Кога и как да подпомагаме имунната система на децата

дете с подсилена имунна система

Как се развива имунитетът в детската възраст?

Човек не се ражда със завършена имунната система. Една част от нея е генетично запрограмирана, но останалата част се формира на етапи чак до късния пубертет. Всеки от тези периоди се считат за критични по отношения на някои болестни предразположения.

Първи период на развитие на имунната система на децата

Tакъв може да се счита първият месец от живота, когато имнната система е пасивна (не е развита фагоцитозата) и в значителна степен зависи от антителата, поети от майчиния организъм. Защитните бариерни функции на кожата и лигавиците също са ограничени.

Вторият период на развитие на имунната система на децата

Той обхваща по-голямата част от първото полугодие. Общата приспосояемост на бебето към света бележи напредък, но се изчерпват майчините антитела.

Възможни са предимно остри заболявания – чрез имуноглобулините от клас М. Имунната памет не е развита, а местният имунитет на тъканите (особено по отношеие на кожа, дихателна и храносмилателна система) е все още слаб. Алергиите протичат скрито или нетипично, например като хранителни непоносимости.

Третият период на развитие на имунната система на децата

Той е до 2 годишна възраст. Започва образуване на имуноглобулин G антитела, в отговор на нарастващите антигенни дразнители при социализацията. Редица алергични и автоимунни процеси се изявяват все по-характерно.

Четвъртият период на развитие на имунната система на децата

Този период е докъм 5 г. – много от показателите за развита имунна система се приближават до тези на върастните. Имуноглобулин А е все още по-нисък, което води до по-гояма податливост на дихателните лигавици към инфекциозни епизоди. Имуноглобулин Е достига високи стойности, особено при алергични и паразитни заболявания.

Петият период на развитие на имунната система на децата

До средата на пубертета (14-15 г) – се характеризира с постепенно хормонално преустройство. То е свързано с укрепване на организма и снижаване на острите инфекции и алергии. Може да има временен спад  клетъчното звено на имунитета и повишена склонност вече към хронични инфекции, включително гъбични.

При съременните условия, често и неблагоприятното въздействие на пребиваването в замърсена атмосфера, порочните навици по отношение на храненето, обездвижването, нарушения ритъм на съня и т.н.

Кои се методите за въздействие върху имунната система?

На сложността на имунния отговор следва да съответства комплексността на методите, чрез които целим да го стабилизираме.

За най-малките естествено препоръка №1 е да се кърмят поне през първата година. Постъпващиия с мачиното мляко секреторен имуноглобулин А подобрява защитата на лигавиците, готовите антибактериални и противовирусни антитела, както и лактоферинът, снижават общата заболеваемост.

Важно е да се оглежда детето при здравословна физическа и емоционална атмосфера. С порастването се увеличава потреността от разнообразни храни, богат на важни за имунитета витамини (А, С, Е, Д) и минерали (цинк, селен, йод).

Все по-важно се оказва чревната флора да се поддържа нормална – по възможност по-малко антибиотици и бързо въстановяване при нужда, чрез ферментирали храни и пробиотични добавки.

Имуномодулиращите (имуноотропни) продукти от естествен произход могат да се ползват по-широко и за по-дълги срокове. С фармацевтичните медикаменти следва да се внимава, макар и необходимият минимум от тях да е наложителен при по-сериозните случаи. Определени сиропи за деца могат да повлияят благоприятно върху имунната система на децата и да я подсилят не малко.

Билките могат да се ползват под различни форми – като подправки, чайове, гаргари, инхалации и др., но най-ефективни са концентрираните екстракти, произведени със съвременни оптимални технологии.

Установено е, че доста несигурното действие на някои лечебни растения, употребявани от народната медицина (например кръвен здравец, бъз, ехинацея, сладък корен и др.), придобиват въздействие в много по-висок процент, ако екстрактите са качествени и правилно дозирани и съчетани.

С напредване на развитието и социалните контакти детето следва да се приобщава все повече към хигиенните предпазни мерки. Да се увеличава – но плавно и балансирано – и физическото натоварване. Слънцето също е незаменим и често подценяван здравословен фактор.

Определени сиропи за деца също могат да окажат добро влияние върху имунната система на вашето дете.

Има ли нужда от имуномодулатори, когато детето е здраво?

В идеалния случай, правилният начин на хранене и живот води до устойчивост към повечето инфекции. Но почти никой не може, а повечето хора и не искат да водят правилен в достатъчна степен живот!

В реалността частичните усилия в тази посока е разумно да се допълват чрез прием на добавки, също както при липса на всекидневна разнообразна спортна активност домашната гимнастика, както и масажните, водните и други физикални процедури са адекватни компенсиращи приложения.

Много са данните, че хранителните продукти, които не са природособразно отглеждани, съдъжат по-малко хранителни съставки. По правило те не се консумират пресни, което води до допълнителни щети върху състава им.

При децата също така има повишени потребности от някои хранителни съставки (нутриенти). Те често пъти не обичат зеленчуците и подправките, които са най-близки до билковите продукти по имуномодулиращото си въздействие.

Като отчитаме тези фактори, оптимално ще бъде, по-малко или повече, природните продукти да се употребяват и превантивно, особено в епидемична обстановка, също и след преболедуване и употреба на силни лекарства.

Имуномодулаторите при какви случаи могат да създадат свръхреакция на имунната система?

Сравнително малко (предимно млади) хора имат предразположение към такива екстремни имунни реакции.Дори и при тях обикновено има повишаване само на някои цитокини, а други аспекти на имунната система могат да са недостатъчно активни.

Както при полезните за имунитета вещества в плодовете и зеленчуците, подобните съставки в билките и добавките действат по правило модулиращо (регулиращо), а не едностранчиво стимулиращо.

Следователно, те не могат да представляват опасност. Изключение правят някои твърде силни билки в огромни дози (които по правило не се ползват при суплементите).

Цитокиновата буря се предотвратява именно от силната и балансирана имунна система, която не позволява да се стигне до голямо разпространение на инфекцията.

Именно запуснатата инфекция може да се усложни от свръхотделяне на тези принципно полезни химикали, независимо дали тези хора са били приемали или не добавки с меко въздействие върху имунната система.

Освен това, случаите с опасно силна цитокинова буря изобщо са много редки – в противен случай смъртността при децата, юношите и младежите хора би била много по-голяма, а реално тя е възможно най-ниската!

14.94 лв.
Бронховитал КИДС Имуно (сироп 100 мл.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *