Парене на ходилата: Причини, Симптоми, Лечение

парене на ходилата

Паренето на ходилата е често срещано явление, което може да бъде досадно и дразнещо. Това състояние може да се прояви в различни форми, включително горещи стъпала, парене в краката или чувство на горящи крака през нощта. В тази статия ще проучим причините за тези симптоми, както и методите за лечение.

Парене на ходилата – определение

Паренето на ходилата е често срещано състояние, при което човек усеща чувство на топлина, горене или “пулсиране” на кожата в областта на ходилата или стъпалата. Това състояние може да се прояви както през деня, така и по-често през нощта, като може да бъде обусловено от различни фактори.

Усещането не е обикновен проблем – може да бъде досадно и дразнещо. Важно е да се изследват причините за това състояние и да се предприемат подходящи мерки за облекчаване на симптомите и подобряване на удобството и качеството на живота.

Парене в ходилата вечер – каква е причината?

Много хора се оплакват от чувство на парене или горене в краката, особено вечер. Това може да бъде предизвикано от различни фактори, като например дълги периоди на стоене или седене, лоша циркулация на кръвта, натоварени крака през деня или носенето на неудобни обувки. Освен това, някои заболявания като диабет, артрит и невропатия могат да предизвикат горещи стъпала през нощта.

Обикновено през деня, когато стоим или седим за продължителни периоди от време, кръвта може да се задържа в долните части на краката, което води до усещането на горещина. Вечер, след липса на физическа активност, мускулите на краката са по-малко раздвижени и се получава лоша циркулация, като резултатът е увеличено усещане на топлина или горещина в краката.

Въпреки че усещането на горещина в краката може да бъде нормално след дълъг и активен ден, ако това се случва често или се съчетава с други симптоми, е важно да се консултирате с лекар, за да се изключат всякакви сериозни здравословни проблеми.

Причини за парене в ходилата

Ето някои от основните причини за състоянието.

Лоша циркулация на кръвта

Лошата циркулация на кръвта е един от основните фактори, предизвикващи парене на ходилата. Когато кръвоносните съдове не успеят да поддържат оптималния поток на кръв към крайниците, това може да доведе до парене в стъпалата. Например, хора, които страдат от атеросклероза често се сблъскват с парене поради ограничения кръвен поток. Друг пример е Рейно синдрома, при който кръвоносните съдове на пръстите на краката се свиват, затруднявайки кръвообращението и причинявайки чувство на парене.

Носене на неудобни обувки

Една от честните причини за парене на ходилата е носенето на неудобни обувки. Обувките, които са тясни, натискат краката или не осигуряват достатъчно стабилност, могат да предизвикат затруднения в циркулацията на кръвта и да допринесат за усещането на топлина и парене. Например, дами, които носят високи токчета през целия ден, често се сблъскват с този проблем.
Тежка физическа активност

Дългите периоди на стоене или прекарването на много време на крака може да предизвикат усещането на парене в ходилата. Когато краката са изложени на натоварване за продължително време, това може да причини топлинно натрупване в тъканите и да предизвика усещане на парене. Например, работници, които стоят на едно място или ходят по цял ден на работното си място (като сервитьорите), често се сблъскват с този проблем в края на деня.

Стрес

Стресът може да има и физически прояви върху нашето тяло, включително усещане на парене. Когато сме стресирани, това може да доведе до увеличено секреция на адреналин, който влияе на циркулацията на кръвта и може да предизвика усещането на топлина в крайниците. Хора, които преживяват интензивен стрес на работното си място или в домашната среда, често съобщават за парене на ходилата като един от симптомите на стреса.

Тези са само някои от множеството причини, които могат да допринесат за усещането на парене на ходилата. Важно е да се отбележи, че в някои случаи причината може да бъде комбинация от няколко фактора.

Ето някои други възможни причини за усещането на горещина или парене в краката:

  • Хората с диабет могат да изпитват парене или горещина в краката поради компрометирана циркулация на кръвта и диабетна невропатия, която засяга нервната система.
  • Варикозните вени се характеризират с увеличени и разширени вени, които могат да допринесат за усещането на топлина и парене в краката поради натрупване на кръв и повишено налягане в кръвоносните съдове.
  • Хормоналните промени, като например тези, които се случват по време на бременност или менопауза, могат да доведат до усещането подари изменения в кръвообращението и потенето.
  • Различни видове невропатии, като например периферна невропатия, могат да причинят усещане на горещина поради повреда на нервите, които контролират усещанията на топлина и студ.
  • Инфекции на кожата като “атлетово стъпало” или гъбички могат да предизвикат усещане на горещина и парене в краката поради възпалителни процеси и раздразнение на кожата.
  • Някои лекарства, включително някои антидепресанти, стероиди и болкоуспокояващи.
  • Неврологични проблеми могат да причинят усещане на горещина или парене в краката поради увредени нерви или дисфункция на нервната система.

Но как да се справим с усещането за затопляне и горещина в краката?

Лечение при парене на ходилата

Ето няколко начина за справяне с усещането на горещина или парене в краката:

Почивка и вдигане на краката

Когато усетите горещина или парене в краката, е важно да си осигурите време за почивка и да издигнете краката на по-висока позиция. Това помага на кръвта да се оттича по-лесно от краката и да се подобри циркулацията. За да постигнете този ефект, можете да използвате възглавници, да вдигнете краката на стената или специални устройства за вдигане на краката.

Масаж

Масажът на краката може да бъде ефективен начин за релаксация на мускулите и подобряване на циркулацията на кръвта. Още по-добре е ако можете да използвате кремове или масла за масаж, които да нанесете и да ги масажирате с кръгови движения, започвайки от пръстите и продължавайки към глезена и горната част на краката.

Разнообразно хранене и прием на билки

Здравословното хранене е изключително важно за поддържане на оптималното здраве на краката и цялостното здравословно състояние на организма. Включването на хранителни продукти, богати на антиоксиданти, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и полезни мазнини в диетата може да помогне за подобряване на кръвообращението и циркулацията на кръвта в краката. Същевременно, хранителните вещества, като витамини A, C и E, цинк и колаген, които се намират в здравословните храни, могат да помогнат за поддържане на здравата структура на кожата и да предпазят кожата от възпалителни състояния, което влияе на здравето на краката.

Освен това, приемът на хранителни добавки като Гинко-КО и Вениперфект може да бъде полезен за подобряване на здравето на краката и намаляване на усещането на горещина или парене.

Гинко-КО успешно подпомага дейността на имунната система и кръвообращението, което от своя страна, може да помогне за подобряване на циркулацията на кръвта в краката и да облекчи вашето състояние!

Вениперфект Комплекс – 40 капсули x 425mg

18.84лв.

Вениперфект комплекс от Мирта Медикус.

За здрави вени и перфектно кръвообращение!

Още

Вениперфект подпомага здравето на вените, поддържа еластичността и проходимостта на кръвоносните съдове, което може да предотврати натрупването на топлина и усещането на парене в краката.

Още по темата: Билки за периферната нервна система

Комбинирани със здравословен начин на живот, включително правилно хранене, редовна физическа активност и поддържане на нормално тегло, тези добавки могат да допринесат за облекчаване на симптомите и подобряване на удобството и качеството на живота.

Охлаждащи кремове

Приложението на хладни кърпи или охлаждащи кремове може да помогне за облекчаване на усещането на горещина или парене. Хладното въздействие помага да се стимулира циркулацията на кръвта и да се намали усещането на топлина. Съветваме ви да ползвате различни охлаждащи продукти със съставки като ментол или евкалипт.

Физическа активност

Умерената физическа активност, като ходене или плуване, може да помогне за подобряване на циркулацията на кръвта и за облекчаване на усещането на горещина в краката. Редовната тренировка стимулира сърдечно-съдовата система и помага за по-ефективно кръвообращение.

Носене на удобни обувки

Избягвайте носенето на неудобни обувки, които могат да ограничат циркулацията на кръвта и да допринесат за усещането на горещина в краката. Избирайте обувки с добра стабилност и комфортна подметка, които да осигурят правилна вентилация и свобода на движение за краката.

В заключение, усещането на горещина или парене в краката може да бъде досадно и дразнещо състояние, което може да бъде предизвикано от различни фактори като лоша циркулация на кръвта, носене на неудобни обувки, стрес, хормонални промени или други. Важно е да се изследват причините за този проблем и да се предприемат подходящи мерки за облекчаване на симптомите. Стремежът към здравословен начин на живот, включително редовна физическа активност, правилно хранене и поддържане на здравословно тегло, може да помогне за подобряване на кръвообращението и намаляване на усещането на горещина в краката. В случай на продължаващи или сериозни симптоми, е важно да се консултирате с лекар за диагностика и лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *