Природни средства и хомеопатия: Кашлица, болно гърло и температура

Нека разгледаме какви са нуждите на тялото ни при наличие на кашлица, болно гърло и температура. Запознайте се с природните средства и хомеопатия, които ще ви помогнат да се излекувате през сезона на гриповете, без да навредят на организма ви.

Кашлицата, болното гърло и настинката могат да бъдат доста обезпокоителни, особено днес, в сезона на гриповете, когато всеки от нас бърза да оприличи обикновения грип на коронавирус (COVID-19). Две години след началото на пандемията, организмът ни вече е изморен от ежедневните срещи с вируси и пренасищането с лекарства. Възникват неприятни последствия вследствие на опитите ни да се защитим – отслабване на имунната система, нарушения в дихателната система, уязвими бели дробове, цитокинова буря и други.

Всъщност усложненията след неправилно лечение на грешно диагностицирани здравословни проблеми са една от най-честите причини хората да се обърнат към прием на естествени природни лекове и/или хомеопатично лечение. Идва момент, в който всеки от нас осъзнава, че на първо място е силата на тялото ни, затова е и важно  да подсилваме естествените си имунни функции по безопасен начин, вместо да претоварваме организма си с антибиотици, кортикостероиди и свръх тежки дълги лечения с малък и кратък ефект, но тежки и дългосрочни последствия.

Какво да правим при Кашлица, болно гърло и температура?

Ако сте в ситуация, в която считате, че се разболявате от грип или друг вирус, започнете със следене на симптомите. Обикновено разболяването включва кашлица, храчки (особено сутрин), възпалено гърло, дразнещо гъделичкане, дрезгав глас, а понякога… Дори загуба на вкус и апетит. Главоболието също е много често, особено ако имате висока температура. Следете тялото си и се опитайте да прецените колко тежки са симптомите.

Лечението на кашлица, болно гърло и температура зависи от това колко опасни са симптомите ви и съответно, колко сериозна е заплахата за здравословното ви състояние. Някои хора страдат от много тежки симптоми на настинка, докато при други се наблюдават по-леки симптоми и те дори не подозират че в тялото им има вирус – нашественик. Разбира се, още при наличие на първи симптоми е най-добре да се консултирате навременно със специалист. Ако все пак не смятате, че състоянието ви изисква вниманието на лекар, тогава най-доброто нещо, което трябва да направите, е да анализирате какво можете да направите сами за себе си.

Как да подсилим имунитета и тялото си естествено, без тежки странични ефекти и усложнения?

В случай, че сте сигурни, че няма поводи за опасение и страдате просто от сблъсък с лека настинка, то е добре да действате разумно и навременно. Изключително важен е подходът на лечение, който ще предприемете, особено при лечение на деца, които имат уязвима имунна система и все още вродените им защитни функции не са “съзряли”. 

За да не насилвате организма си и този на децата си с тежки медикаменти, следете да бъдете по-предпазливи при употреба на продукти, съдържащи парацетамол, аспирин и противовъзпалителни средства, тъй като те не се препоръчват за деца под 16 години. Парацетамолът (ацетаминофен) се счита за по-безопасен от аспирина за деца, но все още не се препоръчва на подрастващи. Антибиотиците също не са лек за всичко – доказано е, че те нямат абсолютно никакъв ефект върху настинката и грипа.

Другото нещо, което трябва да избягвате, са деконгестантите, по-популярни като спрейове за нос. Те действат, като стесняват вътрешните проходи в носа и гърлото ви, което само влошава кашлицата, тъй като това е начинът на тялото ви да изчисти слузта от носната кухина и горната част на дихателната ви тръба. Освен, че тези медикаменти няма да имат нужния ефект, те ще ви влошат със своите странични ефекти, които могат да станат по-сериозни, ако приемате изброените лекарства за дълъг период от време. Например някои хора получават главоболие с тези лекарства, болки в стомаха и ускорен сърдечен ритъм, повръщане или диария.

Вероятно много от вас ще осъзнаят, че през целия си живот са лекували настинката по грешен начин. Тук възниква въпросът – добре, а какъв всъщност е правилният лек? Е, има средства, които можете да приемате, за да се почувствате по-добре, без организмът ви да бъде ощетен.

Хомеопатия: Ефектът от лечението на кашлица, болно гърло и температура с хомеопатия

Хомеопатията е медицинска система, разработена в края на 18 век и един от основните й принципи е, че „подобното лекува подобно“. С други думи, този тип лечения вярват, че веществото, което причинява симптом, също може да помогне и за лечението му. 

Хомеопатичните лекарства са специално направени, за да бъдат разредени така, че да съдържат само най-малките количества на нужното вещество, пораждащо симптомите – подобно на това да добавим само една капка към необятния океан.

Хомеопатичните лекарства срещу настинка могат да бъдат разработени на базата на билки, растения, минерали и/или животински продукти, които причиняват симптоми, подобни на настинката. Целта им е да възпроизведат стимулиране на естествените защитни сили на имунната ви система.

Хомеопатичните лекарства се предлагат от хомеопати, билкари или натуропати. В България много често те се предписват от личните лекари. Всеки може да ги купи в аптеките и магазините за здравословни храни – но не си мислете, че не са регулирани и общодостъпни. Те просто се регулират по различен начин от стандартните лекарства в зависимост от страната, в която се продават. Друго важно нещо, което трябва да знаете за хомеопатичните лекарства, е че се предлагат в няколко различни форми: течности (тинктури), спрейове (като назални спрейове), гелове, пасти (като мехлеми), кремове и таблетки. 

Този тип лекарствата срещу настинка се предлагат без рецепта или по лекарско предписание. Трябва да се отбележи, че хомеопатичните лекарства не съдържат антибиотици или противовъзпалителни вещества, които често се срещат в други лекарства – те всъщност могат да влошат определени симптоми. Ето защо е важно да приемате хомеопатични лекарства само по препоръка на лекар

Според някои проучвания хомеопатията може да осигури облекчение от симптомите на настинка като запушен нос, кихане и възпалено гърло – това обаче обикновено е, когато се използват заедно с конвенционални лекарства, които временно потискат тези симптоми. Доказано е, че приемането самостоятелно при тежки заболявания дава малка полза.

Лечение с природни средства срещу кашлица

Друг вариант за лечение на кашлица, болно гърло и температура е чрез използване на природни средства. Това най-често се случва чрез прием на нужните допълнително хранителни вещества под формата на добавки –  подход, койт е различен от хомеопатията. 

За разлика от хомеопатията, където “подобното лекува подобно”, естествените средства като хранителните добавки събират в себе си изцяло безопасни вещества, които можем да открием в природата. Например продукти като Бронховитал Макс срещу кашлица, включват в себе си “букет” от растения и билки с лечебни сили, които ни заобикалят, но рядко се включват в диетата ни. 

Бронховитал МАКС – сироп 200ml

13.32лв.

Бронховитал МАКС от Мирта Медикус.

Подпомага самоочистващата функция на дихателните пътища.

Още

Този тип хранителни добавки се базират на разбирането, че всичко, от което организма ни се нуждае, за да се пребори срещу болестите е достъпно за нас в природата. Наша отговорност е да си набавим природния лек и да дадем възможност на тялото ни само да се излекува:

Съдържание за 30 мл. (максимален дневен прием)
Калциев аскорбат (Calcium ascorbate) 135 mg
Лизин (L-Lysine) 135 mg
Цинков цитрат (Zincum citrate)

/Цинк (Zn) – 11.1 mg/

36 mg
Мащерка – стрък (Hb. Thymus vulgaris , extract) 21%
Теснолист живовляк – стрък (Hb. Plantago lanceolata, extract) 16%
Великденче – стрък (Hb. Veronica officinalis, extract) 16%
Коприва – стрък и корен (Hb., Rad.Urtica dioica, extract) 16%
Кръвен здравец – корен (Rad. Geranium sanguineum, extract) 11%
Пълзящ очиболец – стрък (Hb. Potentilla reptans, extr.) 11%
Черен бъз – цвят (Fl. Sambucus nigra, extract) 9%

За разлика от хомеопатичните лекарства, Бронховитал Макс е добавка с изцяло безопасни, натурални съставки. Приемът на съставки като Мащерка, Теснолист живовляк, Великденче, Коприва, Кръвен здравец, Пълзящ очиболец и Черен бъз има доказан благоприятен ефект върху лечението на симптомите кашлица, болно гърло и температура благодарение на силата им да стимулират формирането на естествения имунен отговор на тялото ни. Всеки един от изброените био компоненти подкрепя органите и съединителната тъкан, с помощта на които се увеличава устойчивостта на цялото тяло към бактерии и инфекции. Така профилактичният прием ни дава една преднина пред сезона на вирусите, тъй като организмът ни е подготвен за сблъсъка с всички предизвикателства.

Природните средства като Бронховитал Макс са лицензирани решения за подсилване на имунната система по естествен начин, без страничние фекти. Те са разработени чрез модерни технологии за извличане на билкови екстракти, естествено успокояващи кашлицата и възпаленото гърло и стимулиращи здравето на дихателните органи. Така чрез прием на натурални лекове, ние можем да си гарантираме спокоен живот и непоколебимо здраве.

10.80 лв.
Бронховитал МАКС (сироп 200ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *