Болно гърло: Симптоми, причини и лечение

болки в гърлото

Какво е болно гърло?

Доста често като деца ни плашеха с „болно гърло“. Ако играем дълго в снега ще страдаме от болно гърло, ако не вземем шал като излизаме сутрин, а ни чака дълъг ден, изпълнен с динамика и задачки през зимата също. До ден днешен хапчетата за гърло остават най-доброто средство за противодействие на това състояние.

Но какво всъщност е болното гърло?

Казано по най-простия начин това е именно възпаление на различни части в областта на гърлото, което често води до силен дискомфорт и може да развали планирано щастливо събитие за нас.

Симптоми на болното гърло

„Болно гърло“ звучи като безобидна диагноза. В зависимост от локацията на възпалението обаче болното гърло може да е съкращение на Фарингит, Тонзилит, Ларингит. Всяко от тези състояние се характеризира с различен вид усещане при боледуващия:

Фарингитът е ясно изразен чрез болка точно зад устата.

Тонзилитът представлява по-скоро възпаление на сливиците и меките тъкани в „дъното“ на устата, както и меките тъкани. Може да познаем Тонзилита по силното подуване и зачервяването по тъкъните, което доста често засяга и способността за преглъщане.

Ларингитът, както може да се съди по името, е възпаление на ларинкса. Съвсем естествено това състояние е пряко свързано с намаляване на вокалните ни възможности или дори временна загуба на гласа.

Всички тези диагнози се поставят само и единствено от медицинско лице след обстоен преглед. Как обаче да разберем дали възпалението е станало твърде сериозно и какви хапчета за гърло е най-добре да вземем?

lechenie-bolno-gurlo

Доста често пациентите описват усещането за болно гърло като парене. То обикновено е съпътствано с раздразнение, драскане и повишена чувствителност. Добър сигнал е усещането за сухота без особена причина. Именно това са знаците, които не бива да се пренебрегват. Вместо това взимането на таблетки за гърло е оптималнотот, което може да се направи за момента.

Често срещано е именно възпаленото и болно гърло да е съпътствано с други симптоми причинени от инфекцията. Такива симптоми са секретирането и раздразнението в назалните канали, което се изразява, казано по-просто със усещане за запушен нос, течащ нос, кихане и кашлица. На пазара могат да се намерят сиропи за гърло и кашлица, които веднага да противодействат на възпалението.

Особено при децата и по-възрастните хора, при които тялото и имунната система са по-силни или респективно по-устойчиви, имунният отговор е възможно да бъде по-силен. Именно тази по-упорита борба на тялото с инфекцията може да доведе до по-силни и сериозни симптоми като повишена телесна температура, съпътствана с втрисане, горещи и студени вълни, болки в мускулите и дори главоболие. Загубата на апетит поради самото боледуване или поради затрудненото преглъщане е нещо нормално и съвсем очаквано. При болно гърло хапчетата за смучене са задължителни.

Симптомите на болно гърло могат да варират спрямо здравния и възрастов профил на боледуващия, както и от етапа на възпалението, но е важно да знаем, че при първи симптоми е добре да предприемем правилните мерки. Диагнозата „болно гърло“ звучи безобидно, но дискомфортът и болката, които се появяват, ако не предприемем лечение могат да бъдат истинско страдание.

Каво може да доведе до болно гърло при деца и възрастни

zacherveno-gurlo

Причините за болка в гърлото могат да бъдат много и различни, но е важно да знаем, че когато усетим този дискомфорт трябва да вземем хапче за гърло. Също така е добре да сме наясно какво го причинява и какви точно таблетки за гърло могат да го успокоят и излекуват.

Вирусни инфекции

Доста често срещана причина за болно гърло са именно вирусните инфекции. Всякакъв вид настинки, като особено риновирусите могат да доведат до това състояние. Почти всички грипове също са съпътствани с болно гърло и изскват приема на сироп или хапчета за гърло. Заболявания като мононуклеозата, дребната шарка, варицелата също се характеризират с болки в областта на гърлото. Едно често срещано сред малките деца заболяване, наречено псевдокруп или ларинготрахеобронхит, също може да доведе до дискомфорт в областта на гърлото.

Бактерии

Съществуват редица бактериални инфекции, които доста често прерастват в сериозни възпаления, ако не вземете навреме хапчета за смучене. Това, което се води за най-сериозен и чест причинител е стрептококът от група А Стрептококус пиогенес.

Алергични реакции

Има всякакви видове алергии и повечето от тях за жалост се проявяват с различни симптоми като болното гърло е един от най-често срещаните. Най-типичните алергии причинители на болка в областта на гърлото са алергиите към козината на различни животни, плесени и мъхове, прах, както и сезонните алергии към прашеца на цъфтящи растения.

Недостатъчно балансиран състав на въздуха

За по-остарелите разбирания и конвенционалната медицина, това може да изглежда като забавен виц, но истината е, че ако в едно помещение въздухът е твърде сух това може да доведе до усещане за сухота и дращене в гърлото, както и до затруднения при преглъщането. Именно за такива ситуации е добре да сте подготвени с таблетки за сухота в гърлото.

Дишането на човешкото тяло се осъществява през носа по начало. В случаи на хронични заболявания като например назалната конгестия обаче, дишането се извършва през устата, което от своя страна също може да причини сухота, болно гърло и цялостен дискомфорт при вдишване и издишване. За такива състояние таблетките за гърло също могат да бъдат от полза.

Замърсеният въздух, както цигареният дим и пушекът могат да бъдат основна причина за хронично възпаление на гърлото. Хапчетата за смучене биха могли да помогнат.

Лечение на болно гърло: Лекарства, медикаменти и домашни лечения

В зависимост от етапа на заболяването лечението може да изисква по-сериозни медикаменти от широкоразпространените хапчета за смучене за гърло. Истината обаче е, че нашата природа е създала имунитета, които сам се бори и в повечето случаи успява да се пребори със заболяването. От нас зависи ние да му помогнем.

Топлите напитки са познати от стари времена като лек за болки в гърлото. Един топъл чай или гаргара с топла вода и поставянето на кърпа, напоена с топла вода, могат да направят истински чудеса.

Лечение на болно гърло с природни продукти от Мирта Медикус

Природните методи за лечение са нещо страхотно и чаша топъл билков чай може да бъде изключително полезна. Когато обаче решим да прибегнем към по-сериозно лечение при болки в гърлото е добре да се ориентираме отново към продукти, създадени на природна основа, каквито са сиропите за болно гърло на Мирта Медикус.

Сиропът Бронховитал КИДС е специално за лечение на деца. Съставът му е с екстракти от:

 • теснолист живовляк
 • кръвен здравец
 • ехинацея
 • шийтаке
 • дълъг пипер
 • Всички те имат противовъзпалително, имуностимулиращо действие и успокояват кашлицата.
  Бронховитал СМОГ пък е изключително полезен за ежедневна употреба при хора, които прекарват много време във замърсена среда. Именно замърсеният въздух може да е сериозен причинител за болно гърло, а екстрактите от мащерка, сладък корен и андрографис подпомагат естествените самопочистващи функции на лигавиците в носоглътката. Също така подобряват имунния отговор при поява на възпаление. Този сироп за възпалено гърло подпомага нормалните самоочистващи функции на лигавиците на дихателните пътища.

  Това са само някои от напълно естествените медикаменти, създадени от Мирта Медикус, с любов към природата и здравето ни, а голямата гама от хранителни добавки можете да откриете онлайн.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *