Алергии при възрастните: причини, симптоми, превенция и лечение

Кои са причинителите на алергии

Сблъсъкът между анормалната околна среда и претоварената вътрешна среда на организма води до прогресивно зачестяване на алергичните оплаквания. 

Често пъти откриването на конкретните причинители е трудно, а тяхното пълно и трайно отстраняване от бита на свръхчувствителния човек – практически невъзможно.

Какви са методите за лечение

 

Антихистаминовите и особено кортикостероидните лекарства, дори и да облекчават за кратко време симптомите, не водят до устойчиво подобрение и имат многобройни странични ефекти, които нарушават общото здраве и нормалната работоспособност.

Методите за десенсибилизация, на които се възлагаха значителни надежди, изглежда също не са устойчиво решение при повечето пациенти, тъй като имат несигурен дългосрочен ефект и често алергията се пренасочва към други субстанции, които преди това са изглеждали безопасни!

Съществуват и специализирани лабораторни изследвания, но и те не са стопроцентови. При някои хора алергените се заменят едни с други дори и в периоди през няколко месеца.

Отдавайки дължимото на облекчаващите медикаменти, както и на инструменталните диагностични и терапевтични способи е важно да потърсим пътища към превенция и трайно стабилизиране на тези, станали злободневни, изтезания на нашите тела и умове.

Какви са методите за превенция

Биологичните способи за подкрепа включват санирането на околната среда, както и избягването на контакта с доказаните индивидуални алергени. Прилагането им може да не е лесно понякога, но те имат важна роля за снижаване на алергичните епизоди.

Когато предполагаемите причинители са твърде много, известно подобрение се получава, когато се дава на периоди почивка на имунната система

Например, високо в планината и на морския бряг почти няма атмосферни и битови алергени и това е важно за планиране на отпуските. А пък по време на разтоварващите режими най-вероятно няма да имаме досег с хранителни алергени.

Как да определим кои са алергените

Можем да опитаме да уточним кои са алергените чрез проби за елиминиране на подозрителните дразнители и след няколко седмици постепенното им въвеждане отново.

Дългосрочният ефект обаче е възможен, дори и при индивиди със значително наследствено предразположение. Той включва не само избягване на дразнителите, но и мерки за промяна на самата реактивност на организма.

Като цяло това са вече познатите ни мерки за природосъобразен живот, закаляване и пречистване на органите. 

Балансът между движение и почивка създава необходимите условия за нормално кръвообращение, инервация и тонус, на фона на които се поддържа и хармонията в имунните процеси.

Външна хигиена

Тя следва да се осъществява чрез щадящи средства – чиста вода, меки сапуни, билкови отвари, хума и т.н. Важно е веднага след връщане от вън в активния сезон на полените да последва измиване – снижава се дразненето на кожата, очите и дихателните пътища.

Обикновената промивка на носа със солена вода може да помогне за прочистването от секрети, но не и да стабилизира трайно състоянието, преди да са отстранени по-важните причини. 

Хигиената на околната среда 

Тя е важен подпомагащ механизъм, а понякога нещата не са толкова сложни, колкото изглеждат.

Например, отстраняването на домашните любимци или на килимите може да облекчи значително битовата алергия. 

Евтин начин за борба с акарите е пръскането с 5% разтвор на сода бикарбонат, а след изсушаването – минаване с обикновена прахосмукачка.

Има и уреди от нов тип, които вършат едновременно и дезинфекциране с ултравиолетови лъчи.

Ролята на психоматиката

Психосоматиката има съществена роля. Алергията при нея се счита за израз на силна защита и агресивност, която е изтласкана в тялото. 

Имунно свръхчувствителният индивид има проблеми със своята агресивност, която обаче не признава пред себе си и поради това обикновено не я изживява на съзнателно ниво.

Възприемането на света като опасен и враждебен може да се дължи именно на собствената ни потисната враждебност и подозрителност. Това може и да е реакция на неопитност, т.е. ако човек от малък е бил изнежван и предпазван от всичко възможно и после да се бои да го посрещне.

Общите, катарзисни и хармонизиращи, индивидуални и групови психотерапии също могат да са от полза за алергичните индивиди, макар и да не отменят важността на изредените по-горе комплексни подходи.

Здравословен хранителен режим

otpadnalost umora hrana

Основно здравословният хранителен режим предвижда увеличаване на натуралните продукти и рязко ограничаване на силно преработените и рафинираните. 

След като се напредне в общото природосъобразно меню, може да се включи и въздържане от определени храни, които имат потенциала да променят трайно самото ниво на чувствителност.

По принцип, ако е ясно, че определени храни ни се отразява зле, най-сигурното поведение е поне за 6 месеца да ги изключим напълно. В повечето случаи това ще направи възможно после да ги консумираме, но по малко и не редовно.

Храни и подправки с противоалергично действие

Билки за облекчаване на симптоми при менопауза

Интересни и приложими във всекидневието са специалните храни и подправки с противоалергично действие. 

 • Копривата е безценен природен дар, който в малки количества може да се ползва и като суров сок, като супа или каша, заедно със зърнени храни. 
 • Полезен е и червеният лук, който съдържа фитонциди, кверцетин и други полезни съставки. Той действа както пряко, особено при засягане на дихателните пътища, така и чрез пречистващото си свойство. 
 • Магданозът и целината упражняват повече системно антихистаминово действие, в сурово и сготвено състояние – умереността и тук е за предпочитане.
 • Червеното цвекло регулира обменните процеси в черния дроб, които са нарушени при повечето алергии.
 • Макар и косвено, употребата на повече фибри също може да е от полза, тъй като се ускорява пречистването на червата и се намалява контактът с евентуални алергени. Също така знаем, че чрез тях се подхранва полезната чревна флора, част от която регулира имунната реактивност.
 • Ензимите подпомагат храносмилането, като особено в случая са важни протеазите – от бактериален произход, извлечени от ананас (бромелаин) от папая (папаин), от соевия продукт натто (натокиназа) и от копринените буби (серапептаза).

Тези добавки за полезни и за кръвообращението и детоксикирането, разчистват микробните огнища и тромбите. 

Билки и добавъчни субстанции 

Засилване на имунната система с билки

Редица билки и добавъчни субстанции са показали добър и безопасен ефект, макар че за разлика от лекарствата обикновено действат по-бавно и се нуждаят от продължителен прием, а не само по време на алергичния изострен епизод.

 • Сладкият корен (сладникът) е невероятно богат по състав природен ревитализатор. Той съдържа сапонина глициризин, ликвирицин, горчиви вещества, танини, фитохормони, антивирусни съставки, минерали и витамини. 

Екстрактът от сладък корен помага за възстановяването на кората на надбъбреците, регулира ефективно алергичните, автоимунни и цитокиновите дисбаланси, действа противовъзпалително и антиязвено.

 • Калцият е основен макроелемент, който в организма на възрастния човек се намира като общо тегло над 1 кг. 

Съвременната наука подкрепя както хранителния, така и суплементарния (чрез добавки) прием на калций. Освен общоизвестното – че е основен строителен материал за костите, ставите, ноктите и косата – установени с редица други важни функции на този елемент в организма.

Така той влияе активно и върху имунния отговор, като особено важни са две негови роли: ограничава възпалителните и алергични нагласи и предпазва тъканите от туморно израждане (помага за „пресяването“ на здравите клетки от променените).

 • Витамин В5 (пантотеновата киселина). Може спокойно да бъде определен като топ витамин за надбъбреците! Той непосредствено участва в синтеза на кортикоидите, както и в окислителните, даващи енергия процеси, които протичат във всяка една клетка. 
 • Витамин С (аскорбиновата киселина). Водещ по значение водоразтворим витамин, от който организмът има нужда, за да поддържа постоянни добри концентрации. Той директно участва във функционалната активност на надбъбречните жлези и отделно ги предпазва, в качеството си на антиоксидант.
 • Кверцетинът намалява отделянето на хистамин и други посредници на алергичната реакция. Проучвания през последните 2 десетилетия са установили, че редовният му прием намалява тежестта на повечето алергични реакции. 
 • Бетаинът е особена форма на аминокиселина, която се съдържа в цвеклото и редица други зеленчуци и има принципно действие за подобряване на чернодробната детоксикация и регулиране на мазнините в организма. 

Алергоцин дуо

Алергоцин Дуо е съвременна суплементарна формула с комплексно действие.

Съчетаването на капсулна със сиропна форма ползволява по-равномерно навлизане на съставките в организма, тъй като бързината на усвояемост в двете форми е различна. 

Продуктът допринася за балансирана функция на имунната система. По-специално, той благоприятства естествените антиалергични и антиоксидантни механизми. 

Подпомага физиологичните самоочистващи функции на кожата, лигавиците на дихателните пътища.

Освен Алергоцин Дуо допринася за нормалната функция на храносмилателните ензими. Подкрепя нормалната структура на съединителната тъкан и опорно-двигателния апарат, поддържа устойчивостта на организма към различни фактори на околната среда. 

И двете форми не съдържат алкохол, трапезна захар, оцветители и ГМО.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:

 • Допринася за балансирана функция на имунната система;
 • Благоприятства естествените антиалергични и антиоксидантни механизми;
 • Подпомага физиологичните самоочистващи функции на кожата, лигавиците на дихателните пътища;
 • Допринася за нормалната функция на храносмилателните ензими;
 • Подкрепя нормалната структура на съединителната тъкан и опорно-двигателния апарат;
 • Поддържа физиологичната устойчивост на организма към различни фактори на околната среда.

Какви са съставките

Продуктът съдържа голяма част от споменатите билки, под формата на съвременни концентрирани екстракти, както и биологично активни субстанции.

1) КАПСУЛИ – 425mg

СЪСТАВКИ: Кверцетин, Калциев карбонат, Бетаин хидрохлорид, Калциев пантотенат, Сладък корен, корен – екстракт; стабилизатори: силициев диоксид, магнезиев стеарат; пълнители: малтодекстрин, микрокристална целулоза.

2) СИРОП – 100ml

 • С аромат на портокал
 • Без алкохол
 • Без захар
 • Без оцветители

СЪСТАВКИ: Коприва лист – екстракт, Аскорбинова киселина, Калциев хлорид, Червен лук луковици – екстракт, Сладък корен корен – екстракт, Калциев пантотенат; стабилизатори: растителен глицерин, плодова захар; консервант: калиев сорбат; регулатор на киселинност: лимонена киселина; ароматизант: портокал.

УКАЗАНИЕ ЗА УПОТРЕБА:

 • Перорално приложение.
 • Приемайте преди, по време на или след хранене, с течност.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДНЕВНА ДОЗА: 

За деца над 6 години и възрастни:

 • 1 път дневно по 1 капсула – сутрин.
 • 1 път дневно по 5 ml – вечер.

Ако тази тема ти беше интересна, може да прочетеш още статии като тази тук:

15.30лв.
Алергоцин Дуо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *