Влажна кашлица при децата: как да я спрем?

Кашлицата при децата е сигнал за тревога за всеки родител. Влажната кашлица измъчва малчуганите, понеже при тях отхрачването е много по-трудно, отколкото при възрастните. Този симптом говори за възпаление на дихателните пътища и изисква бърза реакция. Успешното лечение може да протече с лекарства на билкова основа, които ще подсилят имунитета на детето. Именно тях ще разгледаме в днешната статия.


Плюшено мече, термометър за телесна температура, детски сироп за влажна кашлица.

Причини за влажна кашлица при децата

Не е изненадващо за никой родител, че главната причина за влажна кашлица при децата са инфекциите на дихателните пътища. Малките деца са изключително податливи на такива заболявания. Те обикновено започват с леки, спорадични закашляния, които неусетно зачестяват. Преди да успеем да реагираме, положението е извън контрол и за пореден път не сме успели да овладеем кашлицата. Оказва се много трудна задача за родителите да предприемат точните и навременни мерки.

Проблемът е, че е закашлянето е съвсем нормална реакция на организма. Съвсем разбираемо е, че се затрудняваме да поставим границата между здравословните функции и симптомите на разболяване. От друга страна, има немалко случаи, в които детето продължава да кашля със седмици, макар че сме провели лечение. Ако ситуацията е такава, ето някои възможни причини:

Ако търсите по-обща информация за кашлицата, може да я намерите тук: Всичко, което трябва да знаете за кашлицата

Замърсеният въздух от индустриалните предприятия влошава здравето на дихателните пътища.

Детето диша мръсен въздух

Колкото и адекватно да е лечението, мръсният въздух има ужасяващ ефект върху детското здраве. Той не позволява на дихателните пътища да се възстановят напълно, тъй като ги дразни постоянно. Децата са изложени на по-висок риск от замърсяването във въздуха по ред причини. Първо и очевидно, организмът им е по-деликатен от този на възрастен човек. Второ, малчуганите прекарват много време на пода, където има най-много прах. Дори да сме безкомпромисни в хигиената на дома, там просто се натрупват повече замърсители.

Не на последно място, детето в детска количка е разположено много близо до земята, което в пъти повишава количеството фини прахови частици, които вдишва. В градската среда това е огромен проблем, за който за съжаление няма обозримо решение. Когато изтощеният от болестта организъм е изложен на замърсяване, той просто няма капацитета да се възстанови напълно. Ето какво можем да направим, за да помогнем:

Отворени прозорци на помещения за извършване на проветряване.

Редовно проветряване

Проветрявайте помещението, в което детето стои, много често. Не правете компромис с този навик без значение от сезона и температурата навън. Дори през зимните месеци няма причина да пропускате. Ниската температура не трябва да Ви притеснява. По-добре облечете или завийте детето и отворете широко прозорците. Когато прекарваме целия ден вкъщи, понякога не усещаме, че въздухът е застоял. Затова не разчитайте на сетивата си, а на навика. Преместете детето в съседната стая или му облечете връхна дреха. Отворете широко прозореца за 10-15 минути. Това време е достатъчно за обстойно проветряване. Не забравяйте да проветрявате всяка вечер преди лягане. Това ще спомогне за много по-спокоен сън.

Разходка сред природата се отразява благотворно на дихателните пътища по време на лечение и за превенция.

Редовни разходки сред природата

Разходките наистина са много важни за здравето на детето. Всички сме наясно, че в големия град не е достатъчно просто да изведем малчуганите навън. В кварталната градинка те ще дишат същия замърсен въздух, който не позволява на кашлицата да изчезне най-после. Затова разходките сред природата са ключови както за оздравяването, така и за превенцията на респираторни заболявания. Изградете си навик да се отдалечавате от натоварените градове през уикенда или колкото често е възможно за Вас. Ако детето кашля вече няколко седмици, опитайте да си вземете няколко почивни дни, които да прекарате в планината. Планинският въздух е непрестанно пречистван на иглолистните дървета. Това е изпитан метод за възстановяване след тежки инфекции на дихателните пътища.

Когато влажната кашлица при дете продължава дълго, потърсете повторен преглед при специалист.

Лекуваме грешното заболяване

Понякога, колкото и усилия да полагаме, влажната кашлица при децата просто продължава. В този случай има вероятност преценката ни да е грешна и да лекуваме грешното заболяване. В общия приемаме, че източникът на секрецията при продуктивната кашлица се намира в белите дробове. Това обаче може да не е така. Задната хрема, на която децата са силно податливи, може да предизвика същите симптоми. Тя е вид ринит, който обаче може да не се усеща като стандартната хрема със запушен или влажен нос.

При нея секретите се намират в задната част на синусите и се стичат направо към носоглътката и фаринкса, а детето ги изхвърля под формата на храчки. Заслушайте се дали при дълбоко вдишване се долавя вибрация и хриптящ звук откъм гръдната област. Ако отговорът е не, значи може би трябва да насочите лечението към носа, а не към гърлото и дробовете. Астмата е друга честа причина за този симптом. Призоваваме Ви при упорита влажна кашлица, която не успявате да излекувате в домашни условия, да потърсите лекарска помощ.

Когато бебето има продуктивна кашлица, задължително трябва преглед от педиатър и следене процеса на лечение.

Продуктивна кашлица при бебета

Когато говорим за бебета, следва да започнем с уточнението, че всеки опит за лечение трябва да е съгласуван с педиатър. Има обаче някои общи насоки, които можем да обсъдим що се отнася до влажна кашлица при бебе. При тях продуктивната кашлица също най-вероятно се дължи на настинка.

Обърнете внимание на наличието на други симптоми, като например хрема, запушен нос, зачервено гърло и загуба на апетит. Следете за висока температура. Ако бебето не проявява други симптоми освен продуктивната кашлица, може да се касае за рефлукс. Той е широко разпространен при най-малките. Представлява връщане на погълнатата храна нагоре по хранопровода, което може да предизвика задавяне. В този случай лекарствата за кашлица няма да имат никакъв ефект.

Лекарски пособия за извършване на преглед на дихателната система.

Да заведем ли бебето на лекар за кашлица?

При бебета под тримесечна възраст, задължително потърсете лекарска помощ, ако температурата се повиши.  Дори бебето да е над три месеца и да сте сигурни, че се касае за най-обикновена настинка, заведете го на лекар, ако

  • Температурата му стигне 38℃ или повече
  • Изпитва болка в областта на ушите или гърдите
  • Стане необичайно нервно
  • Има неравномерно или затруднено дишане
  • Повръща при кашлица
  • Не яде и не приема течности
Бебе с продуктивна кашлица, трябва да пребивава в стая с по-висока влажност отколкото е нужно за възрастните хора.

Как да облекчим бебешката кашлица вкъщи?

Ако сте провели или в момента провеждате лечение, има все пак някои действия, които можете да предприемете, за да облекчите продуктивната кашлица. Първо, следете влажността на въздуха в помещението, където е бебето. Няма универсален отговор за оптималната ѝ стойност, но се препоръчва да бъде около 55%.

Бебетата имат нужда от малко по-висока влажност, отколкото възрастните хора. Следете тази стойност и при нужда използвайте овлажнител за въздух за детска стая. Той не само ще поддържа добри нива, но и ще пречиства въздуха. Освен това, поддържайте бебето добре хидратирано, като редовно му давате вода. Добрата хидратация ще помогне за разграждането на секретите и съответно ще ускори оздравяването.

Влажната кашлица при по-големи деца се овладява по-лесно и комуникацията с тях е по-ясна в сравнение с бебетата.

Влажна кашлица при малки деца

При малките деца продуктивната кашлица също е сериозен симптом. При тях обаче по-лесно можем да се справим, като анализираме по-добре състоянието им. При децата над 1 година вече свикваме да разпознаваме поведението им и признаците на разболяване. Освен това, с напредването на речта, те по-добре посочват и обясняват как се чувстват. На база на това родителите могат да са по-самостоятелни в решенията относно лечението. Проблемът възниква, когато това е и времето, в което детето започва да посещава ясла или детска градина.

Всички знаем, че големият брой деца на едно място е основната предпоставка за редовно и продължително боледуване. Затова Ви съветваме не само да лекувате кашлицата, но и да подсилвате имунната система. Това ще помогне на малчугана да се възстанови по-бързо. Освен това подобен подход няма да позволи състоянието му отново да се влоши, когато се върне в градината. Разбира се, при избора на лечение е добре да щадим детския организъм и внимателно да подбираме медикаментите. Нашият съвет е да търсите лекарствени средства с максимално пречистен състав, но не да правите компромис с тяхната ефикасност.

Използването на билкови екстракти, сиропи и лекарства на билкова основа, повлияват добре влажната кашлица.

Натурални средства при детска влажна кашлица

Натуралните средства за детска кашлица са разумно решение, когато вземаме мерки навреме. Те помагат да овладеем болестта и да облекчим симптомите. Лекарствата на растителна основа са за препоръчване, понеже няма да натоварят детския организъм, който и без това е изтощен от боледуването. В този момент силите на малчугана са насочени към преборване на настинката. Затова следва да подходим разумно и да го подкрепим, вместо да го затормозяваме с вредни вещества, от които просто няма нужда.

Лекарствата с натурални съставки имат и друго преимущество. Те не само атакуват причинителя на кашлицата, а имат цялостен благотворен ефект върху детското здраве. Разбира се, детето следва да яке лека, но пълноценна храна, от която допълнително да си набавя витамини. С тази комбинация, то ще приема достатъчно полезни вещества, а с тях и прилив на сили да се справи с болестта. Нека да поговорим за най-популярните природни лекове срещу влажна кашлица.

Пчелен мед - натурален продукт за превенция и лечение срещу проблеми с дихателните пътища.

Мед за кашлица: става ли за деца?

Медът определено е познат на всички като мощно средство срещу проблемите с дихателните пътища. Той е много полезен за малки и големи, не само когато сме болни. Стане ли дума за кашлица, медът е на наша страна. Той има силни антибактериални и антимикробни свойства, които пречистват гърлото и устната кухина от вредните микроорганизми. Това е много важно, понеже те са основния дразнител на дихателните пътища. При децата обаче медът не може да се дава в неограничени количества.

Не е препоръчително въобще да се яде от бебета под година и половина, тъй като е алерген. Той се въвежда постепенно в менюто и за по-големите деца допустимите количества са строго ограничени и достигат до максимум 3 чаени лъжички на ден за дете на 6 години. Добре е да сме наясно, че колкото и полезни вещества да се съдържат в меда, те няма да имат решаваща роля при такива малки количества. Затова можем да използваме меда за моментно облекчаване на раздразнението в гърлото, но не и да очакваме да излекува малчугана.

Билков чай е традиционно средство за лечение на респираторни заболявания. Чай за деца и възрастни.

Можем ли да даваме чай на деца?

Чаят е абсолютният повелител на настинките в народната медицина. И действително, има безкрайно много билки, които помагат при влажна кашлица. С чая обаче трябва да се внимава, когато го даваме на деца. Избирайте единствено натурални билкови чайове, които не съдържат кофеин. Такава например е лайката, която много родители дават от ранна възраст при колики. Тя има противовъзпалителни свойства и ще подпомогне възстановяването на детето.

Мащерката също е добър вариант и има утвърдено действие срещу кашлицата. Какъвто и чай да изберете, не забравяйте, че той трябва да бъде разреден и да се дава в малки количества. Детският и особено бебешкият организъм не може да обработи напитка със същия интензитет, на който ние сме свикнали. Затова действайте предпазливо и отново не се доверявайте единствено на чая за спирането на кашлицата.

Детския сироп за кашлица трябва да включва не само отхрачващи, но и имуностимулиращи елементи.

Сироп за влажна кашлица за деца

Билковите сиропи за влажна кашлица за деца са разумен и отговорен избор при това състояние. На пазара има голямо разнообразие от сиропи, които ще повлияят кашлицата бързо и ефикасно. Както редовно подчертаваме, захарта и изкуствените оцветители и аромати нямат място в един детски сироп. Четете внимателно и обръщайте внимание на състава. За максимални резултати той трябва да включва не само отхрачващи, но и имуностимулиращи елементи. В противен случай ще атакувате единствено симптомите, без да помагате на организма да се бори с болестта. Ето и някои от най-добрите билки против кашлица, за да които да се оглеждате:

Теснолист живовляк Отлично отхрачващо действие; помага за отделянето на секретите от лигавицата; предпазва от инфекции
Ангелика (пищялка) Убива микробите; предпазва от разпространение на възпалението към ушите
Плод бъзак Подсилва имунната система
Дълъг пипер Действа противовъзпалително и защитава бронхите
Петопръстник  Намалява възпалението и помага при зачервено гърло

Бронховитал Кидс Универсал

Детският сироп за кашлица Бронховитал Кидс Универсал съдържа пречистена комбинация от ефективни растителни екстракти. Те се борят с възпалителните процеси, които дразнят дихателните пътища. С намаляване на възпалението затихва и свръхпроизводството на секретите, които карат детето да кашля. Сиропът щади детското стомахче и не натоварва организма с вредни съставки. Както споменахме, важно е да даваме лекарства без захар и оцветители.

Бронховитал Кидс Универсал има приятен вкус, постигнат единствено с натурални аромати. Подходящ е за деца над 1 година, като концентрацията на съставките е съобразена изцяло с детския организъм и метаболизъм. Сиропът има имуностимулиращо действие и предпазва от разпространение на възпалението.

Детски билков сироп за влажна кашлица - Бронховитал Кидс Универсал.
Разгледай продукта

Още няколко съвета за влажна кашлица при децата

В ранна детска възраст е много трудно за един родител да прецени състоянието на детето. Затова и мерките понякога закъсняват, а в детското тяло болестта се развива бързо. Що се отнася до продуктивната кашлица, за нея може да има различни причини при малките деца. Най-често обаче става дума за инфекция на дихателните пътища. Тя категорично няма да изчезне от само себе си и изисква внимание от страна на възрастните. Влажната кашлица е особена и с това, че малките деца не умеят да изхвърлят образуваните храчки, което създава опасност. Ето няколко последни съвета относно това състояние:

  1. Потърсете подходяща поза за сън, при която главата е повдигната. Така секретите няма да се събират в гърлото и детето ще спи по-спокойно.
  2. Не излагайте детето на силни миризми, дори да са от естествен произход, като например цветя, храна и други. Те могат да раздразнят допълнително и без това чувствителните дихателни пътища.
  3. Проверете дали филтрите на климатика нямат нужда от почистване или подмяна. Дори да проветрявате редовно, бактериите в мръсния филтър ще останат в стаята и ще дразнят кашлицата.
  4. Не пускайте детето на ясла или градина, докато не е оздравяло напълно. Остатъчната кашлица не е само риск за другите деца. Тя е признак на възпалителен процес, който продължава. Връщането в градината може да поднови болестта и да наложи повторно лечение.

Ако не сте сигурни какво да предприемете, консултирайте се с лекар. Грижите за детското здраве са много специфични и индивидуални. Затова е съвсем нормално да не се справяме винаги сами и в домашна обстановка. Не се колебайте да потърсите медицинска помощ, дори да държите на натуралните, билкови средства. Лекарят ще вземе под внимание Вашите препоръки и ще назначи най-ефективното лечение.

Здравите деца се чувстват щастливи и са винаги усмихнати и готови за игри.

Други материали на Мирта Медикус за възпаление на дихателните пътища

13.10 лв.
Бронховитал КИДС Имуно (сироп 100 ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *