7 сигнала, че организмът ни НЕ се е възстановил след COVID-19

В тази статия ще разгледаме 7 сигнала, че организмът ни не се е възстановил след COVID-19. Следете за тези прояви, бъдете внимателни и се самоизолирайте за по-дълги периоди от време, ако имате съмнения за състоянието си.

Допълнително сме подготвили тест, с който да самооцените вашето състояние и да видите дали сте се възстановили!

Тест

Може би си мислите, че след като приемете лекарства срещу COVID-19 и имате отрицателен тест, вече сте излекувани и готови да се върнете към предишния си начин на живот. Това, обаче, не е така. Необходими са много повече грижи и внимание, за да възстановите нормалното си здравословно състояние.

Организмът след COVID-19: Сигнали, които не бива да игнорираме

След продължителна и силна инфекциозна болест, като COVID-19, тялото ви може да се нуждае от седмици или дори месеци, след отрицателния тест, за да се възстанови напълно. Затова е важно да имаме предвид, че нещата не приключват в деня, в който се почувствате малко по-добре.

Установено е, че намаляването и нарушаването на белодробните функции, в редица случаи продължава до 3 месеца след получаване на отрицателен тест за COVID-19.

Според последни проучвания, проведени в САЩ и Италия, едва 39% от тези, които са били хоспитализирани, съобщават за връщане към изходното си здравословно състояние до 14-21 дни след поставянето на диагнозата. Всички останали, изпитват странични ефекти от заболяването за по-дълъг период от време. (Source: UCHealth)

Последиците от заболяването и тяхната продължителност варират спрямо редица фактори:

 • Възраст
 • Общо здравословно състояние
 • Среда
 • Активно или пасивно тютюнопушене
 • Начин на преболедуване: “На крак” или тежко състояние
 • Механична вентилация с респиратор и/или кислородна терапия
 • Състояние на имунната ви система
 • Други предпоставки за усложнения

След навлизането на коронавируса в организма, тялото не е същото както преди. Променя се структурата на белодробните алвеоли, а вентилацията на белите дробове се нарушава. Сигналът, който тялото ни дава, най-често е свързан с начина, по който дишаме и усещаме зоната около белите дробове, носа и гърлото.

Вслушвайте се в тялото си и следете за сигналите, които подсказват, че организмът ви все още не се е възстановил след COVID-19:

 • Кашлица след преболедуване на коронавирус

Кашлицата е най-популярният “придружител” на COVID-19, който често фигурира дори в симптоматиката на по-леките случаи на заболяването. Тя е суха и упорита и обикновено е с нас дълго време, по време на вируса и след неговото “преболедуване”. Възможно е да бъде с продължителност до цели 6 месеца след първия досег със заболяването.

В същността си, кашлицата представлява порив на тялото за изчистване от натрупани секрети. Понякога наред с нея, възниква и дразнене в гърлото и болки в сливиците, особено изразени при рязка промяна в температурата на средата (пример: излизане от затворено топло пространство и излагане на студен въздух, навън).

Независимо дали говорим за остра и продължителна кашлица или за лека и кратка кашлица тип “давене”, не бива да я пренебрегвате! Съветваме ви да избягвате тютюнопушенето и излагането на замърсен въздух, тъй като средата също оказва влияние на темповете ви на възстановяване. Както вече споменахме, от значение е и наличието на белодробни заболявания, както и цялостното състояние на белите ви дробове преди и след вируса.

 • Затруднено дишане

Затрудненото дишане е също сред най-често разпространените симптоми на вируса. При него вдишването на кислород е сложно действие, което изисква повече усилия от обичайно. Усещането е съпътствано от дискомфорт. Забелязват се чести вдишвания и издишвания. Възможно е затрудненото дишане дори да бъде съпътствано от болки в белите дробове. Това се дължи на проблеми със заздравяването на дихателните тъкани, вследствие на което възникват нарушения в дихателните функции на тялото.

 • Усещането, че не получавате достатъчно въздух 

Усещането, че не получавате достатъчно въздух е основна проява на задуха. Изостря се при вдишване и/или издишване.

Как да разпознаете сигнала?

На моменти може да ви се струва, че се намирате в стая, в която кислородът е недостатъчен. Сякаш трябва да отворите прозорците, за да дишате по-свободно. За жалост, дори излизането на разходка за “чист въздух” не предотвратява неприятното усещане.

 • Пориви за непрестанно отхрачване

Не пренебрегвайте този сигнал на тялото си! Понякога поривите за непрестанно отхрачване могат да се проявяват в няколко последователни дни, да затихват и след това да се възвръщат. При други случаи, по-силно изразени са сутрин, след събуждане, или вечер, преди лягане.

Отхрачването не е задължително да бъде съпътствано от кашлица. Понякога усещането е, че гърлото ви е “запушено” от секрети, които ви пречат да дишате.

Възможно е да се опитвате да отхрачвате, за да облекчите дискомфорта, но без резултат. Самият секрет може да бъде различен по цвят, като подробният анализ и заключение за първоизточника се извършва с помощта на микроскопско изследване.

 • Напрежение в белите дробове

Този сигнал на тялото ви може да се усеща като болка в гръдния кош или просто усещане за напрежение. Разпознава се като необичайна “промяна”, която тялото ни отчита в зоната около белите дробове, характеризираща се с притискане. Сякаш имаме колан около гърдите си, който леко ни стяга и придърпва. Усещането е неприятно и може да бъде с различна степен на сила.

 • Усещане за задух (Диспнея)

Усещането за задух се характеризира със засилено усещане за липса на въздух, което е възможно да се засили, когато сте легнали.

Това дихателно затруднение се нарича “диспнея” и често излиза на преден план при извършване на физически активности, изискващи малко повече сила – например, клякане, по-бързо ходене, бягане. При наличие на задух е възможно да възникне и засилване на пулса дори при ходене. Вероятно ще забележите, че нещата, които сте правили преди, сега ви карат да дишате по-учестено и да усещате, че имате нужда от повече кислород.

 • Чувство на умора след кратки физически дейности, например при изкачване на стълби

 

След прекарване на коронавирус, вашето тяло може да не е в състояние да се справи с високоинтензивна дейност или дори ежедневни задачи, изискващи изразходване на малко повече енергия. Това, от своя страна, може да доведе до чувство на умора, която се предизвиква дори от най-простите и кратки физически дейности – като например, изкачване на стълби.

Този сигнал на тялото се разпознава по-лесно от останалите, тъй като привлича вниманието – активности, които преди не са представлявали проблем за тялото ни, днес представляват пречка. Умората води и до усещане за отпадналост и цялостно неразположение.

Значението на имунната система по време на пандемия от COVID-19 

Напомняме, че при всеки, преболедуването на COVID-19 преминава по различен начин и с различна продължителност. Ако имате поводи за опасения, свързани със здравословното ви състояние, съветваме незабавно да се свържете с медицинско лице.

Не забравяйте, че отрицателният тест не е панацея. Възможно е да се разболеете повторно – ето защо е важно да хванете първите симптоми на вируса от рано и да се уверите, че предоставяте на тялото си лечението и грижите, от които се нуждае, за да се оправи възможно най-бързо.

Подсилването на имунната система във време на пандемия е от изключително значение за здравословното ви състояние. За да помогнете на организма ви да се възстанови, трябва да полагате продължителни усилия, дори след като сте изкарали вируса. Правилното лечение трябва да бъде придружено и от здравословно хранене и прием на продукти за подсилване на имунната система.

Възстановяване на организма след COVID-19

След преболедуване на вируса е от съществено значение да подкрепите своите дихателни пътища!

 

Приемът на хранителни добавки е един от начините, по който можете да спомогнете за възстановяването на организма, и в частност, дихателната система. С правилните изпитани продукти, можете да подсилите самоочистващите функции на лигавиците на дихателните пътища, с което да подтиснете проблеми, като задух и затруднено дишане. Потърсете решения, с които да възстановите нормалното клетъчно дишане в организма си и да допринесете за функционален клетъчен и хуморален имунитет.

Бъдете отговорни към здравето си и предприемайте мерки, за да поддържате състоянието на организма си. Съветваме ви да проверявате общото си състояние не само с PCR и бързи антигенни тестове, но и с кръвни тестове и рентгенови снимки на белите дробове, когато това е необходимо.

Препоръчваме:

Дефиброзамин – мощна и ефективна комбинация за възстановяване на организма

-25%
Original price was: 20.46лв..Current price is: 15.25лв..

Дефиброзамин е комплексно действащ природен продукт, с отлично съотношение между ефективност и безопасност. Включен в комплексните хигиенно-диетични и медикаментозни препоръки, той може да бъде в услуга на лекари и пациенти, в усилията към постигане на пълноценно възстановяване и живот с по-малко усложнения!

17.94 лв.
Дефиброзамин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *