6 билки за борба с депресията

Жълт кантарион
-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Алтернативни методи за лечение на депресия

Алтернативно методи за лечение на депресия

Фармацевтичната индустрия разработва редица лекарства за лечение на депресия. Има и алтернативни методи за борба, ако страдате от депресивно разстройство, но решите да не приемате някои от тези лекарства. Някои хора се обръщат към билки и природни средства, за да намерят облекчение от симптомите си.

Много от тези средства се използват от векове за борба с депресията. Днес много билки се продават, които обещават приповдигане на настроението за хора, изпитващи хронично чувство на тъга или безнадеждност.

Множество проучванията са насочени към изследване на ползите от алтернативните методи за лечение на депресия. Ето няколко от тях, които могат да Ви помогнат да приповдигнете настроението си, когато изпитате лека до умерена душевна потиснатост.

1. Жълт кантарион

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е растение, което се среща на територията на Европа, Западна Азия и Северна Африка. Европейците използват жълт кантарион като алтернативен метод за лечение на депресия, но тя не е одобрена от Администрация по храните и лекарствата.

Приемът на жълт кантарион е свързан с увеличаване на количеството на серотонин в тялото. Серотонинът е химическо вещество в мозъка, чиито нива спадат при депресивни състояния като следродилна депресия. Няколко антидепресанта работят по същия начин, като увеличават количеството на серотонин в мозъка.

Според Националните здравни институти, жълтият кантарион може да помогне за по-леки форми на угнетено психическо състояние. Действието му обаче не е доказано по никакъв начин. 29 проучвания, направени през 2008 година установяват, че растението е също толкова ефективно, както и антидепресантите, но има по-малко странични ефекти.

Други две независими проучвания стигат до заключение, че действието на билката е по-добро от плацебо. Важно е да се отбележи, че жълтият кантарион е известен с взаимодействието си с много лекарства. Това важи особено за разредителите на кръвта, противозачатъчните таблетки и химиотерапевтичните лекарства. Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да вземете тази билка.

 

2. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини - подходящи при борба с депресията

 

Омега-3 мастните киселини са здравословен вид мазнини, намиращи се в риба като сьомга, пъстърва и сардини. Те се предлагат под формата на хранителна добавка и понякога се наричат капсули с рибено масло. Хората с ниски нива на DHA и EPA в мозъка, които откриваме в рибеното масло, са с повишен риск от душевна потиснатост. Важно е да завишите нивата на тези два химикала, чрез приема на омега-3 мастни киселини.

Освен да приемате добавки, за да си набавите омега-3 мастни киселини, консумирайте по-голямо количество риба. Яденето на риба три пъти седмично е алтернативен метод за лечение на депресия. Имайте предвид, че някои риби съдържат високи нива на живак. Такива са риба меч, сафрид и акула. Вместо тях яжте риба тон, сьомга, сладководна пъстърва и сардини.

 

3. Шафран

Шафран

Подправката шафран се получава от изсушена част от минзухар, цвете от семейство ириси. Приемането на шафранова стигма е доказано ефективен алтернативен метод за лечение на депресия. Стигмата е подобен на пръчка израстък в края на карпела или стъбло на минзухара.

 

4. SAM-e

SAM-e е съкратено от С-аденозил-Л-метионин. Тази добавка е предназначена да действа като синтетична форма на естествените химикали, повишаващи настроението на човек. В България SAM-e е хранителна добавка за алтернативен метод за лечение на депресия. С-аденозил-Л-метионин не се счита за лекарствен продукт в страната.

Не трябва да приемате SAM-e заедно с антидепресанти. Трябва също да знаете, че SAM-e може да причини здравословни ефекти като разстроен стомах и запек, ако приемете твърде голяма доза.

 

5. Фолиева киселина

Фолиева киселина

Връзката между ниските нива на фолиева киселина (синтетичната форма на фолат) и развитието на депресивни състояние е доказана. Приемът на 500 микрограма фолиева киселина е свързан с подобряване на ефективността на други антидепресанти.

Един от начините да увеличите нивата на фолиева киселина в организма си е да консумирате богати на фолат храни ежедневно. Те включват боб, леща, зърнени култури, листни зеленчуци, слънчогледови семки и авокадо.

 

6. Цинк 

Цинк

Цинкът е хранително вещество, свързано с умствените функции като учене и поведение. Ниските нива на цинк в кръвта са свързани с душевната потиснатост, според анализ в Biological Psychiatry.

Според Nutrition Neuroscience, приемането на 25 милиграма цинк под формата на хранителна добавка дневно е алтернативен метод за лечение на депресия. Прием с продължителност 12 седмици ще помогне за намаляване на симптомите на угнетено психическо състояние. Приемът на цинк ще увеличи количеството на наличните омега-3 мастни киселини в организма.

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Билки с не доказано действие против депресия

Билки с не доказано действие против депресия

Магазините за здравословна храна пускат на пазара различни билки и добавки като алтернативни методи за лечение на депресия. Въпреки това, според преглед, публикуван в BJPsych Advances, някои билки са показали, че не са ефективни срещу депресивни състояние. Те включват:

 

 • Глог (Crataegus oxyacantha);
 • Калифорнийски мак (Eschscholzia californica);
 • Гинко билоба;
 • Лавандула (Lavandula angustifolia);
 • Лайка (Matricaria recutita);
 • Маточина (Melissa officinalis);
 • Пасифлора;
 • Кава-Кава (Piper methysticum);
 • Валериана (Valeriana officinalis).

 

Консултирайте се с вашия лекар, ако решите да използвате алтернативен метод за лечение или ако смятате, че имате нужда от провеждането на . Тези или други билки е възможно да взаимодействат с лекарствата, които приемата.

Също така имайте предвид, че билките и добавките не се регулират от Агенция за контрол на храните и лекарствата. Съществува опасност относно чистотата или качеството на продукта. Винаги купувайте от реномиран източник.

Говорете с Вашия общопрактикуващ лекар

Въпреки че някои билки и добавки са обещаващи алтернативни методи за лечение на депресия, те не са надежден вариант. Не разчитайте само на добавките да Ви изтръгнат от тежките симптоми. Това е сериозно болестно състояние на душевна потиснатост. Обърнете се към Ваши общопрактикуващ лекар, за да намерите начин да се излекувате.

Депревитал (Капсули х40)

16.80 лв.

Предназначение на Депревитал:

 • Допринася за нормалното функциониране на централната и вегетативна нервна система;
 • Подкрепя нормалната физиологична функция при панически възприятия, емоционалност, немотивираност и ниско самочувствие;
 • Допринася за нормалната функционална хормонална дейност;
 • Подкрепя неврохормоналните процеси в организма, способства за нормални физиологични нива на допамина и серотонина;
 • Допринася за нормално функциониране на надбъбречните, щитовидните и половите жлези;
 • Допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора.
КУПИ СЕГА

16.80лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *