бременна, защото сте по-податлива на инфекция, като вируси. Вашата имунна система отслабва леко по време на бременност, така че тялото ви да не отхвърли развиващото се бебе. Не всички болки в гърлото обаче се дължат на инфекция. Например, киселини в стомаха, често срещан симптом на бременността, също могат да бъдат причина. Бременните жени често се претоварват, което може да доведе до възпаление. За щастие, простите домашни методи за лечение облекчават повечето болки в гърлото.

Лечението с лекарства по време на бременност, когато е наложително, трябва да бъде внимателно следено. Ето защо на лекарствата се отбелязва класификация на рисковия фактор за бременност. Тези оценки са предназначени да помогнат на вас и вашия лекар да вземете най-доброто решение относно лекарствата по време на бременността.

 • Категория А е най-добрият рейтинг за лекарство: Това означава, че контролираните проучвания не показват риск или доказателства за увреждане на вас или вашето бебе.
 • Лекарството от категория В трябва да се приема с повишено внимание: Това означава, че проучванията върху животни не са показали риск, но не са провеждани контролирани проучвания върху бременни жени.

болно дете

Болки в гърлото при деца

Ако болките в гърлото на детето ви са причинени от обикновена настинка, то вероятно ще има хрема, влажна или суха кашлица и евентуално възпалени уши, заедно с висока температура, умора и загуба на апетит. Ако причината е грип, детето ви също може да има болки.

По-вероятно е да бъде стрептококова инфекция, ако детето ви е на възраст над три години и има подути шийни лимфни възли, подути, зачервени сливици с бели петна. То също може да има треска, болки в стомаха и повръщане. Този вид възпалено гърло може да не е придружено с хрема и кашлица.

Мононуклеозата („жлезна треска“) е сравнително честа причина за болки в гърлото при по-големи деца. Ако детето ви страда от нея, то вероятно също ще има големи, подути лимфни възли и ще бъде много уморено за дълъг период от време.

Начините за лечение зависят от причините.

Няма специфично лечение за възпалението, причинено от вирус. Антибиотиците няма да помогнат при вирусни инфекции. Всичко, което можете да направите, е да лекувате симптомите като:

 • Давате на детето си физиологичен разтвор за нос, за да му помогнете при запушен нос;
 • Давате на детето си парацетамол или ибупрофен в препоръчани дози, за да помогне при болки;
 • Давате на детето си да пие достатъчно течности, за да остане хидратирано.

Ако възпалението на гърлото на детето ви е причинено от стрептококова инфекция, вашият лекар вероятно ще предпише антибиотици (обикновено пеницилинови производни) за лечение на инфекцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *