Антибиотик и пробиотик – кога, как и колко да се пие

Пробиотици и антибиотици

Антибиотик – употреба и действието му върху човешкия организъм

През есенно-зимния период е пикът на респираторните заболявания. Те често се развиват в по-тежки бактериални инфекции. Антибиотиците са едно от най-обичайните средства за лечение. Заради бързия им и категоричен ефект срещу болестотворните микроорганизми, те са предпочитани както от лекарите, така и от хората, които често си „самопредписват” лечение. И макар да не е редно, в редица аптеки могат да се закупят лесно и без рецепта.

Приемът на антибиотик обаче, макар и ефикасен,  далеч не е безобиден. Действието му е двуполюсно – от една страна той унищожава „лошите” патогенни бактерии, но от друга убива и „добрите” микроорганизми  в червата. Това нарушава баланса на естествената микрофлора и води до нарушаване на функциите на стомашно-чревният тракт, понижаване на имунитета, поява на гъбични инфекции и редица други усложнения.

Сред най-честите странични инфекции при прием на антибиотик са:

 • Диария.
 • Вагинални гъбични инфекции при жените.

Как обаче можем да използваме антибиотик без да предизвикваме тези нежелани реакции?

 • Отговорът е прост – като засилим приема на полезните микроорганизми за чревната ни флора чрез пробиотик.
   • Какво представлява той?
   • Кога, как и по колко трябва да се пие?
   • Как да разберем кой пробиотичен продукт е добър? – ще разберете от следващите редове.
Пробиотик - Кисело мляко в бурканчета. Млечните продукти са с високо съдържание на пробиотици.
Храните с най-високо съдържание на пробиотици (след майчината кърма) са киселото мляко и останалите млечно-кисели продукти.

Какво представлява пробиотика?

Както подсказва и самото им име ( „pro” – за и „biotic” – отнасящ се до живота), пробиотиците са живи полезни микроорганизми в човешкото тяло, които имат изключително значение за здравето ни и качеството на живот.

Ползите им за човешкото тяло са много и разнообразни:

 • Те стимулират имунната система.
 • Подпомагат детоксикацията на организма.
 • Спират свръхрастежа на вредните микроорганизми като гъбичките.
 • Намаляват холестерола и кръвната захар.
 • Предпазват от:
  • Ракови заболявания.
  • Алергии.
  • Автоимунни заболявания и депресивни състояния.
 • Предотвратяват урологичните и геникологични заболявания.
 • Подобряват състоянието на кожата.
 • Увеличават нивата на В-витамините.

Има два начина да си набавяме така необходимите за цялостното ни здравословно състояние на организма  пробиотици:

 • Чрез храната.
 • Като хранителна добавка.

Храните с най-високо съдържание на пробиотици (след майчината кърма) са киселото мляко и останалите млечно-кисели продукти, и ферментиралите зеленчуци. Преди години неслучайно голяма част от лекарите, предписвайки антибиотик, не пропускаха да препоръчат и добавяне на повече кисело мляко към диетата на пациента. В днешно време обаче, както всички знаем, да си набавяме редовно истинско кисело мляко, което да не е правено с изкуствена закваска, може да се окаже доста предизвикателна задача.

Далеч по-лесен и удобен вариант е да започнем употребата на антибиотик и пробиотик едновременно. Именно това препоръчват днес докторите.

Под името „пробиотик” могат да се намерят редица хранителни добавки, които всъщност съдържат няколко вида и щамове полезни бактерии, които се съчетават в оптимален за здравето ни комплекс. Именно доброто съчетание на взаимно допълващи се по действие микроорганизми в състава му отличава добрия пробиотик от останалите такива на пазара и прави употребата му много по-оптимален за здравето ни вариант от приема само на кисело мляко.

Допълнителен плюс на пробиотика като хранителна добавка е наличието на огромно количество полезни микроорганизми, които приемаме събрани само в една капсула.

Какви са спецификите при приема на антибиотик и пробиотик?

Пробиотик и антибиотик - режим на приемане. Часовник, чаша вода, медикаменти.
Приемът на пробиотик трябва да започне не по-късно от 72-часа след приема на антибиотик.
 • В най-общият случай съветите на специалистите сочат, че приемът на пробиотик трябва да започне не по-късно от 72-часа след приема на антибиотик.
 • Колкото по-рано обаче се случи това, толкова по-добре. Приемането на пробиотици обаче има своите важни специфики.
  • То трябва да се случва поне 2-3 часа след антибиотика, а за най-оптимален резултат е препоръчително да изчислим максималната времева разлика, която можем да приложим между двата приема.Това се налага, тъй като ако пием антибиотик и пробиотик едновременно, силното действие на антибиотика ще унищожи значителна част от приетите полезни бактерии.
 • Друго нещо, което е добре да съобразим, е да приемаме пробиотика по време или непосредствено след хранене.
  • Причината за това условие се крие в силното действие на киселинния стомашен сок, който също може да повлияе пагубно на голяма част от живите полезни бактерии, които сме приели. Поглъщането им заедно с храната обаче намалява действието на високо киселинната стомашна среда и прави възможно преминаването на по-голяма част от тях до червата.
 • За пълното възвръщане на баланса на чревната микрофлора, пиенето на  пробиотик трябва да продължи поне 20 дни след края на прием на антибиотика.
 • Важно е обаче и самото количество живи пробиотични бактерии, което приемаме. Изследванията сочат, че пробиотиците трябва да съдържат 10 милиона колонообразуващи единици за един грам, за да осигурят желаните ползи за здравето.

Как да изберем добър пробиотик след антибиотик?

Пробиотик - как да изберем подходящия след прием на антибиотик
Определено един от най-полезните щамове от групата на лактобацилите е Lactobacillus bulgaricus

Съществуват три основни групи пробиотици: лактобацили, млечнокисели коки и бифодобактерии. Добрият пробиотик след антибиотик следва да съдържа комбинация от трите вида.

Лактобацили

Определено един от най-полезните щамове от групата на лактобацилите е Lactobacillus bulgaricus, който се бори с вредните бактерии, нахлуващи в храносмилателната система, неутрализира токсините, действа противотуморно и имуностимулиращо, а едно от най-големите му предимства е способността му да издържа на високо-киселинния стомашен сок.

Подобно предимство има и Lactobacillus rhamnosus, който допълнително заздравява кожата и предотвратява инфекциите на пикочните и дихателните пътища, понижава хормоните на стреса и намалява тревожността.

Млечнокисели коки

Сред групата на млечнокиселите коки като задължителен в състава на добрия пробиотик се отличава Streptococcus thermophilus, тъй като той подкрепя растежа на Lactobacillus bulgaricus, а качествената пробиотична хранителна добавка трябва не само да захранва организма с пробиотици, но и да цели допълнителното им развитие, веднъж попаднали в стомашно чревния тракт.

Бифодобактерии

Bifidobacterium bifidum пък се слави като един от най-полезните щамове от групата на Бифидобактериите. Именно той е най-преобладаващият пробиотик в телата ни след раждането – моментът, в който имаме най-голямо съдържание на пробиотици в тялото си (с изключение на Lactobacillus bulgaricus, който се приема само външно), приети чрез поглъщане от околоплодната течност и влагалищните секрети на майката.

След пубертета обаче наличието на бифидобактерии в човешкото тяло рязко намалява и за това е добре да се приемат допълнително.

 • Bifidobacterium bifidum предпазва от:
  • Бактериални стомашно-чревни разстройства.
  • Подпомага нормалната вагинална флора, предотвратявайки гъбични инфекции.
 • Синтезират:
  • Аминокиселини.
  • Витамини от В-групата и витамин К.

Наличието на тези основни за доброто функциониране на организма бактерии в състава на пробиотика, съчетани и с други полезни микроорганизми, е един от основните знаци, че пробиотикът е добре разработен.

Пробиотик и пребиотик – каква е разликата?

Пробиотик - добър пробиотик е този, който има наличие на пребиотик в състава.
Пребиотиците са храната за пробиотиците.

Много хора не правят разлика между пробиотик и пребиотик, но тя е съществена. С две думи пребиотиците са храната за пробиотиците – това, което им позволява да оцеляват и да се размножават. Най-често това са фибрите, чието най-високо съдържание е в плодовете и зеленчуците.

Има дори теория, че ако човек приема изключително разнообразни растителни видове като броят им не бива да пада под 30-50 вида на седмица, допълнителният прием на пробиотици не е нужен, тъй като те сами ще се развият достатъчно в организма ни.

Ако това обаче ни се струва трудна задача и решим да приемаме пробиотици като хранителна добавка, вторият знак, за който трябва да следим, ако искаме да сме сигурни, че избираме добър пробиотик, е наличието на пребиотици в състава му.

Сред най-полезните са инулинът, който също подкрепя минералното усвояване, и пектинът, който подпомага функциите на стомашно-чревния тракт, метаболизма и детоксикацията.

Можем ли да приемаме пробиотик с превантивна цел?

Пробиотик - превантивното приемане на пробиотик е с цел, повишаване имунитета на организма.
Целта е на една такава превантивна употреба е да се повиши имунитета на организма.

Заради негативния си ефект върху полезните микроорганизми в червата и риска към усложнения, антибиотиците са включени в Европейската бяла книга “Заедно за здраве”, в която европейските здравни експерти препоръчват ограничената им употреба и посочват като алтернатива превантивната употреба на пробиотици.

Тъй като балансът на чревната микрофлора може да се наруши не само от антибиотици, но и от стрес и нездравословен начин на живот, приемът на пробиотици е много препоръчителен, особено в сезона на гриповете.

Целта е на една такава превантивна употреба е да се повиши имунитета на организма, ключова роля за която имат именно пробиотиците. По този начин тялото става много по-издържливо срещу атаката на вирусите и човек би могъл да си спести неприятностите съпътстващи заболяванията и приема на антибиотици.

Всички споменати в този материал полезни микроорганизми ще намерите в състава и на Лактобаланс

Той е подходящ за прием както по време на и след антибиотично лечение, така и като самостоятелен продукт за поддържане на общо добро здравословно състояние и превенция на заболяванията.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

Други материали на Мирта Медикус за стомашно-чревен тракт:

13.10лв.
Лактобаланс пробиотик

One thought on “Антибиотик и пробиотик – кога, как и колко да се пие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *