Студени крайници (ръце, крака, части на лицето) – Причини и решения

Студени крайници

Непрекъснато се борите с усещането за студени крайници – особено, когато става въпрос за ръцете и краката ви? Постоянно засилвате парното или климатика, а другите го намаляват? Познато ви е, нали?

Наличието на студени ръце и крака, дори когато не сте в студена среда, е доста често. Макар и неудобно, обикновено не е причина за безпокойство, тъй като това може да е начинът на вашето тяло да поддържа естествената си телесна температура.
В тази статия ще научите всичко за студените крайници. Ще изясним какви са причините краката и ръцете ви да са постоянно студени и какво е решението на проблема.

Защо изпитваме усещане за студени крайници (крака, ръце)

Телата ни са създадени по такъв начин, че да регулират температурата си. Когато навън е студено, кръвта в тялото ни се насочва към жизненоважните органи, за да ги стопли. Това може да промени количеството на притока на кръв към ръцете и краката, което ни кара да ги чувстваме студени.

Това е нормално. Кръвоносните съдове в крайниците ни се свиват, когато е студено, за да се предотврати излишната загубата на топлина. Някои хора са склонни към усещане за студени крайници, без основно заболяване. Това е доста често срещано състояние. Когато ръцете и краката ви са студени, вземете допълнителни предпазни мерки в студено време, за да ги защитите.

Но ако постоянното усещане за студени крайници ви притеснява, или ако забележите симптоми, като например промени в цвета на пръстите, има някои неща, които можете да направите. Ето какво трябва да знаете за студените крака и ръцете и какво можете да направите по въпроса.

Студени крака

Симптоми на студените крайници, които са тревожни

Както вече казахме, усещането за студени крайници обикновено е нормално, но ако състоянието е постоянно и придружено от промени в цвета на кожата, това може да е предупредителен знак. Например, ако страдате от студени ръце и крака, това може да означава, че имате проблем с нервите или кръвообращението или увреждане на тъканите в ръцете или пръстите.

Други тревожни симптоми на студените крайници са:

 • Твърде студени стъпала или пръсти;
 • Промени в цвета на кожата на ръцете ви, като синя или бяла кожа;
 • Скованост или изтръпване в пръстите;
 • Възпалена кожа или мехури;
 • Опъната или груба кожа.

Какви са причините за студени крайници (крака, ръце)

Причините за студените крака и ръце могат да бъдат най-различни – от зимни температури до нарушена циркулация и увреждане на нервите. Основните причини са:

Кръвообращение - студени крайници

Ниски температури

Студените крака и ръце са една от нормалните реакции на тялото към по-ниски температури. Когато тялото е изложено на студ, кръвоносните съдове в крайниците се свиват. Това намалява притока на кръв към тези области, за да се ограничи загубата на топлина.

Крайниците са частите на тялото, които са най-отдалечени от жизненоважните органи, така че намаляването на притока на кръв към тях помага да се запази топлината и притока на кръв в по-важните части на тялото.

Студени крака и ръце - симптоми

Продължителният интервал на намален кръвен поток води до по-малко насищане с кислород на тъканите, което е причина за синкав цвят на кожата. Когато са временни, тези симптоми обикновено не са сериозни и тялото ще се нормализира, когато се затопли отново.

Някои хора страдат от феномена на Рейно, където излагането на ниски температури или висок стрес води до ограничено кръвообращение, което е причина за изтръпване на пръстите на ръцете и краката.

Силен стрес или безпокойство

Състоянията на силен стрес или безпокойство също са причина за студени крайници. Един от естествените отговори на тялото при стрес е изпомпването на адреналин в кръвта.

Докато циркулира, адреналинът води до свиване на кръвоносните съдове в периферията, което намалява притока на кръв към най-отдалечените части на тялото. Този отговор запазва енергия и се подготвя за всяка телесна повреда, която може да се случи в резултат на ситуацията с висок стрес.

Кръвоносна система - крайници
Проблеми с кръвообращението

Проблемите с кръвообращението са много честа причина за студени крака и ръце. Хората с нарушена циркулация често се оплакват от това усещане.

Лошото кръвообращение може да се дължи на различни причини. Воденето на заседнал начин на живот или седенето на бюро нарушава нормалната циркулация на кръв в крайниците.

Тютюнопушенето също може да затрудни достигането на кръвта до всяка област на тялото. Високият холестерол може да доведе до образуване на плаки в артериите, които да влошат циркулацията.

Някои сърдечни заболявания също могат да са причина за студени крака и ръце, така че трябва да говорите със своя лекар за съществуващи сърдечни проблеми или рискови фактори.

Причини за изитиване на крайниците

Анемия

Анемията е състояние, което се появява при недостатъчно червени кръвни клетки в тялото. Това може да се дължи на много фактори, включително дефицит на желязо, витамин В12, фолиева киселина или хронично бъбречно заболяване. Умерените до тежки случаи на анемия могат да причинят студени крайници.

Захарен диабет

Хората с диабет са изложени на риск от проблеми с кръвообращението, което води до студени крака или ръце. Високите нива на кръвната захар предизвикват стесняване на артериите и намалено кръвоснабдяване на тъканите в крайниците. Други симптоми при диабет са изтръпване, боцкане или пареща болка в краката и стъпалата. Симптомите се влошават през нощта.

Увреждане на нервите

Увреждането на нервите може да бъде причинено от травма или нараняване, като тежко измръзване, или да се дължи на скрито заболяване.
Увреждането на нервите е причина за студени крайници, включително и изтръпване в ръцете и краката.

Стрес и нарушено кръвообращение
Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът се причинява от недостатъчно активна щитовидна жлеза, произвеждаща ниско ниво на тиреоиден хормон, което има отрицателно въздействие върху метаболизма на организма.

Метаболизмът на тялото засяга циркулацията, сърдечния ритъм и телесната температура, така че всичко, което влияе върху функцията на щитовидната жлеза и причинява хипотиреоидизъм, може да е причина за студени крайници.

Хората с хипотиреоидизъм са по-чувствителни към настинка като цяло и изпитват и други симптоми, като умора, наддаване на тегло и проблеми с паметта.

Как да се справим със студените крайници

Без значение каква е причината са студените ви крака и ръце, за вашето удобство е важно да ги загреете. Ето няколко основни начини и средства, с които да го постигнете:

 • Обмислете избора на дрехи. Носете шапка, ръкавици, дебели чорапи и топло палто в студено време. Не обличайте тесни и прилепнали дрехи. Някои хора използват шал или висока яка, за да се стоплят.
 • Научете децата какво да правят. Уверете се, че децата ви са топло облечени и знаят кога да влизат вкъщи, ако почувстват, че им е студено.
 • Носете чорапи или пантофи. Носете пуловер и топли чорапи вкъщи, ако ви е студено.
 • Спортувайте всеки ден. Ежедневните упражнения и физическото натоварване, включително ходенето пеша, подобряват кръвообращението.
 • Бърза загрявка. “Раздвижете” кръвта си със загряващи упражнения като подскоци, маршируване на място, размахвайки ръце и крака в кръг. Тези упражнения ще стимулират притока на кръв към крайниците при продължително обездвижване, като седенето в офиса.
 • Често раздвижване. Отделяйте време и не забравяйте да ставате и да се разхождате поне на всеки половин час, за да се разтегнете и раздвижите, особено ако седите дълго време.
 • Дръжте нещо топло. Дръжте чаша с горещо кафе, чай или супа в ръцете си.
 • Бърз масаж. Масажирайте енергично ръцете и краката си.
 • Използвайте електрически загряващи уреди за тяло. На пазара се предлагат уреди с различни размери и стилове, които да използвате за различни зони на тялото си.

Хранителни добавки за студени крайници

Студените ръце и крака могат да бъдат причинени от редица състояния, включително недостиг на витамини. И така, тук разглеждаме 5 от най-добрите хранителни добавки за студени ръце и крака.

Гинко билоба за студени крайници

Гинко билоба е билка, широко известна със своите ползи за кръвообращението и паметта. Проучванията показват, че екстрактът от гинко подобрява кръвообращението чрез разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на притока на кръв към краката, ушите, очите и мозъка.

Желязо

Недостигът на желязо (известен също като анемия) може да причини умора, бледа кожа, задух, както и студени крайници. Желязото е важен компонент на хемоглобина, който е отговорен за пренасянето на кислород от белите дробове до останалата част от тялото.

Как да се справим със студените ръце и крака

Магнезий

Недостигът на магнезий може да доведе до напрежение на мускулите, което от своя страна води до намаляване на диаметъра на артериите, като по този начин намалява притока на кръв, което води до студени ръце и крака. Увеличаването на приема на магнезий може да помогне на кръвоносните съдове да се разширят, позволявайки на кръвта безпроблемно да достига до крайниците.

Витамини за студени крайници

Основната функция на витамин В12 е да поддържа нервните и кръвните клетки на тялото здрави. Също така помага за предотвратяване на анемия, която може да причини студени ръце и крака.
Витамин B3 разширява кръвоносните съдове. Той е важен за поддържане на здрава сърдечно-съдова система и устойчив метаболизъм, особено за балансиране на нивата на холестерола в кръвта. Смята се, че витамин В3 помага за подобряване на циркулацията. Лошата циркулация често е виновна за студените крайници.

Заключение

Да имате усещане за студени крайници от време на време е напълно нормално. Предприемането на мерки, като например носене на дебели чорапи или гореща вана, ще помогне за бързото затопляне на краката и ръцете. Посетете вашия лекар, ако тези средства не помагат и усещането за студ, скованост и изтръпване са постоянни. Всеки, който страда от студени крайници без очевидна причина, трябва да говори с лекаря си за възможните причини.

 

Ако искате да разгледате още статии на същата тематика от Mirta Medicus, посетете:

14.94 лв.
Гинко-КО (капсули х30)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *