Диуретик Форте: Решението при задържане на течности!

как да се хидратираме при задържане на течности

Водата е жизнено необходима за организма – но е полезно само дотолкова, доколкото е правилно дозирана по количество и време за циркулиране из тялото.

Задържането на повече течности

То се състои в повишеното им пребиваване на различни видими и невидими места в организма. Там те затрудняват кръвообращението и функциите на различни органи, забавят изхвърлянето на токсините, усложняват ситуациите с напълняването и нарушената обмяна и в редица случаи загрозяват сериозно външния ни вид.

Сравнително рядко застоят на течности се дължи на екстремно повишения им прием. По-често причина за това са допълнителни фактори, като твърде солени храни (натрият затруднява отделянето на вода през бъбреците),  застоял живот, затлъстяване, сърдечно-съдови, бъбречни, хормонални, възпалителни и алергични проблеми.

Медицината разполага с мощни синтетични диуретици, които бързо изхвърлят много течности от тялото, но това често е съпроводено от неприятни и небезопасни в перспектива странични явления.

Същото може да се каже за някои от лекарствата, които по косвен начин намаляват натрупването на течности, поради своето антимикробно, противоалергично, стимулиращо сърцето, обмяната и жлезите с вътрешна секреция действие. Явно те следва да се прилагат само в твърде сериозни случаи!

За разлика от това, природосъобразните методи като здравословен начин на живот и употреба на натурални добавки, действат по-меко и по правило безопасно. С течение на времето допринасят не само за регулиране на конкретния проблем, но и на причините, които са го предизвикали, т.е. водят до общо подобряване на здравето, самочувствието и работоспособността.

Хранително-питейният режим е в очевидна връзка с обемите течност в тялото.

Два-три литра при неголеми загуби и даже повече при повишени такива (горещина, активна физическа дейност, стомашно-чревни разстройства и др.) се възприемат добре и не водят до вътрешни и външни отоци, ако няма причиняващи ги заболявания и храненето е балансирано.

При употреба на повече от 5 г готварска сол на ден, равновесието във водно-солевия баланс може да се наруши, макар че това се забелязва веднага само от специално предразположените.  Но дори и без голямото й намаляване, прибавянето на плодове, зеленчуци и добавки, които съдържат калий, е установено, че помага. Калият коригира задържането на течности, причинено от натрия.

Друг критичен за някои хора фактор е прекалената белтъчна консумация, особено на протеини от животински произход. Натоварването на бъбреците от тях може да причини (в най-добрия случай преходно) задържане на вода, с или без външно установими отоци.

Кратките разтоварващи режими с употреба повече на плодове, сокове, шейкове и зеленчукови бульони се отразява подчертано благоприятно по отношение на вътрешното циркулиране на течностите.

Физическа активност

Тя помага за намаляване риска от обездвижване и при липса на противопоказания се препоръчва тя да е умерена по интензивност, но редовна. В народната медицина за подобряване на циркулацията на отделни критични места се прилагат още различни лапи, компреси и бани.

Дихателни и психорегулиращи техники

Те допринасят за създаване на спокойна основа, върху която по-бързо се нормализират разнообразните, включително отделителните функции на организма.

Редица допълнителни опции от начина на живот могат да помогнат, ако определени заболявания са основна причина за външните отоци и скритото наддаване на тегло (поради вътрешни отоци – от сърдечен, бъбречен, алергичен или друг произход).

Преходни такива състояния впрочем се срещат и без да има болести, а поради естествени колебания в някои функции, например поради промени в женските хормони преди цикъла.

В идеалния случай, препоръката е, особено при неясни причини за задържането на вода, да се консултираме както със съответен специалист по споменатите проблеми, така и с опитен експерт относно природолечебните мероприятия.

Каква е ролята на билките и добавките в цялата тази ситуация?

Редица лековити растения съдържат в по-концентриран вид в сравнение с плодовете и зеленчуците активни субстанции, които действат пряко диуретично (пикочогонно), а някои подпомагат този процес и с уникални (почти не срещащи се в храните) съставки, както и с косвени механизми.

Добавките под формата на важни за организма субстанции могат също така да подпомогнат естествено процеса на изчистване на застоялите течности, което всъщност води и до общо облекчаване и детоксикация на тялото.

ДИУРЕТИК ФОРТЕ на Мирта Медикус

Диуретик Форте - 40 капсули

Внимателно разработен, от екип специалисти, природен продукт. Той цели по щадящи, взаимно допълващи се механизми, да реализира споменатите ползи. Влизащите в него билкови екстракти, витамини и минерали са с гарантирано европейско качество.

Златната пръчица (горски енчец)

Това е билка, която е с много дълга употреба в цяла Европа, а и напоследък е щателно изследвана от немските учени. Флавоноидите, катехините, сапонините и много други съставки са причина за благоприятното й действие по посока мощно елиминиране на излишъците от вода, подобряване на кръво- и лимфообращението и потушаване на редица възпалителни процеси в тялото.

Тъй като не позволява урината да се задържи в пикочния мехур, златната пръчица е много полезна при предразположение към цистит (предимно женски проблем) и при уголемена простата (която създава проблеми при мъжете, отчасти поради застойната урина, поради притискането на мехура). Също така, отпускат се спазмите на пикочните пътища, които са основна причина и за болезнените явления в тази област.

Черният бъз

Той съдържа огромно богатство от полезни съставки, между които могат да бъдат откроени, от една страна, флавоноидите, гликозидите и фитохормоните (в цветовете) и от друга – проантоцианидините, органичните киселини и витамините (в плодовете).

Те като комплекс действат меко диуретично, леко слабително и потогонно- чрез храносмилателната система и потта също се отделят част от задържаните течности. Подобряват дейността на имунната система при простуди, на надбъбречните и други жлези и спомагат за по-дълго запазване на младежкия вид на кожата.

Гръмотрънът

Той съдържа активни сапонини, полифеноли, гликозиди, минерали и други ценни съставки. Чрез тях се подпомага елиминирането на излишните течности от бъбреците. Това допринася както за нормалната водно-солевата обмяна, така и участва в механизмите за поддържане на нормално телесно тегло.

Нови данни потвърждават традиционната употреба на билката не само при възпаления на бъбреците, пикочния мехур и простатата, но и на други органи (установено е противовъзпалително, антимикробно и противогъбично действие). Действа и леко разхлабващо, препоръчва се при хемороиди.

Полският хвощ

Той действа по няколко забележителни физиологични механизма. Той способства за нормалното елиминиране на токсичните продукти от обмяната на веществата, включително при акумулиране на тежки метали.

Пречи на кристализирането на отпадъци в бъбречните легенчета и подпомага естествените защитни колоиди, чрез които организмът се пази от такова задръстване.

Укрепва съединителната тъкан, която участва в изграждането на костите, вътрешните органи, кожата и кръвоносните съдове (с последното предпазва от кръвоизливи и скретотични плаки).

Действа противовъзпалително и антиалергично. Тези ефекти се дължат на богатия му състав – първо място в нашата флора по съдържание на микроелемента силиций, плюс впечаляващ букет от други микроелементи (цинк, мед, манган, молибден, хром, селен и др.); фитостероли, сапонини, флавоноиди, каротеноиди и т.н.

Калий

Калият (тук е под най-добре изпитаната форма на диетична сол – калиев хлорид) е физиологичният коректор на натрия и като такъв, задържа нормален обема на течностите в тялото и елиминира излишъците.

При доста хора се установява, че този макроелемент нормализира кръвното и вътретъканното налягане (последното претоварва редица органи, например вътреочното налягане причинява и влошава глаукомата).

Всяка клетка съдържа калий в себе си повече, отколкото какъвто и да било друг минерал и той участва в жизнено важни функции, между които можем да откроим възстановяването на нервите, сърцето и мускулите (реално е измежду топ елементите за всеки един активен спортист и интелектуалец!).

За все повече хора, поради безразборния им начин на хранене (и на някои лекарства, които изхвърлят минерала), калиевите добавки стават все по-актуални, макар че все още се недооценяват!

Витамин В6

Той всъщност е най-универсалният водоразтворим витамин, който участва в повечето обменни процеси, включително за кръвообращението, храносмилането и кожата, както и за поддържането на бъбреците свободни от каменни и пясъчни „кариери“. Притежава и директно пикочогонно действие.

Диуретик Форте

Диуретик Форте - 40 капсули

Хранителната добавка може да се приема от възрастни и от деца над 6 години. Желателно е вземането му да продължи поне няколко дни след настъпилото подобрение. Много е препоръчително винаги да имаме от него в домашните си и походни аптечки, тъй като причините за нежелано задържане на течности, както видяхме, са многобройни!

Свързани статии:

17.94 лв.
Диуретик Форте (Капсули х40)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *