Спукани капиляри по краката: Причини и лечение

Капилярите са малки кръвоносни съдове, които свързват най-малките артерии и вени. Когато се спукат, това може да причини синини, подуване и зачервяване на краката. В някои случаи проблемът може да доведе и до по-сериозни проблеми като кръвни съсиреци. В тази публикация ще обсъдим причините за спуканите капиляри в краката и как можете да ги лекувате.

Какво са капилярите?

Капилярите са малки кръвоносни съдове в кръвоносната система, в които се разклоняват артериите и вените. Тъй като са по-малки и по-деликатни, когато се спукат, те могат да изглеждат ясно видими и естетически неприятни, особено на краката.

Проблемът със спуканите капиляри може да зависи от много причини, физиологични или свързани с някои грешни навици и поведение в ежедневието. При някои пациенти има дори генетична предразположеност към състоянието: ако капилярите са “атакувани” от някакъв фактор, те са склонни да се разширяват лесно, губят еластичността си и се появяват на повърхността на кожата.

Какво са спуканите капиляри?

Спукани капиляри по краката - какво са?

Спуканите капиляри се наричат ​​научно телеангиектазии и са най-видими, когато се появяват по лицето, носа и краката. Първата им поява, обикновено, е под формата на точковидни хеморагични петна, особено когато са в зоната на лицето и краката. Вследствие на тях могат да се образуват петехии (малки червеникави или лилави петна), екхимози (петнисти кръвоизливи) и хематоми (кръвоизлив). Точно затова е нужна навременнна реакция и предприемане на действие с правилните висококачествени продукти срещу състоянието.

Спукани капиляри: причините

Има редица фактори и причини, които могат да доведат до появата на спукани капиляри. Полът също е предпоставка! Жените показват по-голяма предразположеност към развитие на спукани капиляри от мъжете. Друга причина е и възрастта – възрастните хора са по засегнати от по-младите. Наследствената слабост на съединителната тъкан също може да бъде отговорна за появата на капиляри.

Ето част от основните причини за спукани капиляри:

  • Травми и малки наранявания, които предопределят образуването им;
  • Задържане на вода: излишните течности, натрупани в капилярите, разрушават стените им;
  • Хормонални нарушения: при женитехормоналната промяна причинява образуването на повърхностни венозни лезии главно по време на менструация и при жени, които приемат хормонални медикаменти;
  • Термични промени – силно се изразява при повишаването на температурите.

Други възможни причини са:

  • Прекомерно излагане на специфични фактори на околната среда, слънце и високи температури като цяло;
  • Нараняване или травма на краката;
  • Алкохолизъм;
  • Чернодробни нарушения;
  • Наличие на целулит – в този случай има затруднение на кръвта да се върне от кожата в дълбочина, образуват се компенсаторни кръгове – именно капилярите.

Причини за спукани капиляри при възрастните

Спуканите капиляри са най-видими на възраст 50-60 години. С напредване на възрастта кожата става по-тънка и капилярите губят еластичност, клапите във вените (които имат за задача да насочват притока на кръв към сърцето) отслабват и последствието е, че кръвта застоява във вените. Това повишава налягането във вените и капилярите, което предизвиква спукване. Тези спукани капиляри стават много по-забележими, когато кожата изтънява, състояние, което се засилва с възрастта.

Спукани капиляри по време на бременност

По време на бременност количеството кръв, протичащо през тялото, се увеличава, което води до разширяване на вените. В допълнение, увеличената матка може да компресира кухата вена от дясната страна на тялото. Последствието е повишеното налягане във вените на крака, което причинява проблеми и трудности. Така понякога клапите във вените не работят правилно поради това явление, кръвта застоява и причинява развитието на разширени вени.

Спортът помага ли срещу спукани капиляри по краката?

Спорт и спукани капиляри на краката

Да. За насърчаване на правилното кръвообращение е от съществено значение движението и физическата активност. Тук говорим за редовни тренировки и раздвижване.

Разходка от два-три километра на ден или разходка с колело са достатъчни, за да активирате отново кръвообращението и да тонизирате мускулите, особено тези на прасеца, които с движението си изтласкват кръвта нагоре.

Освен това  дългото седене с кръстосани крака  също може да допринесе за това неприятно състояние. Затова е препоръчително често да сменяте позицията, когато седите на бюрото и да ставате на всеки час, за да направите няколко крачки. Разходете се из офиса, излезте на малка разходка – това ще ви помогне не само физически, но и психически. Доверете ни се!

Лечение на спукани капиляри по краката

Ако имате спукани капиляри на краката си, има няколко различни варианта за лечение, които са на ваше разположение. Една от най-разпространените е склеротерапията. Това е процедура, при която лекарят инжектира разтвор в засегнатата област, който помага за свиване на кръвоносните съдове и намаляване на появата на синини.

Друг вариант е лазерната терапия, която използва високочестотни светлинни вълни за разрушаване на кръвоносните съдове. Това може да бъде ефективно лечение за по-големи участъци от спукани капиляри.

И накрая, може да се наложи да приемате перорални или локални лекарства, ако спуканите ви капиляри са причинени от медицинско състояние като диабет или високо кръвно налягане.

Ако имате спукани капиляри на краката си, важно е да посетите лекар, за да определи причината. Това, което можете да направите успешно за своето здраве подобряване на качеството на живот и външен вид, е да предприемете мерки в посока прием на продукти като Вениперфект от Мирта Медикус. Вениперфект е специално създаден, за да ви помогне в борбата със спуканите капиляри по краката. Запознайте се с качествата на продукта:

Вениперфект Комплекс – 40 капсули x 425mg

18.84лв.

Вениперфект комплекс от Мирта Медикус.

За здрави вени и перфектно кръвообращение!

Още

17.94 лв.
Вениперфект комплекс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *