Сухота в гърлото: симптоми, причини и лечение

сухота в гърлото

Какво е сухота в гърлото?

Да страдаш от сухота в гърлото особено през зимните месеци е така нормално, както и да имаш течащ нос по това време на годината. Това са познати и очаквани здравословни неразположения през зимния сезон.

Малко хора знаят обаче, че именно нещо толкова често срещано може да бъде индикация за незначителни проблеми в начина ни на живот. Усещането за сухота в гърлото нерядко е пренебрегвано в забързаното ежедневие, но истината е, че то може да бъде причинено от доста по-сериозни основни заболявания или здравословни проблеми, за които дори не подозираме.

Така или иначе, независимо какви са причините, стоящи зад състоянието на сухота в гърлото, е добре да помислим за начини да се преборим с нея преди тя да се превърне в по-голям и неотложен проблем. Дискомфортът, породен от подобен вид неразположеност може да повлияе целия ни живот и динамика в дълбочина.

Симптоми на сухота в гърлото

suho-gurlo

Основният симптом, който разпознаваме в състояние на сухота в гърлото, е самата сухота. Тя предизвиква затруднения при преглъщане. Особено изразена е рано сутрин след сън. Друг много типичен симптом е, че дори след прием на течности с надеждата това усещане да отмине, доста често усещането за сухота в гърлото и „лепкавост“ остават. В по-напреднал етап на тази физическа неразположеност се разпознава раздразнително, драскащо усещане, което води до зачервяване и болка, както и затруднено преглъщане дори сухотата да е отминала.

Причини и специфични симптоми за сухота в гърлото при деца и възрастни

В зависимост от причинителя на сухота в гърлото типичните симптоми на това състояние се комбинират с други такива.

1. Сезонни или константни алергии

Това е сериозен проблем за голяма част от населението всяка пролет и есен. Често усещането за сухота в гърлото се комбинира с дразнене на очната лигавица и течащ нос. Причинители на такива алергии са цъфтящите растения и треви, прах, козина от различни животни, мухъл, мъхове или някои видове храни – като мъхестите плодове.

2. Нездравословен сън

Много от нас ще се запитат „Как сънят може да е нездравословен?“. Самият сън не е нездравословен, но нездравословната среда, в която спим, или лошите ни навици за сън могат да бъдат проблем. Ако помещението, в което по принцип спим има сравнително ниска влажност на въздуха, това може да причини сухота в гърлото. Също така, процесът на дишане се извършва по начало през носа. Ако ние сме създали навик за дишане през устата през нощта, било то заради продължителна хрема или неподходяща поза за сън, това може да бъде фактор за формирането на неприятен проблем с усещане за сухота в гърлото.

3. Боледуване

Настинката е познато неразположение на всеки средностатистически човек. Обикновено е придружено с хрема и запушен нос, както кихане, кашлица и възпаление на назофарингеалните канали. От дишането през устата и кашлица е много възможно да получите сухота в гърлото.

4. Киселинен рефлукс

Киселинният рефлукс е изключително неприятно здравословно неразположение. Усещането за сухота в гърлото може да се породи като симптом за този проблем. Киселините в хранопровода и гърлото изгарят, нараняват и възпаляват тъканите и лигавицата. Обикновено този здравословен проблем е съпътстван както от сухота в гърлото, така и с проблем с преглъщането, суха кашлица и оригване.

Лечение на сухота в гърлото: лекарства, медикаменти и домашни лечения

lechenie-na-suho-gurlo

Макар състоянието на сухота в гърлото да е индикация за по-сериозен здравословен проблем, за който вероятно не подозираме, вероятно причината, затова може да се окаже безобидна. Такава например може да бъде ниската влажност на въздуха в помещението, в което работите или в което спите. Това състояние не е нещо ново и има много домашни методи за лечение.

1. Топла напитка

Един топъл чай би могъл да направи магия за вашето гърло. Препоръчва се избягването на напитки с кафе и какао, тъй като те дразнят лигавицата и биха били причина за поява на кашлица. По-скоро би било удачно да откриете подходящи билки, за да приготвите чай за вас и семейството ви. Лайката, липата и ехинацеята са изключително полезни, имат успокояващ ефект, както за гърлото ви, така и за психиката.

2. Запарки и обдишвания

Това е малко морално остарял, но изключително полезен метод, който нашите баби познават и използват ежедневно. Просто слагате тенджера с вода на котлона, когато тя заври, я махате от огъня, навеждате се над течността и вдишвате от парата. Влагата, която навлиза в назалните канали овлажнява лигавицата и чувството за сухота в гърлото изчезва. Още по-добър успокояващ ефект би имало, ако във водата има билки, които също да окажат съпротивление на евентуално създало се възпаление.

Тук е моментът да споменем, че ако проблемът с усещане за сухота в гърлото се корени по-дълбоко, в по-сериозен здравословен проблем, вероятно ще се наложи да потърсите лекарска помощ и по-традиционно и конвенционално лечение за себе си.

Лечение на сухота в гърлото с природни продукти от Мирта Медикус

Мирта Медикус предлагат пълноценно лечение от природата за сухота в гърлото чрез сиропи за гърло за лечебен и профилактичен прием.

Серията сиропи Бронховитал има изключително ползотворно действие, както върху дихателните пътища, така и върху лигавицата. Екстрактите от теснолист живовляк, кръвен здравец, ехинацея, шийтаке и дълъг пипер имат успокояващо и противовъзпалително действие за гърлото. Спомагат активно симптомите на кашлица при раздразнения и подсилват имунният отговор.

Бронховитал СМОГ е изключително решение за ежедневна употреба в борбата с усещането за сухота в гърлото. Често замърсения въздух, пушек или цигарен дим могат да причинят именно този дискомфорт, както и силно раздразнение и кашлица. С изключителната си формула с екстракти от мащерка, андрографис и сладък корен този сироп активно съдейства за пречистване на дихателните пътища, както и за овлажняване и здравословното състояние на носоглътката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *