Алергии: Видове, симптоми и лечение

Алергии: Видове, симптоми и лечение

Често ли кихате през пролетта? Започва ли да ви сърби гърлото след прекарвано време навън? Ако е така, може да сте един от милионите хора по света, които страдат от алергии.  В този блог пост ще обсъдим какво представляват алергиите, как действат и някои често срещани алергени. Също така ще предоставим съвети как да управлявате алергиите си и да ги държите под контрол!

Какво са алергиите?

Алергиите се причиняват от свръхреакция на имунната система към вещества, които обикновено са безвредни.

Как се проявяват алергиите?

Алергиите се появяват, когато имунната ви система сбърка нормално безвредно вещество за опасен нашественик. След това вашата имунна система произвежда антитела, за да се пребори с „нашественика“. Тези антитела карат определени клетки в тялото ви да отделят химикали, като хистамин. Хистаминът е това, което води до симптоми на алергия, като кихане, сърбеж и сълзене на очите.

Видове алергии

Видове алергии

Респираторни алергии

Респираторната алергия се причинява от инхалаторни алергени: различни видове цветен прашец, животински епители, акари от домашен прах, микофити и се проявява с конюнктивит, ринит, кашлица, бронхиална астма.

Хранителни алергии

Първоначалният симптом на хранителна алергия често е незабавен сърбеж на устните и устата, който понякога може да бъде последван от стомашно-чревни, респираторни и кожни симптоми и в тежки случаи от оток на глотиса и анафилактичен шок.

Хранителната алергия при кърмачета и деца най-често се причинява от краве мляко, докато при възрастни, особено при страдащи от поленови алергии, алергията към някои плодове и зеленчуци е по-честа поради кръстосана реакция между алергени, присъстващи в някои полени и в някои храни от растителен произход.

Алергии към лекарства

Лекарствата, които най-често причиняват нежелани реакции от алергичен тип, са антибиотиците и противовъзпалителните средства.

Най-честите симптоми засягат кожата, по-специално уртикария и ангиоедем, но реакциите могат да засегнат и други органи и системи, понякога с особена тежест. Диагностичните тестове са налични само за няколко лекарства, така че задълбочената медицинска история е от съществено значение, за да се идентифицират лекарствата, които са причинили реакцията, и след това да се създаде стратегия за превенция.

Алергии към отрова (ужилване от пчели, оси)

Алергии към отрови

Ужилването от пчела, оса и стършел при алергични субекти може да причини локални симптоми, дори обширни, на мястото на ужилването, но в някои случаи може да има общи симптоми като анафилактичен шок, който е животозастрашаващ.

Атопичен дерматит

Наричана още конституционална екзема, тя може да възникне от първите месеци на живота в някои типични кожни области (много често в лактите и коленете). При деца може състоянието да е свързано с хранителна алергия.

Алергичен контактен дерматит

Това е екзематозен дерматит (еритема, мехури и лющене), който се появява няколко часа след контакт с определени химикали, като никелов сулфат. Веществата, които могат да причинят алергичен контактен дерматит, се наричат ​​по-скоро хаптени, отколкото алергени.

Хранителна непоносимост

Хранителни алергии

Най-честата хранителна непоносимост е непоносимост към лактоза, която е често срещана при възрастното население. Причинява се от липсата на ензим, лактаза, необходима за усвояването на лактозата – захар, съдържаща се в млякото. Лактозната непоносимост се проявява с чревни симптоми (подуване, коремна болка, диария), които се появяват след поглъщане на мляко или млечни продукти.

Целиакия / Цьолиакия

Цьолиакията е имунологична реакция  към глиадин, глутенов протеин, който се намира в пшеница, ечемик, овес и ръж. Хората с цьолиакия имат генетична предразположеност към заболяването.

Поглъщането на глутен при целиакия причинява възпалителни промени в чревната лигавица с последващи чревни симптоми. Симптомите понякога са толкова леки, че заболяването се диагностицира само в зряла възраст. Диагнозата на цьолиакия се основава на наличието в кръвта на антитела от клас А (IgA), насочени към антигени, характерни за заболяването.

Симптоми на алергии

Повечето алергични реакции са леки със сълзене и сърбящи очи, хрема (хрема), сърбеж по кожата и кихане. Обривите, включително копривна треска, са широкоразпространени и често сърбят.

Уртикарията се характеризира с малки, зачервени, леко повдигнати, подути участъци, често с по-светла сърцевина. Отокът може да засегне и големи подкожни области (т.нар. ангиоедем ). Подуването се причинява от изтичане на течност от кръвоносните съдове. В зависимост от това кои части на тялото са засегнати, ангиоедемът може да бъде тежък.

Алергиите могат да предизвикат пристъпи на астма.

Някои алергични реакции, наречени, анафилактичен шок, могат да бъдат животозастрашаващи. Дихателните пътища могат да се стеснят (свиват), причинявайки хрипове, а стените на гърлото и дихателните пътища могат да се подуят, което пречи на дишането. Кръвоносните съдове могат да се разширят (разширят), което води до силен спад на кръвното налягане.

Обикновено алергиите причиняват кихане; очите сълзят и сърбят: хрема: сърбеж по кожата и се развива обрив.

Някои алергични реакции, наречени анафилактични реакции, са животозастрашаващи.

Често срещани алергени

Често срещани алергии

Има много различни вещества, които могат да причинят алергии. Някои от най-често срещаните алергени включват цветен прашец, акари, животински пърхот и някои храни.

Лечение на алергии по време на бременност и кърмене

Когато е възможно, бременните жени с алергии трябва да контролират симптомите, като избягват контакт с алергени. Ако симптомите са тежки, бременните жени трябва да използват антихистамин под формата на назален спрей. Те трябва да приемат антихистамини през устата (перорални антихистамини), само ако назалните спрейове не са ефективни.

Кърмещите жени също трябва да се опитат да избягват приема на антихистамини.

Съвети за лечение на алергиите

Ако страдате от алергии, има няколко неща, които можете да направите, за да управлявате симптомите си и да ги държите под контрол.

Първо, опитайте се да избегнете тригери, ако е възможно. Ако знаете, че определени дейности или вещества влошават алергиите ви, опитайте се да ги избягвате.

Второ, алергичните инжекции може да са опция за някои хора с тежки алергии. Ваксините срещу алергии действат, като бавно въвеждат алергена в тялото ви с течение на времето, което може да помогне на тялото ви да изгради толерантност към него.

Трето, лекарствата без рецепта или лекарства с рецепта могат да бъдат полезни за управление на симптомите на алергия. Не забравяйте да говорите с вашия лекар коя опция е подходяща за вас. Това, което ви съветваме, е да обърнете внимание на възможността за приемане на природни продукти като Алергоцион Дуо от Мирта Медикус – напълно безопасен и природен продукт, който се грижи за вашето здраве и ви помага в сезона на алергиите:

Алергоцин Дуо – 20 капсули х 425 mg + Сироп 100 ml.

15.30лв.

Алегоцин Дуо от Мирта Медикус.

Съвременна формула със съчетано действие против алергии!

Още

Алергиите са често срещан проблем, който засяга милиони хора всяка година. Със знания и помощ от Мирта Медикус, обаче, те могат да бъдат управлявани и държани под контрол. Ако страдате от алергии, не забравяйте да разгледате нашите продукти за справяне с този проблем.

15.30 лв.
Алергоцин Дуо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *