Как да излекуваме влажната кашлица в домашни условия?

Влажната кашлица е симптом за възпаление на дихателните пътища. Съпроводена е с трудно отхрачване на секрета.

Влажната кашлица е симптом, който съпътства редица заболявания на дихателните пътища. Тя често е много мъчителна, тъй като не успяваме да отделим и изхвърлим секретите, които ни дразнят. Това състояние обаче се подобрява чрез ефикасни билкови средства, които освен това повишават имунитета. Днес ще говорим именно за тях.

Основни моменти в статията:


При влажна кашлица секретите в дихателната система затрудняват дишането и ни се струва, че нещо е заседнало и ни пречи.

Коя кашлица е влажна?

Когато търсим ефикасен лек за кашлица, първо следва да сме наясно от каква кашлица страдаме. Това е важно, тъй като лечението до голяма степен зависи от вида ѝ. Знаем, че имаме влажна кашлица, когато усещаме секретите в задната част на гърлото или в по-надолу по дихателните пътища. Те затрудняват дишането ни и често чувстваме движението им или ни се струва, че нещо е заседнало и ни пречи. Понякога секретите са толкова жилави, че не успяваме да ги отделим и изкашляме.

Ако имаме храчки или чуваме хриптящ звук, когато дишаме, значи кашлицата е влажна. Най-важно е да обърнем внимание на здравето си навреме и да вземем правилните мерки. Действително, бързото възстановяване е в наши ръце. Затова в тази статия ще поговорим за най-ефикасните начини да се излекуваме в домашни условия.

Всичко, което трябва да знаете за кашлицата може да го намерите тук: Всичко за кашлицата

Основни причинители на влажна кашлица са бактериални или вирусни инфекции на дихателните пътища.

Причинители на влажна кашлица

Първо, нека да отговорим на въпроса защо имаме влажна кашлица. Най-често тя е резултат от бактериална или вирусна инфекция. Такива са например настинките или грипът. Организмът има свои механизми да се бори с вредните микроорганизми. Той произвежда по-голямо количество слуз, в която се отделят бактериите, за да бъдат изведени от тялото. Тази секреция обаче действа като дразнител в дихателните пътища. Тук идва ред на самата кашлица, която е рефлекс на организма, с който отстранява чуждите тела от респираторната система. Резултатът е кашлица с храчки или продуктивна кашлица. Тя е естественият начин за изхвърляне на болестотворни микроорганизми. На практика обаче може да бъде мъчителна и изтощителна.

Нощно време и по време на сън продуктивната кашлица се усилва и ни пречи да спим.

Продуктивна кашлица през нощта

Един от най-големите проблеми, които продуктивната кашлица създава, е, че нарушава съня ни. Тя се засилва значително през нощта, като не ни оставя да заспим, което допълнително ни натоварва. Причината е, че когато сме в легнало положение, слузната субстанция се събира и постоянно ни дразни. Много често, нощната кашлица се появява при постназален ринит или иначе казано задна хрема. Тя не се усеща като стандартна хрема, тъй като секретите се стичат назад и попадат в носоглътката.

Когато сме будни и изправени, лесно успяваме да се изкашляме. Когато си легнем обаче, секрецията започва да се събира. Резултатът е постоянна кашлица. При това състояние, много хора погрешно идентифицират белите дробове като източник и насочват лечението към тях. То обаче е неефективно и проблемът се задълбочава. Съветваме Ви, ако влажната кашлица продължи повече от няколко седмици, да се консултирате с лекар.

За лечение на влажна кашлица са необходими лекарства за отделяне и изхвърляне на секрета.

Лечение на влажна кашлица

Има два основни типа лекарства за влажна кашлица: муколитици и експекторанти. Едните повлияват секретите, а другите – способността на организма да ги отстрани. Муколитиците имат за цел да втечнят жилавия секрет, който полепва по дихателните пътища. Много често секретите са толкова лепкави, че колкото и да кашляме, не успяваме да ги изведем от организма. Муколитиците действат на молекулно ниво, като разграждат гъстия дразнител. Това значително улеснява отхрачването, което разтоварва респираторната система. Експекторантите от своя страна подобряват моторните функции на вътрешността на дихателните пътища. Това повишава проводимостта и ни помага да изхвърлим храчките по-лесно. Предлагат се и препарати, чието действие комбинира двата ефекта.

За справяне с влажната кашлица в домашни условия се ползват подходящи билки за чай и инхалация на дихателната система.

Как да облекчим влажна кашлица?

Когато получаваме постоянни пристъпи на влажна кашлица, мислим единствено как да ги облекчим. Докато при сухата кашлица има множество средства за намаляване на дразненето, продуктивната е по-особена. При нея тялото ни само произвежда дразнителя и е по-трудно да окажем бързо въздействие. За щастие, има няколко лесни начина да намалим кашлицата в домашни условия. Те са свързани с прием на полезни вещества, както и с някои действия от наша страна, които повлияват добре това състояние. Тук ще разгледаме най-ефективните стъпки, които можем да предприемем още сега за бърз положителен ефект.

Повече информация за влажна кашлица, може да намерите тук: Влажна кашлица при деца и как да се преборим с нея

Използването на билки (природни лекарства) при различни болестни състоя е познато от дълбока древност.

Билки

Билките действително имат всеобхватно действие. Сред тях ще намерите благотворни средства, с които да ограничите влажната кашлица. Ето и някои от най-полезните растения, които помагат при това състояние:

 • Мащерка: тя има отлично отхрачващо действие;
 • Евкалипт: намалява отока на лигавицата и подпомага отхрачването;
 • Синапено семе: разрежда секрецията, което улеснява изкашлянето;
 • Семена от резене: подобно на синапа, те втечняват дразнителя;
 • Джинджифил: има изявено противовъзпалително действие и отпуска дихателните пътища.

Освен че ще помогнат за самата кашлица, билките ще забързат оздравителните процеси и ще стимулират имунната система. Много от тях имат противовъзпалителен ефект, който ще допълни лечението за най-скоростно възстановяване. Има два основни начина сами да използвате билките, за да намалите кашлицата, а именно под формата на чай или инхалации.

Повече информация за справяне с натурални продукти, може да намерите тук: Натурални средства при кашлица: как да се излекуваме с помощта на природата?

 

Чай от подходящите билки за влажна кашлица има облекчаващо действие и ускорява лечението.

Чай

Билковите чайове категорично са най-популярното средство за облекчаване на симптомите, особено когато и кашлицата е сред тях. Под форма на чай за влажна кашлица можете да използвате гореспоменатите мащерка, евкалипт, резене или джинджифил. Ако изберете друга билка с противовъзпалителен ефект, тя също ще помогне. Най-предпочитани за тази цел са например ментата и липата, които се борят със симптомите на настинката и грипа.

Каквато и билка да изберете за чай, съветваме Ви да спазвате указанията за приготвяне, упоменати на опаковката. Стандартно две чаени лъжици сушена билка се заливат с 400 ml вряла вода и се запарват. Това важи за повечето от познатите български билки. Някои обаче имат по-концентрирано действие, което налага корекция на съотношението и количеството. Не забравяйте да добавите в чая натурален мед и резен лимон. Те не само подобряват вкуса, но най-вече помагат с антимикробното си действие и допълнително стимулират имунната система.

Инхалация - това е запарка от билки и вдишване на отделените пари за облекчаване на възпалените дихателни пътища.

Инхалация

Инхалациите са изключително ефикасно средство срещу влажна кашлица. Първо, те овлажняват лигавицата, което я защитава. Второ, те помагат за разграждането на секретите, при което по-лесно ги изхвърляме. Най-вече, именно инхалациите са начинът антисептичните свойства на билките да навлязат директно в дихателните пътища. Най-подходящата билка за инхалации е лайката. Съветваме Ви да правите запарка с набрани цветове, а не с чай в пакетчета.

Сварете лайката, свалете я от котлона и се наведе се над съда с горещата отвара. По възможност покрийте главата си с кърпа. По този начин ще вдишвате всички благотворни изпарения. Има хора с висока чувствителност към пара, за които това обаче не се препоръчва. Преценете как се чувствате най-добре и практикувайте този начин. Ако имате инхалатор, можете да използвате него. Тогава обаче трябва да замените билките с физиологичен разтвор.

Едни от най ефективните средства при лечение на кашлица са билковите сиропи.

Билкови лекарства при влажна кашлица

На пазара се предлагат високоефективни естествени средства срещу влажна кашлица. Една от утвърдените форми са сиропите. Те действат добре, понеже бързо се усвояват от организма и се приемат лесно. Сиропите са добър избор и поради факта, че полезните съставки преминават директно през гърлото, което при настинка много често е възпалено. Билковите сиропи за влажна кашлица съдържат натурални съставки, които подпомагат отхрачването и успокояват дихателните пътища. Съветваме Ви да четете внимателно състава и да избирате пречистени медикаменти, които биха имали единствено положително въздействие.

За лечението на дихателната система при влажна кашлица се необходими вещества предизвикващи отхрачване на секретите.

Отхрачващи средства

Не е задължително отхрачващите средства да бъдат под форма на силни лекарства. Има редица растителни екстракти, чието действие е точно такова. Такъв например е теснолистният живовляк. Той смекчава секретите и помага по-лесно да се отделят от стените на дихателните пътища. Същевременно, антимикробното му действие повлиява самия причинител на кашлицата. Живовлякът не отстъпва по нищо на синтетичните отхрачващи съставки. Той облекчава възпалението и подпомага естествената функция на дихателните пътища да изхвърлят секретите. Друга растителна съставка за отхрачване е лопенът. Той успокоява раздразнената лигавица и благоприятства изкашлянето на заседналите дразнители.

Бронховитал Макс

Бронховитал Макс е билков сироп за кашлица. Неговият състав е натурален, като включва растителни екстракти. Както по-рано споменахме, ефикасното средство против кашлица не само помага на дихателните пътища, а укрепва имунитета. Това важи за Бронховитал Макс на Мирта Медикус, който ще стимулира общите оздравителни процеси. По този начин организмът, който е отслабен от болестта, ще възвърне естествените си способности да се справи с възпалителните процеси. Ключовите компоненти на този сироп са:

 • Лизин: Това е аминокиселина, която участва във възстановяването на тъканите на дихателните пътища. Той също така подобрява усвояването на останалите съставки.
 • Цинк: Подпомага възстановяването. Това е една от най-важните съставки за имунната система.
 • Калциев аскорбат: Доставя необходимите калций и витамин C, като повлиява възпалението, дори то да е с алергичен произход.
 • Мащерка: Бори се с инфекциите на респираторната система и намалява пристъпите на кашлица.
 • Кръвен здравец: Ограничава разпространението на вирусите. Източник е на антиоксиданти, които неутрализират натрупаните токсини.
 • Черен бъз (цвят): Нормализира дишането и подобрява тонуса. Бори се с вирусите, особено тези, които засягат дихателните пътища. По този начин лекува причината за кашлицата.
 • Теснолистен живовлек: Това безспорно е водеща съставка. Тя пряко повлиява възстановяването на дихателните пътища, като заздравява структурата им. Има отлично отхрачващо действие, чрез което се отделят секретите и бактериите.
Бронховитал Макс - билков сироп произведен от Мирта Медикус. Ефективно облекчава дихателните пътища и засилва имунитета.
разгледай продукта

Прием на достатъчно вода

Каквито и мерки да вземем, за да облекчим продуктивната кашлица и да лекуваме причинителя ѝ, те няма да са пълноценни, ако не пием достатъчно вода. Добрата хидратация е основен приоритет, когато имаме проблеми с респираторната система. При влажна кашлица, тя е още по-важна. Когато пием достатъчно вода (за предпочитане топла), организмът ѝ успява да насочи по-голямо количество към лигавиците. По този начин секретите, които се образуват, стават по-меки. Вече обяснихме, че колкото по-лепкава е секрецията, толкова по-трудно се отделя от стените на дихателните пътища. Водата помага, като позволява на организма да втечни слузта. По този начин, тя излиза много по-лесно и не се натрупва. Това значително облекчава пристъпите на кашлица.

Лечението на влажна кашлица може да става в домашни условия, но е добре да се направи преглед при специалист.

Да обобщим съветите за продуктивната кашлица

Първият въпрос, който да си зададем при това състояние, е какво го предизвиква. Добре е да уточним дали секретите идват от носа или от белите дробове и трахеята. Добрата хидратация помага на организма да се справи със секретите по-лесно. Тя идва под формата на много вода и билкови чайове. Има редица билки, които действат благоприятно при влажна кашлица. Чаят помага, но е спомагателно средство. Понякога се налага да приемаме медикаменти, за да се възстановим бързо и успешно. Не е задължително те да бъдат силни лекарства на синтетична основа. Потърсете билкови и хомеопатични лекарства за влажна кашлица, които ще я излекуват ефикасно в домашни условия.

8.40 лв.
Бронховитал МАКС (сироп 200ml)

2 thoughts on “Как да излекуваме влажната кашлица в домашни условия?

 1. Волентина says:

  Аз също съм с влажна кашлица ,която идва от гърлото ,тъй като имам задно стичане и това състояние е много е уморително моля помогнете ме 7 години съм така и не знам как да се излекувам.

  • Зина says:

   Пробвайте с капки за нос Narine Nasal. Аз също имах такъв проблем със стичане на секрети отзад след преболедуван ковид и единствено тези капки помогнаха и задната хрема изчезна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *