Задух при Ковид: Има ли и как се лекува?

Задух при ковид - как се лекува?

COVID-19 – вирусът, който се предава от човек на човек успя да обхване целия свят за сравнително кратко време и да предизвика пандемия в световен мащаб. Колкото и да се пазим, той ще достигне до всички нас. Хиляди са регистрираните случаи на заболяването, а никой не знае колко са нерегистрираните такива. Вирус, който при някои протича съвсем леко и почти неусетно и същевременно много тежък и коварен за други. Вирус, който нанася своите поражения дори и след излекуването от него. А на пръв поглед – нищо по-различно от настинка.

Задух при Ковид: Нормално ли е?

Категоризиран основно като респираторно заболяване и симптоми като кашлица, болки в гърлото и задух при всеки пациент. Голяма част от хората, прекарали вируса, развиват проблеми с дишането и пневмония.

Задух след Ковид

Има пациенти с COVID-19, които изпитват дихателни затруднения още по време на острата фаза на заболяването, а някои и дълго след това. Това е един от многото пост Ковид симптоми на заболелите, който оставя своя отпечатък върху качеството на живот.

Задух може да настъпи по множество причини. Как да разберете дали при вас е резултат от коронавируса или трябва да потърсите причината другаде?

Ако симптомите са отскоро и не са чак толкова тревожни, причината за тях може да е нещо съвсем различно от Ковид. Много хора, когато са напрегнати или разтревожени от нещо, усещат особено стягане в гърдите, сякаш нещо ги задушава. Има обаче и такива, при които това не е временно явление, а е нещо, което им се случва ежедневно и като че ли с всеки изминал ден става все по-притеснително. В този случай е необходимо да потърсите каква може да бъде причината за това неразположение.

Как да облекчите задуха при Ковид?

Това неприятно състояние трябва да бъде овладяно навреме, защото може да нанесе сериозни поражения върху дихателните пътища и белите дробове. Има някои малки трикове, които ще ви помогнат да облекчите трудното дишане, но намесата на специалист е наложителна.

Ако боледувате или вече сте боледували от Ковид, недостигът на въздух е нещо напълно обичайно. Можете да си помогнете, използвайки някоя от техниките, докато посетите специалист, но дори и временно да получите облекчение, не отлагайте посещението си при него.

 1. Опитайте да контролирате дишането си – настанете се удобно и започнете да вдишвате и издишвате бавно, спокойно и равномерно.
 2. Дишайте на интервали – даже ако извършвате дейности, изискващи усилия, вършете ги бавно и спокойно. Това ще ви предпази от прекалено уморяване или задъхване, което изпитвате, дори докато изкачвате стълби.

Изпълнението на тези прости техники обаче не е достатъчно. Ако изпитвате затруднения с дишането, незабавно потърсете компетентното мнение на специалист. На първо място той ще потърси причината за това запъхтяване – дали е резултат от стрес или резултат от респираторно заболяване, причинено от Ковид. А след това ще бъде назначено адекватно лечение за справяне с проблема.

Въпреки че тези методи за облекчаване на задуха при Ковид работят при някои хора, истинското решение е взимане на адекватни мерки. Не е нужно да прибързвате към тежки медикаменти и сложни програми с лекарства, понякога природните решения могат да бъдат също толкова ефикасни срещу задух при Ковид.

Задухът е симптом на различни вирусни инфекции – не само на Ковид

Задухът, често придружаващ се с тежест в гърдите и затруднено дишане, не е симптом, който е ексклузивен за Ковид. Този неприятен и тревожен симптом може да се появи и при други вирусни инфекции, които засягат дихателната система. Например, грипът и други респираторни вируси могат да предизвикат подобни проблеми с дишането.

При вирусни инфекции, вирусите атакуват дихателните пътища и леглата, предизвиквайки възпаление и отговор от имунната система. Този процес може да доведе до задух, който се усеща като тежест и затруднено дишане. Значително е да се подчертае, че този симптом не е специфичен само за Ковид и може да бъде присъщ и на други вирусни инфекции.

Дихателните проблеми са общи за множество инфекции, поради което е важно да се обръща внимание на цялостния клиничен контекст и съчетаването на симптомите с други характеристики на заболяването. При възникване на задух и други дихателни проблеми, е препоръчително да се консултира със здравния персонал за подходяща оценка и диагностика. Този подход помага не само за разграничаване на вирусните инфекции, но и за определяне на най-подходящото лечение и управление на съпътстващите симптоми.

Още по темата:
Възпалени горни дихателни пътища при деца – как да се справим?

Какво да пием при задух от Ковид?

Макар и не толкова често срещан като симптом, задухът е един от симптомите на коронавирус. А и няма как да не е – все пак това е вирус, който засяга на първо място дихателните пътища.
При консултацията с лекар, той ще ви предпише медикаменти, които до голяма степен ще облекчат това състояние. Те обаче не могат да бъдат прилагани дълго, тъй като организма ни се пренасища с тях и в даден момент спират да действат ефективно.

Когато вече сте опитали почти всичко, а задухът не спира и не спира, е време да опитате от даровете на природата, които влияят благоприятно върху нашия организъм.

Това са онези уникални билкови съчетания, които са предназначени за подсилване на организма и превенция срещу редица сериозни заболявания. Същите тези уникални билкови съчетания могат да облекчат дишането ви и да върнат нормалния начин на живот.

Продукти, които със своя билков състав благоприятстват за:

 • ускоряване самоочистващата функция на дихателните пътища;
 • елиминиране на секретите;
 • хармонизиране на имунните функции;
 • осигуряване на нормално клетъчно дишане.

Те съдържат билкови екстракти, които по естествен начин успокояват кашлицата и възпаленото гърло и стимулират здравето на дихателните органи. Със своето антибактериално и противовъзпалително действие, билките подпомагат облекчаването на дишането и предпазват дихателните пътища от тежката и продължителна кашлица.

Екипът на Мирта Медикус ви представя своята уникална формула за борба при затрудненията с дишане като задух. Бронховитал МАКС е природно решение, което пречиства дихателните пътища:

Бронховитал МАКС – сироп 200ml

13.32лв.

Бронховитал МАКС от Мирта Медикус.

Подпомага самоочистващата функция на дихателните пътища.

Още

Приложение и ефект

 • Подпомага самоочистващата функция на дихателните пътища;
 • Подпомага физиологичното разреждане и елиминиране на секретите;
 • Подкрепя нормалните антиалергични механизми;
 • Хармонизира имунните функции;
 • Съдейства за нормалното клетъчно дишане и обмяната на веществата.

Бронховитал МАКС е резултат от множество тествания на различни природни комбинации и клинични наблюдения.

Мирта Медикус предлага съвременни формули за лечение на здравословните проблеми на нашето поколение, като задуха при Ковид. Нашите предложения са със силни формули, които са в пъти по-ефективни в сравнение с обикновените народни рецепти. Знанието за лечението от природата се надгражда с експертиза благодарение на участието на специалисти в разработването на гамата от натурални продукти. Технологията на производство на билковите хранителни добавки на марката Мирта Медикус се основава на усъвършенствани методи за извличане на екстракт от билките, като се запазват биологично активни съставки.

Свързани продукти:

Ако изпитвате задух поради COVID-19, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ. Това е симптом, който може да доведе до много критично и сериозно състояние и изисква незабавно лечение. Ако имате затруднено дишане, незабавно се обадете на спешен телефон или се консултирайте с медицинско лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *