Алергии при децата: причини, симптоми, превенция и лечение

Имунната система при децата

Човек не се ражда със завършена имунна система. Една част от него е генетично програмирана (основно това е вродената или наивна имунна система). А в най-ранните моменти от живота си ние защитени от антителата на нашите майки.

Имунните клетки обаче трябва да бъдат допълнително обучени, така че останалата част от имунитета се формира на етапи чак до късния пубертет. Тези периоди се считат за критични по отношения на някои болестни предразположения.

Периодите в развитието на имунната система при децата

За първи период се счита първият месец от живота. Тогава имунната система е относително пасивна (не е развита например фагоцитозата) и в значителна степен зависи от антителата, поети чрез майчиния организъм.

Защитните бариерни функции на кожата и лигавиците също са ограничени. Опасни могат да бъдат някои вирусни и гноеродни бактериални инфекции, макар че други такива, от които боледуват възрастните, могат да не се отразят изобщо на бебето.

Вторият период обхваща по-голямата част от първото полугодие. Общата приспособяемост на малкото към света бележи напредък, но се изчерпват майчините антитела. Възможни са предимно остри заболявания (чрез имуноглобулините от клас М). 

Имунната памет не е развита, а местният имунитет на тъканите (особено по отношение на кожа, дихателна и храносмилателна система) е все още слаб.

Алергиите протичат скрито или нетипично, например като хранителни непоносимости или кожни обриви (атопичен дерматит). 

Заболяванията, както и през първия период, по-лесно се разпространяват в различните органи и системи.

Третият период е до 2-годишна възраст. Започва образуване на имуноглобулин G антителата, в отговор на нарастващите антигенни дразнители при социализацията. 

Постепенно се развива и способността към ограничаване на болестните процеси близо до мястото им на възникване, чрез изграждане на биологични бариери. 

В същото време, предразположенията към ред имунодефицитни, алергични и автоимунни процеси се изявяват все по-характерно.

Четвъртият период е до около 5 г. Много от показателите за развита имунна система се приближават до тези на възрастните, но имуноглобулин А е все още нисък, което води до по-голяма податливост на дихателните лигавици към инфекциозни епизоди.

Имуноглобулин Е често достига високи стойности, особено при алергични и паразитни заболявания.

Петият период – до средата на пубертета (14-15 г) – се характеризира с постепенно хормонално преустройство. То е свързано с укрепване на организма и снижаване на острите инфекции и алергии, но може да има временен спад  в клетъчното звено на имунитета и повишена склонност към хронични инфекции, включително гъбични.

Повече информация за периодите на развитие на имунната система при децата може да откриете тук.

Причинители на алергии при децата

При съвременните условия, е неблагоприятно въздействието на:

 • Пребиваването в замърсена атмосфера
 • Лошите навици по отношение на храненето
 • Обездвижването 
 • Нарушения ритъм на съня и т.н.

Препоръки за справяне с алергиите при децата

След като познаваме дадените ни от науката закономерности на боледуването в детско-юношеската възраст, ние ще можем по-вярно да преценим общите и конкретни начини за справяне с алергиите при подрастващите. 

Те естествено ще са свързани с осигуряване на по-чиста среда за живот или поне прекарване на свободното време в такава.

Разумното закаляване осигурява по-адекватна настройка на имунитета и по-малко инфекции (част от алергиите са именно микробни).

Правилно хранене

Много е важно и правилното хранене. Така се осигуряват необходимите за растежа и развитието на детския организъм съставки, но и се ограничават съответните алергени.

Обикновено алергените са от продукти като престояли меса, морски дарове, произведения от краве мляко, яйчен белтък, някои ядки и недоброкачествени (особено плесенясали) храни.

Хранителни добавки при алергии 

Употребата на хранителни добавки следва да се съгласува с възрастта и конкретните здравни нужди на детето. 

В сериозните случаи това следва да става под надзора на съответен специалист, докато за превантивно-възстановителната употреба има указания върху самите опаковки на природните продукти.

Общ принцип е, че отделните съставки действат съчетано, така че е за предпочитане да се вземат продукти с подходящи съчетания, вместо да се пият много неща поотделно.

Алергоцин Кидс 

Алергоцин Кидс е съвременен суплемент с компетентно подбрани, дозирани и съчетани съставки.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:

 • Благоприятства естествените антиалергични механизми;
 • Допринася за балансирана функция на имунната система;
 • Подпомага физиологичните самоочистващи функции на кожата, лигавиците на дихателните пътища;
 • Допринася за нормалната функция на храносмилателните ензими;
 • Подкрепя нормалната структура на съединителната тъкан и опорно-двигателния апарат;
 • Поддържа физиологичната устойчивост на организма към различните фактори на околната среда.

Съставки:

 • Екстрактът от листа на коприва има ефективно и същевременно щадящо действие върху детския организъм.

Продължителната му употреба намалява кожните и       дихателни реакции на свръхчувствителност, пречиства и укрепва цялостния организъм.

Проучванията показват подобрения както на дихателните и очните (поленовите) алергии, така и на кожните прояви на свръхчувствителност (екзема, невродермит, уртикария) и др. 

С течение на времето хистаминовите рецептори се успокояват, под влияние на множеството активни съставки на копривения екстракт.

 • Екстрактът от червен лук е уникален за формулата на  Алергоцин Кидс. По-специално в люспите, съдържанието на кверцетин, антоцианидинови багрила и други ценни защитни фитохимикали е най-високо!
 • Екстрактът от сладък корен  е мощно антиалергично, противовъзпалително и противоязвено средство. Той е естествен стимулант на надбъбречните жлези, от които зависи до голяма степен регулирането на реакциите на свръхчувствителност. 

Той също така подобрява усвояването на някои от останалите съставки, като намалява чернодробното им разграждане.

 • Калцият е основен минерал за изграждане на костите и зъбите, като освен това е критично важен за дейността на скелетната и сърдечна мускулатура и за някои клетъчни адаптивни процеси. 

Той снижава общото и алергично индуцираното възпаление и това позволява снижаване на дозите на антиалергичните медикаменти.

 • Витамин С е водоразтворим витамин, важен за растежа и  развитието, устойчивостта на съединителната тъкан, сърдечносъдовата и имунната системи.

По отношение на алергиите, той има известно антихистаминово действие и също така усилва действието на други вещества и билкови екстракти в тази посока и за общото укрепване на детския организъм.

 • Витамин В5 е един от най-безопасните витамини, чието приемане с храната може да е достатъчно за поддържане на общите му обменни функции.

УКАЗАНИЕ ЗА УПОТРЕБА:

 • Перорално приложение.
 • Приемайте преди, по време на или след хранене, с течност.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДНЕВНА ДОЗА: 

* За деца от 1 до 3 години:

 • Вариант 1 /основен – поддържащ/: 1 път дневно по 2,5 ml – вечер;
 • Вариант 2 /интензивен/: първи, втори и трети ден – 2 пъти дневно по 2,5 ml. След трети ден – 1 път дневно по 2,5

* За деца от 3 до 6 години:

 • Вариант 1 /основен – поддържащ/: 1 път дневно по 5 ml – вечер;
 • Вариант 2 /интензивен/: първи, втори и трети ден – 2 пъти дневно по 5 ml. След трети ден – 1 път дневно по 5

* За деца над 6 години:

 • Вариант 1 /основен – поддържащ/: 1 път дневно по 7,5 ml – вечер;
 • Вариант 2 /интензивен/: първи, втори и трети ден – 2 пъти дневно по 7,5 ml. След трети ден – 1 път дневно по 7,5

Заключение

Съвременната наука за хранителните добавки е установила, че най-добри резултати се получават при съчетаването на лесно усвоими билкови екстракти с точно определени витамини, минерали и аминокиселини.

А при децата има значение вкусът на добавката

Вкусът при АЛЕРГОЦИН КИДС се постига чрез средства с висок профил на безопасност – растителен глицерин и аромат на портокал.

Продуктът е без алкохол, трапезна захар, оцветители и ГМО. 

Това е продукт, създаден от медицински специалисти и технолози, с максимална грижа за здравето на Вашето дете! 

Включете го непременно в семейната си аптечка!

8.70 лв.
Алергоцин Кидс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *