Ефекти от тревожността

Разтревожен мъж, хванал се за главата
-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Нормално е да се чувствате разтревожени от време на време. Хроничната тревожност обаче оказва негативни ефекти върху качеството Ви на живот. Тя може да причини сериозни последици за Вашето физическо здраве и да доведе до промени в поведението. Прочетете, за да научите повече за възможните ефекти от тревожността, които причинява върху тялото Ви.

Ефекти от тревожността върху тялото

Мъж с реце на главата си, разтревожен

Тревогата е нормално човешко качество, което е част от живота Ви. Безпокойство е възможно да изпитвате когато говорите пред много хора или сте на интервю за нова работа. В краткосрочен план при това състояние се учестяват дишането и сърдечната честота. Притока на кръв се концентрира към мозъка, защото той се нуждае от това. Тази физическа реакция Ви подготвя да се сблъскате с напрегната ситуация. Ако това състояние стане прекалено интензивно обаче, ще започнете да изпитвате чувство на замайване и гадене.

Тревожността може да има пагубен ефект върху физическото и психическото Ви здраве. Тревожни разстройства могат да се случат във всеки етап от живота, но обикновено започват на средна възраст. Според Националният институт за психично здраве жените са по склонни към подобно психично заболяване, отколкото мъжете. Стресовите житейски ситуации и преживявания също увеличават риска от тревожно разстройство. Симптомите се появяват на момента или години по-късно. Определени здравословни състояния или употребата на някои вещества също могат да бъдат причинители.

Съществуват няколко разновидности на това психично заболяване, които са:

Генерализирано тревожно разстройство

Жена,свила юмруци към лицето си

Това състояние се характеризира с прекомерно безпокойство без логична причина. Доказан факт е че 29% от хората страдат поне веднъж от него в живота си. Генерализирано тревожно разстройство се диагностицира като изключително притеснение от най-различни неща. То продължава шест месеца или повече. Ако имате леки симптоми, сте в състояние да извършвате нормалните си ежедневни дейности. По-тежките случаи могат да окажат дълбоко влияние върху живота Ви.

Социално тревожно разстройство

Разтревожена жена

Това нарушение включва парализиращ страх от социални ситуации, осъждане или унижение от другите. Тази тежка социална фобия води до чувство на срам и самота.

Страдащите от социална фобия са не малко. Типичната възраст, в която е възможно да се развие е около 13 години. Повече от една трета от хората с подобно нарушение изчакват десет или повече години, преди да потърсят помощ.

Посттравматично стресово разстройство

Мъж, хванал се за главата

То се развива след като станете свидетели или сте преживели нещо травматично. Симптомите могат да започнат веднага или да се забавят с години. Честите причини включват война, природни бедствия или физическа атака. Епизодите на безпокойство могат да се появят без предупреждение.

Обсесивно-компулсивно разстройство

Мъж, подпрял се на диван

Хората, страдащи от него чувстват желание да извършват определени ритуали (импулси) отново и отново. Те изпитват натрапчиви и нежелани мисли, които могат да бъдат смущаващи (мании). Такива импулси са миене на ръцете, преброяване или проверка на нещо. Честите мании включват опасения относно чистотата, агресивни изблици и нужда от симетрия.

Фобии

Жена със замислен поглед

Те включват страх от тесни пространства (клаустрофобия), страх от височини (акрофобия) и много други. Мощен порив да избягвате определен обект или ситуация също е възможен.

Паническо разстройство

Очи на жена, които показват ясно, че я е страх и е в паника.

Това е причинител на панически атаки, спонтанно чувство на безпокойство, ужас или предстояща смърт. Физическите симптоми включват сърцебиене, болка в гърдите и задух. Появата на паник атаки е възможна по всяко време. Не е изключено също така да имате друг вид нарушение, заедно с паническото.

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Ефекти от тревожността върху централна нервна система

Жена с ръце на лицето си, разтревожена

Дългосрочната тревожност и панически атаки могат да накарат мозъка Ви редовно да отделя хормони на стреса. Ефектът води води до увеличаване в честотата на симптомите като главоболие, замаяност и депресия. Когато се чувствате разтревожени и стресирани, мозъкът залива нервната Ви система с хормони и химикали. 

Тази реакция е предназначена да Ви помогне да реагирате на заплаха. Адреналинът и кортизолът са два типични примера. Стресът е полезен в кратки епизоди, но дългосрочната тревожностт води до врдени ефекти за Вашето физическо здраве. Например, повишените нива на на кортизол допринасят за наддаване на тегло.

Ефекти върху сърдечно-съдовата система

Замислен мъж облекнал се на маса

Тревожността причинява учестяване на сърдечна честота, сърцебиене и болки в гърдите. Тревогата има ефект върху кръвното налягане, причинявайки хипертония (високо кръвно). Рискът от сърдечни заболявания се повишава. Тя увеличава риска от коронарни събития, ако вече страдате от сърдечни заболявания.

Ефекти върху отделителната и храносмилателната система

Тъжно момиче, което се е свило в средата на стаята

Тревожността се отразява и на отделителната и храносмилателната Ви система. Ефектите са болки в стомаха, гадене, диария и други проблеми с храносмилането. Загуба на апетит също е често срещана. Възможно е да има връзка между тревожните разстройства и развитието на синдром на раздразненото дебело черво (СРДЧ) след инфекция. СРДЧ се диагностицира с повръщане, диария или запек.

Ефекти от тревожността върху имунната система

Жена, хванала се за главата

 

Тревожността води до освобождаване на голямо количество химикали и хормони, като адреналин в организма Ви. Това увеличава честотата на пулса и ускорява дишането Ви, така че мозъкът да получава повече кислород. Така тялото се подготвя за предстоящата напрегната ситуация. Имунната Ви система може дори да се засили. Тялото Ви се връща към нормалното си функциониране, когато стресът премине.

Тялото Ви никога няма да се върне към нормално състояние, когато тревожността и стреса се повтарят епизодично. Имунната Ви система ще отслабне в резултат на това, оставяйки Ви по-уязвими към вирусни инфекции и чести заболявания. Дори стандартните противогрипни ваксини няма да действат, ако страдате от тревожност.

Други ефекти на тревожността

Нарушенията при това психичното заболяване причиняват множество симптоми, включително:

 • Главоболие;
 • Напрежение в мускулите;
 • Безсъние;
 • Депресия;
 • Социална изолация.

Ако страдате от посттравматичен стрес, ще преживявате отново и отново травматичното събитие. Ядосвате се и се плашите лесно, а също така ставате необщителни и социално изолирани. Други симптоми са кошмари, безсъние и тъга.

Депревитал (Капсули х40)

16.80 лв.

Предназначение на Депревитал:

 • Допринася за нормалното функциониране на централната и вегетативна нервна система;
 • Подкрепя нормалната физиологична функция при панически възприятия, емоционалност, немотивираност и ниско самочувствие;
 • Допринася за нормалната функционална хормонална дейност;
 • Подкрепя неврохормоналните процеси в организма, способства за нормални физиологични нива на допамина и серотонина;
 • Допринася за нормално функциониране на надбъбречните, щитовидните и половите жлези;
 • Допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора.
КУПИ СЕГА

16.80лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *