Природосъобразни стратегии за справяне с безпокойството – Невротичните проблеми – „епидемията“ на 21 век

Вече е трудно да се каже дали са повече хората със стабилни или тези с „разклатени“ нерви. Отдалечаването от природосъобразния живот, твърде амбициозните ни планове, свръхпотоците от нехармонична информация и неумението ни да общуваме хармонично са едни от основните причини за това положение. Най-често (ако не при нас, то вероятно при наши близки и познати) се сблъскваме със следните емоционални проблеми:

  • Леки нарушения в емоционалния баланс: това са предболестни състояния с повишена тревожност, раздразнителност, отпадналост, спазми на стомаха и червата и т.н. Те бързо се регулират при по-редовен живот и леки природосъобразни приложения;
  • Следтравматичен синдром: след преживяна психотравма, особено свързана със загуби, редица хора преживяват бавно и непълно възстановяване, изпадат в невротична депресия (серотонинов спад) и се нуждаят от комплексно лекуване, за да „влязат по-бързо в строя“;
  • Паническо разстройство: поради нарушен баланс на адреналина и други невромедиатори, вследствие на предразположения, стресове и неправилно отношение към собствените мисли и чувства. 

Протича на пристъпи със силен страх, треперене, сърцебиене и други прояви от страна на вегетативната нервна система. Необходимо е също да се лекува комплексно и при нужда – специализирано;

  • Натрапливо разстройство: при него също има предразположение към срив на неврохормоните, но е характерно и по-дългосрочното зацикляне в негативни мисли и самооценки. Съчетанието на психотерапевтична и общо стабилизираща помощ обикновено дава добри резултати;
  • Синдром на „прегаряне“: поради системна преумора и пренебрегване основите на нормалния здрав живот, рано или късно всеки може да „изпуши“ и да покаже признаци на хронична умора, нарушения в съня, тревожност, раздразнителност, главоболие и много други сигнали на организма си. Ако те се тълкуват правилно и се вземат навреме мерки, прогнозата и на това невротично събитие също си остава добра.

Сериозните психози са нещо различно

Затъването в негативни мисли и емоции може да създаде впечатление, че сме сериозно психично увредени, макар почти винаги да имаме сравнително леко невротично нарушение. 

Тежките психози се срещат при под 2% от невротичните признаци и при тях не само признаците са по-тежки и с по-кратки светли паузи, но и човек престава да си дава сметка, че е зле с нервите! 

Затова и страховете, и раздразнителността, и депресията, и временно отслабналата памет могат да имат място и при психозите, но обикновено са преходни следствия на често срещаната съвременна комбинация от нездравословен начин на живот и нарастващи външни предизвикателства.

Не бързайте с лекарствата, прегледайте начина си на живот

Имуностимулатори за възрастни и деца

Вярно е, че понякога и тези относително по-леки проблеми се оказват упорити, изискват специализирана психологична и/или медикаментозна подкрепа, но при съответно отношение, самият човек може съизмеримо да допринесе за душевното си равновесие. 

Важно е да се вземат мерки навреме, тъй като продължителния невротизъм не само по-трудно се повлиява с течение на времето, но може и да е фактор за т.нар. психосоматични заболявания – сърдечно-съдови, храносмилателни, на щитовидната жлеза и др.

Емоционалните и мисловни процеси са тясно свързани с цялостното функциониране на организма. Макар че по принцип се препоръчва дишането да е през носа, в случая за кратко, може да променим този стереотип, за да надмогнем и психоемоционалната инерция на безпокойството. Това става примерно чрез следната техника: Вдишайте дълбоко през устата, като я отворите широко, и после дълго, дълго издишвайте пак през нея, но през стиснати устни. Повторете няколко пъти.

Промяна на стереотипа става и при краткото гладуване или просто преобладаващо плодово-зеленчуково хранене; при всяко едно пътуване на ново място, за предпочитане сред природата (лекуват естествените й фактори: слънце, земя, вода, въздух); а даже и при всяка значителна промяна във всекидневното ни облекло към по-свежи или успокояващи тонове!

Това са примерни способи за краткосрочна самостоятелна  помощ. За да се задържи обаче подобрението и в перспектива, внесете трайни промени в начина си на хранене (което се отразява директно върху неврохормоните) – повече цели растителни храни и по-малко силно преработени полуфабикати. 

Приблизителният режим на трикратно хранене също е важен, макар и подценяван в днешно време. Eднократното приемане на огромни порции различни ястия вечер ще „подреже“ възстановителната сила на съня – а именно по време на сън се възстановяват нервните клетки!

Редовната сутрешната гимнастика и спортуването поне 3 пъти в седмицата е друга надеждна опора на физическата ни и психоемоцианална стабилност. 

Прегледайте всекидневните си приоритети, за да бъдете ефективни в работата, без да се пренапрягате. Направете и нещо повече за оптимизиране на отношенията с близките си хора.

Не подценявайте възможностите на природните продукти 

Мирта Медикус се обръщаме към лечебната сила на природата, която е неизчерпаем източник полезни вещества. Нашите продукти съдържат комплекс от естествени съставки.

Самата природа е придвидила определени билкови съставки, минерали, витамини и др. да балансират нашето здраве и настроение!  

Така например билките, които притежават предимно успокояващ ефект са: валериана, мента, мащерка, пищялка, майоран и т.н. 

Предимно тонизиращи са: жен-шен, розмарин, върбинка и др. Регулиращи в двете посоки са жълтият кантарион и азиатската центела. По отношение на общото и мозъчно кръвообращение, основна е ролята на гинко, глог, арония и розмарин

Регулирането на обмяната на веществата, влияеща и върху нервите, осъществяват добавки като бетаин, алфа-липоева киселина, витамините от групата В, А и С, както и минералите магнезий, калций, цинк, селен и др. Има подчертано въздействие върху определени процеси в нервната система, кръвообращението и обмяната, които в съчетание дават облекчаване на тревожността и раздразнителността, подобряват енергийната зареденост през деня и продължителността и още по-важното – отморяващата стойност на нощния сън.

„Мирта медикус“ произвежда серия от комплексни продукти върху основата на споменатите – минерали, витамини, аминокиселини, билкови екстракти и целеви добавки. 

„Невроефект“ е най-универсалният продукт от тази серия: той успокоява страховата напрегнатост, но и освежава, енергизира. 

Невроефект за подкрепа на нервната система, 50ml.
Невроефект е билков продукт в течна форма и разфасовка 50ml. Оказва благоприятен ефект при стрес и психически натоварвания. Подпомага нормалния сън.

„Цефатонин“ е предимно тонизиращ психоемоционалната и интелектуалната сфера.

Цефатонин (капсули х30) - подкрепа обмяната на веществата и поддържа добра памет и висока умствена дееспособност.

„Неврофлор“ е предимно уталожващ безпокойството и е полезен за постигане на по-добър сън. 

Неврофлор (течна форма 50ml) - концентриран екстракт от 3 билки и допълнително обогатен с 3 витамина.

„Гинко-Ко“ допринася за нормалното функциониране на имунната система и капилярното кръвооросяване, подкрепя паметта и концентрацията.

Гинко-КО (капсули х30) - Подпомага дейността на имунната система и съпротивителните функции на организма при епидемии (грип и други инфекции). Усилва паметта и укрепва кръвоносните съдове.

Подобни схеми са и краткосрочно ефективни, но истински трайни резултати биха се постигнали при редовен прием поне в продължение на един месец.

Чрез съчетаване на природосъобразен живот и подходящи природни продукти, в повечето случаи ние можем да преодолеем по безопасен път невротичните си епизоди. 

И тогава ще се справяме със задълженията си не под тежестта на принудата, а леко и осъзнато; а пък душевният ни „товар“, с който без никаква полза се обременяваме, ще отпада естествено от кръга на активното ни внимание. Достигането на това състояние наистина си заслужава промените и постоянството в тях!

16.80лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *