Тревожността – всичко, което трябва да знаем за психичното разстройство на 21-ви век

Снимка представяща човек, който се дави. Това е чувството на тревожност.
-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Какво е тревожност?

Жена, която върти главата си в знак на силна емоция.

Това е естественият начин, по който телата ни реагират на стреса в разновидните му форми. Най-просто казано – това е чувството на безпомощност и/или страх спрямо бъдещето, без значение дали предстоящата ситуация е позитивна или негативна. Например – чувството, което имаме преди важна среща или нервността, която изпитваме, преди да говорим пред публика, е точно това – тревожност.

Това, което описахме, са стандартни пристъпи на тревожност, които всеки от нас изпитва в ежедневието си. Обаче ако забележете, че въпросното чувство за безпомощност или страх се проявява често; пристъпите му са необикновено дълги; създава дискомфорт и пречи на нормалното протичане на деня ви – тогава е възможно да страдате от тревожно разстройство.

Какво представлява тревожното разстройство?

Мъж ходещ върху релси, изпитвайки много тъжна емоция.

Както споменахме по-рано, има определени житейски ситуации, които предизвикат у нас усещането за страх и дискомфорт. В голям процент от случаите, същото това усещане може да ни послужи и като полезен инструмент, който да ни мотивира (кратък срок за изпълнение на работна задача – понякога провокира по-добри резултати; нетърпение за постигане на дадена цел ни кара да се обърнем към по-креативни методи и т.н.). След осъществяването на дадения проект или решаването на проблем, естественият път на чувството за тревожност е да ни напусне.

В случая на тревожното разстройство, страхът, нервността и съпътстващият дискомфорт не поемат гореспоменатия път – изброените усещания остават и започват да нарушават установения ни начин на живот.

Този тип психическо разстройство може да засегне всяка възрастова група и да бъде отключено във всеки един етап от живота на дадена личност. При липсата на правилни мерки, тревожното разстройство може да остави дълготрайни последици върху психическото здраве на индивида.

Видовете тревожни разстройства

Мъж, който седи до стена, хванал се за главата.

Тревожността може да бъде в основата на много други разстройства, включително:

Очи на жена, които показват ясно, че я е страх и е в паника.

 • Паническо разстройство – Това е вид разстройство, което бива придружено от внезапни и интензивни паник атаки, чиято поява е трудно предсказуема. Пристъпите на паник атака могат да бъдат придружавани от: треперене; болки в гърдите; изтръпване на крайници; усещане за задушаване; чувство за страх и др. Много често хора, които са диагностицирани с паническо разстройство, също страдат от депресия и тревожност.

Мъж, който изпитва страх от летене.

 • Специфични фобии – Специфичната фобия се изразява в ирационален страх, провокиран от определен предмет или ситуация. Като интензитет, фобиите са по-силни от чувството за страх и се развиват, когато човек изпитва повишен страх спрямо конкретен обект или обстоятелство. Най-често срещаните фобии са: от животни; от ситуации; от околната среда; фобии свързани с тялото и т.н.

 • Социално тревожно разстройство – Основата на социалното тревожно разстройство е чувството за интензивно притеснение в социална среда или по-просто казано – страх от унижение. Хората, които страдат от този тип тревожно разстройство, изпитват силен дискомфорт в социални ситуации и имат затруднения в това да създават нови контакти. Важно е да отбележим, че социалното тревожно разстройство е много по-различно от обикновената срамежливост и може да провокира развитието на редица други невропсихични заболявания.

Мъж, седнал на пейка, държащ се за главата си.

 • Посттравматично стресово разстройство – Посттравматичното стресово разстройство е вид състояние, което бива отключено след интензивна, негативна ситуация, която провокира човек постоянно да мисли за нея и да си прожектира мисловни картини. Този вид разстройство е типично за ситуации, свързани с нападение, природни бедствия, инциденти и др.

Мъж, се е подпрял на маса за хранене.

 • Обсесивно-компулсивно разстройство – Този вид психично разстройство се изразява в серия от тревожни, натрапчиви мисли или ритуали, които не могат бъдат да контролирани. То бива провокирано от стресови ситуации, които “насилват” човек обсесивно да мисли за конкретна тема, предмет или ситуация и/или да изпълнява серия от принудителни ритуали.

Жена с маска, която стои на прозорец с решетки.

 • Хипохондрия – Този тип психично разстройство се характеризира с маниакална загриженост към собственото здраве, както и с константен страх, придружен от нереалистично убеждение, че определени физически белези и симптоми са показател за сериозно заболяване. Хипохондрията може да се прояви по различни начини, включително: ирационален страх от намек за заболяване; постоянно консултиране със семейство, приятели и медицински лица за определени заболявания; убеждение, че страдаме от неизлечимо заболяване и др.
-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Всяко едно от изброените разстройства е придружено с един или повече от типичните за тревожното разстройство симптоми.

Какви са симптомите на тревожно разстройство?

Жена, която изпитва силна негативна емоция и се държи за главата.

Както при много други психични разстройства, симптомите на тревожното разстройство могат да бъдат индивидуални. Хората, които се сблъскват с пристъпи на тревожност, много често изпитват сърцебиене, описват чувството на “пеперуди в стомаха”, биват свидетели на серия от кошмари, получават паник атаки или губят контрол над физическите си действия.

Въпреки факта, че всеки човек може да изпита специфични симптоми, все пак има  установена основна група от признаци, съпътстващи тревожното разстройство:

 • Сърцебиене;
 • Забързано дишане;
 • Чувство за безпокойство;
 • Проблеми с концентрацията;
 • Безсъние.

Какво е тревожна атака?

Жена, която се държи за гърдите, защото изпитва страх.

Силни, негативни усещания като стрес, страх, паника, дискомфорт или притеснение биват считани за пристъп на тревожна атака. При някои хора въпросните чувства се появяват внезапно, докато при други – с натрупване във времето.

Силата на тревожната атака варира и симптомите са строго индивидуални и могат да се променят, развиват или част от тях да изчезнат. Отново, все пак има установена група от основни симптоми на тревожната атака, като:

 • Забързано или затруднено дишане;
 • Сърцебиене;
 • Сухота в устата;
 • Замайване;
 • Потене;
 • Топли и студени вълни;
 • Изтръпване на крайници;
 • Превъзбуденост;
 • Чувство за страх.

 

Много от изброените симптоми съпътстват и други състояния, като паник атаките, които биват типични за паническото разстройство. Приликата в симптоматиката на двете разстройства е често причина за поставяне на несъответстваща диагноза.

Какви са причините за появата на тревожно разстройство?

Жена на публично място, която изпитва силна форма на тревожност.

Причините за тревожното разстройство са неясни. Специалистите в сферата на психологията смятат, че поводът на появата на разстройството може да е генетичен, социален, както и обвързан с биохимията на мозъка. А част от учените смятат, че причината за тревожното разстройство може да бъде обвързана с нарушени процеси в амигдалата – частта на мозъка, която отговаря за нашите емоции.

Как се диагностицира тревожното разстройство?

Пациент и лекар по време на консултация.

На този етап няма един конкретен тест, който да потвърди присъствието на тревожно разстройство. Специалистите провеждат множество отделни тестове, които могат да бъдат както психологически, така и физиологични. Заради множеството използвани методи, процесът на диагностициране може да протече дълго време.

В голяма част от случаите, лекарите провеждат серия от физиологични тестове, които могат да включват изследване на проби от урина и кръв, с цел да бъдат отхвърлени варианти за други заболявания със симптоматика, подобна на тази на тревожното разстройство.

Как се лекува тревожното разстройство?

Терапия между психотерапевт и пациент

Има два метода за лечение на тревожно разстройство – психотерапевтичен и медикаментозен. Изборът на метод зависи от степента на развитие на разстройството.

 • При по-леки случаи, състоянието може да бъде овладяно със съдействието на психотерапевт. Обикновено лечението включва серия от различни упражнения, които могат да предотвратят появата на тревожни атаки.
 • По-тежките случаи на тревожно разстройство често се лекуват с помощта на медикаменти от групата на антидепресантите и седативите.

Тревожното разстройство при децата

Дете, скрило се зад възглавници от страх.

Тревожността при децата е естествено явление, типично за определени възрастови групи. С времето децата успяват да изградят полезни навици, които им помагат да се справят с тревожността. Това се случва благодарение на заобикалящата ги среда, включваща родители, учители и т.н.

За съжаление, има и много случаи, в които децата не могат да изградят гореспоменатите навици и случаите на тревожност зачестяват, превръщайки се в психично разстройство. Ако не е подходящо лекувано, разстройството може да остави трайни белези върху развитието на детето.

Ако имате подозрения, че вашето дете страда от тревожно разстройство, наблюдавайте за следните симптоми:

 • Раздразнителност;
 • Проблеми със съня;
 • Чувство за изолираност;
 • Пристъпи на страх;
 • Усещане за срам.

Основният вид лечение, което се прилага за тревожност при децата, е когнитивно-поведенческата терапия.

Тревожното разстройство при подрастващите

Момиче, тийнейджър.

Тревожността при подрастващите е много често наблюдавано явление. Стресът от житейски ситуации, като избор на университет или проблеми в приятелската среда, може да бъде причина за проява на състоянието.

Както при децата, симптомите на тревожно разстройство при тийнейджърите също се изразяват в: раздразнителност, страх, срам, усещане за безпомощност, проблеми със съня и изолация.

При проява на група от изредените симптоми е желателно да се потърси компетентна помощ за подрастващия, тъй като не е изключено признаците на тревожност всъщност да сигнализират и друго психично разстройство, а именно депресия.

Най-често прилаганите форми на лечение за тревожност при тийнейджърите е психотерапия и/или прием на медикаменти.

Алтернативни, природни методи на лечение

Жена, която медитира на изгрев слънце.

Съществуват множество алтернативни,  природни методи, които могат да окажат положителен ефект. Голяма част от техниките включват: промени в установеното ежедневие; изграждане на нови полезни навици; елиминиране на стари вредни такива.

За да подобрите състоянието си, може да приложите следните методи:

 • Набавете си нужните здравословни часове за сън;
 • Отделете време за физически упражнения и/или спорт;
 • Създайте си здравословен режим на хранене;
 • Избягвайте употребата на алкохол, тютюневи изделия и кофеин;
 • Дайте шанс на медитацията.

Тук трябва да отбележим, че алтернативните методи на лечение нямат научно доказан положителен ефект, следователно, ако не получите желания резултат след тяхното изпробване, ви съветваме да се обърнете към специалист.

Как диетата ни може да повлияе на пристъпите на тревожност

Хора, седнали на маса, хранейки се със здравословна храна.

Както споменахме по-рано, известни промени в начина ни на живот могат да окажат положително влияние на симптомите на тревожното разстройство. Това включва и диетата ни. Долу ще намерите списък с храни, които имат доказан позитивен ефект върху функцията на мозъка:

 • Сьомга;
 • Черен шоколад;
 • Кисело мляко;
 • Отвара от лайка;
 • Зелен чай;
 • Куркума.

Връзката между тревожното разстройство и депресията

Жена, седнала на земята и хванала колената си.

Не е изключено да страдате едновременно от депресия и тревожно разстройство. Въпреки това, че двете психични заболявания обичайно се развиват отделно, се наблюдават и случаи, в които индивид може да бъде засегнат и от двете заедно.

Факт е, че тревожността е също и често срещан симптом на клиничната депресия, както и обратното – депресията в определен стадий може да отключи и състояние на тревожност.

Въпреки, че двете състояние са различни, с отличаващи се симптоми, методите на лечение на разстройствата са едни и същи – интензивна психотерапия и намесата на медикаменти.

Връзката между стреса и тревожността

Жена, стресирана от работата си, седяща пред комютъра.

Връзката между стреса и тревожността е особена – едното може да бъде причина за другото и същевременно, като характеристики, те са изключително близки и могат да подтикнат развитието на други психични разстройства.

Както споменахме, двете състояния споделят определено количество общи симптоми, които могат да бъдат както и физически, така и психически. Ето кои са те:

Физически симптоми

 • Главоболие;
 • Болка в стомаха;
 • Сърцебиене;
 • Потене;
 • Замайване;
 • Напрежение в мускулите;
 • Забързано дишане;
 • Психически симптоми
 • Нервност;
 • Пристъпи на паника;
 • Затруднена концентрация;
 • Раздразнение;
 • Безпокойство;
 • Безсъние.

Трябва да отбележим, че стресът и чувството за тревожност не винаги оказват негативен ефект. Често, подобни състояния ни провокират да постъпим по един нов начин, по който иначе не бихме в определени ситуации или да получим прилив на адреналин, който да ни повлияе позитивно.

Отново подчертаваме, че симптоми на ексцесивен стрес и тревожност не бива да бъдат пренебрегвани дълго и консултацията с квалифицирано лице е силно препоръчителна.

Връзката между употребата на алкохол и тревожността

Хора в бар, които пият алкохол.

Като вид седатив, употребата на алкохол притъпява активността на централната нервна система и елиминира някои от симптомите на тревожността. Поради тази причина, много хора, особено тези, които страдат от социално тревожно разстройство, прибягват до това решение. Уви,  регулярната употреба на алкохол може да доведе до зависимост, която от своя страна да създаде предпоставка за други здравни проблеми.

При развитието на алкохолна зависимост или наркозависимост е препоръчително първо да бъде проведено лечение за свръхупотребата на психоактивни вещества, а след това да бъде обърнато професионално внимание на тревожното разстройство.

Можем ли да предотвратим появата на тревожно разстройство?

Цветен планер за планиране на ежедневието.

Съществуват начини за превенция, които чувствително могат да намалят рисковете за развитие на тревожно разстройство. Преди да споделим с вас кои са те, е важно да отбележим, че не всеки пристъп на тревожност значи, че сте развили разстройство, особено ако не се сблъсквате с подобни чувства на ежедневна база. Наблюдавайте колко често изпитвате тревожност, с какви симптоми е придружено това усещане и ако установите, че пристъпите пречат на нормалното протичане на деня ви, се обърнете към специалист.

Превантивни мерки срещу развитието на тревожно разстройство:

 • Придържайте се към здравословна диета;
 • Избягвайте приема на кофеин, захар и тютюневи изделия;
 • Не употребявайте алкохол и наркотични вещества;
 • Изградете си режим, подпомагащ пълноценния сън;

Заключение

Има различни степени и видове на тревожно разстройство. В много случаи, главно при по-леки прояви, хора, които се сблъскват с тревожността в ежедневието си, не вземат мерки за лечението й, което може да доведе до бъдещи усложнения или развитието на друг вид разстройство, като депресия или паническо разстройство.

Съветваме ви да се обърнете към специалист, ако усещането за безпомощност и страх стане част от деня ви. Според степента на развитие на състоянието, квалифицирано лице ще ви предпише подходящ метод за лечение, за да имате възможността отново да водите нормален, спокоен и щастлив начин на живот.

Депревитал (Капсули х40)

16.80 лв.

Предназначение на Депревитал:

 • Допринася за нормалното функциониране на централната и вегетативна нервна система;
 • Подкрепя нормалната физиологична функция при панически възприятия, емоционалност, немотивираност и ниско самочувствие;
 • Допринася за нормалната функционална хормонална дейност;
 • Подкрепя неврохормоналните процеси в организма, способства за нормални физиологични нива на допамина и серотонина;
 • Допринася за нормално функциониране на надбъбречните, щитовидните и половите жлези;
 • Допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора.
КУПИ СЕГА

16.80лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *