Кашлица при възрастни – видове, причини и лечениe

Кашлица при възрастни - причини и лечение

Има няколко болестни състояния, които възрастните приемат за несериозни и обикновени и често пренебрегват симптомите, свързани с тях. Такива са например настинката и грипните състояния, при които най-често отиваме до аптеката, купуваме си лекарства, които сами сме си предписали, и чакаме да се оправим. А в някои случаи дори не си вземаме и лекарства – пием чай и сокове от цитруси и смятаме, че това е достатъчно и скоро ще ни мине.

Когато обаче болестта се развие до такива степени, че започнем да се притесняваме за състоянието си, да кашляме сериозно, да изпитваме болки в областта на гърдите и едва да поемаме въздух, може и да решим, че си заслужава да посетим лекар, който да ни изпише някакви други лекарства. Обикновено, когато този момент настъпи, е значително късно за овладяване на ситуацията с по-леки медикаменти и се налага антибиотично лечение, което по принцип всеки от нас се опитва да избягва максимално. Ако наистина искаме да не прибягваме до антибиотиците за лечение на хрема и кашлица, е необходимо да можем да разпознаваме видовете кашлица при възрастни и да знаем какво е подходящо да правим в различните ситуации.

Ако търсите по-обща информация за кашлицата, може да я намерите тук: Всичко, което трябва да знаете за кашлицата

Какво представлява кашлицата при възрастни?

Кашлицата при възрастни е рефлекторно действие, при което бързо и с определен шум (в зависимост от състоянието) се изкарва въздух от дихателните пътища, заедно с бронхиален секрет или чуждо тяло. Това всъщност е защитен механизъм на организма, който служи за прочистване на дихателните пътища от секрети и външни тела. Кашличният рефлекс започва най-често от носа, фаринкса, ларинкса, трахеята и бронхите.

Ресничестият епител на дихателните пътища има функцията да подпомага изчистването им и в някои случаи както той, така и кашлицата не могат да се справят със засиленото нахлуване на чужди тела и прахови частици. В подобни ситуации те достигат до алвеолите и преминават в лимфните съдове, след което започват да се отлагат в белите дробове. Така описан, процесът на кашляне започва да звучи малко по-сериозно и да показва всъщност кои части от тялото биват засегнати и по какъв начин, когато „просто кашляме“.

Кашлицата при възрастни трябва да се лекува локално, в повечето случаи отделно от останалите симптоми, които я съпровождат. Ако това не се случи, може да се появят усложнения, които да доведат до по-лоши заболявания при по-възрастните. За да знаем какво е необходимо да се предприеме при различните видове кашлица при възрастни, трябва добре да се запознаем с тях и  причините, поради които се появяват.

Какви може да са причините за кашлица при възрастни?

Кашлица при възрастни – видове, причини и лечениe

Причините за поява на кашлица при възрастни са изключително много и значително повече от тези, при децата. Това е така, поради увеличената интоксикация на възрастния организъм. Основните причини, поради които може да се появи кашлица при възрастните хора са:

 • Инфекции – В масата случаи кашлицата се появява като следствие от бактериална или вирусна инфекция, която предизвиква дразнене на дихателната лигавица. Могат да последват и други допълнителни възпалителни проблеми като оток на лигавицата, което пък води до още по-голямо образуване на секрети и до ограничаване на лумена на бронхите. Обикновено кашлиците, предизвикани от инфекции, са остри и са с продължителност от 1-2 седмици до максимум месец.
 • Хронични заболявания – Такива заболявания като астма, хроничен бронхит, хронична пневмония, муковисцидоза, аномалии на дихателните пътища и други обикновено са съпътствани от кашлица при възрастните.
 • Аспирация на чуждо тяло – Кашлицата при възрастни може да се получи и при поглъщане на външно тяло, но тя обикновено трае изключително малко време.
 • Алергии – При тези болестни състояния се наблюдава обилно количество хрема със силно втечнен секрет и суха пристъпна кашлица.
 • Бронхиална астма – Този вид астма е хронично възпалително заболяване, при което се наблюдават периоди на обостряне и периоди на ремисия. При нея се затруднява дишането и особено издишването, като се предизвиква шум, подобен на свирене в гърдите. В резултат се получава и суха, дразнеща кашлица, причиняваща недостиг на въздух.
 • Психогенна кашлица – При това състояние болният няма други оплаквания и пристъпът на кашляне може да бъде спрян, когато човек пожелае. Обикновено е на нервна почва.
 • Гастроезофагеален рефлукс – Това състояние се характеризира с връщане на стомашно съдържание нагоре по хранопровода. Това може да предизвика дразнене на кашличните рецептори и от там да бъде предизвикана кашлица.

Какви са видовете кашлица при възрастни?

Кашлица при възрастни – видове, причини и лечениe

От гледна точка продължителността на кашлицата при възрастни, тя се разделя на остра и хронична. Острата кашлица продължаа най-често до 3 седмици, а хроничната кашлица обикновено се задържа над четири седмици. Според някои лекари, за хронична може да се счита и продължителна кашлица, която се повтаря няколко пъти през годината, в случаите, когато не я съпътстват останалите симптоми на вирусна инфекция като повишена телесна температура, втрисане, болки в гърлото, хрема, обща отпадналост и др. От друга страна, според начина, по който се разивива, кашлицата се разделя на суха и влажна. А сухата и влажната кашлица пък имат свои разновидности в зависимост от това при какви условия се е появила кашлицата при възрастните и при какви условия се развива.

Остра кашлица при възрастни

Това е кашлица, която може да се наблюдава при заболелия за период, по-малък от един месец. Обикновено е следствие от остри вирусни инфекции, засягащи горния респираторен тракт. До два дни от началото на подобна инфекция около 85% от болните започват да развиват кашлица. Острата кашлица може да бъде първи симптом за поява на тежки, в някои случаи животозастрашаващи, заболявания като пневмония, белодробен тромбоемболизъм, сърдечна недостатъчност и аспирационни синдроми.

Ако се появи кашлица при пациенти над 60-годишна възраст е необходимо задължително да се посети лекар, тъй като това може да е предизвестие за сериозен проблем, който трябва да бъде диагностициран и лекуван. Значителна част от пациентите, които продължително време са кашляли, докато имат остра вирусна инфекция, имат и неидентифицирана бронхиална астма.

Кашлица при възрастни - причини и лечение

Хронична кашлица при възрастни

Хроничната кашлица при възрастни е с продължителност над 3 седмици като може да се наблюдава и т.нар. постинфекциозна кашлица, която по своята същност е хронична. Възниква вследствие на доказана инфекция на дихателните пътища посредством рентгенова картина. Повечето случаи на постинфекциозна кашлица при възрастни са причинени от респираторни вируси. Хронична кашлица при непушачи пък се получава най-вече от заден ринит, бронхиална астма и гастроезофагеална рефлуксна болест.

При пушачите хроничната кашлица е чест симптом и се увеличава с броя на изпушените цигари през деня. 50% от хората, които пушат по кутия от 20 цигари на ден, кашлят. Активното пушене се свързва с три, а пасивното с до шест пъти по-висока честота на разпространение на хронична кашлица при възрастни и на други респираторни симптоми. Спирането на тютюнопушенето е от съществено значение при всички пациенти с такъв тип кашлица.

При хронична кашлица при възрастни трябва да се провери хипотезата и за наличие на вируса на СПИН. ХИВ-позитивните често имат персистираща суха кашлица. СПИН се характеризира с различни вторични респираторни инфекции, включително пневмония и туберкулоза. При редица пациенти причината за продължителната кашлица остава непотвърдена и лечението на рисковите фактори не постига почти никакви резултати. В подобни случаи за лекуване на такъв вид кашлица при възрастни се препоръчва антитусивна терапия, като най-често предписваното средство за тези цели е кодеинът. При неврлогогичен тип хронична кашлица пък е добре да посетите невролог или психиатър, който може да помогне за отстраняването на проблема.

Според звукът, издаван по време на кашляне, кашлицата се разделя на:

Кашлица при възрастни – видове, причини и лечениe

 • Лаеща кашлица – При този тип кашлица при възрастните се наблюдава набъбване на гласните връзки. Често срещана и под името круп-синдром, това е дразнеща кашлица, която има лаещ звук и е съпровождана от дрезгавост в гласа. Заболяването обикновено е породено от вирусна инфекция.
 • Дрезгава кашлица – При нея по ръба на гласните връзки има неравности, поради наслагване на секрет.
 • Афонична кашлица – При афоничната кашлица се наблюдава невъзможност или трудност за затваряне на гласната цепка.
 • Покашляне – При него се достига до пристъпи от слаби, чести кашлични пристъпи. Среща се основно при хроничните ларингити и най-често при туберколозата.
 • Коклюш – Макар и смятана за най-често срещана сред децата, магарешката кашлица, или т.нар. коклюш, се наблюдава и при възрастните. У нас последната ваксина за коклюш се прави на 6-годишна възраст, което прави всички над 12 години изключително уязвими от този вид кашлица. Симптомите, съпровождащи магарешката кашлица са като на обикновена вирусна инфекция – хрема, кихане, лека кашлица и не особено висока телесна температура. След около две седмици обаче болестта се развива и настъпва т.нар. пароксизмален стадий, по време на който се наблюдават къси кашлични тласъци при издишане, последвани от шумно вдишване и нов тласък пристъпи по време на следващото издишване. Гласните връзки са свити и кашлицата звучи като магарешки рев, откъдето идва и нейното име.

Според наличието на секрет, отделян в процеса на кашляне се различават два вида кашлица – суха и влажна.

Суха кашлица при възрастни

Кашлица при възрастни - причини и лечение

Суха кашлица има тогава, когато не се наблюдава отделяне на секрет. Този вид кашлица най-често се получава след инфектиране на горните дихателни пътища – носа и гърлото. Това обикновено се случва при настинка или заразяване с грип. С развиването на болестта обаче сухата кашлица може да се превърне във влажна, когато белите дробове започнат да произвеждат храчки.

Сухата кашлица при възрастни може да настъпи вследствие на редица причини като вече споменатата инфекция, травма, злокачествени заболявания, деформации или аномалии в дихателните пътища и други. Можете да получите суха кашлица и ако сте на силно задимени или запрашени места. Този тип кашлица при възрастните е характерен и за алергичните състояния, така че ако сте предразположени към алергии това може да е една от причините, поради които получавате кашлични пристъпи.

В зависимост от причината, сухата кашлица при възрастни може да започне внезапно и да изчезне сравнително бързо. Това обикновено е белег, че сте настинали. Сухата кашлица най-често върви редом с други симптоми като висока телесна температура, умора, втрисане, хрема, кихане, възпалено гърло и други грипоподобни симптоми. По-сериозни симптоми, свързани със сухата кашлица при възрастни са затруднено дишане, недостиг на въздух, затруднен говор, често уриниране и сърцебиене, които говорят за наличие на значитлено по-лошо болестно състояние.

Повече информация за сухата кашлица може да намерите тук: Как да се справим със сухата кашлица?

Влажна кашлица при възрастни

Кашлица при възрастни – видове, причини и лечениe

Влажната кашлица при възрастни се характеризира с отделянето на слуз, белезникав секрет или т.нар. храчки. Бактериалните инфекции на горните и долните респираторни пътища в голяма част от случаите протичат именно с влажна кашлица. Известни са много заболявания, които се характеризират с продуктивна кашлица при възрастните като остър ларингит и трахеит, остър бронхит, остър бронхолит, пневмония, вторична бактериална инфекция, муковисцидоза, абсцес на белия дроб и дори напреднал злокачествен процес на бронхите и белия дроб.

От огромно значение при диагностицирането на точния проблем са продължителността на симптоматиката, вида на отделяния секрет, наличието на допълнителни оплаквания от страна на болния и други придружаващи заболявания. При лечението на влажната кашлица основната цел е пълното отделяне на произведената слуз. За тази цел се използват лекарствени агенти с растителен произход или т.нар. експекторанти – отхрачващи омекотяващи средства, отхрачващи втечняващи средства, отхрачващи изгонващи средства и отхрачващи бронхоантисептици.

Другият вариант, ако страдате от влажна кашлица, е да Ви предпишат някакъв вид муколитик, представляващ препарат със специфична химична структура, намаляващ вискозитета на бронхиалния секрет, втечняването и изхвърлянето му. Винаги, когато можете избирайте първия вариант на прием на лекарствени средства с билков, растителен произход. Те са по-лесно преработваеми от организма, не дразнят лигавицата на стомаха и са по-приятни за прием.

Преди да продължим, ви съветваме да проверите нашата статия: Как да излекуваме влажната кашлица в домашни условия?

Нека разгледаме поотделно всеки вид ексепторанти, за да знаете как влияе дадена активна съставка на растителните медикаменти, които закупувате:

Отхрачващи омекотяващи средства 

Те съдържат т.нар. слузни вещества, които намаляват повишената дразнимост и насърчават отделянето на секрет от възпалената лигавица на горните респираторни пътища. Богати на такива вещества са препаратите, съдърщажи подбел, семена от дюля, ружа и др.

Отхрачващи втечняващи средства

Кашлица при възрастни - причини и лечение

Те увеличават и втечняват бронхиалния секрет по осмотичен път. Тук се включват калиев йодид, екстракт от бръшлян и други.

Отхрачващи изгонващи средства

Тези агенти улесняват изхвърлянето на бронхиалния секрет чрез стимулиране на двигателната активност на ресничестия епител. Такива лекарствени средства обикновено съдържат корени от иглика, листа от подбел, корени от сапуниче, живовляк, коприва, здравец и други.

Отхрачващи бронхоантисептици

Съдържат етерични масла с противовъзпалително и антисептично действие и провокират отхрачващо действие. Такива са продуктите, които включват мащерка, масло от анасон, мента и евкалипт. За разлика от останалите изброени до момента видове, които са предимно подходящи за лечение на заболявания, свързани с горния респираторен тракт, отхрачващите бронхоантисептици са ефективни и при бронхиектазии, астма, туберколоза, белодробен абсцез и дори гангрена.

Тези видове отхрачващи средства често се срещат в комбинации най-често под формата на сиропи за кашлица и тинктури, като се характеризират с ниска токсичност, рядко водят до странични ефекти и имат висока ефективност. Муколитиците от друга страна са средства изведени по химичен път като ацетилцистен, карбоцистеин, бромхексин и амброксол.

За съжаление медикаментите, съдържащи тези вещества, не са натурални и съответно могат да доведат до нежелани странични ефекти и не са приложими във всички ситуации за лечение на кашлица при възрастни. Това е още една причина да се замислите дали да ги закупите или да се доверите на тези, съзадени на растителна основа. Изборът на подходящо средство против кашлица при възрастни е в основата на своевременното облекчаване на симптоматиката и превенция от по-сериозни заболявания.

Продукт и съставки

Кашлица при възрастни – видове, причини и лечениe

Изключително подходящ продукт за лечение на кашлица при възрастни е „Бронховитал МАКС“, който спомага за прочистване на респираторните пътища по естествен начин, съдейства за разреждане и премахване на секретите и благоприятства имунната система и обмяната на веществата. Съдържа редица от гореспоменатите растителни вещества като мащерка, теснолист живовляк, великденче, коприва, кръвен здравец и други. С приема на подобен продукт може да си гарантирате положителни резултати без наличие на странични и нежелани действия.

Един до три пъти дневно по 10 мл ще Ви оттърве от неприятната кашлица, отвеждайки всичката слуз от Вашите дробове. Ако такива лекарствени средства не помагат при наличие на кашлица при възрастни, е необходима допълнителна консултация с лекар както и провеждане на клинични и микробиологични изследвания за доказване причината за развитието на симптома. След това следва назначаване на терапевтична схема, съобразена с индивидуалното състояние на всеки пациент.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

Други статии на Мирта Медикус за възпаление на дихателните пътища

8.40 лв.
Бронховитал МАКС (сироп 200ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *