10 неща, които не знаете за пробиотиците, а трябва

Пробиотик - 10 неща, които не знаете за пробиотиците, а трябва!

Въпреки, че темата за приема на пробиотик е доста нашумяла, все още има голяма доза неяснота какво точно са те и какви са ползите от тях. Много хора се питат кога се приемат, дали имат недостатъци и т.н. В тази статия е описано всичко, което трябва да знаете за тези полезни бактерии. От статията ще разберете и дали имате нужда да ги приемате.


10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Какво е пробиотик?

Пробиотиците помагат на организма да възвръща нормалното равнище на добри бактерии. Да, не всички от тях са лоши, въпреки славата си на причинители на ред проблеми и заболявания. Докато някои вредят, други са незаменима част от организма и подпомагат правилното функциониране. Идеалният баланс е 85% добри към 15% лоши.

Това са живи микроорганизми, които в адекватно количество подкрепят здравето. Положителния си ефект осъществяват чрез подпомагане на храносмилателните функции и усвояване на хранителни вещества в червата. Те участват в синтеза на някои витамини, балансират чревната микрофлора, поддържат нормална моторика в храносмилателния тракт и подкрепят имунната дейност на червата, като по този начин допринасят за укрепване на защитната функция на организма.


10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Каква е разликата между пробиотик и пребиотик?

Често се говори и за пребиотик. Това не е грешка или дублетна форма и между тях има разлика. Пребиотикът инулин е подходяща хранителна среда за чревната микрофлора. Той подпомага развитието на пробиотиците и съответно повишава тяхната ефективност. Влияе положително на чревната флора и цялостното здраве на храносмилателната система. Тоест, за да бъдат усвоени правилно, пробиотиците е добре да се използват в комбинация с пребиотици.


10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Кога се използва пробиотик?

Тези полезни бактерии под формата на лекарства могат да се използват ежедневно. Не е нужно приемът им да е свързан с проблеми с храносмилането. Може да се приемат профилактично или като част от ежедневната диета. Добре е да се приемат сутрин преди хранене. Оставете 30 минутен прозорец без да приемате течности или храна след това. Това се прави с цел по-голяма част от външно приетата бактериална маса да оцелее в силно киселинната среда на стомаха. Киселините в стомаха са нормализирани рано сутрин, а производството им се увеличава с храна и течности.

Важно: Силно препоръчителна е употребата на ПРОБИОТИЦИ за полезна чревна микро флора след или по време на прием на антибиотик.

Антибиотиците са силни медикаменти, които имат пагубен ефект върху добрата флора в стомаха. Подсилването на тази флора е добър начин да неутрализирате негативния ефект върху стомашния баланс. Или казано по-ясно, хлабителният ефект на антибиотиците е в следствие точно на дисбаланс на чревната флора, Можете да избегнете това чрез навременни мерки за регулиране. Но това далеч не са единствените ползи. В следващата секция ще Ви запознаем с още много и неочаквани добринки, които полезната микрофлора осигурява за организма.


10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Какви са ползите от пробиотиците?

Ползите от пробиотиците може да са изключително много. Изненадващо, добрите бактерии се отразяват върху цялостното състояние на организма, а не само върху стомаха и храносмилателната система. Все пак бактериалните микроорганизми съществуват в цялото тяло.

Ето и някои от основните положителни ефекти:

 • На дебелото черво се подпомага имунната функция и като един страхотен бонус има и антитуморен ефект;
 • При тънките черва спомагат контрола на свръхрастежа им;
 • Имат благотворно влияние при сърдечно-съдови проблеми, като нормализират нивото на холестерол в организма;
 • И да, странно, но факт, имат ефект и върху уринарния и вагиналния тракт. Спомагат при бактериални инфекции и дисбаланс на флората;
 • Наличието им в стомаха, може да е и превантивна мярка срещу хеликобактер (в отбора на лошите) и намаляване ефекта му;
 • Предпазват от алергии като не позволяват на антигените да се транслокират;
 • Всички с лактозна интолерантност ще се зарадват да разберат, че тез ипродукти подпомагат смилането на лактоза;
 • Една от страхотните добавени ползи е, че влияят благоприятно върху кожата успокоява различни кожни раздразнения, екзема и акне. Това не е толкова учудващо, имайки предвид, че по повърхността на кожата има до 250 различни вида бактерии. Логично, хората с по-здрава кожа имат повече защитни микроорганизми;
 • И нещо, от което всички биха се зарадвали е положителният ефект върху усмивката. Само след няколко седмици прием на добавки за добра чревна флора се забелязва подобрение на цялостното здраве на устната кухина. Променя се съотношението на добри и лоши микроорганизми, а Вие се радвате на по-здрави венци и свеж дъх. Дори рискът от парадонтоза намалява, когато ефективно се борите с причинителя. Ако страдате от кървене, сърбеж, изтръпване и болки в областта на венците, то сте тръгнали по пътя на пародонтозата.

Една таблетка съдържа хиляди бактерии и много ползи, а употребата е лесна и неангажираща. Затова мнозина се питат дали нямат и негативен ефект. По тази тема ще поговорим в следващата точка.

Имат ли негативен ефект?

Добрата новина е, че те не могат да окажат негативен ефект. Това важи, разбира се, ако нямате съответната алергия. За това е добре винаги да тествате и следите ефекта от приема своевремнно. При признаци на алергия спрете приема на и установете какъв е причинителят. Лошата новина е, че все пак е възможно да усетите леки странични ефекти. Рядко се случват, но все пак са възможни. В началните етапи на прием някои хора могат да усетят лек дискомфорт като подуване и газове, главоболие. Сравнявайки негативи срещу позитиви става ясно каква благодат са всъщност.

Има ли естествени пробиотици?

Възползвайте се да обогатите диетата си като хапвате храни, които да подпомагат естествения баланс на флора в стомаха. Сред храните и напитките, които благоприятстват развитието на добрите бактериални организми, са:

 • Ферментирали храни ⎼ кисело зеле, слънчеви кисели краставички, комбуча;
 • Кисело мляко или айрян (ако нямате лактозна интолерантност);
 • Плодове и зеленчуци: банани, ябълки, артишок, аспержи, копър, резене, праз, лук и чесън.

Добавете храните или зачестете приема им. Това би помогнало на чревната флора, но имайте предвид, че ефектът на храната не може да се доближи до приемането на пробиотик под формата на хранителна добавка. Обяснението е просто – количеството добри бактериални организми в храната е в пъти по-ниско от това в хранителните добавки.

Пробиотици и отслабване

10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Много хора имат ниски нива на приятелски бактерии. Дали това е вследствие на заболяване, лоша диета или приемане на медикаменти, значение няма. Фактът е, че дисбалансът е на лице. Това има тясна връзка с теглото. Много повече калории могат да бъдат усвоени с храненето, ако нивото на полезни микроорганизми е в спад. Тогава дори начинът Ви на хранене Ви да не се е променил, лесно могат да се натрупат излишни килограми. Затова  приемът им е от особено значение за теглото. Те балансират бактериалното ниво и също така взаимодействат с хормони в червата, които регулират апетита (лептин и грелин).

Имат ли враг пробиотиците?

10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Лошото хранене, което включва храни с високо съдържание на захар, рафинирани въглехидрати, преработени храни и изкуствени подсладители могат да унищожат полезните микроорганизми. Ето защо е важно да се храним правилно и да помагаме на тялото си за запазването им. Освен това, при напредване на възрастта се наблюдава естествено понижаване на киселинността в стомаха Тя е от съществено значение за растежа на добри микроорганизми и при твърде ниска киселинност лошите бактерии се задържат по-дълго. Основният виновник за това явление е твърде много захар.

Невинаги е възможно да кажем “не” на тортата, която ни преследва в съзнанието ни или да изпием кафето си без лъжичката щастие, която да го подслади. По-добре е да го направим, но в случай че тази мисия е по-голяма от нас, то замислете се да добавите външен прием на добри бактерии към ежедневната си диета. И като стана въпрос за щастие…

Подобряват ли настроението

10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Добрите микроорганизми в чревния тракт произвеждат стотици химикали за нервната система, които регулират настроението. Всъщност умственото и емоционалното равновесие зависи до голяма степен от баланса на хормони. Хубаво е да вземем предвид, че почти цялото производство на серотонин (хормон на щастието) в тялото е свързано именно с чревната флора. Затова следва по-добре да се грижим за нея.

Изводът е, че приемането на пробиотик често е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да поддържате добро настроение и здравословна емоционална функция. До момента научихме много за тези полезни добавки. И ако вече сте на мнение, че трябва да ги включите в режима си, то отправете се бързо към следващата секция.

Ценатата на пробиотика: каква да бъде тя

На пазара има много продукти, чиято цена варира драстично. Факторите, които влияят на цената, са няколко. От една страна стои броят на бактериите в тях. Колкото повече, толкова повече. Не винаги е по-добре, защото се намесват и другите фактори като начина на производство, капсулация и съхранение. Оформянето на капсулите е важен за живота на добрите бактериални организми и успешния им път сред киселинната среда на стомаха. Съществуват варианти за двойна капсулация с бавно разграждане в стомаха, което позволява повече микроорганизми да преживеят неблагоприптните условия. Но струват ли си високата цена? По-скоро не. И нека обясним защо. По-добри резултати се постигат чрез редовното им приемане и ако цената е фактор, то по-добре изберете продукт, който можете да си позволите дългосрочно.

Също така е добре пробиотиците да се ротират през няколко седмици, защото така получавате различни щамове и по-голямо разнообразие. Още един фактор за цената на продукта е съхранението му. Има такива, които се съхраняват в хладилник. Това допълнително повишава тяхната цена, но няма основателно предимство пред останалите. Както виждате, логично е да заложите на утвърдени продукти, които са на достъпни цени. Евтини или скъпи, важно е пробиотиците да се приемат с постоянство. Изберете тези, които може да използвате дългосрочно. Избягвайте захарта. Хапвайте храни, които допринасят за стимулиране на полезната чревна флора и вижте как тялото ви ще ви се отблагодари.

Лактобаланс на Мирта Медикус

Не пропускайте да се запознаете с Lactobalance на Мирта Медикус. Той притежава внимателно подбран пробиотичен състав в комбинация с пребиотик. В него е синтезирано всичко, от което се нуждаете, за да усетите ползите от редовно приемане на пробиотик. Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.

Лактобаланс пробиотик от Мирта

Други материали на Мирта Медикус за стомашно-чревен тракт:

За още полезни и интересни статии разгледайте блога на Мирта Медикус

13.10лв.
Лактобаланс пробиотик

One thought on “10 неща, които не знаете за пробиотиците, а трябва

 1. Финка Денкова says:

  С повишено внимание към пробиотик синекванон – още след първия прием предизвиква разстройство, което преминава след прекратяване на приема му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *