Хронична умора: причини, симптоми и лечение

мъж с хронична умора

Будите ли се изморени след нощен сън, без желание да станете от леглото и да се

захванете с ежедневните си задачи?

Чувствате ли се отпаднали и изтощени през целия ден, без желание дори за

любимите си занимания?

Ограничавате ли всички допълнителни излизания и ангажименти, само и само да

може да си починете?

Чакате с нетърпение да се приберете у дома, за да се наспите, но на сутринта

отново сте отпаднали? И така ден след ден.

Синдром на хронична умора

Всеки знае какво е да се чувства уморен в края на работния ден. Да се изморяваме както физически, така и психически, е нормално състояние. След достатъчно сън и добра почивка, тялото ни се презарежда с енергия и ние отново сме енергични.

Но някои хора изпитват постоянна умора, независимо, че отделят време за почивка и спят достатъчно. Те се събуждат изморени и дори не искат и да си помислят да станат от леглото, камо ли да се захванат с ежедневните ангажименти. Ако това ви звучи познато, може да е нещо повече от обикновена умора.

Въпреки че има много причини, една от тях често се пропуска и се диагностицира погрешно: синдром на хронична умора. Прочетете статията, за да научите какво представлява това състояние, какви са симптомите, от какво се причинява и как да се справите с него.

Какво е синдром на хронична умора

Това състояние е известно още като миалгичен енцефаломиелит (ME). Понякога е съкратено като ME/CFS. Най-новият предложен термин е системна болест на непоносимост към натоварване (SEID).

Синдромът на хроничната умора (СХУ) е сложно заболяване, характеризиращо се с интензивна, изтощителна и тежка физическа и психическа умора, която продължава най-малко шест месеца. СХУ може да има колебателен характер и да няма видима причина за него. Освен това той сериозно пречи на ежедневните дейности, не изчезва и не се подобрява с почивка, влошава се при физическа активност и е свързан с други общи физически и невропсихологични симптоми.

Симптоми умора

Въпреки че синдромът на хроничната умора е физическо състояние, има и психологически компоненти. Това означава, че някои хора със СХУ изпитват физически симптоми, като главоболие или болки в ставите, но може да има и емоционални компоненти на заболяването, като загуба на интерес към любими дейности.

Синдромът на хронична умора въздейства по 3 начина:

 • Когнитивни въздействия. Човекът изпитва загуба на концентрация, памет и умствена пъргавина.
 • Физическо въздействие. Хората с хронична умора не могат да извършват същите дейности като преди, като ежедневната си работа или да участват в любимия си спорт.
 • Социални въздействия. Състоянието значително влошава качеството им на живот, засяга ежедневните им дейности и може да доведе до социално отдръпване и изолация.

Физическият вид на уморен човек обаче не е указание към диагноза за заболяването и пациентите със синдром на хронична умора могат да имат напълно здрав вид.

Физическа и психическа умора

Какви са симптомите на хронична умора

Диагностицирането на СХУ изисква изключване на други причини за хронична умора, включително стресиращ начин на живот, рак или друго заболяване като нарушения на надбъбречната жлеза или щитовидната жлеза, ХИВ или СПИН. Тъй като няма лабораторни тестове, които конкретно да го диагностицират, диагнозата се основава на симптоматика. Хората със синдром на хронична умора изпитват следните симптоми:

 • Умора: Хората с СХУ имат дългосрочна умора (продължаваща повече от 6 месеца до една година), която не може да бъде обяснена с други заболявания.
 • Когнитивни трудности: Типично оплакване са проблемите с краткосрочната памет, но не и с дългосрочната памет. Хората със синдром на хронична умора могат да имат проблеми с намирането или произнасянето на определена дума по време на нормален разговор (наречена дисномия или вербална дислексия).
 • Умора след напрежение: Хората се чувстват изморени след извършването на нормални дейности, които преди време не са представлявали трудност за тях.
 • Умора след сън: Хората със СХУ се оплакват от това, че се чувстват уморени, дори след дълги периоди на почивка или сън. Те не се чувстват освежени и отпочинали след като се наспят.
 • Депресия: Хората могат да изпаднат в депресия поради трудности при изпълнение на работа или къщни задължения, но депресията не причинява хронична умора.
 • Други симптоми, които могат да се наблюдават, включват главоболие, болки в мускулите, болки в гърлото и дори лека температура.

Различните хора със синдром на хронична умора могат да имат различни симптоми. А симптоматика на състоянието често имитира тази на други здравословни състояния, като лаймска болест или депресия. Освен това е възможно симптомите да варират във времето, дори при едно и същи човек.

Умора - причини и лечение

Всичко това прави лечението на хронична умора малко по-сложно, тъй като нито едно лекарство или лечение не може да отговори на всички възможни симптоми.

Какви са причните за хронична умора

Изследванията върху хроничната умора продължават повече от 20 години, но все още не се знаят със сигурност точните причини за нея. Някои хора могат да бъдат родени с предразположение към разстройството, което след това се задейства от комбинация от фактори.

Много лекари вярват, че начинът, по който някои състояния взаимодействат в тялото и ума, са в състояние да поставят някои хора в риск от развитие на заболяването. Например, ако някой има вирус и е подложен на силен стрес, комбинацията от тези две неща може да доведе до хронична умора.

Потенциалните задействащи фактори и причини за хронична умора включват:

 • Вирусни инфекции. Тъй като някои хора развиват синдром на хронична умора след вирусна инфекция, се предполага, че някои вируси могат да отключат разстройството. Сред тях са вирусът на Epstein-Barr (на мононуклеозата) и херпесните вируси.
 • Проблеми с имунната система. Изглежда, че имунната система на хората със синдром на хронична умора е леко нарушена, но не е ясно дали това увреждане е достатъчно, за да причини разстройството.
 • Хормонален дисбаланс. Хората, които имат синдром на хронична умора, понякога имат нарушени нива на някои хормони в кръвта, произведени в хипоталамуса, хипофизата или надбъбречните жлези. Но значението на тези аномалии все още е неизвестно.
 • Физическа или емоционална травма. Някои хора съобщават, че са претърпели сериозно нараняване, операция или значителен емоционален стрес малко преди да започнат симптомите им.

Депресия, умора, напрежение

Рискови фактори

Хроничната умора може да засегне хора от всички възрасти и етнически групи, но много рядко се среща при деца. Факторите, които могат да увеличат риска от синдром на хронична умора, включват:

 • Възраст. Синдромът на хронична умора може да се появи на всяка възраст, но най-често засяга младите и хората на средна възраст.
 • Пол. Много повече жени, отколкото мъже, страдат от хронична умора. Това може да се дължи и на факта, че мъжете по-рядко споделят проблемите си.

Как да преборим хроничната умора

Как се диагностицира синдромът на хронична умора

Човек трябва да има както дълготрайна умора, така и четири или повече симптоми от горния списък, за да бъде диагностициран с хронична умора. Лекарят преглежда подробно медицинската история на пациента и извършва задълбочен физически преглед, заедно с редица лабораторни тестове, за да изключи следното:

 • Всяко медицинско състояние, което може да доведе до хронична умора, като хипотиреоидизъм (ниски нива на тиреоидни хормони), лупус, сънна апнея или затлъстяване;
 • Лекарства или употреба на някакво лекарство, от което пациентът да се чувства уморен;
 • Предишни или настоящи състояния като депресия, хранително разстройство, психиатрични заболявания. За да разбере по-добре тези състояния, лекарят може да поиска пациентът да се срещне с психолог или психотерапевт.

След като изключат тези състояния, лекарите често предлагат на пациента да се срещне с психотерапевт, преди да поставят диагнозата хронична умора. Защо? Защото е важно човек да получи адекватна и изчерпателна информация за това как симптомите засягат цялостното психично здраве, включително паметта, характера, способността за концентрация и цялостния поглед върху живота.

Лечение на хроничната умора

Как да се справим с хроничната умора

Въпреки че няма категорични и бързи методи, експертите казват, че тези промени в начина на живот могат да ви помогнат да преборите хроничната умора:

 1. Правете упражнения. Умерената ежедневна физическа активност чрез изпълнение на различни упражнения ще ви осигури повишена енергия и чувство за благополучие. Физическата дейност трябва да бъде внимателно планирана, според нивото ви на толерантност. Обърнете се към специалист, за да разбере какво е подходящо за вас – не е добре да прекалявате или да се обезсърчавате.
 2. Следвайте техниките за намаляване на стреса и напрежението. Лекар или психотерапевт може да преподава тези техники – те са чудесни стратегии за овладяване на определени аспекти на заболяването. Прекомерният стрес и напрежение са в състояние да влошат симптомите на хронична умора, затова е по-добре да се научите да ги контролирате.
 3. Хранете се здравословно. Въпреки че няма научни доказателства, че лошото хранене играе роля при СХУ, пълноценното хранене помога за минимизиране на симптомите и общия дискомфорт. Специалистите са единодушни, че хората, страдащи от хронична умора, трябва да избягват тежки храни, алкохол, кофеин и големи количества нездравословна храна. Регистриран диетолог ще ви изготви правилната диета за намаляване на симптомите на хронична умора.
 4. Подобряване на навиците на съня. Можете да подобрите съня си чрез определяне на конкретни часове за лягане и ставане, които да следвате ежедневно.
 5. Затопляне и охлаждане. Някои хора със синдром на хронична умора изпитват температурна чувствителност. Можете да вземете гореща или хладка вана, или просто да накиснете краката си в леген с вода, за да се стоплите или разхладите.
 6. Помислете за „алтернатива“. Акупунктура, рейки, масаж, стречинг, йога и тай-чи помагат на много хора с хроничната умора, но е добра идея да информирате вашия лекар за всички други лечения, които възнамерявате да изпробвате.

Хранителни добавки - умора

Ето някои други начини за справяне с хроничната умора:

 1. Разпознайте и изразете чувствата си. Силните емоции са част от болестта. Чувствата като тъга, гняв и разочарование са напълно нормални – и признаването на това как се чувствате и осъзнаването, че вината не е ваша, са важни механизми за справяне. Разпознаването на емоциите (вместо да ги потискате или да се преструвате, че сте добре) може да ви помогне да разберете какво стои зад вашите чувства и да ви позволи да решите проблемите.
 2. Бележки и записки. Ако паметта и концентрацията ви са засегнати от хронична умора, записките и бележките ще ви помогнат. Например, воденето на дневник на чувствата и енергийните приливи и падения може да бъде ценен ресурс за справяне, който ви позволява да споделяте информация, както и да помогне на вашия лекар.
 3. Отделяйте повече време за извършване на нещата, особено за дейности, които изискват концентрация или физическо натоварване.

Хранителни добавки и витамини за хронична умора

Когато търсите хранителни добавки и витамини за хронична умора, уточнете какви симптоми ви измъчват и след това изберете тези, които помагат при съответните симптоми. Следният списък съдържа хранителни добавки и витамини за хронична умора, разделени на категории, свързани с често срещаните проблеми при СХУ. Имайте предвид, че някои суплементи попадат в повече от една категория. Това може да ви помогне да решите кои да предпочетете.

 • Енергия: карнитин, CoQ10, креатин, D-рибоза, магнезиев малат, NADH, SAM-e, витамин В12;
 • Имунна функция: карнитин, CoQ10, DHEA, лизин, родиола, теанин;
 • Болка и повишена чувствителност: лизин, магнезиев малат, омега-3 (рибено масло), куркума, витамин D;
 • Сън: мелатонин, валериана;
 • Проблеми с настроението: DHEA, фолиева киселина, лизин;
 • Мозъчна функция/невротрансмитер баланс: 5-HTP, карнитин, фолиева киселина, омега-3 (рибено масло), родиола, SAM-e, теанин.

Умора и стрес

Лечение на хронична умора

В допълнение към промените в начина на живот, редовните срещи с лицензиран психотерапевт помагат при лечението на хронична умора. Основните цели на терапията са да помогне на хората да се справят с болестта и да промени негативните или нереалистичните мисли или чувства в положителни, реалистични. Положителното усещане, че можете да се подобрите, е много полезно.

Някои хора откриват, че антидепресантите, предписани от лекар и приемани под негово наблюдение, помагат за облекчаване на симптомите на хронична умора. Лекарствата, отпускани с рецепта или без рецепта, и противовъзпалителните лекарства (като ибупрофен) също могат да помогнат на някои хора.

Заключение

За повечето хора симптомите на хронична умора са най-тежки в началото. Според експертите почти половината от всички пациенти със СХУ изпитват частично или пълно възстановяване в рамките на 5 години след възникване на симптомите.
Най-важното е – НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ!!! Няма съмнение, че хроничната умора е тежко състояние, но ако сте запознати с проблема си, признавате го, последователни сте в лечението и вярвате, че ще се справите – вие ще се възстановите напълно.

Aко искате да разгледате още статии на същата тематика от Мирта Медикус, посетете:

17.94 лв.
LONG LIFE (сироп 200ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *