Как да отслабна за лятото?

Как да отслабна за лятото?

По това време на годината започваме да мислим за следващия вълнуващ период от годината, а именно лятото. За мнозина от нас се оказва трудно да влезем в по-здравословен режим на хранене. Ежегодно по това време започва да се прокрадва един и същ въпрос: „Как да отслабна за лятото?”

Кантар с надпис "Помощ" - показва наднормено тегло

И всяка година отлагаме навременните мерки. Накрая летният сезон неусетно е дошъл, а ние въобще не се чувстваме готови за летни приключения, както сме си го представяли в началото на годината. Затова днес ще поговорим сериозно и реалистично за различните методи за отслабване.

Разговор със специалист за индивидуална програма за отслабване
Разглеждане на методите за отслабване според индивидуалните особености.

Първо, за да имаме успешни резултати, трябва да сме наясно какво очакваме да постигнем. В противен случай рискуваме усилията ни да не са фокусирани. Вместо просто да се чудим как да отслабнем, много по-продуктивно е да набележим проблемни зони. Причината е, че натрупаните мазнини в отделните зони на тялото се отстраняват по различен начин. Затова, след като сме решили какво точно искаме да променим в тялото си, става значително по-лесно да си изградим и план за отслабване.

Съставяне на дневен режим за хранене и спорт съобразен с личните възможности

Това, разбира се, означава, че ще имаме резултати и на други проблемни места. Но когато насочим усилията си в правилната посока, виждаме резултати много по-бързо. А с бързите резултати идва и по-високата мотивация. Именно мотивацията е ключът към хубавата фигура и ефективното отслабване. Ето една подходяща метафора: представете си мечтаната лятна почивка на плажа, за която подготвяте тялото си. Сега си представете, че пътувате към морето.

От многобройните чудесни места, които можете да посетите, избирате едно конкретно, а не всички. По пътя нататък ще се насладите на прекрасни гледки и преживявания. Но основният фокус и цел е да стигнете до избрания курорт. И именно в това се състои пълноценната почивка. Ситуацията с отслабването е сходна. Трябва да си поставим конкретна цел и да се борим за нея, а по пътя ще видим чудесни цялостни резултати и в много други области на тялото. Затова нека да разгледаме поотделно някои от най-честите проблеми, свързани с фигурата.

Как да отслабна в корема – най-честият проблем

Излишните килограми в областта на корема са най-разпространеният проблем. Фактът, че толкова много хора страдат от него, говори за липса на информираност. Затова нека първо да разясним какво представляват мазнините в областта на корема и талията.

Напълняването най-често се проявява с натрупването на мазнини в коремната област.

Медицинският термин е централно затлъстяване, тъй като се намира в средата на тялото. Тези мазнини съществено се различават от мазнините на други места, които са подкожни. В случая, коремните мазнини са разположени между вътрешните органи.Мазнините произвеждат хормони, които навлизат в органите и имат негативно влияние. Свързани са с повишен риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Затова съветваме да се заемете с тях още сега и Ви предлагаме няколко практични идеи откъде да започнете.

Мъж с напълняване в коремната област на преглед при лекар.

Правилно хранене за ефективно отслабване в корема и талията

Истината е, че коремните мазнини са пряко обвързани с неправилното хранене. Зимата утежнява ситуацията допълнително, тъй като достъпът до любимите ни плодове и зеленчуци е ограничен. Въпреки това трябва да следваме някои съвсем прости правила при подбора на хранителни продукти. Първо, трябва да регулираме приема на калории. Целта е да изразходваме повече енергия, отколкото набавяме чрез храната.

По отношение на хранителните стойности, според Световната здравна организация, мазнините не трябва да надвишават 30% от общия хранителен прием, а наситените мазнини трябва да сведем до 10%. С други думи, трябва да се храним балансирано. За да сте сигурни, че приемате правилно количество калории, използвайте калкулатор. Употребата му е лесна и бързо става навик, който Ви помага да следите и регулирате начина си на хранене.

Здравословни алтернативи

Захарта и тежките животински продукти са основната причина за натрупване на коремни мазнини. Бялата захар лесно можем да заменим с мед и плодове. Това важи най-вече за закуската сутрин. Смисълът на закуската е да ни засити и да достави начална енергия за дневните дейности.

Затова и не трябва да я пропускаме. Овесени ядки с нискомаслено мляко и мед са перфектна алтернатива на тестените продукти. Ако често огладнявате по време на работния ден, съветът ни е да си приготвяте леки закуски от вкъщи. Изборът на храна, когато сме гладни, често е нездравословен. Затова най-добре си пригответе нарязани плодове в кутия. Така няма да се изкушавате да посягате към сладки или тежки храни.

Символично представяне на избор между натурални продукти и храни с висока калоричност.

Напитки за отслабване

По отношение на напитките също имаме някои важни препоръки. Първо, сведете алкохола до минимум. Мнозина не подозират, че в него има доста излишни калории. В действителност едно единствено питие съдържа средно 80 калории, а любителите на коктейлите приемат до 300 калории с една единствена чаша. Това се равнява на цяло едно хранене за деня. С безалкохолните напитки също следва да се внимава. Често асоциираме смутитата и фрешовете със здравословно хранене.

Истината обаче, е, че млякото е източник на много мазнини. Плодовете е по-добре да консумираме чрез ядене, а не пиене. Те са богати на фибри, които подобряват метаболизма. При смилането губим фибрите и остават само калориите от захарта в тях. Затова е най-добре да се възползваме от ползите от витамини и фибри, като ги хапваме цели или нарязани.

Зелена ябълка обхваната с две ръце.

Съвети за отслабване в корема и ханша

Правилно измерване

Комбинацията от излишни килограми в областите на корема и ханша също е широкоразпространена. Всъщност отношението между мерките в тези две области е ключово при определянето на здравословното тегло на човек. Затова и Световната здравна организация въведе т.нар. съотношение между талия и ханш. За разлика от други измерители, то взема предвид и пола на човек. Използвайте калкулатор, за да изчислите съотношението за своите мерки и проверете дали е в здравословните граници. Измервайте точно и правилно. Талията се мери като поставим метъра над пъпа и под ребрата. Не прибирайте корема, когато измервате, защото от неточни резултати няма полза. Измерването на ханша пък става със събрани ходила. Ханшът е най-широката част около седалището.

Схема на местата за измерване на човешкото тяло.

Активен живот

Освен съветите, свързани с храненето, тук трябва да дадем и някои препоръки за по-активен живот. Докато причинителят на коремни мазнини е най-вече вредната висококалорична храна, на ханша силно влияе и липсата на движение. Ако нямате време за упражнения, опитайте се да ходите повече пеша. Вървенето до работа не само ще подобри фигурата Ви, но ще Ви разсъни по-бързо и ще забърза метаболизма Ви. Асансьорът също е напълно излишен. Слизането и качването по стълбите ще ви изненада с много бързи резултати.

Момче, което се качва по стълби.

Дълготрайно отслабване в краката – по-лесно, отколкото очаквате

Краката и седалището са друга проблемна зона за много жени. Причината се състои в хормона естроген, заради който мазнините се натрупват именно на бедрата. Затова и при мъжете доста по-рядко наблюдаваме излишни килограми в тази област. Въпреки това не трябва да се плашим от тези мазнини, тъй като те са подкожни. Това означава, че за разлика от коремните мазнини, те не вредят на вътрешните органи и не представляват същата опасност за здравето. Това обаче в никакъв случай не отменя естетическите им недостатъци. Затова Ви предлагаме няколко практически съвета за по-слаби крака.

Задържане на вода

Сериозна част от обема на бедрата и ханша се образува от задържана вода. Един от най-големите причинители е солта. Клетките бързо абсорбират солта, а тя от своя страна взема вода със себе си. Затова, колкото повече сол ядем, толкова повече вода задържаме. Водата увеличава обема на клетките, което видимо увеличава обема на тъканта. С други думи, когато ядем много сол, изглеждаме по-пълни, отколкото сме.

Добрата новина е, че задържането на вода е лесно и бързо поправимо. На първо място трябва да намалим консумацията на сол. Имайте предвид, че сред храните с най-високо съдържание на сол са колбасите, консервираните храни, полуфабрикатите, чипсовете и най-големият враг на хубавата фигура – бързата храна. Затова е добре да готвим вкъщи и да контролираме количеството сол, вложено в ястията. Ако Ви е трудно да свикнете с по-безсолната храна, заменете тази подправка с други, по-здравословни варианти.

Различни подправки за заместване на солта.

Упражнения и активен живот – гаранция за бързо отслабване

Стигнахме и до темата за спорта и упражненията. Действително не можем да ги пренебрегнем, ако твърдо сме решили да подобрим фигурата си. Докато коремните мазнини се дължат предимно на неправилно хранене, пълните крака са пряко свързани със застоял живот и липса на физическа активност. Тук ходенето пеша и изкачването на стъпала също помагат, но не са достатъчни, за да компенсират осемте часа, прекарани пред компютъра всеки ден. Без паника! Има начини да повишите физическата си активност и без да прекарвате часове във фитнеса.

Сутрешна гимнастика за стегнато тяло

Един от най-добрите изпробвани съвети за отслабване е сутрешната гимнастика. Само пет минути са достатъчни, за да задействате метаболизма си и да накарате тялото да започне да изгаря калории. Имайте предвид, че мазнините на бедрата и седалището не се изгарят с фокусирани упражнения. Т.е. не е достатъчно да правите само клекове, за да стегнете кожата. Нужна е комбинация от упражнения за цялостно натоварване. Редувайте джъмпинг джак с напади, клекове и странично повдигане на крака от легнало положение. Така ще натоварите отделни мускулни групи, като резултатът ще е по-добър мускулен тонус на цялото тяло и по-стегнати бедра и седалище.

Жена прави физически упражнения в парка.

Редовни тренировки – здраве и красива фигура

За по-редовните във фитнеса отслабването е много по-лесно. Запазването на постигнатите резултати също е по-вероятно. Ако досега не сте ходили на фитнес, но сте решени да влезете във форма, има някои златни правила, които трябва да знаете. Първо, не яжте тежки и висококалорични храни преди тренировка. След ядене има висок приток на кръв към стомаха с цел разграждане на храната. Ние обаче целим приток на кръв към мускулите. Затова избягвайте да се храните по-малко от два часа преди фитнес.

След тренировка най-важно е да възстановите нивата на течностите. Затова пийте много вода. Важно е също да подхраните организма, за да се възстанови. Това обаче не означава, че вредните храни са позволени. Най-подходящите храни след тренировка са сурови ядки, банани и кисело мляко. Така организма ви успешно ще балансира енергийните нива и няма да замени изгорените калории с нови.

Редовните и правилни тренировки са най-прекият и здравословен начин за сваляне на излишни килограми. Те обаче изискват постоянство и воля. Със строга диета можете да отслабнете с 10 кг за два месеца, но със спирането на диетата резултатите бързо ще изчезнат. От друга страна, със спорт можете да отслабнете с 10 кг за същото време, но ще бъдете по-здрави и силни и метаболизмът Ви ще е по-бърз. Затова и ще можете да запазите резултатите. Имайте предвид, че тренировките изискват мотивация, но и дават такава.

След сериозни упражнения няма да посягате към вредни храни, защото ще се сещате за усилията, които сте вложили, за да изгорите същото количество калории. Това е най-добрата и най-здравословна техника за самодисциплина.

Мъж и жена във фитнес зала по време на тренировка.

Как да отслабнем без диета – видими резултати без лишения

Нека бъдем напълно честни: диетите не са за всеки. В крайна сметка, ако всички имахме желязна воля в кухнята, всички щяхме да сме супермодели. Семейната среда и ежедневието понякога не позволяват да следваме хранителен режим. Затова не се самообвинявайте излишно. Вместо това има лесни стъпки, с които да свалите излишните килограми, като не променяте съществено начина си на хранене. Една от тях е вместо да изключвате дадени храни от менюто си, да включите други. Ето ги и нашите предложения:

Годжи бери – бърз метаболизъм за бързо отслабване

Една от храните с главозамайващо действие срещу килограмите е годжи бери. Този плод е богат на полизахариди, които способстват своевременното изгаряне на мазнините. Годжи бери забързва метаболизма, което всъщност е нашата цел, когато не искаме да спазваме диети. Така можем да се наслаждаваме на любимите си храни и по-бързо да усвояваме енергията. Годжи бери можете да добавяте в мюсли или смутита. Плодът обаче търпи и термична обработка и спокойно можете да приготвяте бисквити и кексове с него. Ако не можете да свикнете с вкуса, годжи бери се предлага и под формата на сироп.

Той е подсладен с растителен глицерин, което подобрява вкуса без захар и излишни калории. Освен в борбата с килограмите, годжи бери помага и при целулит, като подобрява състоянието на съединителната тъкан и детоксикира кожата.

Ползите и приложенията на годжи бери са неизчерпаеми, което го прави незаменим съюзник в битката за красива фигура.

Остлабване за лятото – започнете от сега

В заключение ще кажем, че отслабването за лятото трябва да започне навреме. Колкото по-рано се заемем с него, толкова по-добри резултати ще постигнем. Нещо повече, няма да се подлагаме на агресивни диети, защото ще сме изпреварили останалите със свалени килограми и стегната кожа. Правилното хранене и ограничаването на калориите съпътстват стандартните методи за отслабване. Друга стратегия обаче е консумацията на храни, които забързват метаболизма и горят мазнините, като годжи бери. Спортът и редовните упражнения също имат огромно влияние, като засилват ефекта от хранителния режим и забързват метаболизма. Затова и резултатите от тях са трайни и здравословни.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

Други материали на Мирта Медикус за отслабване:

16.38 лв.
Килолек (капсули х40)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *