Препоръчителен прием на сол и признаци, че прекаляваме

Препоръчителен прием на сол

В последните десетилетия хранителните навици на хората се промениха радикално. Заедно с това се промени и начина ни на консумация на сол. В миналото, солта се използваше главно за подобряване на вкуса на храната и като консервант. Обаче днес тя се използва масово в преработените храни и бързите храни, които се предлагат на пазара. Това е основна причина за увеличеното потребление на сол.

Защо всички ядем толкова много сол?

Индустриализацията на хранителния сектор доведе до увеличено количество сол в нашата ежедневна диета. Преработените храни, бързата храна, замразените ястия и консерви са примери за такива продукти, които съдържат значително повече сол в сравнение с традиционната храна.

Консервантите и добавената сол са нужни, за да се запази свежестта на продуктите и да се подобри вкусът им. Но в същината, освен че са вкусни, тези полуфабрикати нямат почти никаква стойност за тялото ни, дори всъщност вредят на организма ни и тихо ни убиват.

Препоръчителен прием на сол: Колко сол трябва да приемаме на ден?

Според последни данни, за един човек препоръчителният прием на сол е не повече от 2,3 милиграма на ден, като това е препоръката за възрастни и деца над 14-годишна възраст. Но колко всъщност е това като количество? 2,3 милиграма са около 1 чаена лъжичка.

Да, за жалост почти всеки човек приема много повече сол на дневна доза от нужното за организма.

Най-често срещаните последици и вреди при прием на големи количества сол

Задържане на вода поради прекомерен прием на сол

Задържането на вода се превърна в общ проблем за много хора поради излишното ни потребление на сол. Когато консумираме повече сол, организмът ни запазва повече вода, за да компенсира разходването й. В резултат на това, телесните тъкани задържат вода, особено в областите на ръцете, краката и корема.

Поява на целулит (“портокалова кожа”)

Целулитът и задържането на вода са силно свързани. Целулитът се формира, когато мазнините и токсините се задържат под кожата. Солта увеличава задържането на вода и оттам идва част от връзката с целулита. Токсините, които се натрупват в тялото, могат да се свържат също със задържането на вода, като допълнително нарушават обмяната на течности.

Токсини – тровене на организма

Задържането на токсини в тялото може да бъде опасно и да допринесе за различни здравословни проблеми.

Токсините са вредни вещества, които могат да се натрупат в тялото от: околната среда, лошите хранителни навици, лекарствени препарати и други източници.

Нормалното и здраво тяло разполага със системи за изхвърляне на токсините, включително бъбреците, черния дроб, кожата и лимфната система. Когато тези органи не функционират правилно или когато “тровим” тялото си със сол, токсините могат да се задържат в тъканите и органите на тялото. Това може да доведе до възпаления и отслабена имунна система. Препоръчителен е приемът на природни хранителни добавки за справяне с проблема.

Как да познаем, че задържаме вода?

  1. Ако забелязвате, че определени части на тялото ви, като например ръцете, краката или лицето, изглеждат подути, това може да бъде индикация за задържане на вода.
  2. Ако по кожата ви остават отпечатъци след натискане на кожата, особено около глезените или главата на пръстите, това може също да бъде знак за задържане на течности.
  3. Разбира се, обръщаме внимание на промените в теглото. Възможно е водата да допринесе за временни колебания в теглото ни.

Задържането на вода е вредно по няколко причини:

  • Задържането на вода може да доведе до повишено кръвно налягане и допълнително натоварване на сърцето.
  • Подутите части на тялото ви (особени крайниците) могат да създадат дискомфорт и да засегнат нашето самочувствие.
  • Задържането на вода може да доведе до задържане на токсини в тялото и да доведе до влошено здраве.

Има ли връзка между солта и вдигането на кръвното налягане?

Да, връзката между солта и кръвното е следната: когато приемате много сол, вие задържате вода, това повишава кръвното ви.

Но как така? Когато организмът запазва повече вода, обемът на кръвта се увеличава, което води до повишено кръвно налягане. Постоянно високо кръвно налягане може да представлява риск за различни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Затова хората с проблеми със сърцето се съветват да не прекаляват с охолните вечери и обсипаните маси с мезета, меса и солени предястия.

Изводът: Ограничавайте консумацията на сол, за да бъдете здрави и поддържайте здравето си с помощта на естествени методи

Задържането на вода е проблем, породен от нашата модерна диета, богата на сол и преработени храни. Това може да доведе до нежелани ефекти върху здравето ни, включително повишено кръвно налягане и по-голям риск от различни заболявания.

Едно от решенията е да намалим потреблението си на преработени храни и сол и да се фокусираме върху здравословни хранителни избори. Като осъзнаем връзката между солта, задържането на вода и нашето здраве, можем да направим стъпки към по-добър начин на хранене и живот.

Друг съвет е приемът на естествени природни “помощници” в борбата със солта и задържането на вода.

Диуретик Форте от Мирта Медикус е природен и напълно безвреден диуретик с доказано действие срещу натрупването на соли и задържане на вода в тялото, който може да допринесе за улесняване на елиминирането на излишните течности и токсини от организма. Този диуретичен продукт съчетава в себе си внимателно подбрани съставки, които могат да подпомогнат оптималната функция на кръвообращението и водно-солевата обмяна.

-15%
Original price was: 19.56лв..Current price is: 16.63лв..

Активните съставки в Диуретик Форте от Мирта Медикус работят в синергия, за да подкрепят здравето на бъбреците и отделителната система, като същевременно помагат за поддържането на физиологичните механизми за нормално телесно тегло. Този продукт може да бъде полезен за хора, които искат да намалят задържането на вода и излишното тегло.

Диуретик Форте от Мирта Медикус може също така да благоприятства нормалната физиологична дейност на храносмилателните органи и кожата, като спомага за премахването на токсичните продукти от обмяната на веществата. Този продукт може да помогне за поддържането на нормалните физиологични граници на сърдечната дейност, кръвното и вътреочното налягане, като така допринася за здравословната работа на сърдечно-съдовата система.

Важно е да се има предвид, че диуретиците трябва да се приемат със съобразяване с указанията на производителя или под ръководство на здравен специалист. Това е необходимо, за да се избегнат възможни нежелани ефекти или взаимодействия с други лекарства. Приложението на Диуретик Форте от Мирта Медикус може да бъде от полза за хора, които имат нужда от допълнителна подкрепа за оптималното функциониране на бъбреците, отделителната система и цялостното им здраве.

Пожелаваме ви успех в борбата със задържането на вода и здраво тяло!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *