Болки в гърлото при деца: Как да ги облекчим

болки в гърлото при деца как да ги облекчим

Акценти

8.94лв.12.90лв.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Болките в гърлото при децата са неизменна част от тяхното детство. В повечето случаи това не бива да бъде причина за притеснение от ваша страна. По-често възпалението е в резултата от обикновена настинка, не причинява никакви проблеми и се оправя без медикаментозно лечение.

Понякога обаче болките в гърлото при децата може да са знак за проблем, който да се нуждае от медицинско лечение, за да се подобри. Въпреки това е трудно да се определи кога детето ви има възпаление, което ще се подобри от само себе си, или такова, причинено от по-сериозна инфекция.

Ето малко информация за това какво причинява симптомите, какви са факторите за възникване и начините за лечение и облекчаване на болки в гърлото при децата.

Защо децата са по-податливи на болки в гърлото

Децата са склонни да страдат от болки в гърло по-често от юношите или възрастните, особено през зимните месеци, когато инфекциите на горните дихателни пътища са по-чести.
Причина за честите възпаления е недоразвитият детски имунитет. Имунната система на подрастващите е по-слаба от тази на зрял човек. Естествените защитните сили на детския организъм се развиват с неговия растеж.

Децата ежедневно се излагат на нови вируси и бактерии, които са нови и непознати за тялото им. Те трябва да преболедуват, за да изградят антитела, а от там и силен имунитет към различни вирусни и бактериални заболявания.

Когато малчуганите започнат да посещават ясла или детска градина от ранна възраст, това е предпоставка за по-често боледуване. Това се дължи на контактите с голяма група от хора, сред които е по-вероятно да срещнат някой болен.

дете с шал

Какво представлява възпаленото гърло при децата

Фарингитът и тонзилитът са инфекции, които причиняват възпалено гърло. Ако сливиците са основно засегнати, това се нарича тонзилит, а ако е гърлото – се нарича фарингит.

Вашето дете може да се оплаква от болка, сухота, дращене или неприятно усещане в гърлото, които се влошават при преглъщане. Тези, както и други признаци свидетелстват за възпаление. Проверете детето дали проявява някои от следните симптоми:

 • Затруднено преглъщане;
 • Зачервяване в задната част на устната кухина;
 • Симптоми на настинка и грип като кашлица, пресипналост, зачервени очи и хрема;
 • Треска (температура над 38.5 градуса);
 • Подути сливици, понякога с бели петна;
 • Подути и чувствителни лимфни възли на врата;
 • Главоболие;
 • Стомашни болки.

Децата не винаги могат ясно да опишат какво усещат, а и не винаги споделят какво им има. Ваша отговорност е да диагностицирате възпаленото гърло навреме. Причините за него най-точно могат да бъдат определени от лекуващия педиатър.

Какви са причините за болки в гърлото при деца

Съществуват редица често срещани причини за болки в гърлото при децата. Най-честата е вирусна инфекция като обикновена настинка, грип или жлезиста треска (мононуклеоза). Бактериалните инфекции са много по-рядко срещани. Тези инфекции включват стрептококови инфекции и гнойни ушни инфекции.

Ако сливиците на детето ви са подути и зачервени, възможно е тонзилитът да причинява болки в гърлото. Язви в устата също могат да причинят болезнено усещане.

Нека разгледаме по обстойно най-вероятните причините за болки в гърлото при деца, които са следните:

плюшено мече с маска сироп и термометър

Настинка

Зачервеното гърло при децата често се причинява от вирусна инфекция като обикновена настинка. Основните симптоми на настинка са запушване на носа и хрема.

Бебетата може да настинат до седем пъти само през първата си година от живота, тъй като имунната им система се развива.

Възпалени сливици (Тонзилит)

Тонзилитът обикновено се причинява от вирусна инфекция. Възпалените сливици се разпознават по:

 • Трудности с преглъщането;
 • Зачервено гърло и бели гнойни петна;
 • Треска.

Вашият педиатър може да предпише ацетаминофен или ибупрофен, ако е необходимо.

Болест ръка-крак-уста

Болестта ръка-крак-уста се причинява от различни вируси и е често срещана при деца под 5 години.

Симптомите могат да включват треска, болки в гърлото и болезнени мехури по езика, бузите, твърдото небце, венците. Това може да затрудни преглъщането. Вероятно ще забележите и обрив с червени подутини и мехури по ръцете и краката.

Болестта ръка-крак-уста е много заразна. Дръжте детето си вкъщи, докато обривът заздравее, което може да отнеме 7 до 10 дни. Дори ако вече не се държи така, сякаш е болно след няколко дни, то ще продължава да бъде заразно, докато обривът не заздравее.

дете доктор

Стрептокок

Стрептокок е вид тонзилит, който се причинява от бактериална инфекция. Въпреки че е необичаен при деца под 3-годишна възраст, все още е възможна причина за възпаление и болки в гърлото. Симптомите на стрептокок са силно зачервени сливици и подути лимфни възли на шията.

Ако подозирате, че детето ви има стрептокок в гърлото, свържете се с педиатър. Той е в състояние да извърши тест, за да го диагностицира и да предпише антибиотици, ако е необходимо.

Фактори, предразполагащи децата към възпаление на гърлото

Когато децата са малки, те са по-податливи към различни инфекции на горните дихателни пътища. Причина номер едно за това е недоразвитата напълно имунна система, както и редица анатомо-физиологични особености. Да не забравяме и наследствените фактори. Малчуганите са по-чувствителни спрямо въздействията на заобикалящата ги среда и начина на хранене.

Преходът на сезоните между зима и пролет, лято и есен предизвиква променливо време в рамките на няколко дни, през които температурите са колебливи. Времето ни подлъгва и често се случва да си сложим яке и да ни стане топло или да излезем леко облечени и да ни стане студено. Променливото време не се отразява добре на детския организъм и е предпоставка за възпаление на гърлото при децата.

Добрата хигиена е нещо, което е трудно за спазване от големите, камо ли от малките. Децата нямат изградени хигиенни навици, като миене на ръцете след като са играли навън. Те се пипат по очите и лицето, а понякога поставят и мръсни предмети в устата си, което е причина за инфекция. Друг фактор, предразполагащ децата към възпаление на гърлото е консумацията на прекалено студени храни и напитки, като сладолед и сок.

Дишането с отворена уста по време на сън може да причини болка в гърлото, която след закуска често си отива. Причина за това е изсушаването на устната лигавица от сухия въздух в помещението. Престоят в помещение, изпълнено с цигарен дим, също е фактор за болки в гърлото при децата на активни пушачи.

Как да разграничим различните причини за болки в гърлото при децата

Като родители е важно да разпознаваме симптомите на различните видове възпаления, които предизвикват болки в гърлото при децата. Определянето на правилна диагноза е от съществено значение и пряко обвързана с последващите ви действия – дали да лекувате дете у дома, или да се обърнете към доктор.
Ето какви са ключовите признаци на всеки причинител на възпаление.

 • Детето усеща болка и сухота при преглъщане, но няма никакви други симптоми. Вероятна причина е сухият и замърсен въздух, вдишване на цигарен дим или детето е спало с отворена уста. Предложете му течности и ако се подобри в рамките на минути, причината е била именно това.
 • Първите симптоми на настинка често са хрема или запушен нос и кихане. Децата с настинки също могат да се чувстват много уморени и да имат възпалено гърло, кашлица , главоболие, лека треска, мускулни болки и загуба на апетит. Слузта от носа може да стане гъста, жълта или зелена.
 • Ако към изброените има още и замаяност, повръщане и диария, тогава възможната причина е грип. Грипният вирус причинява висока температура, кашлица и болки в тялото. Удря по-бързо от настинката и кара хората да се чувстват по-зле. Децата с настинка обикновено имат енергия да играят, докато тези с грип обикновено предпочитат да останат в леглото.
 • Възпалените сливици изглеждат червени и подути и могат да бъдат покрити с жълто или белезникаво покритие или петна. Tова, заедно с треска, лош дъх, подути лимфни възли на врата, проблеми с преглъщането, стомашни болки и главоболие са симптоми за тонзилит при децата.
 • Треската често е първият признак на болестта ръка-крак-уста, последвана от възпалено гърло и понякога загуба на апетит и неразположение. Един или два дни след започване на треската могат да се развият болезнени рани в предната част на устата или гърлото. Обрив по ръцете и краката и евентуално по седалището може да последва в рамките на един или два дни.
 • Рани, които се развиват в задната част на устата и гърлото при тях може да се предполага, че детето ви е заразено със свързано вирусно заболяване, наречено херпангина. Други характеристики на херпангината включват внезапна висока температура и в някои случаи припадъци. Раните, които се развиват по ръцете, краката или други части на тялото, са по-редки.
 • Болка в гърлото, която обикновено се появява бързо, болезнено преглъщане, червени и подути сливици, понякога с бели петна или ивици гной, малки червени петна в областта на мекото или твърдото небце, заедно с подути лимфни възли на врата, треска, главоболие, обрив, гадене или повръщане, болки в тялото са признаци на стрептококова инфекция.

Възможно e вашето дете да има много от тези симптоми, но да няма стрептокок в гърлото. Причината за тези признаци да бъде вирусна инфекция или някакво друго заболяване. Само педиатър може да потвърди диагнозата, след като направи съответните медицински тестове.

деца с маски

Лечение на болки в гърлото при децата

Начините, по които да лекувате възпаленото гърло на вашето дете, зависят от конкретната причина.

Третирането на болното гърло може да е насочено към облекчаване на симптомите, когато причината не ви е известна. Терапията, насочена срещу причините на конкретно заболяване, когато ви е известно, се нарича етиологично.

Облекчаване на симптомите най-често се постига като използвате само домашни средства за лечение на болки в гърлото. Антибиотици се използват по-рядко и само когато състоянието на вашето дете го изисква. Само вашият педиатър може да предпише адекватно антибиотично лечение. Не давайте антибиотици на детето си, без да се посъветвате с лекар.

Продуктите за облекчаване на настинка за възрастни, които може да закупите от аптеката без рецепта, не са подходящи за деца. Тяхното съдържание включва комбинация от няколко съставки в големи дози, които са прекалено високи за детския организъм.

Вместо това, при първите прояви на болка в гърлото, подсилете имунитета на своето дете с витаминозни плодове и зеленчуци или детски мултивитамини (комплекс от витамини и минерали). Ограничете го от среща с чужди хора, които има вероятност да са болни или заразоносители.

Няма лечение за болки, причинени от вирус. Антибиотиците няма да помогнат при вирусни инфекции. Всичко, което можете да направите за възпаление, причинено от вирусна инфекция, е да облекчите симптомите като:

 • Промиете с физиологичен разтвор носа на детето, за да му помогнете, ако е запушен;
 • Давате на детето си парацетамол или ибупрофен в препоръчани дози, за да помогне при болка и висока температура;
 • Карате детето си често да отпива по няколко глътки течност, за да остане хидратирано.

Ако причина за болките в гърлото и възпалението е стрептококова инфекция, тогава е добре да потърсите педиатър. Той ще установи дали има наличие на стрептокок и ще предпише адекватно лечение.

Ако детето има бактериална инфекция, която причинява натрупване на гной в задната част на гърлото, трябва да посетите специалист по уши, нос и гърло. Това е сериозно състояние и може да има нужда от лечение с антибиотици.

антибиотици хапчета

Нуждае ли се моето дете от антибиотик при възпалено гърло?

Ако детето ви го боли гърлото, кашля и има хрема, може да очаквате лекарят да предпише антибиотици. Но по-често децата не се нуждаят от антибиотици за лечение на респираторно заболяване. Всъщност антибиотиците могат да навредят повече, отколкото да помогнат. Ето защо:

Антибиотиците се борят с бактериите, а не с вирусите.

Ако детето ви има бактериална инфекция, антибиотиците могат да помогнат. Но ако детето ви е “хванало” вирус, антибиотиците няма да му помогнат да се почувства по-добре или да попречи на другите да се разболеят.

 • Настинката и грипът са вируси.
 • Простудата в гърдите също обикновено се причинява от вируси.
 • Бронхиолитът е особен вид настинка в гърдите, която често причинява хрипове и може да разболее малките бебета. Причинява се и от вирус.
 • Повечето инфекции на синусите (синузит) се причиняват от вируси. Симптомите са много слуз в носа и постназално стичане на секретите (към гърлото).
 • Оцветената слуз не означава непременно, че детето ви има бактериална инфекция.

Антибиотиците не помагат за лечение на вируси и някои инфекции.

Грипът винаги се причинява от вирус. В тези случаи може да са необходими антибиотици. Има специални лекарства, които могат да се използват в някои случаи за борба с грипния вирус. Понякога бебетата и децата страдат едновременно от бактериална инфекция и грип. Когато детето има и двете, може да са необходими антибиотици.

Понякога бактериите могат да причинят инфекции на синусите, но дори и тогава инфекцията преминава само след около седмица. Много често срещани ушни инфекции също отшумяват, без антибиотици.

Повечето болки в гърлото са причинени от вируси. Но някои, като стрептокок в гърлото, са бактериални инфекции. Симптомите включват висока температура, зачервяване и проблеми с преглъщането. Вашият лекар ще реши дали детето ви се нуждае от тест за стрептокок. Ако тестът покаже, че е стрептокок, тогава лекарят ще предпише антибиотици.

Кога детето ви се нуждае от антибиотици?

Вашето дете може да има бактериална инфекция и в тези случаи трябва да се консултирате с лекаря, ако това се случи:

 • Кашлицата не се подобрява за 14 дни;
 • Симптомите на инфекция на синусите не се подобряват за 10 дни или се подобряват и след това отново се влошават;
 • Детето ви има треска в продължение на няколко дни подред и главоболие.

Вашето дете ще се нуждае от антибиотици в следните случаи:

 • Ако детето има бактериална форма на пневмония;
 • Диагностицира се коклюш;
 • Вашето дете има стрептокок в гърлото, въз основа на бърз тест за стрептокок или микробиална култура.

хапчета антибиотици

Антибиотиците крият рискове.

Страничните ефекти от антибиотичното лечение са често срещана причина за посещения в спешното отделение. Лекарствата могат да причинят диария или повръщане и около 5 на 100 деца имат алергии към тях. Някои от тези алергични реакции могат да бъдат сериозни и животозастрашаващи.

Злоупотребата и прекомерната употреба на антибиотици насърчава бактериите да се променят, така че лекарствата да не работят добре, за да се отърват от тях. Това се нарича „антибиотична резистентност“. Когато бактериите са устойчиви на лекарствата, използвани за тяхното лечение, е по-лесно инфекциите да се разпространяват от човек на човек. Устойчивите на антибиотици инфекции също са по-трудни за лечение.

Как да облекчите симптомите на възпалено гърло на вашето дете?

Когато детето ви се оплаква от болки в гърлото и общо неразположение, не е нужно веднага да бягате до аптеката. Ето някои от най-добрите домашни средства за възпалено гърло.

Медът е добър вариант, защото има сладък вкус и успокоява възпаленото гърлото. Можете да добавяте мед към чая с лимон или други напитки. Важно е обаче да не се дава мед на деца под 12-месечна възраст (освен ако медът е бил термично обработен, за да убие бактериите, които може да са попаднали там).

Няма домашно лекарство, подобно на горещата супа и това е чудесен начин да накарате детето си да яде нещо подхранващо, което също така да успокои гърлото му. Супите са чудесен вариант, тъй като са лесни за преглъщане и можете да ги направите много хранителни с добавени зеленчуци, мека юфка и месо по избор.

Гаргарата с топла вода с разтворена сол може да намали дискомфорта, ако детето ви е достатъчно голямо, за да го прави. Основна рецепта за приготвяне е смесване на 1 чаена лъжичка сол в 1 чаша топла вода.

Парната баня или седенето в баня, пълна с пара, със затворени врати може да помогне за отпушване на запушения нос и да улесни детето да изхвърли натрупаната слуз в гърдите. Добавянето на няколко капки масло от градински чай или евкалипт към парната баня също ще помагат за отваряне на гърдите и успокояване на кашлицата.

Помислете дали да не поставите овлажнител за въздух в стаята на детето си, за да помогнете за овлажняването на въздуха и за облекчаване на болката, причинена от възпалено гърло.

Треска и висока температура могат да бъдат понижени, като поставите мокра кърпа на челото. Изпитана бабина рецепта за сваляне на температурата е кърпа, напоена с оцет и вода. НИКОГА не давайте на детето си аспирин за треска. Той е свързан с потенциално фатално заболяване, наречено синдром на Reye.

Чаят от лайка има противовъзпалителни и успокояващи свойства, които ще помогнат за успокояване на разстроен корем. Джинджифилът и ментата също успокояват болките в корема. Сервирайте меки храни. Те са по-малко дразнещи и по-лесно смилаеми от пикантните, мазни храни.

дифузер овлажнител за въздух

Усложнения при възпаление и болки в гърлото при децата

Болките в гърлото, причинени от вируси, сухота или дразнители, рядко имат дългосрочни усложнения. Този тип гърлобол не се нужде от антибиотици и преминава в рамките на няколко дни.

Инфекциите на гърлото, причинени от стрептокок от група А, могат да доведат до заболявания, които засягат нервната система (хорея), сърцето (ревматизъм) или бъбреците (следстрептококов гломерулонефрит). Повечето от тези усложнения могат да бъдат избегнати, ако се лекува навреме гърлото.

Възпаленото гърло при децата може да прогресира и да засегне горните и долните дихателни пътища. Това преминава към сериозни заболявания, като фарингит, бронхит, бронхиолит, пневмония. Те са трудни за лечение, но не са опасни, ако се вземат мерки навреме.

Съществуват много благоприятни фактори за това да се усложни възпалението в гърлото – слабият имунитет, продължителното неглижиране на състоянието, неподходящото лечение и други.

Как да защитим детето си от възпаление на гърлото?

Повечето видове инфекции са заразни, като се предават предимно по въздуха или чрез допир, най-често до ръцете, до заразени деца или възрастни. Поради тази причина има смисъл да държите детето далеч от хора, които имат симптоми на това състояние. Повечето хора обаче са заразни, преди да се появят първите им симптоми, така че често наистина няма практичен начин да предотвратите заболяването на детето си.

В миналото, когато едно дете е имало болки в гърлото, сливиците му са били отстранявани в опит да се предотвратят по-нататъшни инфекции. Но тази операция, наречена тонзилектомия, днес се препоръчва само за най-тежко засегнатите деца. Дори при повтарящо се възпаление, антибиотичното лечение обикновено е най-доброто решение.

майка и дете си мият ръцете
Научете детето си да си мие ръцете редовно. Това ще помогне за спиране на разпространението на микроби и ще намали шансовете за възпалено гърло, причинено от инфекция или вирус. Измиването на ръцете е един от най-добрите начини за предотвратяване на разпространението на често срещани инфекции, включително стрептокок в гърлото. Особено полезно е, когато прекарва време на места, където вредните микроби са по-често срещани, като училище, детска градина, площадки за игра и други.

Друг начин да предпазите детето си от възпаление на гърлото и други болести е като подсилите имунната му система или като вземете сироп за кашлица в правилния момент. Включете в менюто му храни, богати на витамини, минерали и важни микро и макроелементи. Не е необходимо да търсите специални храни. Сезонните плодове и зеленчуци, както и умерената консумация на месо, риба и яйца, са отличен източник на всичко необходимо за силен имунитет.

Използвайте хранителни добавки и мултивитамин за деца, ако дете ви е злоядо или желаете допълнително да стимулирате имунната система и съпротивителните сили на организма му. Ще намерите хранителни добавки за деца за силен имунитет под формата на дъвчащи бонбони, близалка или сироп за деца, които малчуганите с радост ще приемат.

Необходима ли е лекарска помощ при болки в гърлото?

Ако детето ви се оплаква от болки в гърло, най-вероятно има вирус, който с времето ще се подобри. Все пак не трябва да неглижират състоянието му и да го наблюдавате внимателно. Ако симптомите му не се подобрят, след 3 до 5 дни или ако развие други симптоми като болки в ухото или треска, необходимо е да го заведете при педиатър.

Ето кога трябва да се обадите на лекаря за възпалено гърло на вашето дете

Обадете се на педиатър или си запишете час за преглед, ако детето ви:

 • Има проблеми с дишането или ако дишането му ви се струва различно;
 • Има проблеми с преглъщането;
 • Има схванат врат;
 • Има висока температура (38.5 °C или по-висока), която не спада с ацетаминофен или ибупрофен, или се връща след кратко време;
 • Отказва да пие или пие много по-малко течности от нормалното;
 • Изпитва силна болка;
 • Е толкова сънливо, че е трудно да се събуди или да остане будно;
 • Има сериозен обрив, главоболие, болки в стомаха или повръщане, за да бъде проверено за стрептокок в гърлото (или други инфекции). Ако детето ви е било наблизо с някой, страдащ от стрептокок, всяко възпалено гърло изисква среща, за да се провери.

Ако нищо от изброеното не се случва, това е добра новина и има вероятност детето ви да се оправи след ден-два.

8.94лв.12.90лв.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Разгледайте още постове от блога на тема дихателни пътища, като например:

13.10лв.
Бронховитал КИДС Имуно (сироп 100 мл.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *