Болки в рамото – причини, симптоми и лечение

Болки в рамото - причини, симптоми и лечение

Често ли изпитвате болка в рамото? Ако е така, не сте само вие. Болката в рамото е един от най-честите видове болка, които хората изпитват. В тази публикация ще обсъдим причините, симптомите и лечението на болката в рамото. Също така ще предоставим съвети как да предотвратите появата на болка в рамото. Продължавайте да четете, за да научите повече!

Болки в рамото или друго?

Да започнем от начало, с правилното диагностициране на мястото на болката.

Рамото е ставата, която свързва ръката с гръдния кош. То е съставено от преплитането на три кости: раменната кост (т.е. дългата кост на ръката), лопатката (която образува задната част на рамото) и ключицата (разположена отпред).

Сега, след като знаем точно коя част от ръката ни е рамото, можем да определим правилно къде точно се намира болката…

Какво са болките в рамото?

Болките в рамото са симптом, който варира от обикновен дискомфорт до крайни хронични състояния. Усещат се като ограничение, което може да се отнася до едно движение (като например завъртане на рамото, за да докосне врата или гърба на лумбалното ниво) или да компрометира цялата дейност на ръката (привеждане или въртене).

Симптоми на болките в рамото и причини

Болката може да възникне в едното или двете рамена –  стави, мускули, сухожилия и т.н., а понякога се разпростира по целия горен крайник, към шията и гръдния кош.

Болките в рамото са симптом, който може да бъде резултат от множество патологични и непатологични състояния. В някои случаи са резултат от обикновена умора; в други случаи тази проява е следствие от патологии, засягащи ставите, мускулите, костните структури или околните връзки, сухожилията или меките части в тези зони. Може също да бъде вследствие невропатично състояние, заболяване на друго място (врат, гръб и гръдния кош) или системно възпаление.

Болката в рамото може да бъде преходна по продължителност и да отзвучи спонтанно. Въпреки това, ако този симптом е постоянен и особено тежък, винаги е най-добре да посетите лекар, за да получите точна диагноза. В зависимост от причината за болката в рамото, лекарят ще посочи специфично и целенасочено лечение за разрешаване или облекчаване на проблема.

В зависимост от етиологията болката в рамото може да бъде свързана със скърцане на ставите, слабост, изтръпване, парене, подуване, топлина и изтръпване. В допълнение към тези прояви може да се появи и комбинация от общи симптоми, които след това стават по-специфични въз основа на причината.

Болката в рамото може да бъде особено досадна, както и да причини значително влошаване на качеството на живот по отношение на промяна на нормалната функция на засегнатия горен крайник и неспособност за извършването на нормални ежедневни дейности.

Видове болки в рамото: Причини и симптоми

Тендинит на рамото

Най-честата причина за болка в рамото е тендинит. Това състояние възниква главно от остра травма, хронично напрежение и анатомични фактори. От това възпаление са засегнати основно сухожилията и част от бицепса.

Замръзнало рамо: Адхезивен капсулит на рамото

Адхезивният капсулит (известен също като ” замръзнало рамо “) е болезнено състояние, което намалява нормалното движение на ставата до степен, че понякога предотвратява движението на рамото. Това разстройство често се появява след продължително обездвижване, но може да започне и без конкретна причина.

Болки в рамото през нощта – вероятно Скапулохумерален периартрит

Болка в рамото се среща и при скапулохумералния периартрит – възпалителен процес, който засяга сухожилията и меките части на скапулохумералната става. Тази патология се характеризира предимно с нощна болка в рамото, локализирана в ставата и делтоида, разпростираща се до ръката.

Увреда на ротаторния маншон

Една от най-честите причини за болка в рамото е тендинит на ротаторния маншон. Това състояние се причинява от възпаление на сухожилията в рамото.

Ротаторният маншет е група от четири мускула и сухожилия, които прикрепват лопатката към костта на горната част на ръката. Тези мускули и сухожилия помагат да повдигнете ръката си нагоре. Когато се възпалят, това може да причини болка в рамото. Тендинитът на ротаторния маншон често се причинява от прекомерна натовареност на рамото. Може да бъде причинено от наранявания или заболявания, които причиняват възпаление.

Симптомите на тендинит на ротаторния маншет включват:

 • болка в рамото;
 • слабост в ръката;
 • пукащ звук при движение на ръката.

Лечение на болка в рамото: ротаторен маншон

Болката често се влошава през нощта или когато се опитвате да заспите. Лечението на тендинит на ротаторния маншет включва почивка, лед и физическа терапия. Може също да се наложи да приемате противовъзпалителни лекарства.

Бурсит

Друга често срещана причина за болка в рамото е бурситът. Бурситът е възпаление на малките, пълни с течност торбички (бурси), които омекотяват раменната става. Бурсите помагат за намаляване на триенето между костите, мускулите и сухожилията в рамото. Когато се възпалят, това може да причини болка в рамото.

Бурситът често се причинява от прекомерно натоварване на рамото или повтарящи се движения. Може да бъде причинено от наранявания или заболявания, които причиняват възпаление.

Симптомите на бурсит включват:

 • болка в рамото;
 • скованост;
 • подуване.

Лечение на болка в рамото: бурсит

Болката често се влошава през нощта или когато се опитвате да заспите. Лечението на бурсит включва почивка, лед и физиотерапия. Може също да се наложи да приемате противовъзпалителни лекарства. Операция рядко се налага.

Наранявания, травми и фрактури, причинители на болки в рамото

В много случаи болката в рамото е резултат от:

 • Субакромиален (или субделтоиден) бурсит;
 • Предна гленохумерална дислокация;
 • Дисфункции на акромио-ключичного става;
 • Разкъсване на гленоидален ръб;
 • Разкъсване на един или повече ротаторен маншон и сухожилия на бицепса .
 • В случай на значителна травма е важно да се има предвид фрактурате на раменната кост (кост на горната част на ръката), ключицата и лопатката.

Болката в рамото може да бъде резултат от дегенеративни процеси, засягащи ставните повърхности (остеоартрит) или от автоимунни заболявания (ревматоиден артрит).

Лечение на болки в рамото

Ако изпитвате болка в рамото, важно е да посетите лекар, за да може да установи причината. След като се установи причината, специалистът може да ви предложат подходящо лечение. Ако имате установена диагноза, почивката и физиотерапията често са всичко, което е необходимо за облекчаване на симптомите. Съветваме ви да си гарантирате едно по-бързо възстановяване и чрез прием на хранителни добавки и природни продукти, създадени за целта:

Ставолек – 30 капсули х 425mg

Original price was: 14.94лв..Current price is: 12.70лв..

Ставолек от Мирта Медикус.

За свободно движение на ставите, мускулите и сухожилията.

Още

Освен нашия Ставолек ви съветваме да разгледате нашия онлайн магазин за продукти, подходящи за възстановяване от неприятното състояние на болки в рамото. Бъдете здрави с Мирта Медикус!

14.94 лв.
Ставолек (капсули х30)

4 thoughts on “Болки в рамото – причини, симптоми и лечение

 1. Емилия says:

  Имам болки в ръцете в рамото и мислила
  Нощно време страшно боли
  Като се раздвижа намалява болката

 2. Емилия says:

  Имам болки в ръцете мускулите мн ме болят
  Не мога да вдигна ръцете на зад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *