Суха кашлица при децата

Когато детето започне да кашля, първият въпрос, който си задава всеки родител, е каква е причината за това. Причините са много и разнообразни, като най-точна преценка на състоянието може да се направи само след лекарски преглед. Все пак има някои особености, които да вземем предвид, преди да посетим педиатъра. В следващите редове ще говорим по-подробно за сухата кашлица при децата, ще откриете полезни съвети как да разпознаете вида кашлица, какви мерки да предприемете, както и идеи от народната медицина за подобряване на състоянието на кашлящия малчуган. 

Какво представлява сухата кашлица при децата?

Сухата непродуктивна кашлица се отличава по това, че при нея не се наблюдава отделянето на храчки или секрети, което е характерно при влажната кашлица. Често наподобява усещане за попаднало чуждо тяло, което се опитваме да изхвърлим чрез кашляне. Кашлицата от този тип обикновено идва под формата на пристъп. Може да се прояви по всяко време на годината. Най-често припознаваме кашлицата като симптом на сезонно заболяване – настинка или вирус.

Сухата кашлица при децата най-често е симптом за инфекция на горните дихателни пътища – нос и гърло. Нерядко обаче този вид кашлица може да бъде признак за начало на болестен процес и на долните дихателни пътища, първичен признак на по-сериозни заболявания като бронхит и пневмония. Кашлица предизвикват и различни алергени като прах, цигарен дим, животинска козина и др. Сама по себе си тя е защитна реакция на тялото, опит на организма да се избави от натрупани секрети, микроби или други дразнещи елементи.

Ако търсите по-обща информация за кашлицата, може да я намерите тук: Всичко, което трябва да знаете за кашлицата


Добре е да обърнем внимание на следните неща – от колко време се наблюдава кашляне, дали кашлицата е дълбока – идваща от белите дробове или плитка – от гърлото

Дразнеща кашлица при деца

Но как да подходим, когато чуем, че детето ни кашля? Първата стъпка е да установим какъв е видът на кашлицата. Добре е да обърнем внимание на следните неща – от колко време се наблюдава кашляне, дали кашлицата е дълбока – идваща от белите дробове или плитка – от гърлото, кога детето кашля най-много, през деня или през нощта, в изправено или в легнало положение, проявявало ли е алергични реакции към нещо. Освен това трябва да се вземе предвид дали има наличие на съпътстващи симптоми, като висока температура, обща отпадналост, липса на апетит и др. Наблюдението над всичко това е важно, защото ще помогне на педиатъра да постави правилна диагноза и лечение.

Повечето инфекции на горните дихателни пътища започват със суха дразнеща кашлица, придружена от болка, дращене на гърлото, промяна в гласа, а понякога и болка в гърдите. Във всеки случай е добре да се опитаме да разберем какъв е причинителят. Обикновено причина за поява на суха дразнеща кашлица при децата са бактерии, вируси, както и различни алергени, сухата кашлица в някои случаи може да бъде и признак за астма.

Ако сухата кашлица има лаещ звук, не се повлиява от прилагане на домашно лечение и продължава повече от 3 дни, вероятно става дума за остра респираторна вирусна инфекция, в този случай консултацията със специалист е наложителна. Често обаче не е необходимо да прибързваме със силни медикаменти, а можем да се преборим с дразнещата кашлица в домашни условия. Идеи за това ще намерите в статията. 

Упоритата хронична кашлица е сред основните симптоми на алергичен ринит (сенна хрема). При него кашлицата е суха.

Упорита кашлица при деца

Упоритата кашлица при децата е симптом, към който трябва да се отнесем с голямо внимание. Ако детето има чести пристъпи на кашлица, които продължават повече от 4 седмици, а преди това не е боледувало и няма други придружаващи симптоми, сочещи към вирусно или грипно заболяване, добре е да бъде прегледано от специалист алерголог. В детска възраст често се развиват алергии. Упоритата хронична кашлица е сред основните симптоми на алергичен ринит (сенна хрема). При него кашлицата е суха.

Други признаци на този вид алергия са сърбеж в очите, носа, ушите, кихане, хрема и запушен нос. Лаещата суха кашлица, най-вече през нощта, също може да е симптом за алергична реакция. Ако имате съмнения, че детето Ви кашля заради алергия към някакъв дразнител от околната среда, не се колебайте, а посетете алерголог, който с помощта на преглед и алергологичен тест, ще установи причината за упоритата кашлица и ще назначи адекватно лечение. Въпреки че сухата кашлица рядко е симптом на алергия, трябва да бъдем внимателни.

Лекарствените средства, които се прилагат при упорита и дразнеща кашлица са разнообразни и повлияват индивидуално на всяко дете.

Лечение на суха кашлица при децата

Лекарствените средства, които се прилагат при упорита и дразнеща кашлица са разнообразни и повлияват индивидуално на всяко дете. Най-често педиатрите предписват сиропи за деца за кашлица. В аптеките се намират детски сиропи с приятни вкусове и съставки, подходящи за деца. В зависимост от действието си лекарствата против упорита кашлица биват експекторанти и супресанти. Експекторантите се приемат при влажна кашлица, супресиращите медикаменти са подходящи при суха кашлица.

Приемът на лекарства трябва да е според предписание на педиатър. Има обаче и медикаменти на билкова основа и хомеопатични средства, които бихме могли да приложим като допълнение към предписаните от лекар лекарства. Народната медицина също предлага варианти, с които можем да облекчим кашлицата на детето си. Прибягването до синтетични лекарствени продукти при лека настинка не е препоръчителен вариант. Лечението на сухата (непродуктивна) кашлица, трябва да е насочено към преминаването ѝ към влажна (продуктивна). Ето няколко природни лека, които лесно можем да приложим:

Консумирането на мед влияе добре на имунната система и действа благоприятно върху редица процеси в организма.

Мед при суха детска кашлица

Медът е дар от природата, който намира приложение в хранително-вкусовата, козметичната и лекарствената индустрия. Лечебните му свойства са открити отдавна. Консумирането на мед влияе добре на имунната система и действа благоприятно върху редица процеси в организма. Медът е богат на антиоксиданти, които помагат при борба с настинка и грип. Както с почти всичко обаче и с консумацията на мед не бива да се прекалява, защото може да повлияе неблагоприятно.

Мед не бива да се дава на деца под една година, тъй като храносмилателният тракт на бебетата не може да преработи спорите на Clostridium botulinum, съдържащи се в меда. Не на последно място, ако желаете да изпитате максимално ползите от пчелния мед, набавяйте си такъв с доказан произход и качество. Приемът на една-две чаени лъжички чист мед преди лягане влияе благоприятно, както по време на лечението, така и като превантивна мярка за укрепване на имунната система на детето.

Със същия успех можете да добавяте чаена лъжица мед, за да подсладите чая или млякото през хладните есенни и зимни дни. За да запази лечебните си свойства, не добавяйте меда, докато напитката е още гореща. Друг начин да използвате качествата на пчелния мед като средство за справяне със сухата кашлица при по-големите деца, е като смесите сока от един лимон с две супени лъжици мед и топла вода. Тази напитка ще успокои гърлото и ще облекчи поривите на кашлица. Лимонът пък от своя страна е богат на витамин C и ще допринесе допълнително със своите полезни качества.

При кашлица можете да направите домашна отвара от мед и пресни ментови листа.

Билките – естествените лекарства

Излишно е да споменаваме безспорните качества на билките за справяне с широк спектър от заболявания. Билките от древни времена са в основата на лечението на редица болести. Днес сякаш все повече се обръщаме към тях като алтернатива на традиционните лекарствени продукти. Възрастните хора казват, че в природата има лек за всичко. Когато става дума за суха кашлица едни най-подходящите билки са ментата, лайката, мащерката.

Ментата има редица благоприятни за организма действия. При кашлица можете да направите домашна отвара от мед и пресни ментови листа. В буркан с мед с добавят листата мента. Съдът се съхранява на хладно и тъмно място. Традиционният ментов чай в комбинация с мед и лимон, също е подходящ при този тип кашлица. Чаят от лайка е изпитано средство при борба със суха кашлица, към отварата от лайка може да се добавят и други билки като маточина.

Комбинацията от мента и лайка също има благоприятен ефект. Мащерката се препоръчва при болки и възпаление на гърлото, при бактериални инфекции, повлиява добре и при лечение на бронхит, тъй като е богата на етерични масла. Сред билките, които влияят благоприятно при кашлица, са още теснолист живовляк, ангелика, бъзак, дълъг пипер, петопръстник, андрографис. 

В търговската мрежа се предлагат широк спектър от лекарствени продукти, които бързо помагат за справяне с кашлицата. Когато става дума за лекарства, които ще даваме на децата си, трябва да обърнем сериозно внимание на състава им. Детските сиропи не бива да съдържат изкуствени оцветители, аромати и захар. За получим най-добър резултат от лечението, в състава им трябва да са налични както отхрачващи елементи, така и имуностимуланти. 

Бронховитал Кидс Универсал

Бронховитал Кидс е сироп на билкова основа за суха кашлица при деца, продукт на Мирта Медикус

Бронховитал Кидс Универсал е специално разработен сироп против кашлица за деца, предлаган от Мирта Медикус. Натурален продукт, който успешно се бори с възпалението на дихателните пътища, като подпомага естественото пречистване на лигавиците. Освен това той засилва имунната система на детето. Сиропът не съдържа захар и изкуствени оцветители. Приятният му вкус се дължи изцяло на натурални плодови аромати. Може да се приема от деца над 1 годинка. Съставките му са съобразени изцяло с физиологията на детския организъм. В състава на сиропа Бронховитал Кидс Универсал се съдържат следните полезни билки и елементи: 

  • Теснолист живовляк (стрък, екстракт) – има отхрачващо действие, като спомага за отделянето на секретите от лигавицата, освен това предпазва от инфекции. 
  • Ангелика (пищялка) (корен, екстракт) – тази билка убива микробите и предпазва възпалението да се разпространи към ушите.
  • Бъзак (плод, екстракт) – стимулира имунната система. 
  • Дълъг пипер (семе, екстракт) – защитава бронхите и има противовъзпалително действие. 
  • Петопръстник (стрък, екстракт) – той има отлично действие при зачервено гърло, намалявайки възпалението.
  • Андрографис (стрък, екстракт) – индийска билка с противовирусно и противогрипно действие, пречиства черния дроб. 
  • L-лизин – аминокиселина, която спомага укрепването на имунната система, играе и важна роля за изграждането на съединителната тъкан в организма. 
  • Манган – елемент, който участва в клетъчната обмяна на веществата. 
  • Цинк (под формата на цинков цитрат) – играе основна роля в дейността на имунните бели кръвни телца (левкоцити). Отразява се благоприятно и върху кожата и лигавиците. 
  • Селен (под формата на L-селенометионин) – бори се срещу свободните радикали, които увреждат организма. 

Овлажнявайте въздуха в стаята на детето защото, сухият въздух спомага за изсушаването на лигавиците на дихателните пътища.

Хидратация на организма

Приемането на голямо количество течности е с изключителна важност. Детският организъм трябва да е добре хидратиран, особено когато в него протичат възпалителни процеси. Давайте на детето си билкови чайове и прясно изцедени сокове. Това ще окаже благоприятно въздействие при справянето със състояния на настинка и грип.

Овлажняване на въздуха в детската стая

Сухият въздух в стаята на детето спомага за изсушаването на лигавиците на дихателните пътища. Използването на овлажнител в стаята ще спомогне за ускоряване на процеса на преминаване на сухата кашлица към влажна, което е естествения път за излекуване.

Свежият чист въздух е от изключително значение при лечение на заболявания на дихателните пътища.

Разходки на чист въздух сред природата

Свежият чист въздух е от изключително значение при лечение на заболявания на дихателните пътища. Разходките сред природата са начин за естествено укрепване на детския организъм и имунна система. Колкото по-често отделяте децата си далеч от замърсения градски въздух, толкова по-здрави ще бъдат те. Опитайте се да намерите място в графика си за планински разходки и спорт. Колкото и банално да звучи правилото „Здрав дух в здраво тяло“, винаги ще бъде вярно.

Когато става дума за кашлица при бебе, най-добре е да се направи консултация с педиатър.

Суха кашлица при бебета: как да се справим?

Когато бебето започне да кашля, родителите обикновено изпадат в паника, тя обаче не е най-добрият съветник в такива ситуации. Когато става дума за кашлица при бебе, най-добре е да се направи консултация с педиатър. Прилагането на самолечение не е особено добър вариант в този случай и може да доведе до усложнения. При бебетата също е важно да определим типа кашлица – дали става дума за влажна или суха. Ако кашлицата не е съпроводена с отделяне на секрет, то тя е непродуктивна (суха). Най-честите пориви на този тип кашлица са през нощта.

Сухата кашлица при бебета се причинява предимно от настинка или алергия. Ако става дума за суха кашлица, причинена от настинка, най-често върви в комбинация с хрема и повишена температура. Кашлица при пълзящи и прохождащи бебета, може да бъде причинена от поглъщане на някакво чуждо тяло, което затруднява дишането. Важно е да се отбележи, че бебета до 4-месечна възраст кашлят рядко. Това може да е симптом за по-сериозно усложнение.

След като лекар установи причинителя на кашлицата и назначи лечение, можете да приложите някои домашни рецепти. При суха кашлица е добре въздухът в стаята, в която бебето спи, да не е прекалено сух. За целта можете да използвате овлажнител или да наредите влажни кърпи върху радиатора. Кашлящото бебе се нуждае и от прием на полезни течности вътрешно, които да спомогнат за укрепването на имунната му система.

Ябълките и други пресни плодове осигуряват нужните витамини на организма и поддържат имунитета.

Какво да запомним?

В края можем да заключим, че появата на суха кашлица при децата не е самостоятелно заболяване, а симптом за настъпващо такова. Предприемането на навременни действия за справяне с нея, е от изключителна важност. Появата ѝ най-често се свързва с начало на възпалителен процес на горните или долните дихателни пътища. Суха кашлица може да е причинена и от вируси, алергии, настинка, както и от по-сериозни заболявания на долните дихателни пътища.

За да се излекува, тя трябва да се превърне във влажна и така натрупаните секрети да се изхвърлят от организма. За да облекчите сухата кашлица на детето си овлажнете въздуха в детската стая, давайте му много течности – вода, билкови чайове и отвари. Медът, лимонът и мащерката са леснодостъпни и много полезни натурални средства за справяне със сухата кашлица. Могат да се правят и инхалации.

Други статии на Мирта Медикус за възпаление на дихателните пътища:

13.10 лв.
Бронховитал КИДС Имуно (сироп 100 ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *