Остра вирусна инфекция: Симптоми, особености и лечение

Остра вирусна инфекция

В този материал ще разгледаме какво е остра вирусна инфекция – симптоми, особености и лечение. Научете как да я разпознавате, както и как да се справяте с този проблем чрез взимане на ефикасни мерки!

Какво е остра вирусна инфекция?

Какво е остра вирусна инфекция?

Остра вирусна инфекция е термин, използван за описание на заболяване, причинено от инфекционен организъм. Този тип заболяване може да варира от леко до тежко състояние, като възстановяването обикновено се случва в рамките на 1-2 седмици.

Известно е, че най-малко 200 от съществуващите вируси причиняват заболявания при хората, а още милиони се срещат в природата. 

Вирусите принадлежат към група субмикроскопични инфекциозни агенти, наречени патогени – болестотворни микроорганизми.). Някои от тях причиняват заболявания, например тези, които заразяват стомашно-чревния тракт. Могат да се предават от човек на човек и също така могат да замърсят храната или питейната вода. Това е и причината да се наричат ​​инфекциозни или заразни. По същата логика, ​​незаразните заболявания, са тези, коит не се разпространяват от един човек на друг.

Симптоми на остра вирусна инфекция

Симптоми на остра вирусна инфекция

Хремата, отпадналостта и треската не са симптом само за едно състояние. Много различни вируси могат да причинят един и същ симптом, например повишаване на температурата. Обикновено симптомите на остра вирусна инфекция зависят от това къде в тялото ви навлиза вирусът и как имунната ви система реагира на него:

  • Може да имате треска, да се чувствате болки в цялото тяло и да имате главоболие.
  • Може да имате възпалено гърло, подути сливици и кашлица.
  • Може да имате диария и да повръщате.
  • И още…

Видове вирусни инфекции

Видове вирусни инфекции

Инфекциозните заболявания, причинени от вируси, варират от обикновена настинка до по-сериозни заболявания като Ебола и Зика. Повечето от тези инфекции могат да бъдат лекувани с лекарства, които или убиват вируса, или помагат на имунната ви система да се бори с инфекцията. Лечението на вирусни инфекции включва също изисква много почивка и течности, за да се поддържате хидратирани.

Лечение на остра вирусна инфекция

Няма специфично лечение за вирусни инфекции; лечението обаче се фокусира върху облекчаване на симптомите, докато собствените защитни механизми на тялото не изчистят инфекцията. Важното е да се спре разпространението, затова предотвратяването на вирусни инфекции зависи от добрите хигиенни навици и своевременното лечение на инфекциите с подходящи медикаменти.

Вирусните инфекции са много заразни и могат да се предават чрез директен или индиректен контакт със заразен човек. След това вирусът се улавя от нов гостоприемник, където може да се размножи. Неразпространяващите се болести не се разпространяват от един човек на друг, а се предават само чрез излагане на заразен човек.

За повечето вируси няма категорични и минговени лекове. Вместо това, след заразяване, инфекцията се нуждае от време, за да се разпространи. След този период, симптомите започват постепенно да отшумяват, ако имунната ви система е в добро състояние.

Имунната система – най-важна за лечение на остра вирусна инфекция

Имунна система

Вирусите са основната причина за остри инфекциозни заболявания, включително обикновени настинки, гастроентерит, много респираторни инфекции и някои болести, предавани по полов път. Повечето вируси се контролират от нашата имунна система, но за да направи това, тя трябва да е достатъчно силна, за да се бори с вируса.

Има ваксини, които могат да повишат имунитета срещу различни видове вирусни инфекции. Но това далеч не е единственият начин, по който можете да подсилите имунната система! На помощ идват и компоненти като здравословно хранене, физическа активност, сън.

Имунната система е защитата на тялото срещу вируси и микроби. Така организмът се се бори с инфекциите с помощта на бели кръвни клетки, наречени лимфоцити, които се предлагат в два основни типа: В-клетки и Т-клетки. Когато се заразим с остра вирусна инфекция, определени клетки произвеждат антитела за борба с нея (В-клетки). Други клетки убиват и премахват заразените клетки (Т-клетки), които съдържат протеини, които могат да им кажат дали дадена клетка е заразена от вирус (улика).

За да функционира на 100% тялото ни и за да се бори с острата вирусна инфекция, организмът ни има нужда от здравословна храна и прием на полезни за тялото вещества.

Силната имунна система е жизненоважна за доброто здраве. Някои храни са особено полезни за поддържане на имунната ви система здрава. Например, витамин С помага да се подобри способността на тялото да се бори с инфекцията, като прави антителата по-ефективни в борбата с инфекциите. Цинкът също играе роля в укрепването на имунната система, тъй като се намира в белите кръвни клетки, където изглежда помага за регулиране на броя на наличните Т-клетки. 

Един от най-важните комплекси от вещества срещу остра вирусна инфекция се съдържат в продуктите Иновирон и сиропът Бронховитал Макс:

Бронховитал МАКС – сироп 200ml

13.32лв.

Бронховитал МАКС от Мирта Медикус.

Подпомага самоочистващата функция на дихателните пътища.

Още

Иновирон – 20 капсули x 425mg

Original price was: 19.20лв..Current price is: 16.32лв..

Иновирон от Мирта Медикус.

Мощна, съвременна, оптимизирана формула за имунната и дихателната система. Срещу най-голям брой вируси!

Още

Приемът на хранителни добавки ни дава възможност да подсилим организма си. Това, обначе, не трябва да се случва само в периода на настинките и честите заболявания от остра вирусна инфекция. За да бъде тялото ни в отлична кондиция е нужно да полагаме постоянно грижи и периодично да приемаме нужните му вещества. Само така можем да осигурим добър начин на живот и здраве! Създайте си здравословен навик чрез профилактичен прием на хранителн добавки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *