Възпалени синуси при Ковид: Симптом ли е и как се лекува?

възпалени синуси при Ковид

COVID-19 основно се смята за респираторен вирус, но има и други множество симптоми, които се наблюдават при заразяване с него. При някои хора той протича съвсем леко, почти като безобидна настинка. Други пациенти пък имат оплаквания като повръщане, разстройство, главоболие, задух, умора, отпадналост, висока температура.
Може ли възпалените синуси да се категоризират като симптом на Ковид?

Какво са синусите?

За да разберем дали могат да бъдат повлияни от Ковид, нека първо уточним какво представляват синусите. Това са онези кухи пространства в черепа и костите на лицето около носа. Те са свързани с дихателните пътища и от тях до голяма степен зависи дали ще имаме нормално дишане. Затова, когато по време на Ковид те са възпалени, можем да отнесем това възпаление към симптомите на вируса.

Синусите имат функция да произвеждат слуз, която овлажнява вътрешността на носа. Така овлажнени носните канали се предпазват от замърсители, микроорганизми, прах и мръсотия.

Синузит при Ковид: Какви проблеми може да се появят при синусите?

Синусите могат да се инфектират много лесно – при наличието на вируси, бактерии или гъбички, почти винаги се стига до тяхното възпаление. Запълването на синусовата кухина с течност води до нейното запушване, а тогава се получава едно благоприятно място за развитие на микроби.

Хората, страдащи от назални алергии са много по-предразположени към инфекция на синусите. Освен това всяка инфекция на дихателните пътища много лесно може да обхване синусите.

Възможно е при някои хора да се наблюдава т.нар. хроничен синузит. Хроничният синузит възниква, когато носната кухина и синусите са подути и възпалени в продължение на три или повече месеца, въпреки лечение и не се повлияват положително от него. Това често срещано състояние води до запушен нос. Дишането през носа може да е затруднено и зоната около очите може да е подута или чувствителна. Причина за това може да е инфекция, полипи в носа или възпаление на лигавицата на носа и синусите. Състоянието може да засегне както възрастни, така и деца.

Знаейки, че Ковид атакува най-слабите места в организма, при хората с хроничен синузит не е изключено възпалението им да е точно симптом на вируса.

Още по темата:
Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и справим с него?

Какви неудобства могат да причинят възпалените синуси?

Обикновено причина за възпаление на синусите са вирусите и бактериите. Това е едно неприятно състояние, придружено с хрема, запушен нос, главоболие, кихане, зачервено гърло, стичане на неприятен секрет назад в гърлото. Ако присъства хремата, много е вероятно да се появи и секрет от носа, който може да бъде бистър или гноен.

Главоболието е едно от най-честите оплаквания при възпалени синуси. В зависимост от неговото позициониране, може да става дума за възпаление само на определен синус или група синуси.

Има случаи, когато се появява и кашлица, която е предизвикана от стичането на секрети назад от носа и синусите, които по гърлото отиват към трахеята.

При някои пациенти с възпалени синуси може да се появи лош вкус и лош дъх в устата, хъркане по време на сън, липса на обоняние. Макар и редки, случаите на заглъхване и напрежение в ушите, също могат да са резултат от възпалените синуси.

Моля, при съмнение за възпалени синуси при Ковид, следете за следните състояния и симптоми:

 • Възпаление на носа;
 • Гъст, обезцветен секрет от носа (хрема);
 • Оттичане надолу по задната част на гърлото (постназален дренаж);
 • Запушен нос причиняващ затруднено дишане през носа;
 • Болка, чувствителност и подуване около очите, бузите, носа или челото;
 • Намалено обоняние и вкус.

Други признаци и симптоми могат да включват:

 • Болка в ушите;
 • Главоболие;
 • Болка в горната челюст и зъбите;
 • Кашлица или прочистване на гърлото;
 • Възпалено гърло;
 • Лош дъх;
 • Умора.

Как да лекуваме възпалени синуси от Ковид?

Неприятно е носът ви да е запушен, нали?

Не само, че пречи на дишането, но като че ли ви се струва, че секретът вместо да излиза през него, започва да се връща назад към гърлото. И това е точно така.

В аптечната мрежа има голямо разнообразие от капки за нос, които намират широко приложение за отбъбване на носната лигавица и отпушване на носа, но не е препоръчително да се употребяват повече от месец. Освен тях, промивките със солен разтвор са безвредни и също ще помогнат за отпушването на носа и синусите. Топлината също оказва благоприятно въздействие върху синусните възпаления. Загряването на подходящото място ще доведе до втечняване и дрениране на секретите и отпушване на синусните отвори.

Природни съставки за лечение на възпалените синуси

За облекчаване на възпалените синуси е подходяща и употребата на природни продукти, които са разработени и произведени изцяло на билкова основа. Те съдържат разнообразие от мощни, изцяло естествени и успокояващи терапевтични билки за облекчаване на запушения нос. Синувитал е чудесна композиция с билкови екстракти от:

 1. босилек – от една страна отпушващите му свойства, а от друга антибактериалното му действие, го правят една от най-важните съставки в тези природни дарове, които ни помагат да се справим с възпалените синуси;
 2. петопръстник – има свойството да спре възпалителните процеси и да предпази от последващи усложнения, които биха могли да възникнат;
 3. джинджифил – със своето антимикробно и пречистващо действие спира възпалителните процеси и подпомага бързото отпушване на носа;
 4. бял равнец – понякога, при възпаление на синусите, се появяват кръвотечения от носа, а това е билката, което е известна със своите кръвоспиращи свойства;
 5. бяло подъбиче – неговото използване влияе благоприятно върху появилите се полипи в носа.

Синувитал – течна форма 50ml

9.90лв.

Синувитал от Мирта Медикус.

За здрави синуси.

Код: 24 Категория:
Още

Синувитал – течна форма 50ml

 • Действа благоприятно върху дейността на горните дихателни пътища;
 • Допринася за нормалното функциониране на имунната система;
 • Подкрепя очистващите функции на лигавицата.

Синувитал е хранителна добавка, която се характеризира с концентрирано съдържание на билкови екстракти, извлечени без високотемпературна преработка. По този начин се съхранява максимална част от полезните си свойства на съставките.

Синувитал на Мирта Медикус е патентован продукт, който благоприятства дейността на горните дихателни пътища.
Това са само малка част от билките, които се срещат в природата, предназначени за справяне с възпалени синуси.

Употребата на натурални добавки при Ковид повлиява благоприятно върху възпалението и дори е в състояние да предотврати използването на тежки лекарствени продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *