Температура при Ковид: Как да я свалим?

температура при ковид

COVID-19 – вирусът, който за кратко време успя да се разпространи по целия свят и да предизвика световна пандемия. Вирусът, който само за около 3 години достигна до почти всеки от нас и взе множество жертви. А на пръв поглед е сякаш нищо и никаква настинка. Дали обаче наистина е така? Толкова безобиден ли е като настинката, като има толкова прилики с нея? Не, това е един изключително коварен вирус и множеството смъртни случаи сами по себе си говорят за това.

В днешната статия ще разгледаме вдигането на температура като симптом при изкарване на Ковид, както и като добре познат симптом при различни вирусни инфекции.

Вдигане на температура при Ковид – какво да правим?

Високата температура е един от първите симптоми на COVID-19. Тя е един от първите признаци, че в организма ни има инфекция. Най-напред трябва да се убедим, че наистина става дума за коронавирус, като си направим тест и едва след това да търсим начин да сваляме температурата. След като вирусът е потвърден, време е да потърсим варианти за сваляне на температурата.
Всяка една инфекция започва с температура. Това е сигурен признак, че организмът ни се бори с болестта. Поддържането на постоянна температура и то в продължение на няколко дни не е нормално и тя трябва да бъде свалена. Според специалистите, които се опират на множество направени изследвания, идеалната температура, при която тялото ефективно се бори с инфекцията е около 37 и малко до 38,5 градуса. Макар и ние да не считаме това за много нормално.

Температурата може да възникне не само при Ковид, но и при други вируси

Температурата, или повишената телесна температура, не е характерна само за Ковид, но се наблюдава и при различни други вирусни инфекции. Когато организмът се зарази с вирус, имунната система мобилизира своите защитни механизми, включително увеличаване на телесната температура. Този феномен е известен като лихорадка и представлява естествен отговор на тялото, който има за цел да създаде неподходящи условия за вируса или бактерията. Вируси като грип, респираторен синдром и други също могат да предизвикат повишаване на телесната температура като част от инфекциозния процес. Разпознаването на този общ симптом при различни вирусни агенти подчертава важността на наблюдението на здравословния статус и предприемането на подходящи мерки за поддържане на здравето, независимо от конкретния вирусен патоген.

Причини за температура при вирусни заболявания

Обикновено причината за високата температура при вирусните заболявания е, че организмът се бори с инфекцията. Това е така, защото тя забавя развитието на болестотворните организми. За повишена температура може да говорим, когато термометърът е отчел стойност над 37 градуса.

Повишаването на температурата при Ковид е придружено от някой от следните признаци:

 • втрисане;
 • отпадналост;
 • сънливост;
 • изпотяване;
 • повишена чувствителност към болка;
 • дехидратация.

Как да разпознаем дали високата температура е симптом на Ковид или друг вирус?

Високата температура може да бъде симптом както на Ковид, така и на други вирусни инфекции. За разпознаване на възможни разлики идва въпросът за допълнителни симптоми и контекст.

kovid simptomi

Въпреки, че много от симптомите могат да бъдат общи за различни вируси, добре е да запомните, че:

 1. Ковид може да предизвика усещане за горещина, която може да бъде по-интензивна и продължителна от обикновено.
 2. Загубата на обоняние и вкус е чест симптом при Ковид, но по-рядко се среща при други вируси.
 3. Сухото гърло и кашлицата са общи симптоми за много вируси.
 4. Ако високата температура е съпроводена от затруднено дишане, това може да бъде по-характерно за Ковид – особено хриптене, задух, усещане за притискане в гърдите.

Ако изпитвате симптоми, характерни за вирусни инфекции, включително висока температура, сухо гърло, кашлица, затруднено дишане или други необичайни здравословни състояния, съветваме ви да потърсите медицинска консултация и да бъдете тествани за Ковид. Тестовете ще помогнат за точното определение на вашето здравословно състояние и ще предоставят информация на лекарите, която може да допринесе за ефективното справяне със състоянието ви.

В много случаи се препоръчва изолация, докато чакате резултатите от теста, за да се намали риска от разпространение на вируса на други хора. Следването на указанията на здравните органи и спазването на необходимите превантивни мерки ще помогнат не само за вашето здраве, но и за общественото благосъстояние.

Не забравяйте да се консултирате със здравни специалисти за допълнителна информация и насоки относно подходящите стъпки за грижа и тестване.

Колко дни трае температурата при Ковид?

Ако по време на Ковид поддържаме температурата леко над нормалната в продължение на 2-3 дни, не е особено тревожно. Това е времето, когато организмът се бори със заболяването. Важно е да приемаме повече течности, за да не се обезводним.

Ако обаче температурата е прекалено висока и продължителна, тогава намесата на лекар е неизбежна. На първо място той трябва да установи каква е причината тази температура да не може да спадне и впоследствие да предпише подходящи лекарствени продукти за справянето с нея.

В случай, че температурата не е особено висока, ако е под 38,5 градуса, специалистите препоръчват да не се бърза с медикаментите. Тъй като това е начинът организмът ни да се бори със заболяването, нашата цел не е да я потиснем. Целта ни е да я оставим да се справи с вируса, който се е самопоканил в нашия организъм.

Когато няма нищо тревожно, не прибързвайте с антипиретиците. Рязкото сваляне на температурата също крие своите рискове.

Как да свалим температурата при Ковид?

Ако стойностите, които е отчел термометърът, не са много тревожни, не бързайте да прибягвате до антипиретици за справяне с повишената температура. Тя е напълно нормална реакция на организма, който опитва да се защити от вируса.

Все пак, ако тези стойности ви притесняват, може да опитате някои натурални методи за сваляне на температура. Запомнете обаче, че рязкото ѝ сваляне може да бъде шок за организма.

 • Студените бани с вода и оцет със сигурност ще доведат до някакъв резултат, макар и временен.
 • Смес от яйчен жълтък и мед, намазана върху гърдите (без областта на сърцето), също би довела до временно облекчаване на състоянието.

Какъвто и домашен метод да изпробвате, преди да прибегнете до употребата на медикаменти, ще повлияе положително и ще успеете да овладеете положението. Най-важното е при температура да се приемат много течности, особено вода. За справяне с температурата са подходящи и чайовете от липа, брезова кора и малинови листа. Те смъкват температурата плавно, като предизвикват изпотяване.

Интервю с проф. Тодор Кантарджиев на тема: “Пътят на здравето” – естествени решения за силна имунна система, защита и възстановяване от вирусни инфекции и COVID-19

Природни решения за сваляне на температура при Ковид

Освен познатите ни „бабини“ методи за сваляне на температурата, природата ни е дала своите прекрасни дарове и природни решения при температура при Ковид, които бихме могли да използваме за облекчаване на редица неразположения и за укрепване на имунната ни система. Разработени от специалисти под формата на хранителни добавки срещу вируси, те са уникално средство за възвръщане на енергията и спомагат за по-лесното справяне с вирусите, които ни атакуват.

Това не са лекарствени продукти, а продукти, които повишават имунната система и по този начин помагат на вродения ни имунитет сам да се пребори и да подпомогнат свалянето на температурата при Ковид. Освен това, тяхната употреба влияе благоприятно върху целия ни организъм, подпомага правилното функциониране на всичките системи в човешкия отганизъм.

👉 Прочетете как Иновирон действа при Ковид и как да го приемаме.

Иновирон – 20 капсули x 425mg

Original price was: 19.20лв..Current price is: 16.32лв..

Иновирон от Мирта Медикус.

Мощна, съвременна, оптимизирана формула за имунната и дихателната система. Срещу най-голям брой вируси!

Още

Обобщение: Температура при Ковид

Температурата е често срещан симптом при вирусните инфекции. Всъщност треската е един от най-честите симптоми, съобщавани от пациенти с Covid-19. Докато по-голямата част от пациентите изпитват само леки до умерени симптоми, малък процент развиват по-тежко заболяване и високата температура често е един от първите признаци, че нещо не е наред.

Ако имате треска и други симптоми, важно е незабавно да посетите лекар. Ранната диагностика и лечение са от решаващо значение за предотвратяване на сериозни последствия от коронавируса.
Съществуват редица различни видове температура и треска, всеки има свой собствен набор от причини и лечения. Например, инфекциозните трески се причиняват от вируси, бактерии или други организми. Често температурата е придружавана от заболявания като грип или настинка. Неинфекциозните трески, от друга страна, могат да бъдат причинени от състояния като топлинно изтощение или реакции към определени лекарства.

Без значение какъв тип температура имате, важно е да приемате много течности, да подсилвате имунитета с хранителни добавки и да си почивате. В повечето случаи температурата преминава от само себе си с времето. Въпреки това, ако вашето състояние е придружено от тежки симптоми, или продължава повече от няколко дни, важно е да посетите лекар. В някои случаи треската може да е признак на по-сериозно основно заболяване. Затова винаги е по-добре да бъдете внимателни и да потърсите медицинска помощ, ако се притеснявате, че всъщност страдате температура вследствие на Ковид.
Бъдете внимателни и отговорни към здравето си с Мирта Медикус – сила от природата срещу враговете на имунната система!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *