Кашлица при деца – най-добрият начин да се справим

Кашлица при деца – най-добрият начин да се справим
8.94лв.12.90лв.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Независимо по кое време на годината може да случи, кашлицата при децата е едно от най-големите и неприятни предизвикателства пред родителите. Разбира се, през есенния и зимния период шансовете детето Ви да се разболее от грип или да настине се увеличават значително, поради по-ниските температури и общо по-лошите метеорологични условия. Контактът с други деца в училищата и детските градини също е една от най-срещаните причини по-малките да кихат и да кашлят по-често, особено ако не поддържате имунната им система на ниво. За щастие в аптечната мрежа има широкодостъпни лекарствени средства, които могат бързо да ни помогнат да се справим със симптомите на грип и настинка, но в голяма част от случаите съпровождащата ги кашлица трябва да се лекува отделно. Това е така, тъй като самият процес на кашляне се променя с времето и развитието или отшумяването на болестта. Добрият родител трябва да може да разпознава видовете кашлица при децата и да знае кой тип как се лекува, а и това би било полезно за лекарите при посещение за специализиран преглед на болното дете.

Какво всъщност е кашлицата?

Кашлица при деца – най-добрият начин да се справим

 

Това е рефлекс, който се е развил еволюционно при човека, за да подпомогне изчистването на дихателните пътища от попаднали в тях чужди частици, било то от храна или инфекциозни такива. Кашлицата при деца, както и тази при възрастни, може да се породи от вирусна инфекция, наличие на вродени малформации в организма и др. От гледна точка продължителността на наблюдаване на кашлицата при децата, тя се разделя на остра и хронична. Острата кашлица продължава по-малко от месец, а хроничната кашлица при децата обикновено се задържа над четири седмици. Според някои педиатри за хронична може да се смята и продължителната кашлица, която се повтаря по четири или пет пъти през годината, в случаите, когато не я съпътстват останалите симптоми на вирусна инфекция като висока телесна температура, втрисане, болки в гърлото, хрема, отпадналост и др. От друга страна, според начина, по който се разивива, кашлицата се разделя на суха и влажна.

Ако имате нужда от по-детайлна информация за кашлицата, може да я намерите тук: Всичко, което трябва да знаете за кашлицата

Суха кашлица при децата

Този вид кашлица най-често се получава след инфектиране на горните дихателни пътища – носа и гърлото. Това обикновено се случва при настинка или заразяване с грип. Сухата кашлица при деца се характеризира с липсата на секрет и неприятно чувство в областта на гърдите, което с напредване на болестта може да стане болезнено. С развитието на инфекцията постепенно започват да се появяват малки, гъсти белезникави секрети или т.нар.  храчки.

Сухата кашлица при деца може да бъде много упорита особено ако лечението й не започне навреме. Самото лечене на сухата кашлица може да бъде осъществено чрез нейното потискане до пълното й изчезване или чрез превръщането й във влажна кашлица. Превръщането на сухата кашлица във влажна изглежда по-добрият начин за лечение, тъй като детето ще има възможност напълно да изчисти дихателните пътища посредством отхрачване. При наличие на суха кашлица при децата е небходимо да ги пазим от прекомерно излагане на условия, които допълнително могат да раздразнят лигавицата и дихателните пътища като много топъл или много студен въздух, прах, тютюнев дим, остри газове и силни миризми.

Много важно е да осигуряваме достатъчно ниво на хидратация на организма, за да се избегне изсушаване на дихателната лигавица.

Кашлица при деца – най-добрият начин да се справим

Това може да се постигне чрез засилен прием на течности както и инхалации с водни пари, което ще доведе до облекчаване на раздразнението и респективно ще намали кашлицата. Пиенето на много вода при боледуване със суха кашлица при децата е също толкова важно, колкото и приемът на лекарства. Топъл чай, отвара или дори топло мляко с мед, са чудесен начин да стимулирате отделянето на храчки по естествен път, тъй като топлите (но не горещи) течности спомагат за втечняването на секрета. Освен изброените видове напитки може да давате на детето си още прясно изцедени сокове от цитруси или компоти.

Ако желаете да повлияете допълнително на сухата кашлица при деца с инхалации, трябва да знаете, че те са подходящи само за деца над петгодишна възраст. За по-малките инхалации не се препоръчват, тъй като това може да не е напълно безвредно за тях особено ако има някакво забавяне в развитието на белите дробове. Ако ще прилагате инхалации за облекчаване сухата кашлица на Вашето дете, е необходимо да знаете какъв разтвор да изберете.

Най-често употребяваният е настойка от лайка в комбинация с други билки. Лечебната пара трябва да се диша около 10-15 минути, обикновено под кърпа, сложена на главата за по-концентрирано навлизане на парата в носа. В помощ за стимулиране отделянето на секретите от сухата кашлица при деца могат да влязат и компресите, които се поставят на гърлото, гърдите или на гърба, между лопатките.

Допълнителна информация за сухата кашлица при деца може да намерите тук: Суха кашлица при деца

Народната медицина

Кашлица при деца – най-добрият начин да се справим

Народната медицина ни дава редица рецепти за приготвянето на компреси против суха кашлица при децата, включително използването на варени картофи, комбинации от ракия и мед, чист мед върху памук или вестник, растителни мазнини върху марля и други. Трябва да се внимава да не се поставят горещи компреси на болни деца с висока температура, но най-общо компресите благоприятстват състоянието на детето като оптимизират кръвообращението и стимулират имунната система. Вследствие използването на затоплящи компреси, цялото тяло се загрява, а точно това улеснява втечняването на секретите и изхвърлянето им от тялото.

Повече информация за натурални решения може да намерите тук: Натурални средства при кашлица: как да се излекуваме с помощта на природата?

Лаеща кашлица

Често срещана и под името круп-синдром, лаещата кашлица е разновидност на сухата. Заболяването обикновено е породено от вирусна инфекция. Характеризира се със суха, дразнеща кашлица, която има лаещ звук и е съпровождана от дрезгавост в гласа. Този тип кашлица при децата засяга обикновено възрастовата група от 6 месеца до 3 години, а най-често малките заболяват през зимния сезон. В круп-синдрома се включват острият ларингит и субхордалният ларингит. При острия ларингит освен лаещата кашлица се наблюдават и други симптоми, характерни за банално грипно състояние като хрема, висока телесна температура и  отпадналост.

В общия случай този вид заболяване преминава за три до седем дни. При субхордалния ларингит лаещата кашлица започва през нощта, което може да доведе до затруднено дишане при детето докато спи. Температурата остава нормална, а ларингитът може да рецидивира.

Влажна кашлица при децата

Кашлица при деца – най-добрият начин да се справим

Влажната или още мокра кашлица при децата се причинява най-често от секрети на течности и слуз в долните дихателни пътища – тръби и бели дробове. Причинители на влажната кашлица при децата могат да са инфекции от най-различен вид, както и астма. Чрез процеса на кашляне организмът се опитва да изкара течността от долните дихателни пътища. За лечение на мократа кашлица при децата са необходими лекарствени средства, които да разредят храчките и да ги изведат от бронхите.

Такива средства могат да бъдат отхрачващи, мукорегулиращи и муколитични препарати. За влажната кашлица при деца е най-добре родителите да подбират течни лекарствени средства като сиропи, разтвори и капки. Те осигуряват лесно преглъщане и предпазват стомахчето на детето от раздразнение.

Повече информация за влажната кашлица при деца може да намерите тук: Влажна кашлица при децата: как да я спрем?

Магарешка кашлица при децата

Кашлица при деца Най-добрият начин да се справим

Магарешката кашлица, още известна като коклюш, представлява инфекция на респираторния тракт, причинена от бактерии. Подобен тип инфекция е характерна за деца до 6-месечна възраст, както и при по-големи деца и тийнейджъри от 11 до 18-годишна възраст. Симптомите на магарешката кашлица са като на обикновена вирусна инфекция – хрема, кихане, лека кашлица и не особено висока телесна температура.

След около една или две седмици обаче болестта се развива и настъпва така нареченият пароксизмален стадий, в който започват да се наблюдават къси кашлични тласъци по време на издишването, последвани от шумно вдишване и нов тласък пристъпи по време на следващото издишване. Гласните връзки са свити и кашлицата звучи като магарешки рев, откъдето идва и нейното име. Пристъпите продължават около минута, а лицето на детето може да посинее, поради ограничената липса на кислород по време на пристъпите.

При кърмачетата не се наблюдават такива пристъпи, а по-скоро характерни при тях са паузите в дишането, по време на които детето спира да диша и посинява.Този стадий може да достигне продължителност до 3 месеца, след което настъпва период на въстановяване, който може да продължи няколко месеца. Симптомите постепенно отслабват до тяхното пълно изчезване.

8.94лв.12.90лв.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Кои са най-често срещаните причини за кашлица при деца?

Кашлица при деца – най-добрият начин да се справим

Инфекции:

Както вече споменахме, в масата случаи кашлицата се появява като следствие от бактериална или вирусна инфекция, която предизвиква дразнене на дихателната лигавица. Това обикновено са предпоставки за появата на суха кашлица при децата, а и при възрастните. С напредването на инфекцията сухата кашлица се превръща във влажна, защото се образуват секрети вследствие нарушената дейност на ресничките, които не успяват да почистят лигавицата. Могат да последват и други допълнителни възпалителни проблеми като оток на лигавицата, което пък води до още по-голямо образуване на секрети и до ограничаване на лумена на бронхите. Обикновено кашлиците, предизвикани от инфекции, са остри и са с продължителност от 1-2 седмици до максимум месец.

Хронични заболявания:

Кашлица при деца Най-добрият начин да се справим

Такива заболявания като астма, хроничен бронхит, хронична пневмония, муковисцидоза, аномалии на дихателните пътища и други обикновено са съпътствани от кашлица. При подобни болестни състояния ефектът от лечение с антибиотици е минимален и е по-добре да се направи рехабилитация и да се вземат мерки, очистващи дихателните пътища. В тези случаи кашлицата при децата обикновено е хронична, а при по-сериозни обостряния на заболяванията може да се появи и остра кашлица.

Аспирация на чуждо тяло:

Кашлицата при децата също често бива причинявана от аспирация на чуждо тяло. Малчуганите имат навика да слагат в устата си дребни играчки или предмети, които лесно могат да попаднат в бронхите. При хранене при по-малките пък може да се получи задавяне, заради недобре развитите рефлекси. Същото може да се получи и заради внезапен смях или плач от страна на детето по време на хранене. Родителите трябва да следят за подобни задавяния и да съобщят на педиатрите при евентуален преглед, за да ги насочат по-лесно към истинската причина за кашлицата.

Алергичен ринит:

При това болестно състояние се наблюдава обилно количество хрема със силно втечнен секрет. Когато децата лежат или спят, секретът се стича надолу по гърлото и предизвиква кашлични пристъпи. Този вид кашлица при децата се лекува сравнително по-лено от останалите.

Пристъп на бронхиална астма:

Кашлица при деца – най-добрият начин да се справим

Този вид астма е хронично възпалително заболяване, при което се наблюдават периоди на обостряне и периоди на ремисия. Под въздействие на различни дразнители лумена на бронхите се стеснява вследствие спазъм на гладката мускулатура, оток на стената на бронха или увеличена секреция на мукус. Това затруднява дишането и особено издишването, като се предизвиква шум, подобен на свирене в гърдите. В резултат се получава и суха, дразнеща кашлица, причиняваща недостиг на въздух.

Психогенна кашлица:

Родителите могат да забележат този тип кашлица лесно при своето дете, когато то прави чести опити за пречистване на гърлото. При това състояние детето няма други оплаквания и пристъпът на кашляне може да бъде спрян, когато то самото пожелае.

Гастроезофагеален рефлукс

Това състояние е известно и сред възрастните и се характеризира с връщане на стомашно съдържание нагоре по хранопровода. Това може да предизвика дразнене на кашличните рецептори и от там да бъде предизвикана кашлица. Това е изключително често срещан тип кашлица при децата и кърмачетата и трябва да се има предвид като много възможен сценарий, ако налице няма други симптоми.

Как да се справим с упоритата кашлица при деца?

Кашлица при деца Най-добрият начин да се справим

Вече описахме основните типове кашлица, които всеки родител трябва да умее да разпознава. Ако уловите симптомите навреме, може значително да намалите периода на общо неразположение на Вашето дете. При консултация с лекар, ако имате възможност винаги изисквайте предписване на сироп, тъй като е по-подходящ за деца. Също винаги предпочитайте билковите и хомеопатични лекарствени решения пред антибиотиците, в случаите, в които те не са наложителни.

Сиропите на билкова основа

Те не просто спомагат за лесното отхрачване и изчистване на дихателните пътища, те облекчават болките в гърлото и не дразнят допълнително стомаха. Такъв сироп е „Бронховитал КИДС“, който съчетава  екстракти от мащерка, великденче, живовляк, коприва, черен бъз и здравец, заедно с още няколко активни натурални съставки, благоприятстващи болестни състояния, характеризиращи се с кашлица при децата. Сиропът е с приятен вкус, което го прави лесен за прием, а така ще си гарантирате и по-сигурни резултати, тъй като сигурни, че детето няма да откаже да приеме лъжичка от лековитата течност. В случаите, в които сиропите за кашлица не са достатъчни за излекуване на детето, трябва да се консултирате с лекар и да предприемете действията, които той предпише.

8.94лв.12.90лв.
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Незабавно потърсете лекарска помощ, ако:

  • Кашлицата при децата е продължителна (повече от три седмици)
  • Има поява на хрипове или задух
  • Появи се температура, по-висока от 38 градуса
  • Кашлицата при децата се характеризира с гнойни храчки с примеси от кръв
  • Детето продължително отказва да приема храна
  • Детето се оплаква от силна болка в гърдите

Кашлицата при децата не бива да бъде подценявана, тъй като може да доведе до сериозни последствия. При по-малките и все още неимунизирани и некалени деца, може да бъде и пагубна. Затова винаги щом усетите, че някой от симптомите за кашлица при деца е налице, вземете необходимите мерки.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите и в най-близката до Вас аптека.)

13.10 лв.
Бронховитал КИДС Имуно (сироп 100 ml)

One thought on “Кашлица при деца – най-добрият начин да се справим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *