Какво е пролетна умора и как да я преборим

Наближава краят на зимния сезон и вече нямаме търпение да се запролети. Пролетта е един любим сезон, в който се „събуждаме от зимния сън“, зареждаме се с енергия и позитивизъм. При някои от нас обаче това събуждане е значително дълго и несъмнено предизвиква дискомфорт. Това лекарите определят като състояние на пролетна умора. Наблюдава се при различни възрастови групи, но най-често при младите активни хора.

Пролетната умора те кара да се чувстваш отпаднал. На снимката, две момичета лежат на тревата.

Кои са най-честите причини за пролетна умора?

За основен причинител на синдрома на пролетна умора се счита преходът от студено към топло време.  Това се допълва със съпровождащите ги процеси, които настъпват в човешкия организъм. Наличието на грипове през зимата и честите настинки са също в основата на зараждане на пролетна умора. При заболяване в отговор на вирусните и бактериални инфекции, имунитетът на човек се активира. Тази негова активност също така се свързва с отделянето на т.нар. свободни радикали, които увреждат клетките.

При задействането на функциите на имунната система се отделят и специфични вещества. Те стимулират появата на възпалителни процеси в нашия организъм. От друга страна при инфекциите намаляват нивата на значителен брой витамини и минерали, които участват в процесите на имунната система. Това са витамин А, витамин С, витамините от рупа В, желязо, цинк и други. Това води до хранителни дефицити. Тези дефицити причиняват отпадналостта в края на зимния сезон, която прераства в пролетна умора.

Един от признаците на пролетната умора е сънливостта - жена лежи в легло.

За появата на пролетна умора влияние оказват:

 • Понижената физическа активност.
 • Изчерпването на запасите от витамин D през зимния период.
 • Консумацията на повече храна, богата на вредни мазнини и бедна на полезни хранителни вещества.

Друга по-специфична причина за появата на пролетна умора може да бъде и хормонален дисбаланс в организма. Това може да доведе и до депресивни състояния, поради спадането на нивата на хормона серотонин и отделянето на мелатонин. Това пък се дължи на по-късата светла част на денонощието и свързаните с това вътрешни настройки на човешкото тяло. За избягване на депресивни състояния може да се ползват билковите продукти невроефект и неврофлор.

Всички тези причини могат да доведат до отпадналост, сънливост и разсеяност.

Какво са симптомите на пролетна умора?

Сред най-честите симптоми на пролетната умора отнасяме:

 • Замаяност.
 • Лесна умора.
 • Понижен или изцяло липсващ тонус.
 • Сънливост.
 • Лесно раздразнение.
 • Нарушения в концентрацията.

Други симптоми могат да бъдат още болки в тялото, подобни на тези, които получаваме, когато сме болни от грип, рязка загуба или рязко повишаване на либидото, понижена двигателна активност и други. Именно поради тези симптоми, често пролетната умора може да бъде сбъркана с друго временно неразположение на организма. За да разграничите състояните на пролетна умора от обикновен грип, следете за телесната си температура. При пролетната умора тя не се повишява рязко, както при грипните състояния. За да сте сигурни, че отпадналостта се дължи на пролетна умора можете да направите и пълна кръвна картина, която ще даде правилна представа за причинителя на симптомите.

Телесната температура е показател за здравословното състояние.

Как да преборим пролетната умора?

Добре е да се вземат мерки преди пролетната умора да е съборила организма, тъй като така ще си спестите неефективност на работното място, раздразнение и депресия, а дори и напълняване. Да, точно така – пролетната умора може да доведе и до покачване на телесното тегло. Това може да се свърже с два сценария:

 • Недохранване, ако през зимата не сме си набавяли достатъчно полезни хранителни вещества, след като сме решили да ограничим храненето, за да изваяме фигура за лятото.
 • Другият сценарий е когато зимата се отдадем на блажен мързел и непрекъснат празник обездвижвайки се и ядейки висококалорични храни, които от друга страна не носят толкова полезни вещества за организма.

И в двата сценария се наблюдават нарушения в имунните функции. До същото води и дефицитът на витамини А, Е, C и В6, както и на минерали като желязо, селен, цинк и други. Затова е добре по време и особено към края на зимния сезон да се придържаме към по-качествени откъм съдържание храни, които не позволяват на имунитета ни да се срине, което пък може и да ни предпази от пролетната умора. Ето какво е препоръчително да консумирате, ако искате да предотвратите или преборите пролетната умора, ако все пак сте позволили тя да ви завладее:

Жена почива, като е легнала върху трева.
 • Храни и напитки, богати на вещества с антиоксидантно действие – Такива храни са богати на изброените по-горе дефицитни групи витамини вследствие на боледуване и отслабен имунитет по време на зимния сезон. Зеленчуците и плодовете са абсолютната класика. Зелените и червените са най-добрите, тъй като червените са богати на каротени, а зелените на флавоноиди, желязо и витамин С. Разбира се не трябва да пропускате и цитрусите, както и някои корени като джинджифила, например.
Снимка на плодове, зеленчуци, коренни растения, цитруси.

Чесънът, лукът и праз лукът са силни имуностимуланти, които потискат развитието на микробите и действат антивъспалително.

 • Лесни за поемане храни, които са силно богати на полезни вещества са и така наречените „супер храни“. Те са изключително подходящи в борбата с пролетната умора и като цяло имат изключително благоприятно действие върху организма. Разбира се набавянето на повечето от тези супер храни може да бъде трудно и скъпо за някои хора, затова можем да заменим включването им в менюто с приема им под формата на екстракти. Освен по-евтин това е по-лесен начин за приемане на подобен вид храни особено ако не сте техен почитател. Примери за такива храни и извлечени екстракти от тях са комбинация от амарант и арония или киноа и арония, както и годжи бери. Всяка от тези храни е изключително полезна и повлиява благоприятно организма на клетъчно ниво.
На снимката са представени различни видове супер храни.
С помощта на супер храните можем лесно да се справим с пролетната умора.
 • Кисело мляко – То съдържа ценни белтъци, но дори по-важни от тях са млечно-киселите бактерии, които подсилват имунната защитна бариера на червата.
Приготвено кисело мляко за употреба.
Киселото мляко , посредством млечно-киселата бактерия подсилва имунната система.
 • Високобелтъчни храни – Чистото месо, рибата и яйцата трябва да са част от трапезата при всяка възможност особено през зимния период, когато ни е по-лесно да ги консумираме. Консумацията на тези храни ще възстанови белтъчната загуба от прекараните грипни състояния и намалената физическа дейност. Рибните мазнини са богати на омега-3 мастни киселини, които имат и противовъзпалително действие.
Порция риба, чесън, зеленчуци и др.
 • Подправки – По-тежката и мазна храна, която консумираме през зимата води до натрупването на токсини в тялото. Тези токсини са сред причинителите на пролетната умора, затова трябва да бъдат извеждани от организма. Пикантните азиатски подправки могат да помогнат за това – пипер, карамфил, кардамон.
Различни видове подправки за храна.

Освен чрез храната съществуват и други начини за справяне с пролетна умора. Сред тях са сухите четкови масажи, които извеждат натрупаните в организма токсини и тонизират мускулите, което облекчава симптомите на пролетната умора. Физически активности, съобразени с вашата фигура и лични способност са също от особена важност за задвижването на организма и предпазването от пролетна умора. Приемането на достатъчно кислород ще освежи и тонизира цялото тяло, затова проветрявайте често помещенията, в които прекарвате повече време и където спите.

Група мъже и жени карат велосипеди.

Разбира се, не забравяйте да се грижите и за качеството на съня си – да спите достатъчно и да не стоите до късно нощем. Към общия терапевтичен комплекс за справяне с пролетна умора може да включите директен прием на витамини под формата на добавки, прием на аминокиселини и таурин. Усмихвайте се повече и се наслаждавайте на настъпваща пролет и позитивизма, който идва с нея. Само така ще можете да преодолеете напълно пролетната умора!

Малко момиченце с пеперуда на носа.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

За детоксикация

LONG LIFE

(сироп 200ml)

Купи сега

За регенеративните процеси

Котешка стъпка

(капсули х 30)

Купи сега

За нервната система

Неврофлор

(течна форма 50ml)

Купи сега

За концентрация

Котешка стъпка

(капсули х 30)

Купи сега

16.38 лв.
LONG LIFE (сироп 200ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *