Артерии и вени – функции, значение и здравни съвети

артерии и вени

Артериите и вените са две от основните части на човешкото тяло, които се грижат за осигуряване на необходимите вещества и кислород до всички тъкани и органи. Въпреки че и двете са части от системата за транспортиране на кръв, те изпълняват различни функции и имат различни характеристики. В статията ще разгледаме техните функции, значение и ще ви дадем важни здравни съвети.

Какво представляват артериите?

Артериите са кръвоносни съдове, които носят кръвта от сърцето към всички части на тялото. Те са съставени от три основни слоя: вътрешен ендотелий, среден слой от мускулна тъкан и външен слой от фиброзни тъкани. Този сложен дизайн им позволява да устояват на високото кръвно налягане, което се генерира от сърцето.

Функции на артериите

Функциите на артериите включват:

 1. Транспортиране на кръвта ни
  Главната функция на артериите е да носят кръвта от сърцето към тъканите и органите в цялото тяло. Тази кръв съдържа кислород и хранителни вещества, които са необходими за поддържането на живота и функциите на клетките.
 2. Регулиране на кръвното налягане
  Те играят важна роля в регулирането на кръвното налягане в организма. Чрез контролирането на диаметъра на своите стени, артериите могат да регулират количеството кръв, което протича през тях, и следователно да контролират кръвното налягане.
 3. Дистрибуция на кръвта
  Те разпределят кръвта към различните части на тялото в съответствие с нуждите на организма. Например, по време на физическа активност повече кръв се изпраща към мускулите, за да се осигури достатъчно кислород и енергия за техните функции.
 4. Поддържане на тъканната цялост
  За да се осигури нормалното функциониране на тъканите и органите, е важно да се поддържа адекватно кръвоснабдяване. Артериите осигуряват необходимото количество кръв и кислород до тъканите, което помага за поддържането на техния метаболизъм и интегритет.
 5. Извънредни функции
  Освен основните им функции, артериите могат да изпълняват и други роли в организма. Например, някои артерии, като коронарните артерии, снабдяват сърцето с кръв, докато други, като реналните артерии, доставят кръв до бъбреците за филтриране на кръвта.

Работата на артериите е от съществено значение за поддържането на здравословното състояние на организма.

Какво представляват вените?

Вени са кръвоносни съдове, които носят кръвта обратно към сърцето от тъканите на тялото. Те обикновено са част от венозната система и се различават от артериите по това, че транспортират кръвта си към сърцето, обикновено вече с наситен кислород от тъканите. Вените имат клапанчета, които помагат за предотвратяване на обратното течение на кръвта и поддържат кръвоносния поток в правилната посока.

Функция на вените

Вените също играят важна роля в циркулационната система на организма, но техните функции се различават от тези на артериите. Ето подробно обяснение на функциите на вените и тяхната работа:

 • Връщане на кръвта към сърцето
  Главната функция на вените е да транспортират кръвта от тъканите и органите обратно към сърцето. Тяхната структура е специализирана така, че да позволява лесното движение на кръвта, която често се движи срещу гравитацията. Вените имат клапани, които предотвратяват обратното течение на кръвта и я насочват към сърцето.
 • “Резерв” на кръв
  Вените действат като резервоар на кръв в тялото. По време на покой значителна част от кръвта се съхранява във вените, особено в големите вени в близост до сърцето. Това позволява на организма да регулира обема на кръвта в циркулационната система спрямо нуждите на тялото.
 • Помощ в регулирането на кръвното налягане
  Те помагат и за регулирането на кръвното налягане, въпреки че не директно, каквито са артериите. Като съхранители на кръв, вените могат да регулират количеството кръв, което се връща към сърцето, което в крайна сметка може да влияе на кръвното налягане.
 • Участие в имунната система
  Освен това, участват и в имунната система на организма. Те транспортират белите кръвни клетки, които са отговорни за борбата с инфекции и заболявания, към местата на възпаление и инфекция.

Разлика между вени и артерии

Сравнението между артериите и вените разкрива някои значителни разлики в техните характеристики, функции и работа:

 1. Артериите транспортират кръвта от сърцето към тъканите и органите в цялото тяло
 2. Вените транспортират кръвта от тъканите и органите обратно към сърцето.
 3. Артериите имат по-дебели стени и по-мощен мускулен слой, което ги прави по-устойчиви на високото кръвно налягане, генерирано от сърцето.
 4. Артериите не притежават клапани, тъй като кръвта в тях се движи под високо налягане, което не изисква предпазване от обратно течение.
 5. Артериите осигуряват кислород и хранителни вещества на тъканите и органите, регулират кръвното налягане и дистрибутират кръвта в цялото тяло.
 6. Вените връщат кръвта към сърцето, регулират обема на кръвта, участват в имунната система и изпълняват други специализирани функции, като транспорт на белите кръвни клетки.

Често срещани проблеми с вените и артериите

Често срещаните проблеми с вените и артериите при хората включват различни сърдечно-съдови заболявания като артериална хипертония, атеросклероза, разширени вени, тромбози и други.

Артериалната хипертония е високо кръвно налягане, което може да увеличи риска от сърдечни инциденти. Атеросклерозата пък е заболяване, при което атеросклеротични плаки се натрупват върху вътрешните стени на артериите, ограничавайки протока на кръвта.

Едно от най-популярните състояния, обаче, си остават разширените вени – особено дискомфортни за жените.

Разширени вени

Разширените вени са разширени, извити и често видими под кожата вени, които се формират, когато клапаните вътре в тях не функционират правилно, позволявайки на кръвта да се натрупва и да протича в “обратна” посока. Те са най-често забелязвани на краката (в задната част на прасеца) и могат да причинят болка, дискомфорт, отоци, чувство на тежест и дори кожни проблеми като екзема или цирози.

Причините за появата на разширени вени могат да бъдат различни, включително генетични фактори, неправилно функциониране на венозните клапани, стоене или седене дълго време, прекомерно тежко натоварване, бременност, хормонални промени, затлъстяване и други. Когато вените станат разширени, клапаните в тях не могат ефективно да предотвратят обратния поток на кръвта, което води до натрупване на кръв и увеличаване на налягането върху стените на вените.

Лечението на разширените вени може да включва носене на компресиращи чорапи, редовни физически упражнения за подобряване на циркулацията, избягване на продължително стоене или седене, вдигане на краката при сядане или лежане, поддържане на здравословно тегло или друго. Една добра превантивна мярка е приемането на хранителни добавки и хапчета за разширени вени и поддържане на добро здраве.

В някои случаи може да бъде необходимо лекарско лечение, включително лечение с лекарства за подобряване на циркулацията или процедури като лазерна терапия или хирургическо отстраняване на разширените вени. Важно е да се консултирате със специалист, за да се определи най-подходящото лечение за вашето състояние.

Как да разберем дали имаме кръвотечение от вена или артерия?

Различаването между кръвотечението от вена и кръвотечението от артерия може да се извърши чрез няколко ключови признака.

Първо, кръвта от венозно кръвотечение обикновено е тъмночервена.
За сметка на това, кръвта от артериално кръвотечение обикновено е яркочервена.

Освен това, венозните кръвотечения често се случват след травма или пробиване на вена, като обикновено при бликването, теченето на кръвта е сравнително бавно и стабилно.
Артериалните кръвотечения обикновено са по-бързи, пулсиращи и са характерни с по-голямо количество кръв поради по-високото кръвно налягане в артериите.

Ако имате подозрение за кръвотечение, винаги е важно да потърсите медицинска помощ незабавно. Специалистът ще може да разграничи източника на кръвотечението и да предприеме необходимите мерки за спиране на кръвотечението и лечението на причината за него.

Грижа за вените и артериите с природни лекове

Грижата за вените и артериите е важна за поддържане на здравето и предотвратяване на различни здравословни проблеми, като например атеросклероза, разширени вени и други сърдечно-съдови заболявания. Ето няколко природни и безопасни методи за грижа за вените и артериите:

 1. Здравословен начин на живот
  Поддържайте здравословна и балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и мазнини от риба. Ограничете консумацията на наситени мазнини, хидрогенирани мазнини и захари. Поддържайте здравословно тегло и практикувайте редовна физическа активност, като например ходене, плуване, колоездене или йога.
 2. Прием на допълнителни хранителни вещества
  Омега-3 мастни киселини, които можете да откриете в рибата, ленени семена и др., могат да помогнат за подобряване на сърдечно-съдовото здраве и намаляване на възпалението в артериите. Витамин С и Е са антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на вените и артериите от свободни радикали и предотвратяване на увреждането на тяхната структура.
 3. Използване на билкови средства като Гинко билоба
  Гинко билоба може да подобри циркулацията и да помогне за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Билката може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на тонуса на вените.
  В продукта Гинко-ко от Мирта Медикус основната съставка е гинко билоба – растение, което се използва от дълго време в традиционната медицина поради своите благоприятни ефекти върху здравето. То може да подпомогне циркулацията на кръвта, като подобри кръвообращението и укрепи стените на кръвоносните съдове. Също, може да подпомогне и дейността на сърдечно-съдовата система, като намали риска от сърдечни заболявания. Този природен лек може да укрепи кръвоносните съдове, с което се подобряват мозъчното кръвообращение и функциите на мозъка.
 4. Управление на стреса
  Практиката на техники за релаксация, като медитация, дишане и йога, може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на циркулацията на кръвта.
 5. Избягване на никотин и алкохол
  Никотинът и алкохолът могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза и високо кръвно налягане. По възможност, избягвайте тяхното употреба или ги консумирайте в умерени количества.
 6. Прием на Вениперфект Комплекс – безопасна природна добавка за вени
  Вениперфект Комплекс е продукт, който се предлага като добавка към храната за подпомагане на здравето на вените и подобряване на циркулацията. Продуктът, създаден чрез иновативна технология от Мирта Медикус, може да помогне за поддържане на здравето на вените и да намали подуването на краката, което е чест проблем при разширени или слаби вени.

Съставките във Вениперфект Комплекс спомагат за намаляване на разширените вени и подпомагат тяхното здраве. Иновативната формула от съставки може да подпомогне нормалното функциониране на венозната и капилярната система, като подобри циркулацията и стабилизира кръвоносните съдове.

Вениперфект Комплекс – 40 капсули x 425mg

18.84лв.

Вениперфект комплекс от Мирта Медикус.

За здрави вени и перфектно кръвообращение!

Още

Вениперфект Комплекс поддържа еластичността и проходимостта на кръвоносните съдове, като същевременно влияе положително върху физическата работоспособност и издръжливостта при статични натоварвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *