Наръчникът на д-р Пашкулев за балансиране на имунната система

Имунната система е многокомпонентна и със сложни взаимодействия с целия организъм; оттам произтича и необходимостта от цялостен подход, ако искаме да я укрепим в достатъчна степен.

Все по-категорични са изводите, че от особено значение за нейната ефективност е предимно начинът на живот. Естествено, трайните ефекти се постигат чрез комплексни, продължителни и индивидуално съобразени програми.

Природните средства

Предимно от растителен произход – храни, екстракти от лечебни растения, билки и подпрваки, а също така съвременно формулираните комплекси от добавки (витамини, минерали, аминокиселини, пробиотици и др.) могат да голяма степен да подпомогнат превантивните и възстановителни усилия на тялото.

Идеята е, от една страна, да се подпомогне балансирано имунният отговор, за да се ограничи по-бързо инфекцията, без да се стига до усложнения от самото възпаление, поради прекомерното отделяните при напредналите случаи цитокини.

От друга страна, има средства с директно антимикробно (вкл. противовирусно) действие, както и за ускорено пречистване на дихателните птища и други засегнати сектори от организма.

Домашните мерки

Те могат да облекчат проблеми, свързани предимно с горните дихателни пътища и кожата, докато при съмнения за белодробни и други вътрешни усложнения болният следва бързо да се насочи съм специализираните медицински звена.

Винаги е необходимо да се грижим не само за засегнатите области от тялото, но и за целия организъм, който участва в своето възстановяване. Във всички случаи е уместно да се премине на лека, предимно плодово-зеленчукова храна (без животински продукти, ядки, бобови зърна, силно солено и концентрирани захари).

Повече полезни течности: топла вода, билкови чайове, натурални зеленчукови бульони, супи, сокове и шейкове. (Строгите разтоварвания, от своя страна, следва да се прилагат само под контрола на специалист; актуални наблюдения показват, че те действат по-убедително при остри бактериални, отколкото при остри вирусни инфекции.)

Пиенето на сокове от моркови с добавка на малко лютиви зеленчуци (ряпа, репички, алабаш, лукови, хрян, джинджифил и др.) е добро за елиминирането на слузта. При непоносимост към този вид прием, зеленчуците могат да се счукат и ползват за инхалация.

Важни са също осигуряването на чист въздух (редовно проветряване, което снижава микробната плътност в стаята) и мерките за пречистване на червата, особено ако са налице запек и повишена температура.

Умерено повишената температура, ако не продължава повече от 2-3 дни, по-скоро помага на организма да се бори с инфекцията. По-бързо трябва да се действа при деца със склонност към гърчове, при възрастни със слаби сърца и главно – при значително покачване на температурата (над 39°).

Полезни за смъкване на стръмно покачващата се температура са изпотяващите процедури (най-лесно чрез горещи бани и/ или увиване в много одеала), а при много висока треска се правят студени апликации в областите с телесни гънки (т.е. с близки до кожата кръвоносни съдове). При опасност от температурни гърчове в китайската медицина се препоръчва силно разтриване на ушната висулка.

При голямо повишение на температурата може да се опита преди лекарствата тя да се смъкне чрез изпиване еднократно на запарка от 1 чаена лъжичка люлякови листа в 1 чаша топла вода, или неколкократно – чай от бъзов цвят, липа, сминдух, върбови кори или цвят от блатно орехче, приготвени аналогично. 

Независимо от това има ли температура или не, общо антимикробни и имунорегулиращи лечебни растения могат да са полезни: ехинацея, кръвен здравец, очиболец, невен, мащерка, живовлек, босилек, лопен, андрографис, сладък корен, бръшлян, змийска хурка, туя и др. 

Те също така помагат за елиминирането на отпадните продукти. За предпочитане е да се използват и съвременно оптимизирани екстракти от билки, отколкото да се разчита само на чайовете, които извличат по-малка част от активните съставки. 

Много са полезни и онези лечебни растения, които са познати повече като загряващи, стимулиращи и пречистващи подправки: джинджифил, синап, чесън, лук (по-добре червен), различни видове лют пипер и т.н.

Необходимо е да се дозират внимателно и най-добре – да се разреждат с омекотяващи храни, за да се избегне дразненето на лигавиците на храносмилателните и отделителните органи. 

При непоносимост може да се използват по-леки, но все още ефективни етеричномаслени подправки: чубрица, джоджен, копър, кориандър, анасон, резене, босилек, риган, майоран и др. 

Прополисовите продукти също са полезни чрез техните директни антимикробни и възстановителни свойства.

Не всичко от необходимите вещества (нутриенти) е лесно да се набави чрез хранене, затова добавките (суплементи) при много хора са полезни, особено през студените и хранително дефицитни сезони.

 Следва да се обърне специално внимание на имуновъзстановяващите минерали: магнезий, цинк, йод, бор, сребро и селен; те имат и редица други полезни свойства за организма. 

От витамините: Витамин С е от базово значение за съпротивляемостта на тялото чрез изграждане на здрави съединителнотъканни бариери; 

Витамин Д е важен фактор за минералната и общата обмяна, все повече изследвания установяват спад на общата и инфекциозна заболеваемост при редовно снабдяване на организма с него;

-15%
Original price was: 19.20лв..Current price is: 16.32лв..

Витамин А помага на лигавиците, В-групата – на нервната система и обмяната и т.н.

 От аминокиселините лизинът и хистидинът се считат за важни имуноподпомагащи фактори, които също така съкращават времето за възстановяване след преболедуване.

Други съставки – като пробиотици, ензими и полизахариди (например бета-глюкани) – също влизат в съображение при композирането на комплексни природни продукти.

Върху кожата, също така и за гаргари и промивки, могат да се ползват билкови чаеве (с бъз, мащерка, невен, лайка, градински чай и др.) или съответни спиртни и глицеринови настойки.

Също – колоидно сребро, бледорозов разтвор на калиев перманганат, подходящо разредени йодни препарати, цинкови соли, тимол и други доказали се отдавна с действието си субстанции.

При хрема може да се направи промивка на носа с 1% разтвор на морска сол; на кърмачетата е по-добре да се капва свежо изцедена кърма, пресен сок от моркови (след 2-я месец) или пък от цвекло (след 4-я месец). При пълно запушване и трудности с промивките, отначало се правят инхалации, масажи, вакуумно извличане и други физикални прийоми за отпушване.

При гърлобол и кашлица добре действат билковите чайове, тинктури и екстракти с пречистващи и имуноактивиращи билки или съчетания – бял оман, анасон, ехинацея, жиловлек, мащерка, медуница, великденче, джинджифил, бръшлян, червен лук, сладък корен и др.

При ларингит и бронхит с предрезгавяване и суха кашлица могат да се добавят омекчаващи съставки: слез, ружа, исландски лишей, ленено или дюлево семе.

Препоръчителни са: инхалации и разтривки с етерични масла с противомикробно и отхрачващо действие (евкалиптово, розмариново, терпентиново, от чаено дърво и др.), по 10-15 капки в съд с вряща вода за вдишване или разредени с 10-20 пъти повече носещи растителни масла – за втриване.

Доколкото много от фабричните лекарства против кашлица съдържат кодеин, глаувент или други, потискащи кашличния рефлекс средства, трябва да се внимава с тях -организмът има нужда да се прочисти от храчките, а не да се блокира преждевременно кашлицата!

Позиционните (постурални) дренажи са позабравени, но ефективни за по-лесно отхрачване. Тяхното разнообразие се реализира с помощта на физиотерапевт, но дори лежането по корем или навеждането напред от седнало или право положение по време на кашлица би могло да помогне донякъде.

Различни компреси могат да са от полза при засягане на различни „етажи“ от дихателната система:

 • обикновени или ревулзивни (загряващи);
 • с олио и газ или ракия (не и при кърмачета!);
 • със загрята морска сол;
 • с прясна извара плюс пълна чаена лъжичка прясно счукано синапово семе;
 • със затоплен восък, с камфоров спирт или тинктури от ревулзивни билки;
 • с кремове или линименти, съдържащи етерични масла и т.н.

Те се поставят на кожата над съответното място на възпалителния процес – на лицето, гърлото, гърдите или гърба. Ако се касае за силно дразнещи приложения и при чувствителни кожи мястото редварително може да се намаже с лек слой растителна мазнина.

Точков самомасаж (акупресура) при хреми може да се прави встрани на носаните крила, при синуити – около скулите, при гърлобол – около шията, при кашлица – отпред между рамото и гърдите, над гръдната вдлъбнатина гърдите и евентуално на гърба под лопатките.

За общоукрепваща се счита точката между основите на палеца и показалеца на двете ръце. Общодостъпен е и зоновият масаж по върховете, страничните части и под основите на пръстите на ръцете и краката.

Кръвообращението в областта на гърлото се подобрява още от упражненията за раздвижване на врата и от максималното изплезване на езика при леко повдигната глама (йогийската „лъвска поза“).

Първична и вторична профилактика

 • За първична превенция говорим, когато не допускаме възникването на заболяването или поне се явява по-лека негова форма.
 • При вторичната превенция предотвратяваме или минимизираме неговите усложнения и се пазим от повторните му атаки, когато вече сме в стабилно състояние.

За постигането на тези цели е необходимо цялостно укрепване на организма – чрез по-чисто хранене, редувано от компетентни хранителни разтоварвания, умерена физическа активност на чист въздух, слънцетерапия и умерено закаляване, лична хигиена, психосаморегулиране (релаксирането на ума всъщност води до модулиране на имунните клетки!) и т.н.

Общи диетични принципи

Храненето да става в спокойна обстановка. Препоръчва се приемането на неголеми порции на 3-4 пъти през деня. Да се избягват недоброкачествени продукти, твърде агресивни подправки, бързо и късно хранене, и общо прехранване.

Предпочитани продукти:

 • Разнообразни зеленчуци, плодове (изсушените по-ограничено), нерафинирани зърнени храни (повече зърна, отколото теста) и бобови варива, сурови ядки, семена, авокадо и натурални маслини, кълнове, ферментирали плодови;
 • Зеленчукови и млечни произведения (ябълков оцет, туршии, кефир или екокисело мляко), по малко сурово млечно масло и рохки жълтъци, щадящо приготвена риба или птица;
 • Екологични пчелни продукти, водорасли и хранителна мая (и трите умерено), билкови подправки (най-пикантните ограничено), натурални сокове, чайове и нискоминерализирана вода.

Избягвани или силно ограничавани продукти:

 • Сладки и маслени концентрати (особено бяла захар, пържени или печени богати на мазнини ястия, както и втвърдени трансмазнини)
 • Червено месо, субпродукти;
 • Печени ядки, особено фъстъци;
 • Белобрашнени изделия;
 • Силно солени ястия;
 • Тютюн, алкохол, особено концентриран;
 • Големи количества кафе и изкуствено подсладени или газирани напитки.

Както се вижда, ударение се поставя върху едновременно лесно смилаемите и високохранителни продукти.

Питеен режим

След ставане от сън, чиста нестудена вода (поне 1/2 литър) и между храненията (поне още 1 литър) – пак вода, леки билкови чайове, разредени зеленчукови и зърнени отвари.

Закуска

3-4 чаши (около 700 г) плодова салата или шейк с ябълки, круши, цитруси и др. (може и малко от силно сладките или сушени), 1 равна супена лъжица ленено семе или чиа (за омега-3, но може и добавка да се приема, най-добре водораслова), и половин ч.л. хлорела или 1 ч.л. киснат от вечерта във вода с лимон или оцет цветен прашец.

Може да се овкуси с кокосови стърготини, малко какао или рожков, канела, кардамон и др. За още подслаждане – могат се ползват изсушени плодове или, за диабетици – нискогликемични подсладители с доказана безопасност при пестелива употреба: стевия, монашески плод, еритритол, манитол, ксилитол, растителен глицерин.

Ако консумираните плодове са по-малко, известно време след тях закуската може да се допълни от леко зърнено ястие.

Обяд

Сурова салата от поне ½ кг разнообразни зеленчуци, желателно е да са предимно сурови и разноцветни (това приблизително отразява допълването на защитните им съставки, в т.ч. сурови зеленчуци е добре да се достигат към 100 г); една супена лъжица кълнове към тях е много добра комбинация за салатата.

Да се прибавят 7-8 бр. (средно големи) натурални маслини, частично обезсолени чрез нацепване и изкисване от сутринта; може плюс малко лимон или ябълков оцет.

Може да се прибави и около 200-300 г сварен на пара или опечен без мазнина зеленчук (обикновени и сладки картофи, зеле, броколи, карфиол, тиквички, земни ябълки, червен лук, моркови, цвекло). Сезонно – може и малко туршия.

Като белтъчни  и маслени източници могат да се ползват по малко бобови зърна (киснати от вечерта и след кипване освободени от първата си вода) и натурални ядки (по-добре предвартелно накиснати за няколко часа)

Два-три пъти седмично могат вместо тях да се включат желателно най-екологични и щадящо обработени животински продукти – кисело мляко (по-добре кефир), сурово млечно масло, рохък яйчен жълтък, маринована или леко сварена риба, варено птиче месо без бульона.

Вечеря

До половин литър зеленчукова супа, в която водата и зеленчуците в крайната заготовка са примерно по равно (тиквички, всякакви зелеви и зелени, вкл. броколи, бамя, зелен лук, аспержи, зелен фасул, коприва и малко лапад); може да се свари най-добре с малко безглутенови зърнени (ориз, царевичен грис, елда, киноа, амарант и др.)

Ако няма проблеми с глутена – с каквото и да е жито или паста от твърда пшеница, или просто да се яде супата с 1-2 филии пълнозърнест хляб; няколко минути преди края на варенето е добре да се прибавят 1 с.л. овесени трици, а след сваряването – няколко супени лъжици наситнени свежи зеленчуци, както и леки билкови подправки; хранителната мая (до 1 с.л.) е овкусяваща и имуномодулираща добавка.

Към супата се сервира 70-80 г авокадо (едно малко или половината от едно средно). Може да се ползва минимално количество диетична сол – с калий, не само с натрий.

Вечерята да е поне 2-3 часа преди лягане и след нея да не се поема никаква храна, да се ограничат тогава също и течностите.

Разтоварващи диети

Те принципно помагат за пречистването на системата и рестартиране на имунната система; но ако се правят твърде строго и дълго или се провеждат по непрвилна методика, могат и да навредят.

Основното е да се осигури спокойствие и постепенност, да няма дразнещи контакти с гледки и миризми на забранени ястия.

При глад да се пие умерено топла вода и да се отвлича вниманието с друга дейност (но без преумора). Възможно е (по-вероятно при хора, които имат някои заболявания и при хора, които се разтоварват за пръв път) да се появят преходни оплаквания като отпадналост, световъртеж, главоболие и др., докато в други моменти човек може да се усеща необикновено добре. Тези флуктуации са нещо нормално и по правило се хармонизират, след като режимът се повтори няколко пъти.

Препоръчително е по-строгите режими (примерно на вода или сокове) да се правят само под компетентно ръководство.

За самостоятелно прилагане са по-подходящи плодово-зеленчуковите режими (които могат да са нискокалорийни или с почти нормален енергиен прием) или режимите с по-разнообразно, но ограничено (нискокалорийно) хранене – освен плод и зеленчук могат да се включат по малко зърна и/или ядки, кълнове, водорасли и други суперхрани.

Макар че суровите плодове и зеленчуци в някои отношения са по-полезни, допустимо е част от тях да бъдат сварени или опечени без мазнина, което дава повече ситост, особено през зимата.

За пиене са много добри водата с малко лимон, билковите чайове, зеленчуковите бульони, студените настойки от счукани шипки и други диви плодове, и от наситнени борови иглички (полезни за имунитета и дихателните органи).

Леките подправки овкусяват подходящо, но твърде силните могат излишно да раздразнят лигавиците и апетита.

-15%
Original price was: 19.56лв..Current price is: 16.63лв..

Този водещ съвременен специалист е разработил мек вариант на диета, чрез която се постигат резултати, близки до тези на по-строгите гладувания и плодово-зеленчукови разтоварвания.

При проблеми по 5 дни веднъж в месеца, а после дори и по-рядко, то е дало добри ефекти за имунната система, обмяната и дори за забавяне на стареенето, при многобройни клинични проучвания.

Един леко адаптиран негов вариант включва около един килограм на ден зеленчуци, предимно надземни (по-добре сурови, може смлени в блендер за по-добра усвояемост, а твърдите като зеле може да се готвят). В добавка 100-200 г немного сладки плодове и малко нискобелтъчни източници на мазнини – примерно едно средно голямо авокадо (може на сос с малко подправки, лимон или ябълков оцет и минимално сол). Друг вариант е десетина обезсолени маслини или сос с тяхно участие.

За пиене – топла вода, леки билкови чайове, разредени бульони от зеленчуци (без сол и мазнини). Може също така малко отвара от зърна (пълнозърнест ориз, лимец, зелена елда, царевица и др.) – до една пълна с.л. на ден, сварени в няколко чаши вода.

Първите 2 дни на захранването са важни. Към изброените продукти се прибавят повече плодове, вкл. сладки. Включват се сурови и готвени кореноплодни, малко каша от леки зърнени храни и постепенно менюто се разширява още.

За разлика от по-строгите разтоварвания, режимът е допустимо да се прави паралелно с умерено тежка физическа или умствена работа, но при отпадналост е по-добре да се осигури повече почивка.

Билки, добавки и аромати

Много от вече споменатите при острите случаи, лечебни растения, витамини, минерали и др., могат да се ползват и за предпазване или възстановяване след боледуване.

При продължителни фитотерапевтични курсове може да е разумно, по препоръка на консултиращия специалист, средствата да се редуват, за да не се стигне до привикване или намаляване на ефекта.

Изпаренията от различни дървесни и тревисти растения са един вид супернатурална ароматотерапия. Фитонцидите им са активни срещу широк спектър микроби. Иглолистните гори и насаждения са особено ценни – както поради изразеното им въздействие върху дихателните органи, така и поради целогодишното си присъствие в свежо състояние. Вкъщи пък всеки може да си отглежда например здравец или индрише.

Физкултура

Обездвижването и застоят винаги предшестват и съпровождат възпаленията. Умерено полезни са –(преумората, може да срине имунитета!) както динамичните, така силовите и статичните телесни упражнения. Също  дихателните техники и леката физическа работа, особено сред природата.

В дните, когато не се очертава излизане от градското жилище, може да се правят разнообразни гимнастически упражнения. Необходимо е раздвижване на всички основни стави. Особено в кръг, за постигане на баланс, а не само общо умерено натоварване. Интервални силови тренировки, които според нови данни активизират митохондриалното дишане. Разтягания,упражнения за дишане и релаксиращи похвати.

 1. Застанете изправени, с успоредни ходила, раздалечени на ширината на раменете. Брадичката е леко наведена към гърдите, а главата – изправена, така че вратът ви е изтеглен нагоре.
 2. Издишайте въздухът от дробовете и сключете ръце зад гърба си.
 3. След това вдишайте бавно, като разширявате белия си дроб и изтласквате ръцете назад. Дръжте брадичката допряна до гърдите и дишайте само с гръдния кош.
 4. Издишвайки, пуснете ръцете си и ги вдигнете пред тялото. Продължете да вдигате ръце покрай главата, после покрай гърба и завършете цикъла на кръговото движение отново отпред. Пръстите ви трябва да останат опънати по време на завъртането.
 5. Преплетете пръсти зад гърба и започнете упражнението отново с вдишване. Повторете общо седем пъти.

Когато напълвате белия си дроб с въздух, опитайте се да почувствате как свежата енергия нахлува и укрепва неговата тъкан. При издишване, си представете как всички бактерии, застоял въздух и токсини напускат белия дроб. Самовнушението е напълно реален допълнителен метод за подобряване на състоянието!

Физиотерапевтичните процедури

Физиотерапевтичните процедури допринасят за кръвообращението, пречистването на секретите, температурно въздействие и т.н.

В домашни условия е много полезна контрастната баня на краката, до над глезените. Прави се отначало всяка вечер, а след десетина дни – 2-3 пъти в седмицата (през по-критичните дни за самочувствието ви). Най-добро време е преди лягане, започва се с последователно потапяне в топла (2-3 мин.), след това в хладна вода (минута-минута и половина) – 3-4 пъти, като се започва и завършва в топла вода.

Отражение на инфекциите върху сърдечно-съдовата и нервната системи

Те много често засягат пряко сърцето и кръвообращението, а също така, включително косвено (поради стреса) – мозъка. Остатъчните явления могат да се проточат с месеци и години след отзвучаването на основните оплаквания, поради което са необходими дългосрочни и комплексни мерки.

Сърдечно-съдовата система се товари най-вече от тежките мазнини и солта, а се подпомага от разноцветните плодове и зеленчуци и от целите зърна.

Нервната система изисква пълноценно хранене предимно с цялостни растителни храни и при необходимост – важни добавки като магнезий, витамини от групата В, таурин и билкови средства. Правилното дишане е абсолютно важно, както за дихателната система, така за сърцето и мозъка, особено споменатите по-долу упражнения.

Седнете с изправен гръбнак. Издишайте пълно. Вдишайте бавно през носа, с издуване на корема от горната му част надолу, напред и настрани (това съответствува на раздвижването на диафрагмата и други, обичайно по-слабо използване дихателни мускули). Вдишването става с едно леко усилие, без стандартните напъни напред (горната част на гърдите) и нагоре (ключиците), чрез които хората обикновено дишат.

Това може би в началото ще ви бъде трудно, особено ако сте жена (мъжкото тяло е по-добре устроено за дълбоко коремно дишане), но с практиката постепенно ще го овладеете.

Тогава бавно започнете да изпускате поетия въздух; почувствайте как целият ви дихателен обем се свива към една област навътре към слънчевия сплит. И едва когато усетите, че всичкият въздух е отлетял, дайте си онова леко усилие надолу и настрани, за да вдишате отново дълбоко с корема.

Повторете това отначало 3 до 5 пъти и увеличавайте през няколко дни, докато достигнете до 15-20 пъти, от 1 до 3 пъти дневно – в зависимост от времето и самочувствието ви. Това е особено полезно за съвременния човек, който твърде често въобще не вентилира тази част от тялото си и я оставя да заболее от застоялост.

Диафрагмата е “второ сърце”, подпомагаща дейността на сърцето и белите дробове, масажираща по естествен път коремните органи.

Това полезно дишане може да се прави и от легнало положение. Начинаещите е добре при това да слагат едната си ръка на корема, другата – на гърдите. При вдишването ръката на корема трябва да се повдигне, а ръката на гърдите – да извърши съвсем леко или никакво движение – това показва, че процесът се практикува правилно.

От седнало положение с изправен гръбначен стълб, издишва се пълно; след това се вдишва бавно и дълбоко през лявата ноздра, запушвайки отстрани дясната ноздра с палеца. После издишайте през дясната ноздра, още по-бавно, запушвайки лявата с малкия и безименния пръст.

Следва вдишване през дясната и издишване през лявата – това прави 1 цикъл. Дозировка: започва се с 4-5 цикъла и след няколко седмици може да се се стигне до 10-12, 2 пъти дневно – сутрин и вечер 10-20 мин. преди храна. Техниката регулира възбудните и подтискащи процеси в мозъка, като освежава и успокоява едновременно.

Релаксираща техника за мозъка и сърцето

Тази техника влияе благотворно и върху нервната и сърдечно-съдовата система. Следва да се практикува редовно, поне 4-5 пъти седмично.

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Учените са установили, че когато си припомняме щастливо събитие или мечтаем за такова и изпитваме положителна емоция, фазите на сърдечния ни ритъм се хармонизират и усещаме сърцето си леко. Колкото повече човек се упражнява, толкова по-лесно влиза в това състояние и развива способността да “общува” със сърцето си, да “чува” желанията му.

Един положителен спомен хармонизира, само за няколко минути, сърдечния ни ритъм и води до увеличаване на производството на имуноглобулин. За следващите шест часа, този имуноглобулин защитава организма ни от инфекции вируси, бактерии и гъбички. Всеки път, когато имаме конфликт в работата, с партньора или на улицата, той намалява нивото си за цели 6 часа…

Започваме с две бавни, дълбоки вдишвания и издишвания. Те стимулират парасимпатиковата нервна система, която ни кара да се отпуснем и успокоим.

Следим вниманието ни да не се отклонява от дъха ни. Оставяме няколкосекундна пауза, преди следващото вдишване да започне от само себе си.

Съзнателно насочваме вниманието си към областта на сърцето. Представяме си, че дишаме през сърцето все така бавно и дълбоко, но естествено, без да се насилваме. Стараем се да почувстваме и да “видим” всяко вдишване и издишване, което излъчва сърцето ни.

Представяме си това, което вдишването ни носи, кислородът, от който имаме нужда и това, което издишването изхвърля – ненужните съставки. “Виждаме” как сърцето ни се къпе в баня от чист въздух, което го прави по-леко и по-здраво. “Виждаме” как тупти равномерно и силно.

Можем да си представим сърцето като дете, което се къпе в малкото си коритце и е щастливо. Всеки достатъчно силен приятен спомен може да ни помогне да засилим това състояние.

Третата стъпка е да опитаме да почувстваме топлина в тази зона. За тази цел, нека да оставим чувството на благодарност и признателност да го обгърне.

Сърцето ни е особено чувствително към благодарността,  към всяко чувство на любов, което изпитваме – към същество, предмет или към идеята, че светът е добронамерен. Някои си представят любимото дете, други – природна идилия, трети – щастлив спомен.

По време на този етап понякога се забелязва лека усмивка, естествено да пропълзява по устните. Може да подсилим усещането като си представяме как топъл въздух навлиза в зоната на сърцето ни. То може да започне да бие малко по-ускорено в тази фаза от медитацията, но това да не ви плаши.

Веднага щом приключим със затоплянето, то ще се успокои.

Време е да излезем от това състояние. Правим го нежно и внимателно. Опитваме се да усетим тежестта на тялото си и това, което ни свързва с канапето, на което сме полегнали. Усещаме местоположението си в стаята. Долавяме шумовете навън. Леко размърдваме пръстите си и раздвижваме глава наляво и надясно. Отваряме очи, с широка усмивка…

Гъбични инфекции

Много често те са вторичен резултат на продължителни и/или сериозни прекарани инфекции, от агресивните терапии, прилагани за тяхното подтискане.

Независимо дали се отнася за предимно външно остро проявление на микози, млечница в устата, чревна или вагинална кандидоза, първата задача е отстраняване на поддържащите фактори (широкоспектърни антибиотици, кортикостероиди, хлорирана вода, концентрирани захари, повишена киселинност поради непроветриво облекло и т.н.).

Вътрешно са полезни:

 • синбиотиците (съчетание на пробиотици и пребиотици);
14.94лв.19.26лв.
 • някои специфично действащи билки (някои от тях са силни, да се прилагат внимателно!)
 • зелени орехчета, сладък пелин, лавандула, мащерка,  карамфил, риган, лофант, варбургия;
 • кори от бреза и корени от бъзак – тези две билки могат да се прилагат и външно, както и хвойновият катран, чесъна и прополисовите продукти;
 • прилагат се още йодни препарати, боракс и колоидна сяра.

17.94 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *