Имуностимулатори – Какво представляват?

Имуностимулатори - Видове, ползи и как действат? (2020)

Имуностимулаторите играят изключително важна роля в подсилването на имунитета, което от своя страна води до подобряване на естествените защитни функции на човешкия организъм. Силният имунитет възпрепятства честото боледуване и бързо се преборва с евентуално такова. Изграждането на добра имунна система обаче не се случва с магическа пръчица. Налага се да положите грижи за нейното добро състояние. Именно имуностимулаторите ще Ви помогнат да поддържате тонуса на тялото си. Грижата за здравето е добре да започне, не когато се разболеем, а да бъде един постоянен процес. Здравословният начин на живот е най-добрата превенция срещу вирусни и други заболявания. Хората от различните възрастови групи се нуждаят се от специфични имуностимуланти, които да снабдяват тялото с дефицитни вещества. В статията ще разгледаме подробно следните неща:

 • Същност и свойства на имуностимулаторите и как влияят върху имунитета;
 • Кои са видовете имуностимулатори;
 • Кои са най-подходящите имуностимулатори за възрастните и децата;
 • С какви имуностимулатори ни е дарила природата;
 • Полезните свойства на имуностимулаторите на Мирта Медикус.
Иновирон банер мобилно

Какво представляват имуностимулаторите и как подобряват имунитета?

Какво са имуностимулатори - съдържат се в плодове, натурални продукти, сокове и др.

Имуностимулаторите, както всеки лесно може да се досети от наименованието им, са вещества, които водят до повишаване на имунитета. Силната имунна система подобрява начина, по който организмът на всеки човек отговаря на атаките от вируси, бактерии и други причинители на заболявания. Приемането на имуностимулиращи вещества може да бъде както с профилактична цел, така и като допълнение към активно лечение. Имуностимулантите ще допринесат за благосъстоянието на всички системи, изграждащи човешкото тяло. Най-силните имуностимулатори ще откриете в природата. Хората от векове се доверяват на силата ѝ, за да се справят с редица заболявания и да подсилят защитните сили на организма си. Билките и полезните храни могат да набавят всички необходими витамини, минерали и други полезни вещества, необходими за правилното функциониране на всяка клетка. Ключов момент по пътя към здравето е осъзнаването на вредните навици и навременното им ограничаване. Важно е разбирането, че именно промяната на нездравословните навици е първата много важна крачка към цялостната промяна.

Какви са конкретните ползи от тях?

Ползите от имуностимулаторите - допринасят за баланса на организма и неговото укрепване.

Имуностимулаторите допринасят за баланса на организма и неговото укрепване. Те са особено важни, за да изградят защитни бариери, които да не позволяват преминаването на болестотворни микроорганизми.

 • Имат превантивна функция – предпазват от вируси и настинки през грипните периоди;
 • Антиоксидантно действие – борят се със свободните радикали в тялото, които са сред основните причинители на редица сериозни заболявания;
 • Хората с добър имунитет по-бързо се преборват с настинката, грипа и сезонните инфекции в сравнение с онези с отслабен такъв;
 • Ускоряват метаболизма;
 • Подобряват защитните функции на всички системи в човешкия организъм.

Видове имуностимулатори

Видовете имуностимулатори са два вида - специфични и неспецифични.

Имуностимулаторите биват два вида – специфични и неспецифични. Към групата на специфичните се причисляват ваксините и други антигени. Функцията им най-общо е да предизвикат имунната система да отговори на конкретна заплаха, да се пребори с нея, а след това да я запамети. Така при евентуална следваща атака не се допуска да бъде нанесена вреда от конкретния вирус, тъй като организмът вече има изградена защита срещу него. Ролята на неспецифичните имуностимулатори е да подсилят имунната система, така че тя да има способността да се бори с вируси и бактерии, причиняващи множество заболявания, както и по време на грипни епидемии в т.ч. причинени от коронавируси. Има имуностимулатори, които трябва да се приемат по лекарско предписание, но природата се е погрижила да откриваме достатъчно такива и сред нейните дарове, а именно в билките, плодовете и зеленчуците, богати на витамини, бета глюкани, антиоксиданти и пробиотици.

Витамини

Витамините играят огромна роля върху човешкия имунитет. Появата на редица здравословни проблеми се дължи именно на липсата им.

Витамините играят огромна роля върху човешкия имунитет и здраве. Появата на редица здравословни проблеми се дължи именно на липсата на определени витамини. Голямо въздействие върху силата на имунния отговор имат витамините A, B12, C, D, E. Най-важната функция на витамин А е противоинфекциозната. Дефицитът му води до доста висок риск до разболяване от инфекциозни болести. Можете да си го набавяте посредством храна или хранителни добавки. Значителни количества от него се съдържат в хранителни продукти с животински характер, черният дроб е най-богат източник. Богат на витамин A е и жълтъкът на яйцата. Витамин B12 е много важен за доброто състояние на нервната система. Недостигът му може да предизвика проблеми със храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Този витамин се открива в редица храни основно с животински произход, като черен дроб, риба, яйца, месо и млечни продукти. Витамин C е сред витамините, играещи огромна роля за доброто състояние на имунната система. Той е съставна част от редица препарати, борещи се настинка и грип. Аскорбиновата киселина, каквото е другото име на този витамин, е мощен антиоксидант и има доказано въздействие върху имунитета. Витамин C може да бъде набавен посредством редица храни, както и под формата на хранителни добавки. В естествен вид се съдържа в плодове и зеленчуци, като лимон и други цитруси, чесън, магданоз, грозде, ябълки, люти чушки и други. Важно е да отбележим, че е препоръчително тези храни да се консумират в суров вид, тъй като по този начин ще приемете най-оптималното количество от витамина. Витамин D със своите свойства също се отнася към групата на имуностимулантите. Можете да снабдите тялото си с него посредством храната (рибено масло, черен дроб, яйца и др.) и с помощта на слънчевите лъчи. Витамин E има редица ползи, сред които антиоксидантно действие, участва в процеса на пречистване от токсини, играе важна роля в синтеза на белтъци и хемоглобин, участва в снабдяването на клетките с кислород. Редица хранителни продукти могат да поддържат достатъчно количество от него в организма, такива са мляко, масло, яйца, месо, черен дроб и други.

Елементите селен и цинк: ползите от тях и как да си ги набавим

Елементите селен и цинк са сред най-спряганите имуностимулатори особено в грипен период.

Елементите селен и цинк са сред най-спряганите имуностимулатори особено в грипен период. В човешкия организъм естественото съдържание на селен не е голямо. Този елемент обаче има редица полезни свойства – антиоксидантно, повишава имунитета и предпазва от развитие на ракови заболявания, отразява се благоприятно върху сърдечно-съдовата система. Посредством храната можете да си набавите достатъчно количество селен. Храни богати на този полезен елемент са ядките (особено бразилските орехи), стриди, скариди, охлюви, миди, черен дроб, риба (особено риба тон и хайвер), слънчогледови семки, зърнени храни (пшеница, овес, ориз), яйца, пилешко месо. Дефицитът на цинк в човешкия организъм го прави много по-предразположен към често и продължително боледуване. Цинкът не се синтезира по естествен път в тялото и набавянето му идва изцяло от външни източници. Ползите от него са много, сред тях са участието му в репликацията на ДНК, както и в развитието на имунните клетки, има активна роля в процеса на делене на клетките, има и антиоксидантно действие. Част от храните, чрез които можете да си го набавите, са агнешко, говеждо, пилешко месо, сьомга, тиквени семки, сусам, яйца.

Имуностимулатори за възрастни и деца

Имуностимулатори за възрастни и деца

В различните възрасти всеки човек трябва да полага специфични грижи за своя имунитет. Добрата работата на имунната система зависи от много фактори, а най-важният сред тях е воденето на здравословен начин на живот. Това включва:

 • Правилно хранене и спазване на хранителен режим, съобразен със специфичните потребности на всеки човек;
 • Двигателна култура – редовното физическо натоварване забързва метаболизма, подобрява имунитета, повишава общия тонус;
 • Досег с природата – особено ако живеете в градска среда, редовните разходки в планината на чист въздух подпомагат функциите на дихателната система;
 • Промяна на вредните навици.

Приемайте възможно най-много полезни вещества чрез храната и напитките. Обърнете се към природата, в нея ще откриете редица билки като ехинацея, черен бъз, бъзак, андрографис, теснолист живовляк, дълъг пипер, астрагал и други, чиито свойства ще се отразят благоприятно върху здравословното Ви състояние. Не забравяйте, че природата е извор на здраве и дълголетие. Децата и възрастните хора са именно онези групи, чийто имунитет е най-застрашен от набези, ето защо е изключително важно той да бъде подсилен.

Природни имуностимулатори

Природни имуностимулатори

Природните имуностимулатори са всички онези полезни вещества, които можем да открием в природата под формата на билки, плодове и зеленчуци. Най-хубавото е, че голяма част от тях са изключително достъпни и лесни за намиране.

Сред най-мощните имуностимуланти, с които ни е дарила природата, са билките като черен бъз, бъзак, андрографис, ехинацея, теснолист живовляк, астрагал, дълъг пипер, котешки нокът, сминдух, комбинация от голяма част от тях ще откриете в продуктите на Мирта Медикус. Редица полезни за имунитета вещества се съдържат също в чесъна, меда, прополиса, пчелния прашец, клеевата тинктура. Полезните свойства на всяко от изброените ще допринесе за укрепването на имунитета, което ще Ви предпази от редица заболявания.

Имуностимулаторите на Мирта Медикус

В разработката на продуктите си ние от Мирта Медикус се обръщаме към лечебната сила на природата, която е неизчерпаем източник полезни вещества.

Нашите продукти съдържат комплекс от естествени съставки – билкови екстракти, витамини, минерали и  аминокиселини. Не съдържат изкуствени оцветители и захар.

Клеева тинктура с чесън – 50 ml

Клеевата тинктура – 50ml на Мирта Медикус е незаменим източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които благоприятстват укрепването на имунитета и защитните функции на организма.

В допълнение с това подпомага пречистването на дихателните пътища, спомага за правилното функциониране на кръвоносните съдове, а с това допринася за поддържане на нормално кръвно налягане. Има антиоксидантно действие, като се бори със свободните радикали. Клеевата тинктура, която Ви предлагаме, съдържа прополис и чесън – най-мощните природни “антибиотици” с ясно изразен противовирусен ефект.

Имуноефект Антивирал – капсула 30 бр. х 475 mg

Имуноефект Антивирал – капсула 475mg,  събира в себе си полезните свойства на ехинацея, L-лизин, малина, бъзак, кръвен здравец, шийтаке, петопръст очиболец, сминдух, цинков цитрат, сладък корен.

Всяко от тях допринася за укрепване на имунната и дихателната система. Листата от малина и плодовете от бъзак, както и лизинът подпомагат съпротивителните сили на организма при инфекции. Комбинацията с останалите съставки превръща Имуноефект Антивирал в един незаменим съюзник в борбата с вирусите и настинките.

Бронховитал Кидс Имуно – сироп, 100 ml

Детският организъм е изключително податлив на сезонните настинки и грип, затова е важно всеки родител да полага грижи за добрия имунитет на своето дете, за да не боледува то често. Бронховитал Кидс Имуно сироп – 100 ml е продукт, който ще допринесе за укрепването на податливия към вируси детски организъм.

Сиропът залага на комплекс от билкови екстракти и други вещества, които спомагат функциите на дихателните пътища, изграждат защитна бариера срещу негативното влияние на различни фактори на околната среда, защитават клетките от оксидативен стрес, благоприятстват процесите на кръвотворене. Бронховитал Кидс Имуно е с приятен ягодов аромат, не съдържа захар и оцветители.

Бронховитал Макс – сироп, 200 ml

Бронховитал Макс сироп 200ml, предпазва от възпаление дихателните органи, които са най-често засегнати от вирусни и бактериални инфекции. Това става като подпомага самопочистващата функция на дихателните пътища.

Формулата на този продукт залага на комбинираното благоприятно действие на билкови екстракти от – мащерка, великденче, теснолист живовляк, коприва, пълзящ очиболец, кръвен здравец и черен бъз и съединенията – лизин, калциев аскорбат и цинков цитрат.

Имуноефект Антивирал Универсал – сироп, 100ml

 • Допринася за нормалния клетъчен и хуморален имунитет;
 • Благоприятства естествените имунни функции и дейността на Т-клетките;
 • Подпомага нормалните самоочистващи функции на лигавиците на дихателните пътища;
 • Способства за нормалното клетъчно дишане и обмяна на веществата;
 • Допринася за защита на клетките от оксидативен стрес – антиоксидантен ефект;
 • Поддържа устойчивостта на организма към различните фактори на околната среда.

Уникален състав по отношение на видове биоактивни компоненти и количество на всяка субстанция в препоръчителната дневна доза.

Съдържа натурални екстракти от: Ехинацея, Шийтаке – гъба, Чага – гъба, Бъзак, Андрографис, в комбинация с: L-лизин-аминокиселина, Витамин С, Цинк – под форма на цинков цитрат, Витамин В6, Селен – под форма на натриев селенит.

16.80 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *