Детско здраве: Детската имунна система през есента

Детско здраве - детската имунна система през есента

Децата лесно се заразяват с вируси. Средностатистическият възрастен страда от настинка или грип 2 до 4 пъти годишно. Децата са два пъти по-склонни да бъдат засегнати от тези вирусни инфекции.

Защо е така?

Защо имунната резистентност към някои инфекции на детето е по-ниска!

Следвайте следните съвети, за да укрепите имунната система на малчуганите през есента. Помогнете на детския имунитет и организма да се пребори с вирусите, преди да развие инфекция.

Имунната система при деца в сравнение с възрастни

Имунна система при деца и възрастни - разлики

Детският имунитет не е толкова силен, колкото на възрастен. Бебетата се раждат с недоразвити защитно-приспособителни реакции на организма. Докато растат, нараства и устойчивостта на организма им срещу вируси и бактерии, достигайки зрялост в ранните тийнейджърски години.

В първите дни и месеци от живота, борещи се с инфекцията антитела, се предават от майката на бебето чрез кърмата. Това е начинът на природата да поддържа бебето възможно най-здраво. Това е една от важните причини, поради които човек трябва да кърми бебето си по-продължително.

С напредването на възрастта подрастващите се излагат на все повече и повече вируси. Въпреки че е болезнено да гледате малчугана Ви да боледува, това е естествен процес за играждане на детския имунитет. Този процес отнема много години.

Подрастващите все още са податливи на настинки, вируси и други инфекциозни заболявания, дори през първите години на училище. Причина за това е стаята, пълна с 10-годишни хлапета, която е идеалното място за размножаване на инфекции.

Как се развива детския имунитет

Как се развива детския имунитет

Имунната защита на организма се състои от органи, тъкани, клетки и протеини. Нейната основна роля е да открива и отстранява чужди организми, попаднали в тялото.

При децата защитно-приспособителни реакции на организма функционират по същия начин, както при възрастните. Въпреки това, младият, незрял детски имунитет се нуждае от повече време, за да научи как изглеждат инфекциозните вируси.

Имунният отговор не е толкова бърз и силен, ако детето е изложено на даден вирус за първи път. Това е основната причина, поради която малчуганите са по-податливи на инфекции.

С възрастта и времето все повече и повече вируси ще се разпознават и детския имунитет ще започне да работи по-добре. Това е причината, поради която не сме склонни да страдаме от морбили или варицела два пъти.

В първите месеци от живота, майката помага на бебето си да се бори с инфекцията, като предава резистентността си в кърмата. Кърменето обаче не продължава безкрайно! Вижте какво можете да направите за имунната система след кърмаческата възраст, за да им помогнете на децата да останат здрави – особено през есента, когато инфекциите зачестяват?

Засилване на имунната система през есента

Засилване на имунната система през есента

Много по-лесно е да предотвратите заболяване, отколкото да прекарвате време при посещения в лекарския кабинет. Има начини да избегнете антибиотиците, които често така или иначе наистина не работят!

Много малчугани не се нуждаят от нищо повече освен пълноценна храна, игра и обич, за да бъдат здрави през цялата година. Други се нуждаят от подсилване на имунната система през есента защото са склонни към вирусни заболявания. Такива са част от „настинките“ и състояния като възпалено гърло, кашлица, ушни инфекции, инфекции на синусите и грип.

Малчуганите може да се чувстват нещастни, заради пропуснатите учебни занятия или специални събития. Също така, гаденето е неприятно за Вашите деца и е стресиращо като родител, когато отрочето не се чувства добре.

Освен това приема на лекарствата е водеща причина за нежелани събития и дори смъртни случаи. Така че се нуждаете от безопасни и щадящи възможности за засилване на тяхната имунна система през есента. Не посягайте към потенциално вредни лекарства, освен ако не е абсолютно необходимо.

Силен детски имунитет през есента и зимата

Силен детски имунитет

Вашето хлапе е едно от тези, които се разболяват по-често? Желаете да засилите неговата имунна система през есента?

Ето 7 изпитани препоръки за силен детски имунитет и превенция на настинка и грип през есента.

Започнете да правите това веднага и продължете през цялата есен и зима. Ще повишите детския имунитет и ще запазите малчугана здрав през всички сезони.

Тези съвети се обосновават на научни доказателства. Те са достъпни, безопасни и ще бъдете доволни от резултатите!

Правилно хранене

Правилно хранене и здрава имунна система

Ето промените в храненето, които да поддържат децата ви здрави, благодарение на силна имунна система през есента.

 • Елиминирайте повечето захар и всички купешки плодови сокове, както и газираната вода.
 • Премахнете повечето млечни продукти (мляко, сирене, кисело мляко), ако те водят до претоварване на храносмилателната система.
 • Увеличете листните зелени зеленчуци (кейл, броколи, карфиол,) и пресни или замразени плодове. Уверете се, че детето Ви получава 2 порции зеленчуци или пресни плодове на всяко хранене.
 • Уверете се, че храната е богата на висококачествени протеини (боб, месо, риба) и висококачествени мазнини (зехтин, кокосово масло, авокадо).

Давайте му Цинк всеки ден

Дете взема цинк за здрав имунитет

Цинкът е имуностимулиращ минерал, който се съдържа в стриди, говеждо и агнешко месо и в по-малка степен в тиквени семки, кашу и боб.

Цинкът намалява вероятността от вирусни инфекции, особено настинки, ако се приема ежедневно в продължение на 5 месеца.

Той засилва имунната система през есента. Лесно може да се приема под формата на таблетка за смучене от по-големи или сироп за по-малките.

Ето каква е дозировката по възраст:

 • От 6 месеца до 3 г.: 2-3 мг. на ден;
 • 4-8 годишна възраст: 5 мг. на ден;
 • 9-13 г. 8-10 мг. на ден;
 • 14-18 г.: 10-15 мг. на ден.

Мултивитамините за подрстващи или тийнейджъри с цинк, витамин С и D съдържат основните съставки за детски имунитет. Проверете етикета, преди да купите, дали избрания продукт съдържа дозите, споменати в тази статия.

Давайте му витамин С всеки ден

За силен детски имунитет - витамин Ц всеки ден

Проучване от Cochrane Collaboration, основна група за анализ на медицински данни, показва следното. Симптомите на настинка намаляват с 13% при деца, които приемат един грам (1000 мг.) витамин С дневно за профилактика.

Препоръчителната форма и доза са “буферирана аскорбинова киселина”, 250-500 милиграма 3 пъти на ден, дадени по време на хранене. Витамин C е лесен начин за подсилване на имунната система през есента.

Давайте му пробиотик всеки ден

Пробиотици всеки ден за здрав детски имунитет

Пробиотиците, особено лактобацилите, приемани самостоятелно или с бифидобактерии, са показали следното. Отсъствията в ясли и градини намаляват поради по-малко настинки, намаляват честотата на треска, кашлица, хрема и употребата на антибиотици.

Понякога децата отказват да пият капсули. Тогава освобождавайте съдържимото им или потърсете марка, която е под формата на прах или течност, за да можете да я скриете в смути, кисело мляко или плодово пюре. 12-годишните или по-големи могат да приемат пробиотик за възрастни. Продуктите са доказани в засилване на детския имунитет.

Такъв пробиотик на капсули е Лактобаланс на Мирта Медикус

Лактобаланс (60 капсули) Пробиотик комплекс за добро чревно здраве

Вижте повече за продукта тук.

Давайте му витамин D3 всеки ден

Витамин D всеки ден за детски имунитет

Витамин D има свойства да подпомага имунната система през есента и е важен за цялостното здраве. През есенния сезон получаваме по-малко количества витамин D, защото сме много повече на закрито, а слънцето е основен източник. Препоръчваме Ви го за подсилване на детския имунитет!

Всички бебета на възраст под 1 година трябва да получават добавки с витамин D, независимо от времето на годината.

Дневни дози:

 • Бебета на възраст до 1 г.: 10 микрограма;
 • На 1-5 г., 12-25 микрограма;
 • На възраст 5-10 г.: 25 микрограма;
 • На възраст над 10 г.: 25-50 микрограма.

Използвайте физиологичен разтвор

Използвайте физиологичен разтвор за нос

Доказано е, че използването на физиологичен разтвор за нос значително намалява респираторните инфекции при деца.

Не добавяйте билки!

Просто използвайте препоръчания физиологичен разтвор. Правете промивки на носа 2-3 пъти седмично.

Доверете се на билките

Доверете се на билките за детския имунитет

Билките, които можете да използвате ежедневно за профилактика на детския имунитет и лечение на настинка са:

 • Ехинацея на сироп

Дозата при деца на възраст 2-5 години е 7,5 милилитра на ден. Това е около една чаена лъжичка и половина. Дозата за подрастващи на възраст 6-11 години е 10 милилитра на ден или около 2 чаени лъжички. Използвайте същата доза за деца над 12 години и за възрастни.

Доказано е, че ехинацеята поддържа имунната система през есента, предотвратява честотата на инфекции на горните дихателни пътища и бронхит. Също така тя предотвратява вторични инфекции, като по този начин възпрепятства бактериалните инфекции, които могат да последват вирусните.

 • Андрографис

Таи билка повишава детския имунитет и намалява честотата на инфекциите на горните дихателни пътища. Тя също така помага да се съкрати продължителност на боледуване. Приема е в дози от 50 до 200 милиграма дневно (като прах и съовтетно по-малко, ако е екстракт) в продължение на 5 дни, за да подсилите имунната система през есента.

Храни, които засилват детския имунитет

Храни, които засилват детския имунитет

Удивително е да открием колко полезни са плодовете и зеленчуците за нашата имунна система през есента. Храни като броколи, моркови, ягоди и портокали съдържат витамин С и отдавна е известно, че подобряват детския имунитет. Те също така осигуряват редица други витамини и минерали.

Орехите също са полезни за детския имунитет. Те съдържат омега мастни киселини, които помагат в борбата срещу болестите. Месото съдържа цинк, което заедно със защитата, помага на белите кръвни клетки да станат по-силни.

Децата могат да бъдат придирчиви, затова е важно да се намерят начини да се хранят с питателни храни. Страхотна техника за въвеждане на разнообразни здравословни, вкусни и питателни храни е създаването на забавни закуски и ястия.

Това е нещо, което Вие и Вашето дете можете да правите заедно, за да го направите възможно най-ярко, цветно и забавно. Малчуганите имат своите суетни моменти. Колкото по-широка гама от здравословни и хранителни храни можем да ги накараме да изядат, толкова по-добре за имунната система през есента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *