COVID-19 нанесе ли щетите си и върху сърцата на хората?

мъж с притеснение за Covid

Д-р Алиш Османов е част от колегията на най-добрите лекари, занимаващи се с лечението на сърдечно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Екатерина”. Завършва Медицински факултет към СУ и специализира кардиология. Той освен обичан съпруг, е и горд баща на 3-годишно момиченце.

Здравейте, д-р Османов! Кардиологията се слави като една от най-сложните области на медицината. Защо се насочихте към нея? С какво ви привлече?

Здравейте, радвам се да бъда ваш гост!

Кардиологията е една от тези специалности, които са строго профилирани и съм съгласен с твърдението, че професията не е лесна. Още като дете се интересувах изключително силно от човешкото тяло и интересът ми не спираше да се задълбочава все повече с годините. Всъщност медицината избра мен, а не аз нея. Открих призванието си в кардиологията, защото изучаването на сърцето продължава цял живот, то не е просто мускул, а един от най-сложните органи в човешкото тяло.

Част сте от екипа на УМБАЛ „Св.Екатерина“. Работите рамо до рамо с едни от най-големите светила в кардиологията. Какво е усещането да бъдете сред най-добрите?

Ако кажа, че се гордея с възможността да съм част от този екип, ще бъде малко. Уроците, които научих в годините и хората, които срещнах, ми помогнаха в развитието ми като специалист и в изграждането ми като личност. Защото не само в кардиологията, но и в медицината като цяло, не е важно единствено да бъдеш експерт в областта си, много по-важно е да бъдеш и Човек.

Във време на пандемия се сблъскваме с много неочаквани перипети. Медицината е секторът, на чиито плещи падна най-голямата отговорност. Тежко ли е за един лекар да приеме, че всичко е в неговите ръце?

Като кардиолог, от който в много ситуации са зависили човешки животи, бих казал, че не е лесно да приемеш, че всичко зависи от теб. Това обаче е шансът да покажеш, че вярваш в себе си и че поставената ти титла „лекар“ не е напразна.

Вярвам изключително силно в колегите си и съм сигурен, че България може да се гордее с лекарите си на световно ниво. Отговорно заявявам, че специалистите по здравни грижи у нас реално са експерти в областите си. Ако всички повярваме, че можем да се справим с COVID-19 и положим усилия за това, то ще успеем.

Забелязвате ли ръст при сърдечните проблеми? COVID-19 нанесе ли щетите си и върху сърцата на хората?

Нека не забравяме, че това е вирус, който при различните пациенти се отразява по различен начин. Макар и недобре познат за специалистите, стана ясно, че вирусът COVID се отразява на целия организъм и на всички органи.

Да, отчитаме ръст при пациентите, които ни посещават. При почти половината от заразените с вируса се наблюдава засягане на сърцето – миокардит, който може да се изрази в различна тежест. От леки форми, които са почти изцяло обратими, до тежко засягане и развитие на сърдечна недостатъчност.

За съжаление вирусът нанася щетите си непрестанно, а пациентите с по-крехка психика трудно понасят това. Затова съветът ми към всички е да бъдат спокойни. Доброто психично здраве е предпоставка и за здравото тяло.

Да, много ваши колеги психолози потвърдиха, че стресът влияе негативно върху протичането на самото заболяване и дори предизвиква появата му. Как да се справим с паниката, която обзема всички ни?

Преекспонирането от страна на медиите и непрекъснатият поток от информация са едни от проблемите, пред които е изправено обществото ни. В никакъв случай не казвам, че COVID-19 не е опасно заболяване, напротив. Смятам обаче, че четвъртата власт трябва да бъде по-благосклонна към психиката на човек и да се стреми да я опази възможно най-здрава.

Състоянието на психическо здраве дава и физическо здраве и устойчивост. Нещата са свързани. 

Непрекъснато се сблъскваме с пациенти, които не успяват да контролират страха от случващото се и в този случай им помагаме с разговори или съвети. Съществуват и медикаменти, с чиято помощ също можем да се почувстваме по-добре. На близките си препоръчвам Депревитал – благодарение на състава си от множество витамини и билки, хранителната добавка спомага за подобряване чувството при панически възприятия или емоционален дисбаланс.

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Стръкът от босилек, който е част от този продукт, е добре известен със своето приложение при потиснатост, нервност и безсъние. Добавката допринася за нормалното функциониране на централната и вегетативна нервна система и хормонална дейност.

Какво ще пожелаете на читателите ни?

Желая им крепко здраве! Да бъдат отговорни към себе си и другите – чрез здравословния начин на живот и профилактиката.

17.94 лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

One thought on “COVID-19 нанесе ли щетите си и върху сърцата на хората?

  1. Павката says:

    Привет, страхотно интервю. Благодаря за разясненията, касаещи нашето здраве.
    успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *