Детоксикация на организма и тялото – доказани методи и видове

Детоксикация на организма и тялото - доказани методи и видове
За успешна детоксикация:

Инвестирайте в здравето си дългосрочно, като използвате различни доказани методи, за да се радвате на активен и пълноценен живот. Допълнително, за да постигнете оптимални резултати, използвайте един от трите продукта за пречистване на организма на Мирта Медикус:

 

Детоксикацията на организма е практика, от която всички хора биха имали полза. Това е процесът, в който тялото се освобождава от вредни субстанции, които активират събирането на антитела около себе си. Токсините могат да са много и различни видове, произведени вътрешно, приети от околната среда или усвоени чрез вредни навици. В тази статия ще поговорим за това как да разберем дали имаме нужда от детоксикация. Ще видим дали може натурално и естествено да извършим прочистване на организма. Ще обсъдим и как да използваме натурални масла и билки, подпомагащи пречистването на организма. Тази и още много полезна информация ще намерите в статията.

Основни моменти в разглежданата тема:

Неутрализирне на токсините

Всеки от нас може да усети, че вредните вещества в организма са неутрализирани. Ако се чувствате добре и имате усещането за енергия и лекота, това е основен признак. Ако храносмилането Ви се е подобрило и краткосрочната Ви памет е по-силна, това е друг белег. Ако хормоните са балансирани и мисловната дейност е по-бърза, то вероятно прочистването на организма е било успешно. Добре е обаче да отбележим, че това състояние е временно. Няма конкретна формула за това колко често трябва да се освобождаваме от токсините. Все пак всеки организъм е различен и факторите и предпоставките са много.

Симптоми на нужда от детоксикация

Ако списъкът по-долу Ви звучи познато, то имате нужда от пречистване:

 • запек, подут корем и газове;
 • често главоболие;
 • инсомниа (безсъние) и проблеми със съня;
 • бял език и лош дъх;
 • умора, отпадналост, слабост;
 • болки в мускулите и ставите;
 • мазнини в коремната област;
 • проблемна кожа и акне;
 • зависимост и силен апетит към вредна храна;
 • честа смяна в настроението;
 • хормонален дисбаланс;
 • неприятна миризма на тялото/потта;
 • тъмни кръгове под очите.

Симптомите са много и може да не се проявят всички или по едно и също време. Чрез целенасочено освобождаване на организма от токсините, тези симптоми ще утихнат.

5 основни ползи от детоксикацията

Пречистване на черния дроб

Този орган отговаря за баланса на хормони. Ако пиете от пластмасови бутилки или хапвате маргарин, то по всяка вероятност имате натрупан ксеноестроген (съединение, което е синтетично и по свойства се доближава до хормона естроген). Това повишава и риска от заболяване от рак. Тук се включва и черният дроб, чиято задача е да пречисти тези псевдо хормони от тялото, за да може то да функционира нормално. Чрез пречистването на черен дроб спомагате на за покачването на енергийните нива и дори на сърдечно-съдовата система и производството на холестерол.

Намаляване на възпаленията

Основният фактор за повечето заболявания днес са точно възпаленията. Например:

 • артритът е възпаление на ставите;
 • ентеритът и колитът са възпаления на червата;
 • сърдечни заболявания често се получават в следствие на възпаление на артериите;
 • проблеми с храносмилането или автоимунни заболявания обичайно са предизвикани от възпаления на стените на храносмилателната система.

Намаляване на теглото

Детоксикация на организма и тялото - доказани методи и видове

Ако не успявате от дълго време да отслабнете, а се стараете и полагате усилия, то една от причините може да е натрупването на токсини. Изчистването им от организма помага и при намаляването на йо-йо ефекта. Чрез освобождаването на тези токсини, тялото функционира правилно и топенето на мазнини е по-лесна задача. Ако искате да отслабнете здравословно, ето и нашите 120 доказани метода за бързо отслабване.

Хубава и здрава кожа

Детоксикацията на организма има огромно значение върху външния вид на кожата. Непременно обмислете възможност за пречистване на организма при зачервена кожа, комедони и бели/черни точки. Ако преждевременно виждате появата на бръчки и старчески петна, то един от факторите за появата им е наличието на токсини. Чрез извършен детокс ще премахнете нездравия цвят и досадният целулит, а кожата ви ще стане по-сияйна, здрава и гладка. Тези ползи определено ще се отразят положително върху вашето настроение и самочувствие.

Добро емоционално и ментално състояние

Детоксикация на организма и тялото - доказани методи и видове

Премахнете токсините при влошена краткосрочната памет. Също ако забелязвате, че цялостният мисловен процес е нарушен, като мисълта е накъсана и прескачате от тема в тема, без особена полза, това е знак, че имате нужда от цялостно прочистване на организма. Помогнете на тялото си да се справи с трудната концентрация или дори депресията и неврозата.

Видове детоксикация

Тъй като съществуват много видове токсини, има и различни видове пречистване от тях. Структурирахме 3 основни вида:

Вътрешна детоксикация

Детоксикация на организма и тялото - доказани методи и видове

Телата ни имат удивителни механизми за самозащита, съхранение и регенeрация. Те произвеждат вътрешни токсини, но пък имат и автоматични процеси за отстраняването им и предотвратяване на натрупването им. Телата ни постоянно горят енергия, с помощта на която възстановяват тъканта и сменят мъртвите клетки. Тази основна задача на организма генерира немалко количество отпадък и вътрешни токсини, които се разграждат, рециклират и премахват.

Тялото работи постоянно за естественото пречистване без да почива. Но когато тези токсини са прекалено много и тялото не може да смогне, те стават опасни за него. Изразходва се повече енергия за неутрализирането им, а те често се натрупват в околни органи, вместо организма да ги изхвърли. Влияние върху това оказват повишените чернодробни ензими, хроничните инфекции, алергичните реакции и дори ежедневният прием на лекарства.

Външна детоксикация:

Детоксикация на организма и тялото - доказани методи и видове

Токсините могат да бъдат погълнати или абсорбирани. Те зависят и от външни фактори. Често се смятаме, че ги приемаме само чрез храната и се пренебрегваме и останалите източници. Те обаче се намират във всичко, дори и в дезодорантите или питейната вода. Примери за източници са:

 • замърсен въздух или прекомерен застой в непроветрени помещения;
 • тежки метали в рибата (меркурий), олово (стари бои), алуминий (антиперсперанти и дезодоранти);
 • мухъл;
 • замърсена храна и вода и употребата им от пластмасови съхранители;
 • почистващи препарати;
 • UV радиация.

С тези примери обаче списъкът не приключва. Нашето поведение и ежедневни навици могат да окажат сериозно влияние върху интоксикирането на организма.

Промяна на вредните навици

Детоксикация на организма и тялото - доказани методи и видове

Често тези поведения и навици са скрити и от самите нас. В комбинация, дори малки и незначителни, те могат да окажат голям ефект върху здравето. Навярно Ви се случва да бързате да не закъснеете за важна среща и непрестанно да отброявате минути и секунди, като си представяте през различните сценарии. Всеки е бил в тази позиция, но честото и прекомерно излагане на стрес може да е толкова вредно, колкото и замърсеният въздух.

Регулярното стресиране на тялото може да доведе до нездравословен начин на хранене и преяждане с вредни храни. Също така може да се отрази върху психичното състояние под формата на паника и депресия.

Други вредни навици, които пречат на детокса, са:

 • прекомерна употреба на алкохол;
 • пушене;
 • липса на самоконтрол: преяждане и нездравословно хранене.

Освен да се откажем от вредните навици, ние разполагаме с още редица методи за детоксикация.

Най-добрите начини за детоксикация на организма

Детоксикация на организма и тялото - доказани методи и видове

Всичко започва от стомаха

И както се казва, всичко започва от стомаха. Затова е важно да се храним здравословно. Намалете млечните продукти и полуфабрикати. Избягвайте царевица, колбаси, захар, алкохол, стабилизатори, консервирани храни и наблегнете на суровите или леко обработени храни. Заредете тялото си с плодове и зеленчуци като диня, краставица, лимон, лайм, грейпфрут, ягоди, боровинки, арония, целина. Смело прибавете храни богати на фибри като пълнозърнест хляб, овес. Стремете се да се насочите към био и органична храна, тъй като вредните вещества в нея са значително по-малко. Това се отнася както за плодове и зеленчуци, така и за месо и риба.

Детокс режими и планове

Съществуват множество пречистващи диети и режими за лечебно гладуване. Винаги се придържайте към нормални състояния на подхранване на тялото и избягвайте крайностите. Не превишавайте 3-4 дни от тези прочистващи методи, тъй като това може да доведе до забавяне на метаболизма и по-бавно отделяне на токсините от тялото. След такива изтощаващи методи се захранвайте бавно и постепенно. Дължинатата на захранването трябва да е поне същата като дължината на режима.

Съществуват и по-леки за изпълнение детокс планове, като например интервалното хранене. Храните се в 6 часов прозорец, а в останалите 18 извършвате лечебния глад с много поемане на течности. По време на тези пречистващи процедури ще усещате силно главоболие, замаяност и ще отделяте неприятна миризма. Помислете как да включите това в графика си, като например спокоен уикенд, лишен от многобройни отговорности и задачи. Тези методи крият опасност, особено при хората със сърдечно-съдови или храносмилателни заболявания. Не ги предприемайте лекомислено.

Билки за детокс на тялото

И докато гладуването противопоставя много мнения и позиции, то всички са съгласни, че с билките няма как да сбъркаме. Тяхното действие много често не само прочиства, но и повлиява благоприятно някои конкретни системи:

 • Нервна система: мента; омайниче; глог; валериана;
 • Дихателна: мурсалски чай; черен бъз; трицветна теменуга;
 • Сърдечно-съдова и кръвоносна: кръвен здравец; лют червен пипер; магарешки трън; шипка;
 • Храносмилателна: джинджифил; канела;
 • Отделителна: хвойна; еньовче;
 • Ендокринна: глухарче; бял равнец; цариче.

Използвайте и  естествени антиоксиданти като боровинка и арония.

Етерични масла

Още един лесен и приятен метод да подкрепите тялото си са етеричните масла. Използвайте по 1-2 капки разредени в чаша вода от маслата от портокал (прочиства черен дроб и лимфи), розмарин (спомага за пречистване на бъбреци), куркума (за черен черен дроб и бъбреци), черен пипер (сърдечно-съдовата система).

Детоксикация на организма и тялото - доказани методи и видове

Още идеи за детокс

Спорт и хидратация

И докато прилагате тези методи за детоксикация, не забравяйте, че може да помогнете и по други начини. Един от тях е спортът. Отдайте се на активности сред чист въздух и слънце, които допълнително подпомагат пречистването. И докато леките натоварвания са благоприятни, то тези, които Ви карат да се потите, имат по-силен ефект за освобождаване от вредните вещества. Голяма част от тях се изхвърлят чрез потта.

Друг приятен начин да се препотите са сауната и парната баня. За да има ефект и да избегнете дехидратация, не забравяйте да пиете много вода по време на тези процедури. Водата е ваш приятел. Това един от основните методи за пречистване на организма и тялото.

Детоксикация на организма и тялото - доказани методи и видове

Активно увеличете приема на вода и използвайте стъклени чаши и шишета, за да я отмервате правилно. Ако питейната вода при Вас не е с добри качества или е замърсена, може да използвате филтърна система или филтриращи кани за пречистването и. Пречистете и въздуха, който дишате. Това е важна, но често пропускана стъпка. Инвестирайте в пречиствател на въздуха или украсете дома и работното си място с растения.

Йонна детоксикация: наистина ли работи?

Детоксикация на организма и тялото - доказани методи и видове

И докато горепосочените методи са работещи и доказани, в старанието си да положим минимум усилия и да имаме максимум резултати пробваме и бързо нашумели и не дотолкова ясни методи за детоксикация. Йонните процедури са метод, при който чрез накисване на ходилата в специална ваничка, токсините биват изхвърлени през порите. Ваничката се пълни с вода и се прибавя сол, а краката се киснат няколко минути. Добавя се йонизатор и не след дълго се забелязва, че водата потъмнява. За съжаление, този метод не е научно доказан, а след редица тестове дори опроверган. При добавянето на сол във водата и включване на йонизатора се получава химична реакция, която произвежда ръжда. Тъмната вода от баните е просто ръждива вода и не е в следствие на изчистване на тялото. И ако приемем, че парите са токсин в портфейла ви, то този метод Ви детоксикира от тях.

Хранителни добавки за детокс

Инвестирайте в здравето си дългосрочно, като използвате различни доказани методи, за да се радвате на активен и пълноценен живот. Не пропускайте да се запознаете с Long Life, един продукт на природна основа от Мирта Медикус. Той пречиства организма, подпомага обменните процеси на клетъчно ниво и забавя стареенето. Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.

LONG LIFE (сироп 200ml) - Елексир за здраве, дълголетие и тонус!Ако имате и други съвети за детоксикация, споделете ги с нас в коментар.

Други материали на Мирта Медикус за отслабване:

За още интересни и полезни статии, посетете нашия блог.

16.80 лв.
Диуретик Форте
(Капсули х40)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *