Причини за тревожността

Разтревожен мъж
-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Тревожността е състояние на психичното здраве. Тя предизвика чувства на безпокойство, страх или напрежение. Панически атаки и екстремни физически симптоми, като болка в гърдите са често срещани признаци при някои хора. Тревожните разстройства са невероятно чести. Приблизително 14,5 % от българите страдат от някаква форма на постоянна тревога.

Посочването на ясни и конкретни причини за тревожността, може да бъде сложно. Това, което я причинява, вероятно е комбинация от фактори, включително генетиката и околната среда. Някои събития, емоции или преживявания е ясно, че са в състояние да предизвикат или да влошат симптомите на това психологично нарушение. Тези елементи се наричат тригери – причинители.

Тригерите е възможно да бъдат различни за всеки човек, но много от тях са общи сред хората с тези състояния. Състоянието може да се появи и без обективни причини, в някои случаи. Поради това е важно да откриете всякакви тригери, които е вероятно да имате. Идентифицирането на Вашите тригери е важна стъпка в управлението им. 

Продължете да четете, за да научите за причините за тревожност и какво да направите, за да контролирате безпокойството си.

11 неща, които причиняват тревожност

Тъжна жена, скрила очите си

 

Ще се изненадате какви фактори могат да бъдат причинител на Вашата продължителна тревога.

Това са неща, които смятате за безобидни или малко вероятни, но всъщност са в основата на психологичното разстройство.

Вижте кой са най-честите причини за тревожно разстройство:

 • Здравни проблеми

Здравни проблеми

 

Здравна диагноза, която е смущаваща, като рак или хронично заболяване, e обективна предпоставка за психологично нарушение. Този тип тригер е много мощен поради непосредствените и лични чувства, които предизвиква.

Постигането на подобрение в психологичното Ви състояние започва, като се посъветвате с Вашия общопрактикуващ лекар. Разговорите с терапевт също са полезни. Те ще Ви помогнат да се научите да контролите емоциите си, свързани с поставената диагноза.

 • Лекарства

Лекарства

Приемът на някои лекарства, които се отпускат с рецепта и без рецепта, е възможна причина за тревожност. Това е така, защото активните съставки в тези лекарства са в състояние да Ви накарат да чувствате неразположение. Тези чувства предизвикат поредица от събития в ума и тялото Ви, които водят до продължително безпокойство.

Лекарствата, които предизвикат безпокойство, са:

 • Противозачатъчни;
 • Лекарства за кашлица;
 • Медикаменти за отслабване.

Говорете с Вашия лекар за това, как тези лекарства Ви карат да се чувствате. Потърсете алтернатива, която не предизвиква тези симптоми.

 • Кофеин 

Кофеин

Много хора разчитат на сутрешната си чаша кафе, за да се събудят, но то всъщност може да причини тревожност. Проучване, направено през 2010 година доказва, че хората с паническо и социално тревожно разстройство са особено чувствителни към кофеина. Не консумирайте кофеин, ако възможно, или пийте по-малко кафе. Използвайте безкофеиново кафе и чай, като заместители.

 • Нередовно хранене

Нередовно хранене

Кръвната Ви захар спада когато не ядете продължително време. Това обикновено води до куркане в корема, но е и вероятна причина за тревожност. Редовното и балансирано хранене е важно поради много предпоставки. То Ви осигурява енергия и важни хранителни вещества. Здравословните вафлички са чудесен начин да предотвратите ниската кръвна захар, ако не сте в състояние отделите време за три хранения на ден. Не забравяйте, че храната е способна да повлияе на настроението Ви.

 • Негативно мислене

Жена, която мисли негативно

Умът Ви контролира голяма част от тялото и това със сигурност се отнася и за безпокойството. Думите, които си повтаряте на ум, когато сте разстроени или разочаровани, са способни да засилят безпокойство. Негативното мислене не е полезно! Научете се да отклонявате лошите мисли! Работата с терапевт е невероятно полезна за постигането на този процес.

 • Финансови проблеми

Разтревожен мъж с очила

Притесненията около спестовния фонд или паричен дълг са честа причина за тревожност. Неочаквани сметки или загубата на пари също са вероятен причинител. Потърсете помощ от финансов съветник, които да управлява финансите Ви. Така Вие ще сте спокойни. Чувството за финансова сигурност ще облекчи притеснението Ви.

 • Партита или социални събития

Партита или социални събития

Стая, пълна с непознати, не звучи като забавление. Събитията, които изискват да говорите или да общувате с хора, които не познавате, могат да са причина за тревожност. Подобно състояние се диагностицира като социално тревожно разстройство.

Винаги посещавайте подобни мероприятия с придружител, за да намалите притесненията или тревогите си! Също така е важно да работите с професионалист, за да намерите механизми за справяне, които да работят в дългосрочен план.

 • Конфликти

Мъж и жена, които се карат

 

Проблеми в отношенията, конфликтни ситуации, разногласия – всички те могат да предизвикат или влошат безпокойството. Разучете стратегии за разрешаване на конфликти, за да превъзмогнете подобни ситуации. Говорете с терапевт или друг специалист, за да се научите как да управлявате чувствата, които тези конфликти предизвикват.

 • Стрес

Стресирана жена

Ежедневните стресови ситуации като задръствания или закъсняващ автобус са причини за безпокойство у всеки. Дългосрочният или хроничен стрес е способен да доведе до дългосрочна тревожност и влошаване на симптомите, както и до други здравословни проблеми.

Стресът е в състояние да Ви доведе до поведение като пропускане на хранене, пиене на алкохол или недоспиване. Тези фактори също могат да предизвикат или влошат състоянията на тревога.

Лечението и предотвратяването на стреса е възможно с овладяване на техники за справяне. Терапевт ще Ви научи да разпознавате причинителите на стрес и да се справяте с тях, когато станат прекомерни или проблематични.

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..
 • Публични прояви

Публични прояви

Публичното изказване, разговорите с шефа, участието в състезание или дори четенето на глас е често срещана причина за тревожност. Вашият лекар или терапевт ще работи с Вас, ако Вашата работа или хоби го изискват, за да преборите това чувство. Положителните коментари от приятели и колеги ще помогнат да се почувствате по-комфортно и уверени.

 

 • Лични причини

Лични причини

Те са трудни за идентифициране, но специалист по психично здраве ще Ви помогне да ги определите. Причинители могат да са мирис, място или дори песен. Те Ви напомнят, съзнателно или несъзнателно, за лош спомен или травматично събитие в живота. Хората с посттравматично разстройство често изпитват тревога от фактори в заобикалящата ги среда. Идентифицирането на индивидуалните причинителите може да отнеме време, но е важно, за да се научите да ги преодолявате.

 

Как да определим причините за тревожност

Стресиран и разтревожен мъж, хванал се за главата

Откриването на причинителите на безпокойство е първата стъпка в лечението и справянето с психологичното нарушение. Въз основа на тях, ще научите конкретни стратегии за тяхното превъзмогване.

Ето 3 съвета за идентифициране на причините за тревожност:

 • Водете си дневник. Наблюдавайте кога Вашата тревога се проявява и запишете това, което мислите, че е довело до нейната поява. Някои приложения за мобилен телефон също са полезни и помагат да проследите безпокойството си.

 

 • Работете с терапевт. Някои тревоги могат да бъдат трудни за идентифициране, но специалист по психично здраве е обучен да Ви помогне. Той използва разговорна терапия или други методи, за да намери причинителите

 

 • Бъдете честни със себе си. Тревожността може да предизвика негативни мисли и лоша самооценка. Това затруднява идентифицирането на тригери поради тревожните реакции. Бъдете търпеливи към себе си и бъдете готови да изследвате случките от миналото си, за да установите как те могат да Ви повлияят днес.

Симптоми на безпокойството

Симптоми на бепокойство

Признаците са много и често не им отдаваме нужното значение. Най-честите симптоми на силна тревога включват:

 • Неконтролируемо притеснение;
 • Страх;
 • Потрепване в мускулите;
 • Ускорен пулс;
 • Затруднено заспиване или безсъние;
 • Затруднена концентрация;
 • Физически дискомфорт;
 • Изтръпване;
 • Неспокойствие;
 • Раздразнителност.

Ако изпитвате някои от тези симптоми в продължение на шест месеца или повече, е вероятно да имате генерализирано тревожно разстройство.

Съществуват и други видове нарушения, като паническо разстройство, които също водят до:

 • Ускорен пулс или сърцебиене;
 • Изпотяване;
 • Треперене в мускулите;
 • Усещане за буца в гърлото.

Потърсете помощ при продължителна тревожност

Ако смятате, че се тревожите твърде много или подозирате, че имате тревожно разстройство, е време да потърсите помощ. Безпокойството е нормално, но хроничните чувства на притеснение, страх или ужас не са. Те са знак, че трябва да потърсите професионална помощ.

Обърнете се към своя общопрактикуващ лекар. Той ще потърси възможните причини, като проследи здравната Ви история и ще направи физически преглед. Общият физически преглед установява проблеми, които могат да са причинител.

Оттам Вашият лекар избира да Ви лекува с лекарства или да Ви насочи към специалист по психично здраве, например психолог или психиатър. Тези лекари използват комбинация от разговорна терапия и лекарства за лечение на тревожност и предотвратяване причините.

Депревитал (Капсули х40)

16.80 лв.

Предназначение на Депревитал:

 • Допринася за нормалното функциониране на централната и вегетативна нервна система;
 • Подкрепя нормалната физиологична функция при панически възприятия, емоционалност, немотивираност и ниско самочувствие;
 • Допринася за нормалната функционална хормонална дейност;
 • Подкрепя неврохормоналните процеси в организма, способства за нормални физиологични нива на допамина и серотонина;
 • Допринася за нормално функциониране на надбъбречните, щитовидните и половите жлези;
 • Допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора.
КУПИ СЕГА

16.80лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *