Натурални средства при кашлица: как да се излекуваме с помощта на природата?

Натурални средства при кашлица - природни продукти като билки, пчелен мед, и пчелни продукти.

Кашлицата съпътства най-разпространените заболявания на респираторната система и понякога се появява съвсем неочаквано. Няма причина да прибързваме и да посягаме към тежки медикаменти, когато можем да използваме природни средства за нейното лечение. Темата на днешната статия са именно билковите средства за кашлица. Ще говорим за тяхното приложение, ефект и резултатите, които можем да очакваме.

 

Кашлицата е един от най-разпространените симптоми на настинки и грип. И макар че се сблъскваме с нея редовно, тя плаши всички ни. Причината е, че много често подхождаме грешно към състоянието си. Мнозина го подценяват и отлагат лечението с надеждата, че сама ще отмине. Други се изпадат в паника при спомена за минали заболявания и посягат направо към тежки лекарства. Факт е, че когато подходим отговорно и вземем мерки навреме, кашлицата далеч не е непобедима. Нещо повече, съвсем лесно можем да я преборим с помощта на природата. В тази статия ще поговорим за ефективните и безопасни начини да си помогнем с хомеопатия и билкови средства при кашлица.

Първата функция на добрият билков лек при кашлица е да подобри цялостното състояние на организма.

Билките: как да ги използваме за кашлица

Натуралните средства разчитат изцяло на природата за подобряването на здравословното състояние. В случая на кашлицата, най-често става дума за болестотворни организми, които засягат респираторната система. Това наблюдаваме при настинките и грипа. При тях бактериите и вирусите дразнят дихателните пътища и същевременно създават прекомерна чувствителност към дразнители. Следват тежки пристъпи на кашлица, които за съжаление през нощта се обострят. Добрият билков лек в този случай има двойно действие.  Първата функция на лечебния препарат е да подобри цялостното състояние на организма.

Много често пациентите подценяват това и търсят бърз лек, а в действителност просто потискат симптомите на болестта. Важно е да търсим начин да помогнем на тялото да се справи с възпалителния процес. За тази цел имунната система следва да бъде подсилена. Когато сме болни, имунитетът ни отслабва и това допълнително забавя възстановяването. Втората задача на билковия лек е насочена към облекчаване на самата кашлица. Затова е редно, когато избираме натурално средство, да вземем предвид нейния вид. Нека да разгледаме детайлно лекарствата за суха и влажна кашлица поотделно.

Натурални средства за суха кашлица

Сухата кашлица обикновено се дължи на възпаление на горните дихателни пътища.

При сухата кашлица гърлото е силно чувствително към всякакви дразнители. Всъщност, то е прекалено чувствително. Този тип кашлица обикновено се дължи на възпаление на горните дихателни пътища. При него не се отделя никакъв секрет и изпитваме чувство на сухота. Често сухата кашлица е съпроводена с болки в гърлото и характерно зачервяване. Затова и търсим начини да облекчим тези симптоми чисто механично, например като пием вода. Докато добрата хидратация е важна, това, което действително би ни помогнало, е средство, което ще премине по-бавно през гърлото, ще го успокои и ще убие болестотворните микроорганизми.

Ако искате да научите повече за сухата кашлица, прочетете тази статия: Как да се справим със сухата кашлица?

Ето и някои от най-разпространените натурални средства срещу суха кашлица и тяхното реално действие:

Мед

Медът върши чудесна работа за суха кашлица. Той дава моментално облекчение, понеже смазва гърлото и изпълнява бариерна функция върху лигавицата.

Медът върши чудесна работа за суха кашлица. Той дава моментално облекчение, понеже смазва гърлото и изпълнява бариерна функция върху лигавицата. Освен това, медът има бактерицидно и антисептично действие. Унищожава микроорганизмите, които причиняват болестта. Много е полезен и подсилва имунитета осезаемо. Медът е напълно безвреден и няма как да прекалите с него. Можете да го приемате в стандартния му вид, можете и да го смесите с лимон. Не забравяйте също да го добавяте към всеки чай.

Бонбони и таблетки

На теория таблетките за смучене се разграждат бавно, за да преминават полезните съставки през гърлото по-дълго време.

Те са първата асоциация на мнозина, когато става дума за дразнеща кашлица. Някои са комбинирани със силен аромат на евкалипт, който отпушва носа. На теория таблетките за смучене се разграждат бавно, за да преминават полезните съставки през гърлото по-дълго време. Реално обаче неусетно биват сдъвкани от пациентите. За съжаление, много от тези медикаменти съдържат захар или изкуствени подсладители. Те са вредни за зъбите и с нищо не помагат на имунната система. Дори да дадат моментен резултат, той е краткотраен. Това създава риск от твърде чест прием, понеже кашлицата измъчва пациентите, които търсят окончателен лек. Бонбоните и таблетките за смучене рядко дават осезаеми резултати и на практика твърде слабо подпомагат основното лечение.

Сиропи за суха кашлица

 

Натуралните сиропи за суха кашлица са чудесен избор, когато искаме да овладеем състоянието си навреме. Редно е обаче да търсим сиропи със 100% растителен състав. Няма никаква причина подобно лекарство да съдържа захар и изкуствени оцветители. Сиропите имат за цел да въздействат цялостно върху състоянието на респираторната система. Те се борят с възпалението на локално ниво и намаляват чувствителността към дразнители. Освен това, тези средства имат имуностимулиращи свойства, които, както казахме, са определящи за ефективността на лечението.

Обръщаме внимание, че при суха кашлица Ви е необходим сироп конкретно предназначен за нея или такъв с универсално действие. Сиропите за влажна кашлица имат за цел да засилят отхрачването, което би означавало още повече непродуктивни пристъпи на кашлица, тъй като в този случай няма секрети, които организмът да изхвърли.

Билкови средства за влажна кашлица

Билков чай с мед е класика за облекчаване на кашлицата.

Някои заболявания протичат изцяло с влажна кашлица. Други започват със суха, която по-късно преминава във влажна. Ако сте започнали лечение с препарат за суха кашлица, но тя се е променила, редно е да смените и лекарството. Преходът от един към друг тип се наблюдава много често. Затова е разумно да използваме универсално натурално средство, което повлиява и двете състояния. Ето и най-ефективните начини да се справим с продуктивната кашлица с природни източници:

Инхалации с лайка

Инхалациите много помагат при влажна кашлица. При тях вдишваме директно изпаренията и съответно ефектът е бърз.

Инхалациите много помагат при влажна кашлица. При тях вдишваме директно изпаренията и съответно ефектът е бърз. Този метод отдавна се е доказал и е помогнал на поколения наред. Лайката има отлично действие върху дихателните пътища и силни антимикробни свойства. Самите инхалации овлажняват лигавицата и я успокояват. Разбира се, това допринася и за втечняването на секретите, които след това по-лесно напускат организма.

Билкови чайове

Билковите чайове също са изпитан начин да преодолеем влажната кашлица с помощта на природата.

Билковите чайове също са изпитан начин да преодолеем влажната кашлица с помощта на природата. Има растения, като например мащерка и джинджифил, които са известни с приложението си за тази цел. Всъщност повечето билки биха подействали доста добре. Те са източник на полезни вещества, които укрепват имунната система. Чайовете обаче допълват основното лечение и не можем да разчитаме единствено на тях.

Билкови сиропи за влажна кашлица

Както и при сухата кашлица, сиропите имат отличен ефект. Тук е важно да изберете такъв с изявено отхрачващо действие. Сиропът отново ще премине през гърлото и ще облекчи възпалението. Освен това обаче той ще спомогне за по-лесното освобождаване на секретите. Ефективните билкови сиропи за кашлица укрепват респираторната система. Те помагат и за имунитета, като по този начин борят болестта. С тяхна помощ дихателните пътища се връщат към нормалното си функциониране, при което не произвеждат прекомерно количество секрети. Вече произведените пък лесно напускат тялото, защото сиропите улесняват отхрачването.

Изберете сироп конкретно за влажна кашлица или с комбинирано действие. Ако кашлицата Ви премине от суха в продуктивна и приемате сироп за суха, прекратете употребата му и го заменете с подходящ. Медикаментите за суха кашлица я потискат, което в този случай е опасно, понеже бронхите и трахеята не могат да се освободят от натрупаната слуз. Това затруднява дишането и представлява сериозен риск за здравето.

Ако искате да научите повече за влажната кашлица, може да прочете тази статия: Как да излекуваме влажната кашлица в домашни условия?

Бронховитал Макс

Бронховитал Макс е натурален сироп за кашлица, предлаган от Мирта Медикус. Той съдържа ефикасни растителни съставки с комбинирано действие. Затова може да се прилага както при суха, така и при влажна кашлица. Това е лекарствено средство за възрастни, подходящо при инфекции с дихателните пътища. Сиропът е деликатен към организма и не съдържа изкуствени оцветители и аромати. В състава му влизат мащерка и теснолист живовляк, едни от най-ефикасните билки при кашлица. Сред основните функции на Бронховитал Макс е подсилването на имунната система, което позволява на тялото да се справи успешно с болестта. Затова сиропът подпомага оздравителните процеси. Ключовите компоненти в състава на този сироп са:

  • Теснолист живовлек: Съставка с отлично отхрачващо действие и оздравително влияние върху дихателните пътища;
  • Великденче: Билка, която осезаемо успокоява дихателните пътища;
  • МащеркаБилка с несравними противовъзпалителни свойства, която намалява пристъпите на кашлица;
  • КоприваЕкстракт от стрък и корен, който се бори с кашлицата, включително тази с алергичен произход;
  • Цинков цитрат: Елемент, който укрепва организма и ускорява възстановяването;
  • Л-Лизин: Аминокиселина, която стимулира имунитета, бори инфекциите и възвръща защитните способности на организма.

Кашлица при децата: помагат ли билките?

Когато става дума за деца, кашлицата не може да се пренебрегне. Техният крехък организъм обаче трябва да се пази и от силни лекарства

Когато става дума за деца, кашлицата не може да се пренебрегне. Техният крехък организъм обаче трябва да се пази и от силни лекарства. Балансът между ефективното лечение и безвредните медикаменти са натуралните лекове за деца. При подрастващите е важно да избираме средства за лечение, които не биха навредили, включително чрез захар или синтетични оцветители. Редно е да търсим деликатно лечение, което обаче ще се справи с болестта безкомпромисно.

Дори леката остатъчна кашлица при децата е напълно неприемлива, тъй като е признак на не излекувано възпаление. То има потенциала отново да се обостри, при което лечението трябва да започне наново. Затова ние от Мирта Медикус силно Ви препоръчваме да избирате внимателно лекарствените средства.

Повече информация за кашлицата при деца може да намерите тук: Суха кашлица при деца и как да се справим с неяВлажна кашлица при деца – причини и лекуване

Сами ли да предприемем лечение?

Когато болестта е в начална фаза и познавате организма на детето си добре, няма причина да не започнете лечение с натурални средства. За да определите неговия курс първо е важно да установите със сигурност, че причината за кашлицата е именно възпаление на дихателните пътища. При възрастните е много по-лесно да определим източника на кашлицата. При децата обаче тя може да се дължи освен на стандартна настинка, също на алергия, рефлукс и дори поглъщане на чуждо тяло, като например част от играчка. Когато се убедим, че заболяването се дължи на болестотворни микроорганизми, т.е. че става дума за настинка или грип, можем спокойно да потърсим подходящо природно средство.

Билков сироп за деца: Бронховитал Кидс Имуно

Бронховитал кидс имуно - сироп на билкова основа за кашлица при деца

Билковите сиропи са разумен и балансиран вариант. Както знаем, таблетките за смучене не са подходящи, тъй като лесно могат да бъдат погълнати. Чайовете и отварите тук доста помагат, но далеч не са достатъчни. Освен това, колкото по-малко е детето, толкова по-малка трябва да е концентрацията на някои билки. Що се отнася до инхалации, те са препоръчителни след определена възраст. Сиропите остават надеждно и доказано средство. Бронховитал Кидс Имуно на Мирта Медикус е отлично решение. Той помага за здрави дихателни пътища и същевременно подкрепя имунната система, която при децата е по-крехка. Освен това, вкусът му е приятен, което значително улеснява приема.

Какво трябва да запомним за билковите средства за кашлица?

Освен чистия състав, главна характеристика на качествените натурални средства е влиянието им върху имунната система.

Най-важното при избора на натурален лек за кашлица е да търсим качествени средства и да не правим компромиси с тяхното съдържание. Няма полза да приемаме медикаменти на растителна основа, ако в тях е добавена захар например. Освен чистия състав, главна характеристика на качествените натурални средства е влиянието им върху имунната система. Най-добри и бързи резултати се виждат, когато организмът възвърне способността си да се бори с болестта.

Подбирайте медикаментите според вида на кашлицата и следете за промени в него. Сиропите остават едно от най-ефективните средства що се отнася до билкови решения при кашлица. Не забравяйте заедно с тях да приемате достатъчно течности. Не пренебрегвайте здравето си и търсете най-безвредните начини да се лекувате, тъй като природата е на Ваша страна.

Други статии на Мирта Медикус за възпаление на дихателните пътища

10.80 лв.
Бронховитал МАКС (сироп 200ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *